Ο σκύλος μου είναι ληθαργικός: Αιτίες και πώς θα βοηθήσετε

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Αν ο σκύλος σας γίνεται πιο αργός, φαίνεται κουρασμένος ή αρνείται να παίξει όπως παλαιότερα, πιθανότατα να μην οφείλεται απλώς σε τεμπελιά. Τα κατοικίδια ζώα που είναι ληθαργικά ή παρουσιάζουν σημάδια δυσανεξίας στην άσκηση ενδέχεται να έχουν κάποια σοβαρή υποκείμενη πάθηση. Αυτό μπορεί πιο συγκεκριμένα να οφείλεται σε σοβαρό πρόβλημα, όπως καρδιακή πάθηση. Αν ο σκύλος σας είναι ληθαργικός ή απλά λιγότερο δραστήριος από ό,τι συνήθως, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα σημάδια αυτά. Συνεχίστε να διαβάζετε για να καταλάβετε τους λόγους για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να παρουσιάζει δυσανεξία στην άσκηση και τί πρέπει να κάνετε γι' αυτό.

Πιθανές αιτίες του λήθαργου

Καφέ ντάτσχουντ με πορτοκαλί ιπτάμενο δίσκο στο στόμα, τρέχει στο πάρκο.Ορισμένοι σκύλοι συνηθίζουν να χαλαρώνουν λίγο μετά από έντονη δραστηριότητα. Για παράδειγμα, ο σκύλος σας μπορεί να θέλει να κοιμηθεί μια ή δύο ημέρες παραπάνω από ό,τι συνήθως ύστερα από μια μεγάλη μέρα στο πάρκο ή μια κουραστική πεζοπορία. Ωστόσο, οι περιπτώσεις παρατεταμένης κόπωσης δεν πρέπει να αγνοούνται. Η δυσανεξία στην άσκηση αποτελεί βασικό προειδοποιητικό σημάδι για σοβαρά θέματα, όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, μπορεί επίσης να υποδηλώνει πλήθος άλλων προβλημάτων, από ήπιες, όπως ο μυϊκός πόνος, έως και σοβαρές παθήσεις, όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Η ιστοσελίδα Vets Now παραθέτει διάφορους πιθανούς λόγους για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να είναι ληθαργικός::

 • Λοίμωξη ή ασθένεια, μεταξύ άλλων, παρβοϊός ή βήχας ρείθρων
 • Καρδιακά προβλήματα
 • Προβλήματα του ήπατος
 • Διαβήτης ή υπογλυκαιμία
 • Υποθυρεοειδισμός
 • Παράσιτα
 • Παρενέργειες φαρμακευτικής αγωγής
 • Δηλητηρίαση ή τραύμα

Σύμφωνα με την Wag!, υπηρεσία περιπάτου και ιστοσελίδα συμβουλών για σκύλους, η δυσανεξία στην άσκηση σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα - όπως απώλεια όρεξης, βήχας ή λιποθυμία - μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη πνευμονικής υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση στους πνεύμονες) ή άλλης καρδιαγγειακής νόσου.

Σημάδια δυσανεξίας στην άσκηση και λήθαργου στους σκύλους

Το να καταλάβει κανείς αν ο σκύλος του είναι υποτονικός είναι συνήθως αρκετά εύκολο. Ο υπερβολικός ύπνος, η υποτονικότητα, η έλλειψη ενθουσιασμού και οι καθυστερημένες αντιδράσεις είναι εμφανή σημάδια λήθαργου στον σκύλο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Vetinfo. Η δυσανεξία στην άσκηση μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί, ειδικά αν δεν βγαίνετε βόλτα ή δεν παίζετε τακτικά με το σκύλο σας. Στις πιο ήπιες περιπτώσεις, επισημαίνει η ιστοσελίδα Wag!, το σκυλάκι σας μπορεί απλώς να μην θέλει να κάνει μεγάλο περίπατο ή να παίξει τόσο όσο συνηθίζει. Ο βήχας, το βαρύ λαχάνιασμα ή η δύσπνοια μετά από σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να σηματοδοτούν δυσανεξία στην άσκηση. Σε ακραίες περιπτώσεις ενδέχεται να παρατηρηθεί σύγχυση, απώλεια προσανατολισμού, ακράτεια, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, αστάθεια, ακόμη και κατάρρευση.

Πώς θα βοηθήσετε

Αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας είναι ληθαργικός ή δεν αντέχει τα συνηθισμένα επίπεδα άσκησης, φροντίστε να αποφύγετε να τον αναγκάσετε να τρέξει. Διαβάστε τη γλώσσα του σώματος και επιτρέψτε του να σταματήσει να παίζει ή να διακόψει τη βόλτα του, αν χρειαστεί. Παρακολουθήστε τον προσεκτικά, αναζητώντας άλλα σοβαρά συμπτώματα. Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε άλλη ανησυχητική συμπεριφορά, θα πρέπει αμέσως να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας. Αν ο σκύλος σας δεν παρουσιάζει άλλα συμπτώματα, περιμένετε μια ή δύο ημέρες. Αν τα επίπεδα ενέργειας του κουταβιού σας δεν δείξουν βελτίωση ή η κατάστασή του επιδεινωθεί, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας. Ωστόσο, αν παρουσιάσει ακραία συμπτώματα, όπως λιποθυμία ή κατάρρευση, μεταφέρετέ τον αμέσως σε μια κλινική επειγόντων περιστατικών.

Διάγνωση του σκύλου σας

Ηλικιωμένο λαμπραντόρ ξαπλωμένο στο γρασίδι.
Ο κτηνίατρος σας θα αρχίσει άμεσα να εξετάζει διεξοδικά τον σκύλο σας. Πιθανότατα θα αναζητήσει τυχόν σημάδια χωλότητας, τραυματισμού ή πόνου, καθώς και τυχόν όγκους. Θα κάνει επίσης εξετάσεις αίματος και ούρων για να διαπιστώσει τυχόν υποκείμενες παθήσεις. Κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιήσει επίσης ηλεκτροκαρδιογράφημα για να ελέγξει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς του και ακτινογραφία θώρακα για να εξετάσει την καρδιά και τους πνεύμονές του. Ενδέχεται επίσης να συστήσει υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία για περαιτέρω διάγνωση της κατάστασης του κουταβιού σας. Από τη μεριά σας, μπορείτε να συμβάλλετε στην ορθή διάγνωση, παρέχοντας στον κτηνίατρό σας μια λίστα με τα φάρμακα που παίρνει ο σκύλος σας, αναφέροντας όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής του και αναφέροντας τυχόν άλλα συμπτώματα ή αλλαγές που έχετε παρατηρήσει.

Τι να κάνετε μετά τη διάγνωση

Ο λήθαργος και η δυσανεξία στην άσκηση δεν αποτελούν από μόνα τους πάθηση, αλλά συμπτώματα ενός προβλήματος. Η φροντίδα που θα χρειαστεί ο σκύλος σας θα εξαρτηθεί από την πάθηση με την οποία έχει διαγνωστεί. Το σκυλάκι σας είναι πιθανό να ανακάμψει και να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα δραστηριότητας του, ανάλογα με την εκτίμηση του κτηνιάτρου. Ωστόσο, οι καρδιακές παθήσεις στους σκύλους, καθώς και άλλες προοδευτικές ασθένειες, μπορεί να απαιτούν αλλαγές στην άσκηση και τη δραστηριότητα για το υπόλοιπο της ζωής του. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με την κατάσταση του κουταβιού σας και το πόση σωματική δραστηριότητα μπορεί να αντέξει άφοβα.

Εναλλακτικές λύσεις

Αν ο σκύλος σας αναγκαστεί να περιορίσει τα επίπεδα δραστηριότητας και άσκησης, ο έλεγχος του βάρους του μπορεί να αποδειχθεί δύσκολος. Δεδομένου ότι το περιττό βάρος επιδεινώνει ορισμένες παθήσεις, πρόκειται για μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ανάλογα με τη διάγνωση και το πρόγραμμα θεραπείας του κουταβιού σας, ο κτηνίατρός σας μπορεί να του χορηγήσει ένα ειδικό πρόγραμμα θεραπευτικών γευμάτων που να ανταποκρίνεται στην κατάστασή του. Διαφορετικά, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με τη χορήγηση σκυλοτροφής για έλεγχο βάρους η οποία θα συμβάλλει στη διαχειρηση του βάρους, ελλείψει άσκησης. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας λαμβάνει τροφή για σκύλους κατάλληλη για την ηλικία του, καθώς αυτό βοηθά στη διαχείριση του βάρους του. Η σωστή διατροφή είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Ο λήθαργος ενδέχεται επίσης να οφείλεται σε έλλειψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο σκύλος σας για να διατηρήσει την ενέργειά του σε υψηλά επίπεδα. Φροντίστε να ζητήσετε από τον κτηνίατρό σας να σας ενημερώσει σχετικά με τις γενικές διατροφικές συστάσεις, ακόμη και αν δεν απαιτείται η χορήγηση ειδικής τροφής.

Ηλικία

Καθώς μεγαλώνουν, οι σκύλοι είναι φυσιολογικό να χαλαρώνουν λίγο. Οι ηλικιωμένοι σκύλοι είναι λιγότερο δραστήριοι λόγω προβλημάτων στις αρθρώσεις, αύξησης του σωματικού βάρους και κούρασης που οφείλεται στην ηλικία. Οι ηλικιωμένοι σκύλοι είναι επίσης πιο επιρρεπείς σε ασθένειες που προκαλούν λήθαργο και δυσανεξία στην άσκηση. Ανεξάρτητα από την ηλικία του, αν είναι εμφανώς πιο κουρασμένος από το συνηθισμένο, μην θεωρείτε αυτόματα πως αυτό οφείλεται απλά στην ηλικία του. Πρόκειται για προειδοποιητικά σημάδια τα οποία δεν πρέπει ποτέ να αγνοούνται.

Το επίπεδο δραστηριότητας ενός σκύλου είναι ένας ισχυρός δείκτης υγείας. Γι' αυτό, ως κηδεμόνας, φροντίστε να έχετε μια καλή εικόνα του τι είναι φυσιολογικό όσον αφορά το σκυλάκι σας, ώστε να είστε σε θέση να διακρίνετε τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά του. Αν δεν συνηθίζετε να παίζετε τακτικά με τον σκύλο σας ή να τον βγάζετε βόλτα, ξεκινήστε τώρα, ώστε να εξοικειωθείτε με τα φυσιολογικά επίπεδα δραστηριότητάς του. Αντιδρώντας άμεσα μόλις διαπιστώσετε πως ο σκύλος σας είναι ληθαργικός, θα διευκολύνεται τη διάγνωση πιθανής σοβαρής ασθένειας στα αρχικά της στάδια, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να συνεχίσει το κατοικίδιό σας να απολαμβάνει μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή.

Συντάκτρια

Jean Marie Bauhaus

Σχετικά άρθρα

 • Πώς οι τροφικές αλλεργίες επηρεάζουν το σκύλο σας

  Dogs running Πληροφορηθείτε σχετικά με τα προειδοποιητικά σημάδια, τα συμπτώματα και τις θεραπείες των τροφικών αλλεργιών και της τροφικής δυσανεξίας καθώς και τις επιπτώσεις στο κατοικίδιό σας.
 • Εμετός και διάρροια: πρόκειται για κυνικό επείγον;

  Το πρώτο βήμα, αν το κατοικίδιό σας κάνει εμετό ή έχει διάρροια, είναι να σταματήσετε να το ταΐζετε και να του δίνετε λίγες μόνο γουλιές νερό, σε μικρές ποσότητες και συχνά.
 • Παρακολούθηση του βάρους του κουταβιού σας

  Γνωρίζατε ότι η παχυσαρκία ενός κατοικιδίου ορίζεται ως σωματικό βάρος που ξεπερνά κατά 15% ή και περισσότερο το φυσιολογικό; Αυτό αντιστοιχεί σε μόλις 330 γραμμάρια για έναν μικροσκοπικό σκύλο όπως το τσιουάουα, αλλά πάνω από 7,5 κιλά για ένα ροτβάιλερ.
 • Κυοφορία στους σκύλους

  Αν δεν έχετε σκοπό να ζευγαρώσετε τη σκύλα σας τότε το καλύτερο είναι να την στειρώσετε.

Σχετικά προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Large Breed Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is formulated for optimal joint and muscle support, for large breed dogs. With clinically proven antioxidants, and glucosamine and chondroitin from natural sources..
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  H Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Mature Adult/Senior 7+ Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την διατήρηση της κινητικότητας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, και γλυκοζαμίνη και χονδροιτίνη από φυσικές πηγές..<br><br><b> 
  Buy Now »