Λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας πρέπει να ασκείται

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι υποφέρουν όλο και περισσότερο από παχυσαρκία. Η οργάνωση Association for Pet Obesity Prevention εκτιμά ότι το 54% των σκύλων είναι υπέρβαροι. Οι σκύλοι που έχουν μερικά επιπλέον κιλά είναι πιο επιρρεπείς σε παθήσεις όπως η αρθρίτιδα. Να γιατί η άσκηση για σκύλους δεν είναι απλώς μια διασκεδαστική δραστηριότητα για τον τριχωτό φιλαράκο σας, αλλά μια επιτακτική ανάγκη ώστε να διατηρείται το κουτάβι σας σε καλή φυσική κατάσταση.

Ο σκύλος που ασκείται είναι επίσης πιο χαρούμενος! Η τακτική άσκηση μειώνει τις πιθανότητες να επιδίδονται σε συμπεριφορές που είναι καταστροφικές ή που επιδιώκουν να τραβήξουν την προσοχή σας, όπως είναι το μάσημα, το ασταμάτητο γάβγισμα και το δάγκωμα. Επίσης, η άσκηση ενισχύει τον δεσμό μεταξύ κηδεμόνα και σκύλου.

Τώρα που αισθάνεστε τον ενθουσιασμό και το κίνητρο που χρειάζεστε για να ξεκολλήσετε από τον καναπέ μαζί με τον τετράποδο φίλο σας, ας δούμε ποια είναι τα σωστά είδη άσκησης για τον σκύλο σας.

Διαφορετικές ανάγκες ανάλογα με το στάδιο ζωής

Ντάτσχουντ με μακρύ, μαύρο τρίχωμα που τρέχει σε ένα πάρκο με τις τέσσερις πατούσες στον αέρα.

Οι ανάγκες άσκησης ενός κουταβιού σε σύγκριση με έναν ηλικιωμένο σκύλο είναι προφανώς διαφορετικές. Τα κουτάβια είναι αξιαγάπητα, αλλά ατίθασα και γεμάτα ενέργεια, και μπορούν να παίζουν ατελείωτες ώρες, να τρέχουν σε κύκλους στο πάρκο ή να κυνηγούν τα παιδιά στην αυλή όλο το απόγευμα. Οι ηλικιωμένοι σκύλοι, αντίθετα, προτιμούν τους περιπάτους από το τρέξιμο. Εξακολουθούν ωστόσο να χρειάζονται άσκηση. Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, έτσι και οι ηλικιωμένοι σκύλοι χρειάζονται άσκηση προκειμένου να να ενισχύεται η κινητικότητά τους, να διατηρούν ένα υγιές βάρος και να παραμένουν σε εγρήγορση. Πρέπει να γνωρίζετε πώς η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει τον σκύλο σε προχωρημένη ηλικία. Αν ο σκύλος σας φαίνεται να υποφέρει από αρθρίτιδα, απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας για να μάθετε πώς να περιορίσετε στο ελάχιστο τη δυσφορία κατά την άσκηση. Η κολύμβηση προσφέρει στον σκύλο σας την απαραίτητη άσκηση, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον πόνο στις αρθρώσεις. Επίσης, αν βγαίνετε για μεγάλες βόλτες, φροντίστε να έχετε μαζί σας νερό ώστε να παραμένει ενυδατωμένος και φροντίστε ο περίπατος να περιλαμβάνει αρκετά σημεία όπου μπορείτε να σταματήσετε, σε περίπτωση που κουραστεί. Αν δείτε ότι δυσκολεύεται, φροντίστε να σταματήσετε και να ξεκουραστείτε.

Μάθετε ποιες είναι οι ανάγκες και ποια τα όρια του σκύλου σας

Το τι θεωρείται υγιής άσκηση για έναν σκύλο εξαρτάται από τη φυλή και το μέγεθός του. Ο διδάκτορας κτηνιατρικής Marty Becker εξηγεί πώς οι ανάγκες και οι ικανότητες διαφέρουν από σκύλο σε σκύλο. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τις υποδείξεις αυτές την επόμενη φορά που θα βγάλετε το κουτάβι σας για άσκηση.

 • Τα σκυλιά με κοντό ρύγχος, όπως είναι τα πεκινουά ή τα μπουλντόγκ, δεν αντέχουν πολύ την άσκηση. Η υπερβολική προσπάθεια μπορεί να προκαλέσει θερμοπληξία ή ακόμη και θάνατο. Το περπάτημα είναι συχνά η καλύτερη άσκηση. Αντίστοιχα, η κολύμβηση δεν ενδείκνυται για τους σκύλους με μικρότερο ρύγχος.
 • Οι σκύλοι με μακριά πλάτη και κοντά πόδια, όπως τα κόργκι και τα ντάτσχουντ, είναι επιρρεπείς σε τραυματισμούς στην πλάτη. Με λίγα λόγια, μην παίζετε Frisbee® αν ο σκύλος σας ανήκει σε τέτοια φυλή. Κάθε φυλή είναι επιρρεπής σε συγκεκριμένους τραυματισμούς, θα πρέπει λοιπόν να λαμβάνετε υπόψη τα γεννητικά και φυσικά χαρακτηριστικά του σκύλου σας όταν επιλέγετε μια δραστηριότητα.
 • Επίσης, ενημερωθείτε σχετικά με το κατάλληλο είδος άσκησης σύμφωνα με τις ανάγκες του σκύλου σας. Τα ριτρίβερ, για παράδειγμα, εκτρέφονται για να φέρνουν και να κολυμπούν, επομένως το πιο πιθανό είναι να απολαμβάνουν να κολυμπούν σε λίμνες ή να παίζουν μαζί σας για ώρες. Τα κυνηγόσκυλα, αντίθετα, εκτρέφονται για σύντομες εκρήξεις μεγάλης ταχύτητας. Λατρεύουν να τρέχουν, αλλά μετά από μια σύντομη, έντονη προπόνηση συνήθως είναι έτοιμα για έναν υπνάκο. Οι ποιμενικοί εκτρέφονται για να βοσκούν. Θα πρέπει λοιπόν να το λαμβάνετε αυτό υπόψη σας όταν ψάχνετε για ασκήσεις που θα του προσφέρουν ευχάριστες στιγμές.
 • Πόσο μακρύ και παχύ είναι το τρίχωμα του σκύλου σας; Ένας σκύλος με παχύ τρίχωμα, όπως ένα ακίτα ή ένας γερμανικός ποιμενικός, υπερθερμαίνεται το καλοκαίρι γρηγορότερα από έναν σκύλο με κοντό λεπτό τρίχωμα. Ωστόσο, οι σκύλοι με κοντό λεπτό τρίχωμα, όπως τα τεριέ Βοστώνης ή τα μπόξερ, έχουν μικρότερη ανοχή στο κρύο.

Δεν γνωρίζετε ποιος τύπος άσκησης είναι ο καταλληλότερος; Το περιοδικό Prevention Magazine προσφέρει έναν χρήσιμο οδηγό σχετικά με τις ανάγκες άσκησης διαφορετικών φυλών σκύλων.

Η επιλογή τροφής είναι επίσης σημαντική

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ανθρώπους, το είδος της τροφής που τρώει ένας σκύλος μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο ενέργειάς του. Οι τροφές Hill's® προσφέρουν επίσης τη λύση σε σκύλους με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά τους να ασκούνται. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με την κατάλληλη τροφή για τον σκύλο σας σε όλα τα στάδια της ζωής του.

Βεβαιωθείτε επίσης ότι ο σκύλος σας διατηρεί ένα υγιές βάρος καθώς μεγαλώνει. Η παχυσαρκία ή το υπερβολικό βάρος μπορούν να επιδεινώσουν τα φυσικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας σκύλος ή ακόμη και να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής του. Αν ο σκύλος σας χρειάζεται αδυνάτισμα, προτιμήστε τροφές με λιγότερες θερμίδες, ειδικά σχεδιασμένες για τη διαχείριση του βάρους.

Το νερό είναι επίσης απαραίτητο για την άσκηση. Φροντίστε ο σκύλος σας να παραμένει ενυδατωμένος πριν από κάθε φυσική δραστηριότητα. Η έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία πολύ πιο γρήγορα, προκαλώντας σημαντικότερα προβλήματα υγείας.

Ξεκινήστε σιγά σιγά και σταδιακά αυξήστε

Αν ξεκινάτε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης με το σκύλο σας, φροντίστε να μην το παρακάνετε. Ακριβώς όπως και με την ανθρώπινη οικογένειά τους, οι σκύλοι χρειάζονται χρόνο για να αποκτήσουν αντοχή. Θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης. Ίσως να έχει κάποιες συμβουλές σχετικά με το πώς να ξεκινήσετε και τι είδους πρόγραμμα διατροφής θα πρέπει να ακολουθεί ο σκύλος σας. Επίσης, δώστε προσοχή στο πώς αισθάνεται και ενεργεί ο σκύλος σας τόσο κατά τη διάρκεια της άσκησης όσο και μετά. Θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη τη θερμοκρασία ημέρας και να θυμάστε ότι το τσιμέντο και η άσφαλτος μπορεί να βλάψουν τις πατούσες του σκύλου σας λόγω τραχύτητας ή θερμότητας.

Τα οφέλη της άσκησης για τους σκύλους είναι τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα. Ο τριχωτός σύντροφός σας έχει τεράστια σημασία για εσάς και η διατήρηση της φυσικής του κατάστασης θα συμβάλλει στο να ζήσει μια μακρά, ευτυχισμένη και υγιή ζωή. Δέστε λοιπόν το λουρί, μην ξεχνάτε να πάρετε μαζί σας λίγο νερό και μια σακούλα για τα απορρίμματα και πηγαίντε για βόλτα μαζί του!

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Kara Murphy

Kara Murphy

Η Kara Murphy είναι ανεξάρτητη αρθρογράφος που ζει στο Erie, στην πολιτεία της Πενσυλβάνια. Έχει ένα σκυλάκι Γκολντεντούντλ που ονομάζεται Maddie, το οποίο κουβαλάει παλιά λούτρινα ζωάκια στο στόμα της όπου και αν πάει.

Σχετικά άρθρα

Σχετικά προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Large Breed Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is formulated for optimal joint and muscle support, for large breed dogs. With clinically proven antioxidants, and glucosamine and chondroitin from natural sources..
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  H Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Mature Adult/Senior 7+ Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την διατήρηση της κινητικότητας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, και γλυκοζαμίνη και χονδροιτίνη από φυσικές πηγές..<br><br><b> 
  Buy Now »