Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις τροφικές δυσανεξίες και τις τροφικές αλλεργίες στις γάτες

Published by
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Τροφικές ευαισθησίες και τροφικές δυσανεξίες: περί τίνος πρόκειται;

Οι τροφικές ευαισθησίες/δυσανεξίες προκαλούνται από μια αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο συστατικό. Συνήθως πρόκειται για μια πρωτεΐνη. Μερικές φορές αναφέρεται και ως «ανεπιθύμητη αντίδραση στα τρόφιμα» και ορίζεται ως μια μη φυσιολογική αντίδραση σε μια τροφή ή ένα πρόσθετο τροφίμων.

Οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: εκείνες στις οποίες είναι υπεύθυνο το ανοσοποιητικό σύστημα (οι τροφικές ευαισθησίες γενικότερα) και εκείνες που εμφανίζονται χωρίς ανοσολογικό παράγοντα (οι τροφικές δυσανεξίες γενικότερα).

Οι ευαισθησίες μπορεί να κρατήσουν μια ζωή. Συνεπώς, το υπέυθυνο συστατικό πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρεθεί μόνιμα από την τροφή της γάτας σας.

Τι προκαλεί τροφικές ευαισθησίες ή τροφικές δυσανεξίες;

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες των τροφικών ευαισθησιών ή δυσανεξιών στις γάτες είναι, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες:

 • Τροφή: Η ευαισθησία συνδέεται συνήθως με πηγές πρωτεϊνών, συνήθως από μοσχάρι, ψάρι ή γαλακτοκομικά προϊόντα στην τροφή της γάτας σας.
 • Ζημιά: Μια φλεγμονή, μια λοίμωξη, μια χειρουργική επέμβαση και ορισμένα φάρμακα μπορούν να βλάψουν το πεπτικό σύστημα και να προκαλέσουν τροφικές ευαισθησίες ή δυσανεξίες.
 • Ηλικία: Οι τροφικές ευαισθησίες και δυσανεξίες μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία.
 • Φυλή: Ορισμένες φυλές γατών εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν τροφικές ευαισθησίες ή δυσανεξίες, όπως οι Σιαμαίες για παράδειγμα.

Μπορεί να περάσουν μήνες ή και χρόνια προτού η γάτα σας αναπτύξει ευαισθησία ή δυσανεξία σε μια συγκεκριμένη τροφή. Ωστόσο, μόλις αναπτυχθεί μια ευαισθησία, θα παρουσιάζουν σχεδόν πάντα αρνητική αντίδραση σε αυτό το τρόφιμο.

Είναι η γάτα μου ευαίσθητη στις τροφές;

Σύμφωνα με την PDSA, τα παρακάτω συμπτώματα μπορεί να αποτελούν ενδείξεις ότι η γάτα σας παρουσιάζει τροφική ευαισθησία:

 • Διάρροια και έμετος
 • Επίμονος δερματικός κνησμός που διαρκεί όλο το χρόνο, ιδίως στο πρόσωπο, τα αυτιά και το λαιμό.
 • Υπερβολική φροντίδα και επακόλουθη τριχόπτωση στην περιοχή της κοιλιάς και των πλευρών
 • Ένα ανώμαλο, δερματικό εξάνθημα με κρούστα

Άλλα σημάδια τροφικών ευαισθησιών ή δυσανεξιών:

 • Λήθαργος
 • Κακή κατάσταση του τριχώματος
 • Φούσκωμα
 • Συχνό ξύσιμο
 • Κόκκινο, ερεθισμένο δέρμα
 • Ανεπαρκής ανάπτυξη
 • Βήχας, συριγμός ή φτέρνισμα
 • Χρόνια προβλήματα στο αυτί

Common signs of food allergies and food intoleranceΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα συμπτώματα που συνδέονται με τροφικές ευαισθησίες ή δυσανεξίες είναι παρόμοια με εκείνα άλλων σοβαρών παθήσεων, επομένως συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια.

Η σημασία της διατροφής

Οι τροφικές ευαισθησίες ή δυσανεξίες μπορεί να διαρκέσουν μια ολόκληρη ζωή. Ο βασικός στόχος στη διαχείριση των ευαισθησιών ή των ανεπιθύμητων αντιδράσεων στα τρόφιμα είναι να εντοπιστεί και να αποφεύγεται το συστατικό του τροφίμου που προκαλεί το πρόβλημα. Τα προγράμματα διατροφής με δοκιμές και αποκλεισμό --- η αφαίρεση του συστατικού από την τροφή που τρώει η γάτα σας --- είναι οι πιο πρακτικές και ακριβείς μέθοδοι διάγνωσης των τροφικών ευαισθησιών στις γάτες. Φροντίστε να αποκλείσετε την πρόσβαση σε όλες τις άλλες γατοτροφές, επιτραπέζιες τροφές, λιχουδιές, σνακ και παιχνίδια για μάσημα, κατά τη διάρκεια της φάσης αυτής.

Εάν η γάτα σας πάσχει από τροφικές ευαισθησίες, τότε είναι ακόμη πιο σημαντικό να της δίνετε την κατάλληλη τροφή. Η διατροφή της γάτας σας πρέπει να είναι ισορροπημένη και να περιέχει όσο το δυνατόν λιγότερα συστατικά και πρόσθετα.

Σε περίπτωση που η γάτα σας παρουσιάζει αρνητική αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο είδος κρέατος, θα πρέπει να δοκιμάσετε μια διαφορετική τροφή με διαφορετική πηγή πρωτεΐνης, όπως πάπια ή ελάφι. Αν τίποτα από αυτά δεν βοηθάει, η γάτα σας μπορεί να είναι ευαίσθητη σε αυτές τις πρωτεΐνες και θα χρειαστεί μια τροφή με ειδικές διασπασμένες πρωτεΐνες.

Για ακριβή διάγνωση και επιλογές θεραπείας, να συμβουλεύεστε πάντα τον κτηνίατρό σας και να του ζητάτε να σας υποδείξει την καταλληλότερη τροφή για τις τροφικές ευαισθησίες της γάτας σας.

Ερωτήσεις σχετικά με την ευαισθησία στα τρόφιμα που μπορείτε να απευθύνετε στον κτηνίατρό σας

 1. Υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφεύγω να δίνω στη γάτα μου λόγω των ευαισθησιών/δυσανεξιών της;
 2. Κατά πόσο η ανθρώπινη τροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία της γάτας μου;
 3. Θα συνιστούσατε τις γατοτροφές Prescription Diet ή Science Diet της Hill’s για τις ευαισθησίες της γάτας μου;
 4. Πόσο συχνά πρέπει να δίνω τη συνιστώμενη τροφή στη γάτα μου και σε τι ποσότητα;
 5. Ποιες λιχουδιές μπορώ να ταΐζω τη γάτα μου μαζί με τη συνιστώμενη τροφή;
 6. Πόσο σύντομα εμανίζονται τα πρώτα σημάδια βελτίωσης της κατάστασης της γάτας μου;
 7. Θα μπορούσατε να μου δώσετε γραπτές οδηγίες ή ένα φυλλάδιο σχετικά με τις τροφικές ευαισθησίες της γάτας μου;
 8. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο/τηλέφωνο) για να επικοινωνήσω μαζί σας ή με την κλινική σας σε περίπτωση που έχω ερωτήσεις;
 9. Χρειάζεται να κλείσω ραντεβού παρακολούθησης;

Σχετικά άρθρα

Σχετικά προϊόντα