Επιλογή της κατάλληλης γάτας για το διαμέρισμά σας

Δημοσιεύτηκε από
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.) λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Όταν αποκτά κανείς κατοικίδιο ζώο, ο εσωτερικός χώρος του σπιτιού του παύει να είναι προσωπική υπόθεση, πράγμα που σημαίνει πως η επιλογή γάτας πρέπει να γίνει βάσει του τρόπου ζωής και του χώρου διαβίωσής του. Εάν ζείτε σε μικρό χώρο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιες είναι οι κατάλληλες γάτες για ζωή σε διαμέρισμα.

Ορισμένες φυλές ευδοκιμούν σε μικρότερους χώρους (ασχέτως μεγέθους σε ορισμένες περιπτώσεις). Άλλες πάλι, όπως οι γάτες γεμάτες ενέργεια, είναι πιο ευτυχισμένες σε μεγαλύτερους χώρους.

Οι παρακάτω φυλές είναι ιδανικές για τη ζωή σε διαμέρισμα. Βεβαιωθείτε όμως πως η επιλογή σας θα ταιριάζει όχι μόνο με τον χώρο σας, αλλά και με τον τρόπο ζωής σας γενικότερα.

Μικροί χώροι διαβίωσης

Εάν εσείς και το τριχωτό φιλαράκι σας πρόκειται να μοιραστείτε ένα μικρό διαμέρισμα με περιορισμένο χώρο, επιλέξτε μια γάτα με χαλαρή ιδιοσυγκρασία που να αναζητάει συνεχώς τη συντροφιά σας.

ragdoll with bright blue eyes

Οι περσικές γάτες είναι μια από τις πιο δημοφιλείς φυλές. Σύμφωνα με την ένωση Cat Fanciers' Association, πρόκειται για τα ιδανικά κατοικίδια διαμερίσματος λόγω της ήπιας προσωπικότητάς τους και της προσαρμοστικότητάς τους. Όταν καλείτε κόσμο στο σπίτι σας, η Περσική γάτα κάθεται ήσυχη, δίχως να ενοχλεί τους επισκέπτες. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε πως ο προϋπολογισμός του ιδοκτήτη Περσικής γάτας για κτηνιατρικά έξοδα είναι συχνά υψηλότερος του μέσου όρου, καθώς αυτή η φυλή είναι επιρρεπής στα θέματα υγείας. Η Ragdoll είναι επίσης μια καλή επιλογή διότι, αν και μεγάλη σε μέγεθος, είναι κοινωνική και ήσυχη. Αυτό σημαίνει πως η συνεχής παρουσία σας στο σπίτι δεν θα προκαλεί τον εκνευρισμό της. Εάν προτιμάτε μια γάτα με κοντό τρίχωμα, η Βιρμανίας είναι μία από τις ιδανικότερες επιλογές. Είναι φιλική και εξαιρετική τόσο με τα παιδιά όσο και τα σκυλιά.

Μεσαίοι έως μεγάλοι χώροι διαβίωσης

Οι γάτες γενικότερα χρειάζονται χώρο, οι ενεργητικές και γεμάτες ζωντάνια για να μπορούν να τρέχουν και να παίζουν, ενώ εκείνες που είναι μοναχικές, ώστε να απολαμβάνουν τον προσωπικό χρόνο τους.Η Σιαμαία είναι μια κεφάτη και αφοσιωμένη γάτα (τα νύχια της όμως χρειάζονται αρκετό ακόνισμα, γι’ αυτό σας προτείνουμε κάποιες καλές ιδέες για αυτοσχέδια ονυχοδρόμια). Χρειάζεται μεγάλο χώρο διαβίωσης εφόσον πρόκειται για αρκετά θορυβώδη γάτα, ώστε να μην σας ενοχλεί. Άλλες ενεργητικές φυλές που απολαμβάνουν τους μεγάλους χώρους είναι η Ρωσική Μπλε (russian blue), που είναι ιδιαίτερα παιχνιδιάρα, και η Βεγγάλης, μια ομηλιτική γάτα που παραμένει ενεργητική και γεμάτη ζωντάνια καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της... και η οποία μοιάζει με λεοπάρδαλη!

Υιοθέτηση γάτας από καταφύγιο

Ζητείστε από το κοντινότερο σε εσάς καταφύγιο να σας πληροφορήσει σχετικά με τις φυλές και τους τύπους γατών που φιλοξενεί. Παρόλο που η ιδιοσυγκρασία της κάθε φυλής είναι γνωστή και προβλέψιμη, η υιοθέτηση μιας γάτας μικτής φυλής έχει τα δικά της πλεονεκτήματα, ένα εκ των οποίων είναι η μικρότερη επιρρέπεια σε γενετικές ασθένειες. Συνήθως εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά της φυλής από την οποία κληρονόμησαν τα περισσότερα γονίδια. Εφόσον όμως είναι λιγότερο προβλέψιμες, το ωραίο με αυτές τις γάτες είναι πως ανακαλύπτετε σιγά σιγά πως αλληλεπιδρούν με συγκεκριμένους χώρους. Οι γάτες στα καταφύγια τοποθετούνται συχνά σε μεγαλύτερους χώρους ώστε να μπορούν να κινούνται και να παίζουν ελεύθερα. Μπορείτε να παρακολούθησετε πώς αλληλεπιδρά με το χώρο ώστε να πάρετε μια ιδέα για το εάν και πως θα προσαρμορστεί στο σπίτι σας. Εκείνες που έχουν την τάση να μένουν κοντά στους τοίχους και να κρύβονται σε σκεπασμένους χώρους είναι συνήθως κατάλληλες για μικρά διαμερίσματα όπου αισθάνονται πιο άνετα και οικία. Ωστόσο, εάν τρέχει απ' άκρη σ' άκρη και σκαρφαλώνει όπου βρει αυτό σημαίνει πως έχει πολλή ενέργεια και ζωντάνια και θα ταιριάζει περισσότερο σε μεγάλο σπίτι, όπου θα υπάρχει περισσότερος χώρος για εξερεύνηση. Ανεξάρτητα από τον τύπο ή τη φυλή όμως, παρέχοντάς της τα απαραίτητα, μπορείτε να την βοηθήσετε να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον της.

Russian blue cat with green eyes lies on side.

Προετοιμασία του χώρου για την υποδοχή νέας γάτας

Σε ένα διαμέρισμα τύπου loft με πολλά παράθυρα, η γάτα σας έχει άπλετο χώρο για να τρέξει, να σκαρφαλώσει ή απλά να αγναντεύει από το παράθυρο. Εάν το διαμέρισμά σας είναι μικρό και άνετο, θα βρει πολλές γωνίες όπου θα μπορεί να κουλουριάζεται με τις ώρες και να παίρνει τον υπνάκο της. Ανεξάρτητα από τις διαστάσεις του σπιτιού, η γάτα σας θα πρέπει να έχει τον δικό της προσωπικό χώρο (όπως και εσείς άλλωστε). Όπως επισημαίνει το VetStreet, οι γάτες αγαπούν τους μικρούς χώρους όπου μπορούν να κουρνιάζουν και να αισθάνονται ασφαλείς. Αν έχετε μεγάλο διαμέρισμα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να της παραχωρήσετε τον προσωπικό της χώρο. Δοκιμάστε να τοποθετήσετε ένα-δυό κουτιά από χαρτόνι σε στρατηγικά σημεία. Στις γάτες αρέσει επίσης να κρύβονται στις γωνίες των ντουλαπιών ή κάτω από τα τραπέζια και τα κρεβάτια.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον αριθμό των παραθύρων στα οποία η γάτα θα μπορεί να έχει πρόσβαση. Η μπαλκονόπορτα είναι μια άλλη ενναλακτική σε περίπτωση που το διαμέρισμα έχει λίγα παράθυρα (για την ασφάλεια της, βεβαιωθείτε πως όλα τα παράθυρα ή οι μπαλκονόπορτες είναι κλειστά, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος πτώσης αλλά και για μην μπορεί να ξεφύγει). Τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες με θέα σε πολυσύχναστους δρόμους ή σε καταπράσινους χώρους γεμάτους με δέντρα, λουλούδια και πουλιά, είναι η καλύτερή τους!

Για να απαλλαγείτε ευκολότερα από τις τρίχες που αφήνει η γάτα σας, είναι προτιμότερο να την κρατάτε σε χώρους με μη ταπητοστρωμένα δάπεδα, όπως για παράδειγμα τα ξύλινα πατώματα,. Απαιτείται όμως συχνό σκούπισμα. Φροντίστε να παρέχετε στο γατάκι σας αρκετούς χώρους όπου θα μπορεί να κοιμάται απαλά και άνετα. Μπορείτε, για παράδειγμα, να εγκαταστήσετε έναν καναπέ ή μια πολυθρόνα με βελούδινη αίσθηση (και με αρκετό χώρο ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει εσάς και τη γάτα σας, φυσικά). Το τριχωτό φιλαράκι σας θα μοιράζεται το κρεβάτι σας, πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει να επενδύσετε σε μεγάλα χνουδωτά μαξιλάρια και σε μια στοίβα από κουβέρτες.

Προτού υπογράψετε το ενοικιαστήριο, βεβαιωθείτε πως το διαμέρισμα είναι όντως φιλικό προς τα κατοικίδια. Διαβάστε προσεκτικά το συμφωνητικό μίσθωσης - μη ξεχνάτε τα μικρά γράμματα - ώστε να έχετε πλήρη επίγνωση των ευθυνών που σας αναλογούν ως ιδιοκτήτης κατοικίδιου ζώου. Αρκετοί ιδιοκτήτες και εταιρείες ενοικίασης ακινήτων ζητάνε την καταβολή «εγγύησης ασφαλείας κατοικίδιων ζώων» για πιθανές ζημιές που μπορεί να προκύψουν. Έτσι, θα αποφύγετε να βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Εάν δώσετε προσοχή στα ιδαίτερα χαρακτηριστικά της κατοικίας σας, ώστε να ανταποκρίνεται στον τρόπο ζωής σας, αλλά και σε εκείνα της κάθε φυλής γάτας, η ζωή με τον γούνινο συγκάτοικό σας θα είναι ευτυχισμένη!

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Christine O'Brien

Christine O'Brien

 

Η Christine O'Brien είναι συγγραφέας, μητέρα και ιδιοκτήτρια κατοικίδιων ζώων εδώ και πολλά χρόνια. Οι δύο ρωσικές μπλε γάτες της μάλιστα εξουσιάζουν το σπίτι της. Έχει επίσης συνεισφέρει στις εξής δημοσιεύσεις/ιστοσελίδες: What to Expect Word of Mom, xoJane, Fit Pregnancy και Care.com, όπου γράφει για τα κατοικίδια ζώα και την οικογενειακή ζωή.

 

 

Σχετικά Προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η Hill's<sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της βέλτιστης σωματικής κατάστασης, με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, καλές πρωτεΐνες και ενισχυμένη με ω-3 λιπαρά οξέα.</p> <ul> <li>Υποστηρίζει τη διατήρηση της καλής μυϊκής μάζας και το ιδανικό σωματικό βάρος. <li>Τα ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων στοιχείων υποστηρίζουν την υγεία του ουροποιητικού. <li>Πολύ εύπεπτα συστατικά για τη βέλτιστη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. <li>100% εγγύηση για ποιότητα, για σταθερή σύνθεση και γεύση.</li></ul>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <ul><ul><li>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight  έχει ένα μοναδικό μείγμα συστατικών και χαμηλή σε λιπαρά περιεκτικότητα. Σχεδιασμένη για να βοηθήσει την γάτα σας στην επίτευξη του υγιούς βάρους για μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.</li></ul><li>
 • Hill's™ Science Plan™ Adult Optimal Care™ τροφή για γάτες με Τόνο

  ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών), ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών)
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult τροφή για γάτες με Αρνί

  ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών), ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών)