Εξογκώματα στον Σκύλο σας: Κοινοί Τύποι & Τι Πρέπει να Γνωρίζετε

Published by
min read

Αν βρεθείτε στην κατάσταση να ανησυχείτε επειδή βρήκατε ένα εξόγκωμα στο σκύλο σας ή να αναρωτιέστε τι μπορεί να είναι το εξόγκωμα κάτω από το δέρμα του σκύλου σας, προσπαθείτε να μην πανικοβληθείτε — υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες ενός εξογκώματος στο κατοικίδιό σας. Ενώ οι σκύλοι μπορούν πράγματι να αναπτύξουν καρκινικούς όγκους, αν βρείτε κάποιο εξόγκωμα πάνω στο δέρμα του σκύλου σας, πρέπει να γνωρίζετε ότι πολλά είναι αντιμετωπίσιμα. Ένα εξόγκωμα ή γρομπαλάκι μπορεί να είναι απλά ένα ερεθισμένο τριχοθυλάκιο.

Το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνετε είναι να είστε σε επαγρύπνηση για τυχόν εξογκώματα στο σκυλάκι σας και να το αναφέρετε στον κτηνίατρό σας - έτσι και αυτός μπορεί να καταλάβει αν απαιτείται θεραπεία.

Πώς μπορώ να παρακολουθώ ένα γρομπαλάκι στον σκύλο μου;

Οι νεοπλασίες του δέρματος είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος στους σκύλους, αναφέρει το Merck Veterinary Manual (Κτηνιατρικό Εγχειρίδιο Merck). Εξετάζοντας τακτικά το δέρμα του σκύλου σας μπορείτε να έχετε τον πρώτο ρόλο στη φροντίδα της υγείας του. Καθιερώστε μια εβδομαδιαία ρουτίνα επιθεώρησης του σκύλου σας, από την άκρη της μουσούδας τους ως την άκρη της ουράς του. Βεβαιωθείτε να εστιάσετε σε σημεία που συχνά παραβλέπετε, όπως ανάμεσα στα δάκτυλα, κάτω από την ουρά και ακόμα και μέσα στο στόμα του σκύλου σας — αν είναι συνεργάσιμος. Το πιο πιθανό είναι ότι το σκυλάκι σας θα απολαύσει την πρόσθετη προσοχή και τα χάδια.

Αν βρείτε κάποια μάζα στο σκύλο σας, βεβαιωθείτε να σημειώσετε πού είναι, και όχι μόνο από μνήμης. Πάρτε το τηλέφωνό σας και βγάλτε μια-δυο φωτογραφίες. Τα εξογκώματα ή γρομπαλάκια στο σκύλο μπορεί να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, επομένως ένα ημερολόγιο με τη θέση όπου εμφανίστηκαν και την εξέλιξη του μεγέθους τους θα βοηθήσει τον κτηνίατρό σας να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά την υγεία του σκύλου σας.

Young man in plaid shirt rubbing the ear of a smiling Bernese mountain dog.

Διάγνωση Εξογκώματος στον Σκύλο μου

"Τι πρέπει να κάνω αν βρω ένα εξόγκωμα στον σκύλο μου;" Είναι μια συνηθισμένη ερώτηση των ιδιοκτητών κατοικιδίων. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε αν ανακαλύψετε ένα εξόγκωμα στον σκύλο σας είναι να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας. Βέβαια, ο Dr. Google παρέχει ένα πλούτο πληροφοριών για την υγεία των κατοικιδίων, αλλά πολύ εύκολα μπορεί να πέσετε στην παγίδα της λανθασμένης πληροφόρησης και του πανικού. Είναι προτιμότερο να πάτε κατευθείαν στον ειδικό. Ακόμα και αν η επόμενη εξέταση του σκύλου σας είναι σε μερικούς μήνες, δεν υπάρχει λόγος να περιμένετε. Ακόμα και οι μη καρκινικές μάζες μπορεί να επιδεινωθούν και να μολυνθούν αν αργήσετε να πάτε τον σκύλο σας για θεραπεία.

Ο κτηνίατρός σας θα χρειαστεί να υποβάλει τον σκύλο σας σε κάποιες εξετάσεις για την ασφαλή διάγνωση του εξογκώματος του σκύλου σας. Μπορεί να συστήσει μια παρακέντηση με λεπτή βελόνα και κυτταρολογική εξέταση — μια από τις λιγότερο επεμβατικές διαδικασίες για να αξιολογηθεί ένα εξόγκωμα ή γρομπαλάκι. Σε αυτήν ο κτηνίατρος χρησιμοποιεί μια μικρή βελόνα για να συλλέξει κύτταρα. Τα κύτταρα τοποθετούνται σε γυάλινες αντικειμενοφόρες πλάκες και χρωματίζονται για μικροσκοπική εξέταση. Ανάλογα με τον τύπο της μάζας, ίσως ο κτηνίατρος να μπορεί να κάνει μια γρήγορη διάγνωση. Διαφορετικά, ο κτηνίατρος μπορεί να στείλει τις πλάκες σε ένα εργαστήριο για εξέταση από ειδικούς.

Ενώ μια παρακέντηση με λεπτή βελόνα συχνά είναι χρήσιμη, σε ορισμένες περιπτώσεις, και για ορισμένους τύπους μαζών, ίσως χρειαστεί να γίνει βιοψία μεγαλύτερου μεγέθους με την εξαγωγή ιστών με τη βοήθεια νυστεριού ή εδικής λεπίδας. Αυτή είναι μια πιο επεμβατική διαδικασία από την παρακέντηση με λεπτή βελόνα και μπορεί να χρειαστεί ήπια καταστολή ή αναισθησία για το κατοικίδιό σας. Ωστόσο, οι βιοψίες συνήθως γίνονται στο ιατρείο του κτηνίατρου και το κατοικίδιό σας θα πρέπει να είναι σε θέση να επιστρέψει σπίτι την ίδια μέρα.

Κοινοί Τύποι Εξογκωμάτων σε Σκύλους

Όπως αναφέρει η Petco, τα εξογκώματα ή γρομπαλάκια μπορούν συχνά να ταξινομηθούν σε δύο κατηγορίες: τα εξογκώματα από δερματοπάθειες και τις νεοπλασίες (όγκους).

Εξογκώματα από δερματοπάθειες

Ένα εξόγκωμα από δερματοπάθεια αντιπροσωπεύει ένα καλοήθες (μη καρκινικό) εξόγκωμα από ιστούς, που προεξέχει από το δέρμα. Παρακάτω αναφέρονται οι πιο συνηθισμένοι τύποι από δερματοπάθειες με εξογκώματα σε σκύλους:

 • Αποστήματα: Πρόκειται για εξογκώματα που σχηματίζονται λόγω μόλυνσης από ένα δάγκωμα, μια πληγή ή ένα ξένο αντικείμενο. Συχνά πονάνε και μπορεί να περιέχουν μεγάλη ποσότητα αίματος και πύου, ενώ μπορεί και να σπάσουν.
 • Αποκρινείς κύστες: Αυτές οι κύστες προκαλούνται από φραγμένους αδένες του δέρματος. Είναι κάτι ανάλογο με τα σπυράκια ή μπιμπίκια στους ανθρώπους. Μπορούν και αυτές να σπάσουν, κάτι που συχνά διευκολύνει τον καθαρισμό τους.
 • Αιματώματα: Αυτά προκύπτουν όταν συσσωρεύεται αίμα κάτω από το δέρμα μετά από κάποιον τραυματισμό. Και αυτά μπορεί να είναι επώδυνα για τον σκύλο σας.
 • Αντιδράσεις σε σημεία ένεσης: Μετά από μια ένεση, ο σκύλος σας μπορεί να αναπτύξει ένα μικρό κομπαλάκι κάτω από το δέρμα. Τα κομπαλάκια μπορεί να είναι μαλακά, και συχνά εξαφανίζονται μετά από λίγες ημέρες ή εβδομάδες.
 • Εξανθήματα και άλλες αλλεργικές αντιδράσεις: Τα εξανθήματα είναι θύλακες δέρματος που παρουσιάζουν φαγούρα και οίδημα, λόγω αλλεργικής αντίδρασης. Γρομπαλάκια άλλων τύπων μπορεί να σχηματίζονται από διάφορους τύπους αλλεργικών αντιδράσεων.

Τύποι νεοπλασιών του δέρματος σε σκύλους

Η λέξη όγκος ή νεοπλασία είναι μια από τις πιο τρομακτικές που μπορεί να ακούσει ένας ιδιοκτήτης κατοικιδίου. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι νεοπλασίες, δηλαδή οι όγκοι, καρκινικοί, αλλά ακόμα και αυτοί επιδέχονται θεραπείες. Μια νεοπλασία, με απλούς όρους, είναι μια μάζα ιστού που σχηματίζεται λόγω της συσσώρευσης μη φυσιολογικών κυττάρων. Διαβάστε παρακάτω για να πληροφορηθείτε σχετικά με τους διάφορους τύπους νεοπλασιών και σε ποια σημεία του σώματος του σκύλου σας μπορούν να σχηματιστούν:

 • Ιστιοκυτώματα: Αυτά τα μικρά, σκληρά και θολωτού σχήματος εξογκώματα συχνά εμφανίζονται σε μικρότερης ηλικίας σκύλους στο κεφάλι, στα πτερύγια των αυτιών ή στα πόδια τους. Συχνά μπορεί να εξαφανιστούν από μόνα τους, ακόμα και χωρίς θεραπεία.
 • Λιπώματα: Αυτά απαντώνται πιο συχνά σε υπέρβαρους σκύλους — είναι καλοήθεις όγκοι που αποτελούνται από μαλακά και απαλά συσσωματώματα λιποκυττάρων που αποκτούν μεγάλο μέγεθος και συχνά απαντώνται γύρω από το στήθος, στην κοιλιά και στα μπροστινά πόδια.
 • Υπερπλασία των σμηγματογόνων αδένων: Αυτός ο τύπος νεοπλασίας σχηματίζεται όταν οι αδένες που εκκρίνουν σμήγμα (την ελαιώδη ουσία που λιπαίνει το δέρμα του σκύλου σας) μεγαλώσουν πολύ γρήγορα. Και αυτές είναι καλοήθεις νεοπλασίες που μοιάζουν με κονδυλώματα και συχνά απαντώνται στα πόδια, τον κορμό ή τα βλέφαρα του σκύλου σας.
 • Κακοήθεις νεοπλασίες του δέρματος: Οι νεοπλασίες αυτού του τύπου είναι καρκινικές και εμφανίζονται σαν ευδιάκριτα εξογκώματα ή σαν πληγές στο δέρμα που δεν επουλώνονται. Ο πιο συνηθισμένος τύπος κακοήθους νεοπλασίας του δέρματος είναι το μαστοκύττωμα. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι βασική προϋπόθεση για να παραμείνει ο σκύλος σας ευτυχισμένος και υγιής.

Υπάρχει Θεραπεία για Εξόγκωμα ή Νεοπλασία στο Δέρμα;

Μετά τη διάγνωση του εξογκώματος, ο κτηνίατρός σας θα σας ενημερώσει για τις επιλογές θεραπείας. Πρέπει να ξέρετε ότι ακόμα και αν η μάζα διαγνωστεί σαν καρκίνος, ο σκύλος σας μπορεί να έχει πολύ καλή πορεία αν η θεραπεία γίνει γρήγορα και επιθετικά. Η κατάλληλη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση (και πρόληψη) για ήπια γρομπαλάκια του δέρματος και ερεθισμούς. Η σωστή ισορροπία απαραίτητων λιπαρών οξέων σε μια τροφή για σκύλους μπορεί να καταπραΰνει το ευαίσθητο δέρμα και να υποστηρίξει ένα υγιές δέρμα και ένα στιλπνό τρίχωμα.

Το κλειδί για μια θετική έκβαση είναι η έγκαιρη θεραπεία, και έγκαιρη θεραπεία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς έγκαιρη ανίχνευση. Αν βρείτε ένα γρομπαλάκι, φωτογραφίστε το, σημειώστε πότε εμφανίστηκε και πάρτε τον σκύλο σας στον κτηνίατρο για εξέταση. Η δύναμη να βοηθήσετε τον σκύλο σας να ζήσει μια μεγαλύτερη, πιο υγιή ζωή είναι στα ίδια τα χέρια σας.

Contributor Bio

Δρ. Λέισι Σέιμπλ

Η Δρ. Λέισι Σέιμπλ, είναι κτηνίατρος μικρών ζώων και συγγραφέας κτηνιατρικών δοκιμίων. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία για την αφοσίωσή της στην εκπαίδευση των ιδιοκτητών κατοικιδίων και θεωρείται από τους σημαντικότερους ειδικούς στον τομέα της τηλεϊατρικής στον κτηνιατρικό τομέα.

Σχετικά Άρθρα

 • "Γιατί έχει ο σκύλος μου δυσκοιλιότητα" και Άλλες ερωτήσεις για το Γαστρεντερικό

  "Πώς ορίζεται η δυσκοιλιότητα;" και "Γιατί έχει ο σκύλος μου δυσκοιλιότητα;", αυτές είναι οι ερωτήσεις που κάνουν πιο συχνά οι κηδεμόνες κατοικιδίων. Στο αντίθετο άκρο του γαστρεντερικού (ΓΕ) φάσματος βρίσκεται η διάρροια, που μπορεί επίσης να προκαλεί σύγχυση επειδή μπορεί να οφείλεται σε πολλές υποκείμενες αιτίες. Και τα δύο αυτά ΓΕ προβλήματα σε σκύλους μπορεί να προκαλέσουν λήθαργο, τυμπανισμό και ακραία δυσφορία. Παρόλο που αν παρέχετε στο σκύλο σας διατροφικά ισορροπημένη τροφή και αποφεύγει διατροφικές ατασθαλίες (όπως το να τρώει τροφές από το δρόμο, να καταπίνει παιχνίδια και να μασουλάει από τα αποφάγια των ανθρώπων) μπορεί να ελαχιστοποιηθεί η ΓΕ αναστάτωση, η δυσκοιλιότητα κι η διάρροια είναι συνηθισμένες παθήσεις και οι κηδεμόνες κατοικιδίων πρέπει να γνωρίζουν πώς να τις διαχειρίζονται.
 • Η στεγνή μύτη σημαίνει άρρωστο σκύλο

  Πώς θα αντιδράσει η γάτα σας σε μια νέα άφιξη στο σπίτι και πως θα διασφαλίσετε ότι το μωρό και η γάτα θα τα πάνε καλά; Η κτηνίατρος και συμπεριφοριολόγος Francesca Riccomini προσφέρει συμβουλές σχετικά με το πως να προετοιμάσετε την γάτα σας για μια νέα προσθήκη στην οικογένεια.
 • Διάρροια Σκύλων, Ασθένεια – Είναι Επείγουσα Κατάσταση | Hill's Pet

  Το να κατανοείτε το πότε είναι άρρωστος ο σκύλος σας και βιώνει σημεία ασθένειας είναι ζωτικής σημασίας για να προσδιορίσετε την καλύτερη οδό θεραπείας και σχέδιο δράσης έτσι ώστε να βοηθήσετε το κατοικίδιό σας.
 • Οι πεπτικές διαταραχές είναι ένας από τους πιο κοινούς λόγους για να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο

  Beagle lies on a couch Τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι μια επικίνδυνη εποχή για την πέψη των σκυλιών - με γαλοπούλα, Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα και τόνου γλυκών και ανθρώπους στο σπίτι, είναι εύκολο να μην παρατηρήσετε με τι ξέφυγε ο σκύλος σας.

Σχετικά Προϊόντα