Κυοφορία στους σκύλους

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.)

Αν δεν έχετε σκοπό να ζευγαρώσετε τη σκύλα σας τότε το καλύτερο είναι να την στειρώσετε. Αν, παρόλα αυτά, πάρετε τη μεγάλη απόφαση να την αφήσετε να κάνει κουταβάκια ετοιμαστείτε να μπείτε σε περιπέτεια - εδώ είναι μερικά σημάδια που υποδεικνύουν την εγκυμοσύνη στους σκύλους.

Τα στήθη της σκύλας σας θα πρηστούν και θα προεξέχουν περισσότερα για 25-30 ημέρες κατά την εγκυμοσύνη. Θα αρχίσει επίσης να παράγει κολπικές εκκρίσεις μόλις έναν μήνα μετά το ζευγάρωμα. Θα παρατηρήσετε συχνά το στομάχι της να πρήζεται και θα παχύνει 45-50 ημέρες μετά τη σύλληψη. Κάποιες σκύλες έχουν επίσης απώλεια όρεξης ή σημάδια κατάθλιψης κατά την κυοφορία (εγκυμοσύνη).

Μια επίσκεψη στον κτηνίατρο

Αν πιστεύετε ότι η σκύλα σας είναι έγκυος πρέπει να την πάτε στον κτηνίατρο. Και για να επιβεβαιώσετε την εγκυμοσύνη αλλά και για να αντιμετωπίσετε τις όποιες επιπλοκές εμφανιστούν άμεσα.

Ο κτηνίατρός σας θα χρησιμοποιήσει έναν αριθμό διαφορετικών μεθόδων για να προσδιορίσει αν η σκύλα σας είναι έγκυος. Μετά από 20-25 ημέρες ο κτηνίατρός σας θα μπορεί να πραγματοποιήσει τη δοκιμασία ριλαξίνης, μιας ορμόνης που παράγεται μόνο από εγκυμονούσες σκύλες. Η μέθοδος αυτή θα επιβεβαιώσει την εγκυμοσύνη αλλά όχι τον αριθμό των κουταβιών.

Αγγίζοντας την κοιλιά της σκύλας σας μετά από 21 ημέρες, ο κτηνίατρος μπορεί να εντοπίσει μια πάχυνση της μήτρας και την παρουσία "εξογκωμάτων" γεγονός που υποδεικνύει εγκυμοσύνη. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια πράγματα που συγκρούονται με αυτή τη μέθοδο: ένας υπέρβαρος σκύλος, ένα μοναδικό κουτάβι ή ακόμα και μια ανησυχία μπορεί να δυσκολέψουν πολύ το κατάλληλο "άγγιγμα".

Ένα στηθοσκόπιο ή ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορούν να ανιχνεύσουν τους καρδιακούς χτύπους του κουταβιού μετά από είκοσι πέντε ημέρες, αλλά πιθανότατα δεν θα είναι δυνατόν να διακρίνετε μεμονωμένους καρδιακούς παλμούς γεγονός που το καθιστά ένα ανεπαρκές εργαλείο για τον προσδιορισμό του αριθμού των κουταβιών.

Η συνηθισμένη αξιολόγηση μιας εγκυμοσύνης γίνεται με υπέρηχο. Είναι μη επεμβατικός, έμπιστος και εντοπίζει τα κουτάβια μετά από περίπου 28 ημέρες.

Η πιο ακριβής μέθοδος μέτρησης των κουταβιών είναι με ακτινογραφίες με τις οποίες μπορούν να αναγνωριστούν οι σκελετοί μετά από 49 ημέρες. Κάποιοι κτηνίατροι θα σας συμβουλεύσουν να κάνετε ακτινογραφία για να αποφύγετε την έκθεση των αναπτυσσόμενων κουταβιών σε ακτινοβολία.

Προετοιμασία για μια νέα γέννα

Στους μήνες που ακολουθούν μέχρι τον τοκετό δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά πράγματα για την μητέρα εκτός από το να βεβαιωθείτε ότι εξακολουθεί να έχει μια καλή και υγιή διατροφή. Πρέπει να την παροτρύνετε να ασκείται για να είναι σε καλή φόρμα για μια μακρά και παρατεταμένη γέννα.

Τις ημέρες πριν γεννήσει η σκύλα σας πιθανότατα θα είναι ανήσυχη και θα γρατζουνάει το πάτωμα ή το κρεβάτι της. Προσπαθεί να φτιάξει μια φωλιά για τη γέννα. Θα πρέπει αν της προσφέρετε μια περίφραξη, ιδανικά να μπορεί να μπει και να βγει απ' αυτήν, αλλά να περιορίζει τα κουτάβια.

Ένα χάρτινο κουτί κατάλληλου μεγέθους για τη σκύλα σας κάνει ή διαφορετικά σκεφτείτε μια μικρή παιδική πισίνα. Γεμίστε την "φωλιά" με πετσέτες, κουβέρτες ή παλιά σεντόνια. Μην χρησιμοποιήσετε τίποτα που ελπίζετε να το ξαναχρησιμοποιήσετε, γιατί η γέννα είναι μια ακατάστατη υπόθεση.

Αν γνωρίζετε την ημέρα της σύλληψης ο κτηνίατρός σας θα μπορεί να υπολογίσει μια τελική ημερομηνία. Ένας άλλος τρόπος είναι να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία της μητέρας όταν νομίζετε ότι ετοιμάζετε να γεννήσει. Η θερμοκρασία ενός σκύλου είναι συνήθως γύρω στους 38,4 βαθμούς. Η θερμοκρασία της θα πέσει κάτω από του 37,8 βαθμούς λίγο πριν τη γέννα.

Ξεκινάει η σκύλα μου να γεννάει;

Τα σημάδια του επικείμενου τοκετού είναι η ανησυχία, η συχνή ανάγκη για ούρηση, το να πατάει και να σκάβει στη "φωλιά" της. Κανονικά θα υπάρχει μια σκούρα πράσινη έκκριση από τον κόλπο. Αυτό σημαίνει ότι έχει αποκολληθεί ο πλακούντας και η μητέρα είναι έτοιμη να γεννήσει. Αν εμφανιστεί η έκκριση αλλά η σκύλα σας δεν έχει κουτάβια μετά από μερικές ώρες, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για βοήθεια.

Μια μητέρα σκύλα μπορεί συνήθως να διαχειριστεί μόνη της μια γέννα. Θα γεννήσει τα κουτάβια, θα τα βγάλει από την αμνιοτική μεμβράνη, θα μασουλήσει τον ομφάλιο λώρο και θα ξεκινήσει να τα καθαρίζει.

Μια χείρα βοηθείας

Αν η νέα μητέρα φαίνεται ότι δεν ξέρει τι να κάνει, είναι εξαντλημένη ή είναι στη μέση της γέννας κι άλλου κουταβιού, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Αν το κουτάβι δεν έχει βγει ακόμα, απομακρύνετέ το από τη μεμβράνη η οποία τον περιβάλλει.

Αν χρειαστεί να κόψετε τον ομφάλιο λώρο, πάρτε ένα κομμάτι ανθεκτικό νήμα και δέστε το σφιχτά γύρω από το λώρο μια ίντσα μακριά από το σώμα του κουταβιού. Δέστε μια άλλη σφιχτή θηλιά λίγο πιο από την πρώτη και κόψτε τον ομφάλιο λώρο με ένα καθαρό ψαλίδι.

Τσιμπήστε το δέρμα στο σβέρκο του κουταβιού και προσπαθήστε να το κάνετε να κλάψει. Το κλάμα θα καθαρίσει το υγρό από τους αεραγωγούς του κουταβιού. Αν έχετε μια μικρή πιπέτα χρησιμοποιήστε την για να τραβήξετε απαλά το υγρό από τη μύτη του κουταβιού.

Όταν τελειώσει ο τοκετός παροτρύνετε την μητέρα να βγει έξω να τεντώσει τους μύες της και να ανακουφιστεί. Καθαρίστε τις πετσέτες και τις κουβέρτες και τοποθετήστε τις ξανά με τις καθαρές. Μετά αφήστε την νέα μητέρα μόνη με τα κουταβάκια της για να τα θηλάσει.

Συγχαρητήρια για τον επιτυχημένο τοκετό.

Σχετικά Άρθρα

 • Εξογκώματα στον Σκύλο σας: Κοινοί Τύποι & Τι Πρέπει να Γνωρίζετε

  Μάθετε ποια είναι τα συνηθισμένα εξογκώματα & γρομπαλάκια που μπορεί να προσέξετε στον σκύλο σας, πρακτικές συμβουλές για να παρακολουθείτε πως εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου και για το πότε θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχία για την υγεία του.
 • "Γιατί έχει ο σκύλος μου δυσκοιλιότητα" και Άλλες ερωτήσεις για το Γαστρεντερικό

  "Πώς ορίζεται η δυσκοιλιότητα;" και "Γιατί έχει ο σκύλος μου δυσκοιλιότητα;", αυτές είναι οι ερωτήσεις που κάνουν πιο συχνά οι κηδεμόνες κατοικιδίων. Στο αντίθετο άκρο του γαστρεντερικού (ΓΕ) φάσματος βρίσκεται η διάρροια, που μπορεί επίσης να προκαλεί σύγχυση επειδή μπορεί να οφείλεται σε πολλές υποκείμενες αιτίες. Και τα δύο αυτά ΓΕ προβλήματα σε σκύλους μπορεί να προκαλέσουν λήθαργο, τυμπανισμό και ακραία δυσφορία. Παρόλο που αν παρέχετε στο σκύλο σας διατροφικά ισορροπημένη τροφή και αποφεύγει διατροφικές ατασθαλίες (όπως το να τρώει τροφές από το δρόμο, να καταπίνει παιχνίδια και να μασουλάει από τα αποφάγια των ανθρώπων) μπορεί να ελαχιστοποιηθεί η ΓΕ αναστάτωση, η δυσκοιλιότητα κι η διάρροια είναι συνηθισμένες παθήσεις και οι κηδεμόνες κατοικιδίων πρέπει να γνωρίζουν πώς να τις διαχειρίζονται.
 • Η στεγνή μύτη σημαίνει άρρωστο σκύλο

  Πώς θα αντιδράσει η γάτα σας σε μια νέα άφιξη στο σπίτι και πως θα διασφαλίσετε ότι το μωρό και η γάτα θα τα πάνε καλά; Η κτηνίατρος και συμπεριφοριολόγος Francesca Riccomini προσφέρει συμβουλές σχετικά με το πως να προετοιμάσετε την γάτα σας για μια νέα προσθήκη στην οικογένεια.
 • Διάρροια Σκύλων, Ασθένεια – Είναι Επείγουσα Κατάσταση | Hill's Pet

  Το να κατανοείτε το πότε είναι άρρωστος ο σκύλος σας και βιώνει σημεία ασθένειας είναι ζωτικής σημασίας για να προσδιορίσετε την καλύτερη οδό θεραπείας και σχέδιο δράσης έτσι ώστε να βοηθήσετε το κατοικίδιό σας.

Σχετικά Προϊόντα

 • Ideal Balance™ Puppy with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span> Puppy είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κουταβιών έως και 1ος έτους. Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία του σκύλου σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης.</p><p>  
 • HILL'S SCIENCE PLAN Puppy Small & Mini Τροφή για Κουτάβια με Κοτόπουλο

  <p> </p><p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Small & Miniature είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της ανοσίας και της υγιούς ανάπτυξης του εγκεφάλου, των μυών και των οστών. Με υψηλά επίπεδα κλινικά αποδεδειγμένων αντιοξειδωτικών και DHA από ιχθυέλαιο.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Puppy Medium Τροφή για Κουτάβια με Αρνί και Ρύζι

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Healthy Development™ Αρνί & Ρύζι είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την ισχυρή ανοσία και την υγεία του πεπτικού συστήματος. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και βέλτιστα επίπεδα ω-3 & ω-6 λιπαρών οξέων.
 • HILL'S VET ESSENTIALS GROWTH Medium Τροφή για Κουτάβια με Κοτόπουλο

  <p>Αποκλειστικά για κτηνιάτρους. Πλήρης διατροφή που βοηθά στη κάλυψη των 5 πιο βασικών αναγκών υγείας των κουταβιών ηλικίας από 4 εβδομάδων και την υγιή ανάπτυξη τους. Με κλινικά αποδεδειγμένα επίπεδα DHA και αντιοξειδωτικών για την ανάπτυξη της αντίληψης και του ανοσοποιητικού.</p>