Περιττώματα γάτας: Ένας ολοκληρωμένος οδηγός

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Ο καθαρισμός της αμμοδόχου συνήθως δεν συγκαταλέγεται στις αγαπημένες δραστηριότητες ενός κηδεμόνα γάτας (αν όμως εσάς σας αρέσει, έχουμε πολλές αμμοδόχους που θέλουν καθάρισμα εδώ!). Όμως ο έλεγχος των περιττωμάτων της γάτας προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι έχουν φυσιολογικό χρώμα και σχήμα είναι ένας από τους τρόπους για τον εντοπισμό ενδείξεων πιθανών προβλημάτων υγείας.

Οι περισσότερες γάτες κάνουν την ανάγκη τους τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Τα περιττώματα της γάτας σας είναι ένας πολύ καλός δείκτης για την κατάσταση της υγείας της. Μπορείτε να καταλάβετε αν η γάτα σας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, αν πάσχει από υποκείμενο νόσημα ή αν η γατοτροφή της δεν είναι κατάλληλη.

Γνωρίζοντας πώς μοιάζουν τα υγιή κόπρανα, θα είστε σε θέση να αντιληφθείτε πότε τα κόπρανά της δεν φαίνονται φυσιολογικά. Φυσικά, πολλοί από εμάς τους κηδεμόνες κατοικιδίων δεν χρησιμοποιούμε δίσκους απορριμμάτων και ουσιαστικά δεν παρατηρούμε ποτέ τα περιττώματα των γατών μας, αφού κάνουν την ανάγκη τους έξω. Στην περίπτωση αυτή, μπορείτε να παρακολουθείτε τη γάτα σας για τυχόν αλλαγές στη συχνότητα των εξορμήσεών της ή για να παρατηρήσετε μαλακά ή υδαρή περιττώματα στην περιοχή γύρω από το οπίσθιο άκρο της. Αν έχετε οποιεσδήποτε υποψίες για κάποιο πρόβλημα, μπορείτε να την βάλετε μα κάμει την ανάγκη της σε μια λεκάνη απορριμμάτων και να διαπιστώσετε με τα μάτια σας.

Υγιή και μη υγιή περιττώματα γάτας: Τι να προσέξετε

Τα υγιή περιττώματα είναι γενικά εύπλαστα (όπως η πλαστελίνη: ούτε πολύ μαλακά, ούτε πολύ σκληρά). Αυτό θεωρείται ο χρυσός κανόνας και είναι ένα σημάδι ότι οι κενώσεις της γάτας σας είναι φυσιολογικές. Τα υγιή κόπρανα έχουν σκούρο καφέ χρώμα, όχι όμως υπερβολικά σκούρο, καθώς το μαύρο χρώμα μπορεί να είναι ένδειξη αίματος στα κόπρανα. α περιττώματα που είναι πολύ ελαφριά μπορεί επίσης να υποδεικνύουν κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα, όπως ηπατική νόσο, καθώς μπορεί να είναι ένδειξη ότι υπάρχει πλήρης απόφραξη του χοληδόχου πόρου, σύμφωνα με το Merck MSD Veterinary Manual.

Τα μικρά και σκληρά κόπρανα με στρογγυλό σχήμα θεωρούνται αφύσικα και μη υγιή, καθώς μπορεί να αποτελούν ένδειξη δυσκοιλιότητας. Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα για τις γάτες, αφού ενδέχεται να υποδηλώνει προβλήματα υγείας, όπως νευρολογικές ή μεταβολικές παθήσεις ή απόφραξη του παχέος εντέρου, όπως επισημαίνει η International Cat Care (ICC). Η δυσκοιλιότητα στη γάτα μπορεί επίσης να είναι ένδειξη αφυδάτωσης, σύμφωναμε το ίδιο ινστιτούτο. Αν η γάτα σας αποβάλλει μικρά, σκληρά κόπρανα με στρογγυλό σχήμα, θα πρέπει οπωσδήποτε να καλέσετε τον κτηνίατρό σας.

Θα πρέπει επίσης να προσέχετε τα μαλακά ή υδαρή κόπρανα χωρίς διακριτό σχήμα. Η διάρροια στις γάτες οφείλεται σε διάφορα αίτια, από βακτηριακές λοιμώξεις έως εντερικά παράσιτα και δυσανεξία σε τροφές. Αν δεν προσέξετε, ενδέχεται να μπερδέψετε τα υγρά κόπρανα με ούρα. Φροντίστε να εξετάζετε πάντοτε με προσοχή περιτώμματα που μαζεύετε ή χρησιμοποιήστε ένα ζευγάρι γάντια μίας χρήσης για να ελέγξετε την υφή.

Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε κάθε φορά που τα κακά της γάτας σας φαίνονται ασυνήθιστα. Ωστόσο, απαιτείται προσεκτική παρατήρηση. Η PDSA επισημαίνει ότι είναι σύνηθες για τις γάτες να παθαίνουν διάρροια μετά από αλλαγή τροφής, για παράδειγμα. Αν όμως αυτό συνεχιστεί για περισσότερες από δύο ημέρες ή όταν η αφόδευση συνοδεύεται από εμετό, λήθαργο ή έλλειψη όρεξης, θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως τον κτηνίατρο. Καλύτερα να είστε σίγουροι.


Προετοιμασία δείγματος κοπράνων γάτας

Σε κάθε ετήσια επίσκεψη, ο κτηνίατρός σας θα ζητά δείγμα κοπράνων με σκοπό τη διενέργεια εξετάσεων από εργαστήριο. Η συλλογή των δειγμάτων πρέπει να γίνεται σε εγκεκριμένα πλαστικά δοχεία, τα οποία θα σας παρέχει το κτηνιατρείο σας. Αλλά μπορείτε επίσης να παραλάβετε ένα δοχείο από το γραφείο πριν από το ραντεβού σας ή να αγοράσετε ένα στο διαδίκτυο ή σε ένα κατάστημα με είδη για ζώα συντροφιάς. Να θαμάστε πως: το εργαστήριο θα χρειαστεί ένα φρέσκο δείγμα, οπότε είναι σημαντικό να συλλέξετε τα κακά της από την αμμοδόχο την ημέρα που θα τα παραδώσετε στον κτηνίατρο, όχι πριν. Μόλις τοποθετήσετε τα κόπρανα στο εγκεκριμένο πλαστικό δοχείο λήψης δείγματος, φροντίστε να το βάλετε στο ψυγείο, αν είναι δυνατόν, και σημειώστε την ημερομηνία και την ώρα συλλογής, ώστε το κτηνιατρείο να έχει ακριβείς πληροφορίες.

Μια εξέταση για κάθε γάτα

Αν έχετε περισσότερες από μία γάτες, δεν χρειάζεται απαραίτητα να συλλέξετε δείγμα από κάθε ζώο ξεχωριστά, εφόσον δεν σας το ζητήσει ρητά ο κτηνίατρός σας. Αν εντοπίσετε αιματηρά κόπρανα, ωστόσο, θα πρέπει μάλλον να ελέγξετε κάθε αμμοδόχο προκειμένου να διαπιστώσετε ποια γάτα μπορεί να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας. Φυσικά, αν μια γάτα είναι άρρωστη, ενδεχομένως να έχουν νοσήσει και οι υπόλοιπες. Αν παρατηρήσετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα με μια γάτα, προσπαθήστε να την απομονώσετε χρησιμοποιώντας τη δική της αμμοδόχο μέχρι να την πάτε στον κτηνίατρο.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα κόπρανα της γάτας σας μπορούν να αποκαλύψουν πολλά πράγματα όσον αφορά την ευεξία της. Συμπεριλαμβάνοντας τον έλεγχο των κοπράνων στην καθημερινή ρουτίνα συντήρησης της αμμοδόχου, συμβάλλετε στη διατήρηση της κατάστασης υγείας της γάτας σας ενώ της παρέχετε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον.


Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Η Christine O'Brien είναι συγγραφέας, μητέρα και κηδεμόνας κατοικίδιων ζώων εδώ και πολλά χρόνια. Οι δύο ρωσικές μπλε γάτες της μάλιστα εξουσιάζουν το σπίτι της. Έχει επίσης συνεισφέρει στις εξής δημοσιεύσεις/ιστοσελίδες: Care.com, What to Expect, και Fit Pregnancy, όπου γράφει για τα κατοικίδια ζώα, την εγκυμοσύνη και την οικογενειακή ζωή. Βρείτε την και ακολουθήστε την στο Instagram και στο Twitter @brovelliobrien.

 

Ελέγχθηκε από τους Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA και Δρ Emma Milne

Σχετικά άρθρα

Σχετικά προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η Hill's<sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της βέλτιστης σωματικής κατάστασης, με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, καλές πρωτεΐνες και ενισχυμένη με ω-3 λιπαρά οξέα.</p> <ul> <li>Υποστηρίζει τη διατήρηση της καλής μυϊκής μάζας και το ιδανικό σωματικό βάρος. <li>Τα ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων στοιχείων υποστηρίζουν την υγεία του ουροποιητικού. <li>Πολύ εύπεπτα συστατικά για τη βέλτιστη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. <li>100% εγγύηση για ποιότητα, για σταθερή σύνθεση και γεύση.</li></ul>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <ul><ul><li>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight  έχει ένα μοναδικό μείγμα συστατικών και χαμηλή σε λιπαρά περιεκτικότητα. Σχεδιασμένη για να βοηθήσει την γάτα σας στην επίτευξη του υγιούς βάρους για μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.</li></ul><li>
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Adult Optimal Care™ τροφή για γάτες με Τόνο

  ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών), ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών)
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult τροφή για γάτες με Αρνί

  ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών), ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών)
  Buy Now »