Πότε σταματούν να αναπτύσσονται οι γάτες; Οδηγός ανάπτυξης της γάτας

Δημοσιεύθηκε από CHRISTINE O'BRIEN
Χρόνος διαβάσματος: λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Η απόκτηση ενός μικρού γατιού είναι πάντα μια συναρπαστική εμπειρία και το να βλέπεις ένα γατάκι να εξελίσσεται από μια χαριτωμένη χνουδόμπαλα σε μια όμορφη, κομψή γάτα είναι μια από τις πραγματικές απολαύσεις της ζωής. Δεδομένου ότι πολλές γάτες διατηρούν τη νεανική τους συμπεριφορά μέχρι και την ενηλικίωση, ίσως αναρωτηθείτε: πότε σταματούν να αναπτύσσονται οι γάτες και σε ποια ηλικία θεωρούνται ενήλικες;

Πότε μια γάτα θεωρείται ενήλικη;

Τη μια στιγμή έχετε ένα μικρό γατάκι να τριγυρίζει στο σπίτι σας, και πριν το καταλάβετε, έχει μεταμορφωθεί σε μια μεγαλόσωμη γάτα. Μοιάζουν να αναπτύσσονται εν μία νυκτί, ωστόσο οι γάτες στην πραγματικότητα περνούν από έξι στάδια ζωής, όπως εξηγεί η International Cat Care στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας CatCare for Life. Ένας τρόπος για να διαπιστώσετε πότε η γάτα σας έχει πια ενηλικιωθεί είναι να δείτε σε ποια κατηγορία ανήκει:

  • Γατάκι (0 - 6 μηνών)
  • Μικρή/νέα (7 μηνών - 2 ετών)
  • Ενήλικη (3 – 6 ετών)
  • Ώριμη (7 - 10 ετών)
  • Ηλικιωμένη (11 - 14 ετών)
  • Υπερήλικη (15 ετών και άνω)

Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, τα στάδια ανάπτυξης των γατιών μετριούνται σε εβδομάδες και μήνες μέχρι την ηλικία των δύο ετών.

Σε ποιά ηλικία σταματούν να αναπτύσσονται οι γάτες;

Σε ηλικία περίπου ενός έτους, η γάτα σας θα είναι πλήρως αναπτυγμένη. Οι γάτες ολοκληρώνουν το νεανικό στάδιο της ζωής τους και εισέρχονται στο στάδιο της ενηλικίωσης. Σκεφτείτε το έτσι: η γάτα σας βρίσκεται στα τέλη της εφηβείας και στην αρχή της δεκαετίας των 20 ετών. Πρόκειται για νέες, ενήλικες γάτες, γεμάτες ενέργεια και ζωντάνια.

Μεγάλη γάτα Μέιν Κουν ξαπλωμένη σε έναν γκρι καναπέ.Καθώς η γάτα σας ενηλικιώνεται, ο κτηνίατρός σας είναι σε θέση να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε το ιδανικό βάρος της και να σας συστήσει ένα πρόγραμμα διατροφής για τη βελτιστοποίηση της υγείας της. Μπορείτε να αλλάξετε από κοινού αυτό το σχέδιο κάθε φορά που η γάτα σας εισέρχεται σε ένα νέο στάδιο της ζωής της. Ο προγραμματισμός αυτής της επίσκεψης είναι σημαντικός, ώστε να καθοριστούν οι βασικές γραμμές, πράγμα που θα σας επιτρέψει να παρακολουθείτε την κατάσταση της υγείας της γάτας σας καθώς μεγαλώνει. Επίσης, οι τακτικές εξετάσεις σας επιτρέπουν να παρακολουθείτε το βάρος και τη φυσική κατάσταση της γάτας σας. Αν διατηρήσετε τη γάτα σας λεπτή καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της, θα τη βοηθήσετε να ζήσει περισσότερο και θα μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών, όπως ο διαβήτης.

Καθαρόαιμες γάτες και γάτες μικτής φυλής

Η συντριπτική πλειονότητα των γατών είναι αυτό που ονομάζουμε οικόσιτες, με μακρύ ή κοντό τρίχωμα, ή απλά μικτής φυλής. Είναι απλά πανέμορφες, μοναδικές γάτες, χωρίς να ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη φυλή. Παρότι υπάρχουν δεκάδες αναγνωρισμένες φυλές γάτας σε όλο τον κόσμο, η διαφορά στο μέγεθός τους δεν είναι ούτε κατά διάνοια τόσο μεγάλη, όσο στις φυλές σκύλων. Μια συνηθισμένη γάτα ζυγίζει περίπου 4 κιλά. Η Μάιν Κουν είναι η μεγαλύτερη φυλή γάτας και τα αρσενικά μπορεί να φτάσουν σε βάρος τα 10 κιλά και σε ύψος τα 40 εκατοστά! Από την άλλη πλευρά, η μικρότερη φυλή, η Γάτα Σιγκαπούρης, ζυγίζει το πολύ 3,5 κιλά. Η Σιγκαπούρα δεν είναι απλά μικρότερη σε μέγεθος, αλλά και φτάνει στην ενηλικίωση αργότερα, περίπου σε ηλικία δύο ετών.

Οι καθαρόαιμες γάτες είναι συνήθως πιο επιρρεπείς σε προβλήματα υγείας από τις κοινές, καθώς προέρχονται από ενδογαμία. Έτσι, αν αποφασίσετε να αποκτήσετε μια καθαρόαιμη γάτα, φροντίστε ώστε να κάνετε την απαραίτητη έρευνα σχετικά με τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσει και επιλέξτε ένα εκτροφείο που πραγματοποιεί όλες τις ενδεδειγμένες ιατρικές εξετάσεις. Αποφύγετε τις γάτες με ακραίο σωματότυπο, όπως τα πολύ επίπεδα πρόσωπα, τα μικροσκοπικά πόδια ή την έλλειψη τριχώματος. Λόγω των φυσικών χαρακτηριστικών τους, η ποιότητα ζωής αυτών των γατών είναι συχνά πολύ κακή.

Αν έχετε μεγαλώσει τη γάτα σας από μικρή ηλικία, τότε θα γνωρίζετε πολύ καλά την ιδιοσυγκρασία της και τις κοινωνικές και συναισθηματικές της ανάγκες. Γνωρίζετε επίσης το αγαπημένο τους σημείο για ύπνο και το αγαπημένο τους παιχνίδι. Καθώς ο τριχωτός σας φιλαράκος μεγαλώνει, θα πρέπει επίσης να φροντίσετε να ακολουθεί ένα ισορροπημένο, θρεπτικό πρόγραμμα διατροφής που να ανταποκρίνεται στην ηλικία του, ώστε να λαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Ο κτηνίατρός σας είναι σε θέση να σας βοηθήσει να επιλέξετε την καταλληλότερη τροφή σε όλα τα συναρπαστικά στάδια της ζωής της γάτας σας.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Η Christine Brovelli-O'Brien, διδάκτωρ, είναι βραβευμένη συγγραφέας, εκδότρια και μητέρα γατών εδώ και πολλά χρόνια. Είναι επαγγελματικό μέλος της ένωσης Cat Writers' Association (CWA) και έχει αρθρογραφήσει για κορυφαίες εταιρείες και οργανισμούς (μεταξύ άλλων What to Expect When You're Expecting και NIU STEM Read). Βρείτε την και ακολουθήστε την στο Instagram και στο Twitter @brovelliobrien

  

Ελέγχθηκε από τους Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA και Δρ Emma Milne BVSc FRCVS