Πώς να χορηγήσετε στον σκύλο σας ένα χάπι: Χρήσιμες συμβουλές & μέθοδοι

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Η χορήγηση ενός χαπιού στο σκύλο σας αποτελεί μερικές φορές πρόκληση. Αλλά ως κηδεμόνας σκύλου, το να μάθετε να χορηγείτε στον σκύλο τα χάπια του είναι μια σημαντική δεξιότητα που πρέπει να αποκτήσετε και, ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρκετά απλό. Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν οι κηδεμόνες κατοικιδίων για να κυλήσει αυτή η διαδικασία πιο ομαλά; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε μερικά εγκεκριμένα από κτηνιάτρους κόλπα του επαγγέλματος.

Πώς να χορηγήσετε στον σκύλο σας ένα χάπι: Η μέθοδος του κεφτέ

Small black and white dog licks a pill from a human hand.

Όταν πρόκειται για τη λήψη φαρμάκων σε μορφή χαπιού, τα περισσότερα σκυλιά αντιστέκονται απλώς επειδή δεν τους αρέσει η γεύση τους. Έχοντας αυτό κατά νου, μπορείτε να προσαρμόσετε το κόλπο με το φάρμακο και την κουταλιά ζάχαρη στις προτιμήσεις του σκύλου σας.

Αν ο κτηνίατρος σας δώσει το πράσινο φως για τη χορήγηση του φαρμάκου μαζί με την τροφή, μπορείτε να κρύψετε την κάψουλα ή το δισκίο μέσα σε μια σπιτική λιχουδιά. Χρησιμοποιήστε κονσερβοποιημένη τροφή, μαγειρεμένο άπαχο κρέας, τυρί, φυστικοβούτυρο ή οποιαδήποτε άλλη εύπλαστη τροφή προτιμά ο σκύλος σας και πλάστε έναν κεφτέ, μια μπάλα από τυρί ή μια λιχουδιά από φυστικοβούτυρο κρύβοντας το χάπι στη μέση. Ο κτηνίατρός σας ή το τοπικό κατάστημα με είδη για κατοικίδια μπορεί επίσης να διαθέτει λιχουδιές για σκύλους που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την απόκρυψη χαπιών.

Η κονσερβοποιημένη τροφή για σκύλους ή το μαγειρεμένο άπαχο κρέας είναι ιδανικά για να χορηγήσετε στο σκύλο σας ένα χάπι, καθώς λιχουδιές όπως οι κεφτέδες από φυστικοβούτυρο ενδέχεται να δυσκολέψουν το σκύλο σας να διατηρήσει ένα υγιές βάρος.

Πολλοί σκύλοι δέχονται τον πρώτο κεφτέ με ευχαρίστηση, καθιστώντας αυτόν τον τρόπο τον απλούστερο για τη χορήγηση από του στόματος χαπιών. Για τους πιο δύσπιστους σκύλους, όμως, ίσως χρειαστεί να δώσετε ένα απλό κεφτέ χωρίς χάπι για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους και να τους δώσετε κρυφά το χάπι αργότερα.

Όταν η μέθοδος του κρυμμένου χαπιού δεν λειτουργεί

Αν δεν καταφέρνετε να πείσετε τον σκύλο σας γιατί, πολύ απλά, το μυρίζεται ή αν το χάπι δεν μπορεί να ληφθεί μαζί με το φαγητό, ίσως χρειαστεί να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας - κυριολεκτικά. Συμβουλευτείτε τα παρακάτω βήματα για καθοδήγηση:

 1. Ξεκινήστε χρησιμοποιώντας μια λιχουδιά αντί για χάπι τις πρώτες φορές.

 2. Σταθείτε δίπλα στο σκύλο σας, φροντίζοντας να κοιτάτε και οι δύο προς την ίδια κατεύθυνση. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τη λιχουδιά στο κυρίαρχο χέρι σας.

 3. Τοποθετώντας το μη κυρίαρχο χέρι σας στο άνω σαγόνι του σκύλου σας, με τον αντίχειρά σας στη μία πλευρά και τα δάχτυλά σας από την άλλη, χρησιμοποιήστε το κυρίαρχο χέρι σας για να τραβήξετε προς τα κάτω το κάτω σαγόνι. Σε αυτό το χέρι θα κρατάτε και τη λιχουδιά. Λάβετε υπόψη ότι το στόμα ενός σκύλου ανοίγει κατεβάζοντας την κάτω γνάθο, οπότε αποφύγετε να ανοίγετε το στόμα του σκύλου σας τραβώντας το προς τα πάνω.

 4. Δώστε τη λιχουδιά τοποθετώντας την στη βάση της γλώσσας. Θα πρέπει να απομακρύνετε προσωρινά το χέρι σας από την κάτω γνάθο για να εισάγετε τη λιχουδιά στο πίσω μέρος της γλώσσας, οπότε προσπαθήστε να είστε γρήγοροι. Ωστόσο, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να βάλετε το χέρι σας στο στόμα του σκύλου σας, οπότε υπάρχει ο κίνδυνος να σας δαγκώσει κατά τη διάρκεια αυτού του ελιγμού - να είστε λοιπόν πολύ προσεκτικοί! Ο στόχος της χορήγησης μιας λιχουδιάς με αυτόν τον τρόπο είναι να βοηθήσετε τον σκύλο σας να χαλαρώσει, καθώς έτσι θα μάθει ότι δεν πρόκειται για κάτι τρομερό και ότι λίγη συνεργασία θα είναι προς όφελός του. Ανάλογα με το πόσο δύσκολο ήταν αυτό το πρώτο βήμα, μπορείτε να το επαναλάβετε με λιχουδιές - ή ακόμη και με κανονική σκυλοτροφή - για να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας να παίρνει το χάπι χωρίς αντίσταση.

 5. Αφού εσείς και το κουτάβι σας εξοικειωθείτε με τη διαδικασία αυτή, τότε μπορείτε να προχωρήσετε αντικαθιστώντας τη λιχουδιά με το χάπι. Αν είναι εφικτό, τοποθετήστε το χάπι προς το πίσω μέρος της γλώσσας, ιδανικά στη βάση της.

 6. Φροντίστε πάντα να τον επαινείτε και να του δίνετε μια λιχουδιά αφού ο σκύλος σας λάβει επιτυχώς το φάρμακο.

Δεδομένου ότι αυτή η τεχνική απαιτεί αρκετές δεξιότητες, ίσως αξίζει τον κόπο να ζητήσετε από τον κτηνίατρό σας να σας κάνει μια επίδειξη προτού το επιχειρήσετε μόνοι σας. Μόλις τοποθετήσετε με επιτυχία το χάπι στο στόμα του σκύλου σας, βάλτε τα δυνατά σας για να κρατήσετε το στόμα του κλειστό, τοποθετώντας γρήγορα το κυρίαρχο χέρι σας στην κάτω γνάθο ώστε να αποκτήσετε τον έλεγχο. Με ήπιο τρόπο όμως. Για να τον ενθαρρύνετε να καταπιεί, φυσήξτε πάνω στη μουσούδα του και χαϊδέψτε απαλά το λαιμό του. Οι περισσότεροι σκύλοι γλείφουν τη μουσούδα τους αφού καταπιούν ένα χάπι. Αν ο σκύλος σας είναι από εκείνους τους πιο διακριτικούς και έχετε αμφιβολίες αν το κατάπιε πραγματικά, παρακολουθήστε τον για λίγη ώρα μετά ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν θα το φτύσει.

Άλλες μορφές φαρμάκων

Αν εξακολουθείτε να μην μπορείτε να πείσετε τον σκύλο σας να πάρει το χάπι του, μπορεί να χρειαστεί να χορηγήσετε το φάρμακο σε άλλη μορφή. Για παράδειγμα, ο κτηνίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακο σε υγρή μορφή. Τα υγρά μπορούν να χορηγηθούν μέσω σύριγγας (ή σταγονόμετρου που συνοδεύει το φάρμακο) στο πίσω μέρος του στόματος του σκύλου σας, εισάγοντας το άκρο της σύριγγας κοντά στα πίσω δόντια. Ο γναθοθύλακες είναι άλλο ένα καλό σημείο που μπορείτε να στοχεύσετε όταν δίνετε υγρά φάρμακα.

Αν δυσκολεύεστε να χορηγήσετε φάρμακα, είναι σημαντικό να διατηρείτε μια ανοιχτή και ειλικρινή γραμμή επικοινωνίας με τον κτηνίατρό σας, ώστε να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε το σχέδιο θεραπείας του σκύλου σας έτσι ώστε να νιώθετε και οι δύο χαλαροί και ασφαλείς. Ακόμα και αν δεν υπάρχει εναλλακτική, ο κτηνίατρός σας μπορεί να μοιραστεί μαζί σας τις δικές του συμβουλές και τα δικά του κόλπα.

Αν έχετε δυσκολευτεί στο παρελθόν να χορηγήσετε στο σκύλο σας φάρμακα, φροντίστε να αξιοποιήσετε αυτά τα βήματα ώστε να βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τον τρόπο χορήγησης χαπιών σε ένα σκύλο.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Δρ Laci Schaible

Δρ Laci Schaible

Η Laci Schaible (διδάκτωρ κτηνιατρικής, MSL, CVJ) είναι κτηνίατρος για μικρά ζώα και συγγραφέας σε θέματα κτηνιατρικής. Έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία για την αφοσίωσή της στην εκπαίδευση των κηδεμόνων κατοικιδίων και θεωρείται κορυφαία ειδικός στην κτηνιατρική τηλεϊατρική.

Σχετικά άρθρα

 • Γιατί τα Λαμπραντόρ είναι πάντοτε πεινασμένα; Κορεσμός: τι λέει η επιστήμη

  A yellow labrador with a white face sits at its owners side by the dinner table, waiting for food and enjoying the attention of a hand on its head Ανακαλύψτε τους επιστημονικούς λόγους που κρύβονται πίσω από την ακόρεστη όρεξη του Λαμπραντόρ σας. Μάθετε περισσότερα για τις διατροφικές ανάγκες του κατοικίδιου ζώου σας στην ιστοσελίδα της Hill's Pet.
 • 8 κοινά προβλήματα υγείας στους ηλικιωμένους σκύλους

  Ανακαλύψτε ποια είναι τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι σκύλοι, όπως η απώλεια ακοής και όρασης, τα προβλήματα στις αρθρώσεις και η άνοια, καθώς και τις διαθέσιμες θεραπείες.
 • Παρακολούθηση του βάρους του κουταβιού σας

  Γνωρίζατε ότι η παχυσαρκία ενός κατοικιδίου ορίζεται ως σωματικό βάρος που ξεπερνά κατά 15% ή και περισσότερο το φυσιολογικό; Αυτό αντιστοιχεί σε μόλις 330 γραμμάρια για έναν μικροσκοπικό σκύλο όπως το τσιουάουα, αλλά πάνω από 7,5 κιλά για ένα ροτβάιλερ.
 • Η στεγνή μύτη σημαίνει άρρωστο σκύλο

  Πώς θα αντιδράσει η γάτα σας σε μια νέα άφιξη στο σπίτι και πως θα διασφαλίσετε ότι το μωρό και η γάτα θα τα πάνε καλά; Η κτηνίατρος και συμπεριφοριολόγος Francesca Riccomini προσφέρει συμβουλές σχετικά με το πως να προετοιμάσετε την γάτα σας για μια νέα προσθήκη στην οικογένεια.

Σχετικά προϊόντα