Εμετός και διάρροια: πρόκειται για κυνικό επείγον;

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος λεπτά

Κάνει εμετό ο σκύλος σας; Έχετε παρατηρήσει κάποια αλλαγή στο χρώμα ή την υπόσταση των περιττωμάτων τους;
Η ασθένεια και η διάρροια είναι αρκετά συχνά στα κατοικίδια και μπορούν να προκληθούν από πολλούς παράγοντες. Συχνά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας-μπορεί να έχουν φάει κάτι ακατάλληλο ή να έχουν καταπίει κάποιο ζωύφιο όπως εμείς. Παρόλο που οι περισσότερες περιπτώσεις επιλύονται μόνες τους, χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί καθώς μερικές φορές μπορεί να αποτελούν σημάδι μιας πιο ανησυχητικής κατάστασης. Ιδιαιτέρως ο εμετός μπορεί να προκαλέσει ταχεία αφυδάτωση. Ακολουθούν ορισμένες υποδείξεις που θα σας βοηθήσουν να διαπιστώσετε αν ο εμετός ή η διάρροια του κατοικιδίου σας απαιτεί κτηνιατρική φροντίδα

Αναλαμβάνοντας Δράση

Το πρώτο βήμα, αν ο σκύλος σας κάνει εμετό, είναι να σταματήσετε τη σίτιση και να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει άφθονο φρέσκο νερό. Αν ο σκύλος σας συνεχίσει να κάνει εμετό για περισσότερες από 8 ώρες ή αν κάνει εμετό με μεγάλη συχνότητα, απευθυνθείτε σε κτηνίατρο. Συνήθως δεν είναι απαραίτητη η παρακράτηση τροφής όταν σας έχει διάρροια. Η αυτο-περιοριζόμενη διάρροια θα πρέπει κανονικά να υποχωρήσει εντός 2-3 ημερών.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να απευνθείτε στον κτηνίατρό σας εντός 24 ωρών, αν ο σκύλος σας είναι άρρωστος.

Καλέστε τον κτηνίατρό σας αν...

 • Ο σκύλος σας είναι πολύ μικρής ή πολύ μεγάλης ηλικίας (καθώς μπορεί να αφυδατωθεί πολύ γρήγορα).
 • Ο σκύλος σας πάσχει από κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως ο διαβήτης.
 • Ο σκύλος σας λαμβάνει ήδη φαρμακευτική αγωγή. Ζητήστε συμβουλές σχετικά με το αν μπορείτε ή πρέπει να σταματήσει το κατοικίδιό σας αν είναι άρρωστο.
 • Παρατηρείτε αίμα στον εμετό ή τη διάρροια ή αν οι κενώσεις του αποτελούνται από μαύρο υλικό που μοιάζει με πίσσα.
 • Ο σκύλος σας φαίνεται πολύ δυστυχισμένος, έχει κατάθλιψη ή τα ούλα του είναι ξηρά και κολλώδη.
 • Η κοιλιά του έχει αρχίσει να πρήζεται ή ο σκύλος αρχίζει να γρυλίζει ή προσπαθεί να κάνει εμετό χωρίς να τα καταφέρνει. Το πρήξιμο μπορεί να είναι σημάδι σοβαρού προβλήματος. Γι' αυτό, καλέστε άμεσα τον κτηνίατρό σας αν διαπιστώσετε κάτι τέτοιο.
 • Ύστερα από 24 ώρες, αν η κοιλιά του σκύλου σας φαίνεται να έχει ηρεμήσει και χρειάζεστε συμβουλές σχετικά με το τι να τον ταΐσετε στη συνέχεια, απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας. Οι κτηνίατροι συχνά συνιστούν μια ειδικά σχεδιασμένη τροφή, όπως η Hill's Prescription Diet i/d, αντί για άμεση επιστροφή στην κανονική τροφή του σκύλου σας.

Μια τελευταία συμβουλή - τηλεφωνήστε στον κτηνίατρό σας προτού μεταφέρετε τον άρρωστο σκύλο σας στο ιατρείο. Ίσως σας ζητήσει να περιμένετε σε διαφορετικό χώρο αναμονής, σε περίπτωση που υποπτεύεται ότι η ασθένεια του σκύλου σας είναι ενδεχομένως μεταδοτική.

Σχετικά άρθρα

 • Παρακολούθηση του βάρους του κουταβιού σας

  Γνωρίζατε ότι η παχυσαρκία ενός κατοικιδίου ορίζεται ως σωματικό βάρος που ξεπερνά κατά 15% ή και περισσότερο το φυσιολογικό; Αυτό αντιστοιχεί σε μόλις 330 γραμμάρια για έναν μικροσκοπικό σκύλο όπως το τσιουάουα, αλλά πάνω από 7,5 κιλά για ένα ροτβάιλερ.
 • Εμετός και διάρροια: πρόκειται για κυνικό επείγον;

  Το πρώτο βήμα, αν το κατοικίδιό σας κάνει εμετό ή έχει διάρροια, είναι να σταματήσετε να το ταΐζετε και να του δίνετε λίγες μόνο γουλιές νερό, σε μικρές ποσότητες και συχνά.
 • Αναπτύξτε το Ένστικτό σας για Πεπτικές Διαταραχές των Κατοικιδίων

  Dogs running Οι κοιλιές που γουργουρίζουν σε μεγάλο βαθμό δεν είναι καλό νέο για τα κατοικίδια. Οι ιδιοκτήτες που πρέπει να καθαρίζουν τις ατυχείς συνέπειες, καθώς τα πεπτικά προβλήματα αποτελούν ένα από τα σπάνια μειονεκτήματα της ιδιοκτησίας ενός κατοικιδίου.
 • Δερματικές Αλλεργίες

  Dogs running Οι δερματικές αλλεργίες δεν είναι ασυνήθιστες στα κατοικίδια και η ίδια γύρη και η σκόνη του σπιτιού που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις στους ανθρώπους μπορούν να έχουν την ίδια επίδραση στους σκύλους.

Σχετικά προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Medium Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  <P>Η <span class='nowrap'>Science Plan</span><SUP>TM </SUP>Canine Mature Adult 7 Active Longevity<SUP>TM</SUP> Medium με Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την κινητικότητα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη από φυσικές πηγές.</P> <P>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Large Breed Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is formulated for optimal joint and muscle support, for large breed dogs. With clinically proven antioxidants, and glucosamine and chondroitin from natural sources..