Συμβουλές πρώτων βοηθειών

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.) λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka


Ας ελπίσουμε ότι ο σκύλος σας δεν θα τραυματίσει ποτέ σοβαρά τον εαυτό του, αλλά έχοντας υψηλά επίπεδα ενέργειας, είναι βέβαιο ότι θα αποκτήσει κάποιες γρατζουνιές και γι' αυτό είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τα βασικά από τις Πρώτες Βοήθειες.

Κουτί Πρώτων Βοηθειών

Πρέπει πάντα να έχετε εύκαιρα λίγα βασικά αντικείμενα για επείγουσες καταστάσεις, όπως: επιδέσμους με βαμβάκι, βαμβακερό ή λινό ύφασμα για τον καθαρισμό των πληγών, ήπιο φιλικό προς τα ζώα αντισηπτικό για το πλύσιμο των πληγών, και ένα τσιμπιδάκι για την απομάκρυνση κεντριών ή αντικειμένων από το στόμα.

Κόκαλα, ξύλα και μπάλες

Κόκαλα, ξύλα και μπάλες μπορούν να παραμείνουν μέσα ή στην οροφή του στόματος του σκύλου. Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο σκύλος ξύνει το στόμα του ή αγωνίζεται για να κλείσει τα σαγόνια του. Μπορεί να είστε σε θέση να αφαιρέσετε το αντικείμενο με το χέρι ή με λαβίδα, αλλά αν όχι θα πρέπει να πάρετε τον κτηνίατρό σας για να το κάνει αυτός χρησιμοποιώντας ηρεμιστικό. Όπως πάντα, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, οπότε να μην αφήνετε ποτέ το σκύλο σας να παίξει με μικρές μπάλες και αποφύγετε τη ρίψη ξύλων.

Εγκαύματα

Αν ο σκύλος σας υποφέρει από έγκαυμα από ζεστό νερό, λάδι, χημικά ή πάγο, θα χρειαστεί άμεση προσοχή. Τα μικρά εγκαύματα μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι- απλά καθαρίστε την προσβεβλημένη περιοχή με ένα ήπιο αντισηπτικό και εφαρμόστε καταπραϋντική κρέμα ή τζελ όπως αλόη βέρα. Τα σοβαρά εγκαύματα θα χρειαστούν κτηνιατρική προσοχή, οπότε πηγαίνετε το σκύλο σας αμέσως στον κτηνίατρο.

Κοψίματα και πληγές

Οι σκύλοι μπορεί να υποφέρουν από κοψίματα ή πληγές, ιδιαίτερα στα πόδια τους, αν τρέχουν πάνω σε κάτι αιχμηρό όπως σπασμένο γυαλί. Αν συμβεί αυτό, καθαρίστε την προσβεβλημένη περιοχή με ένα αραιωμένο απολυμαντικό όπως Hibiscrub και εφαρμόστε έναν επίδεσμο αν είναι απαραίτητο. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας αν δε μπορείτε να σταματήσετε την αιμορραγία ή η πληγή είναι σοβαρή.

Δαγκώματα σκύλων

Αν ο σκύλος σας είναι εξαιρετικά άτυχος και δαγκωθεί από έναν άλλο σκύλο, ένας έλεγχος από τον κτηνίατρο είναι πάντα χρήσιμος. Κανονίστε μια επίσκεψη ρουτίνας αν το δάγκωμα ή τα δαγκώματα είναι μικρά και βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιό σας αντιμετωπίζεται ως επείγον περιστατικό αν αυτά είναι αρκετά σοβαρά.

Προβλήματα στα αυτιά

Τα αυτιά του σκύλου σας πρέπει να έχουν λαμπερό, ανοιχτό ροζ χρώμα εσωτερικά και να είναι ελεύθερα κηρός ή απέκκρισης. Δεν πρέπει να μυρίζουν δυσάρεστα. Αν υποπτεύεστε πρόβλημα στα αυτιά πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε έναν κτηνίατρο.

Προβλήματα στα μάτια

Αν ο σκύλος σας έχει προβλήματα με τα μάτια του όπως γρατζούνισμα ή επιπεφυκίτιδα, πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, και αν μπορείτε, αποτρέψετε τον από το να τρίβει το μάτι του.

Κρίσεις

Μια κρίση από ασθένεια μπορεί να αναγνωριστεί από ξαφνικές, ανεξέλεγκτες σπασμωδικές κινήσεις, συχνά με μάσημα της σιαγόνας και σιελόρροια. Ένας σκύλος που έχει υποστεί κρίση συνήθως πέφτει στη μία πλευρά και δεν έχει συναίσθηση του περιβάλλοντός του.

Αν ο σκύλος σας έχει πάθει κρίση, μην τον περιορίζετε. Αντίθετα, απομακρύνετε τυχόν έπιπλα ή σκληρά αντικείμενα από γύρω του τα οποία μπορεί να τον τραυματίσουν. Τότε, κλείστε όλα τα ερεθίσματα όπως φώτα, ραδιόφωνο, τηλεόραση, πλυντήριο κτλ., και συσκοτίστε το δωμάτιο έτσι ώστε να αναρρώσει με ησυχία.

N.B. Θα πρέπει ΠΑΝΤΑ να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας εάν ο σκύλος σας έχει μια κρίση.

Σπασμένα ή τραβηγμένα νύχια

Αυτά μπορεί να είναι πολύ επώδυνα και τείνουν να μολύνονται γρήγορα. Η αιμορραγία συχνά είναι πολύ μεγάλη. Αν είναι δυνατόν, δοκιμάστε να εφαρμόσετε έναν επίδεσμο στο πόδι πριν οδηγήσετε το σκύλο σας στον κτηνίατρο καθώς τα αντιβιοτικά είναι συνήθως απαραίτητα και το νύχι ίσως χρειαστεί να ξανακοπεί υπό την επίδραση αναισθησίας ή ηρεμιστικού.

Ηλίαση

Η καλύτερη σύμβουλη όσον αφορά την ηλίαση είναι ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν κάθεται στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα τις ζεστές ημέρες κι αποφεύγει τη ζέστη του μεσημεριού.

Αν ο σκύλος σας πάθει μια ήπια ηλίαση, δροσίστε τον όσο καλύτερα μπορείτε με βρεγμένες πετσέτες ή έναν ανεμιστήρια και βεβαιωθείτε ότι πίνει άφθονο κρύο νερό και ξεκουράζεται αρκετά. Η σοβαρή ηλίαση απαιτεί την παρακολούθηση κτηνιάτρου.

Χωλότητα

Αν ο σκύλος σας βρίσκεται σε προφανή πόνο και δε μπορεί να στηρίξει βάρος στο πόδι του, πρέπει να τον οδηγήσετε αμέσως στον κτηνίατρό σας, επειδή μπορεί να έχει κάταγμα.

Σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, αναζητήστε κατεστραμμένα νύχια και ελέγξτε το πέλμα για αγκάθια, χαλίκια ή κοψίματα.

Δηλητηρίαση

Ορισμένοι σκύλοι είναι πολύ φιλοπερίεργοι και υπάρχει πάντα η πιθανότητα ο σκύλος σας να αρπάξει κάτι που δε θα έπρεπε. Όπως στην ηλίαση, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και θα πρέπει να προστατεύσετε το σπίτι και τον κήπο από το σκύλο σας, για να διασφαλίσετε ότι δε μπορεί να έχει πρόσβαση σε πράγματα τα οποία είναι πιθανόν επιζήμια για την υγεία του, όπως σφαιρίδια γυμνοσάλιαγκα, χλωρίνη ή σοκολάτα. Αν υποπτεύεστε ότι ο σκύλος σας έχει καταναλώσει κάτι επιζήμιο, να παίρνετε πάντα μαζί τη συσκευασία στον κτηνίατρο, καθώς αυτό θα βοηθήσει στην ταυτοποίηση του προβλήματος και την εύρεση ενός αντιδότου. Αν συμβεί το χειρότερο, επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας ως επείγουσα κατάσταση.

Ατυχήματα στο δρόμο

Αν ο σκύλος σας έχει εμπλακεί σε ατύχημα στον δρόμο, καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας. Ο σκύλος σας μπορεί να έχει πάθει σοκ και να αντιδράσει απρόβλεπτα, οπότε πλησιάστε τον με προσοχή. Αν είναι δυνατόν, σηκώστε τον σκύλο σας με μια κουβέρτα (ή χρησιμοποιήστε το χαλάκι το αυτοκινήτου) και πηγαίντε τον στον κτηνίατρο όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αν δεν μπορεί να μετακινηθεί, ίσως να χρειαστεί να ζητήσετε από τον κτηνίατρο να έρθει απευθείας στο σημείο του συμβάντος.

Κεντριά και τσιμπήματα από έντομα

Αν ο σκύλος σας έχει υποστεί τσίμπημα και υπάρχει σοβαρό πρήξιμο γύρω από το στόμα, τη μύτη ή το λαιμό του που προκαλεί δυσκολίες στην αναπνοή, πρέπει να τον οδηγήσετε αμέσως σε έναν κτηνίατρο.

Αν το τσίμπημα ή το δάγκωμα δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα, μπορείτε να ανακουφίσετε την ταλαιπωρία του σκύλου σας, εφαρμόζοντας μια κρύα κομπρέσα στην πληγείσα περιοχή.

Ας ελπίσουμε ότι ο σκύλος σας δεν θα τραυματίσει ποτέ σοβαρά τον εαυτό του, αλλά έχοντας υψηλά επίπεδα ενέργειας, είναι βέβαιο ότι θα αποκτήσει κάποιες γρατζουνιές και γι' αυτό είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τα βασικά από τις πρώτες βοήθειες.

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Large Breed Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is formulated for optimal joint and muscle support, for large breed dogs. With clinically proven antioxidants, and glucosamine and chondroitin from natural sources..
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  H Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Mature Adult/Senior 7+ Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την διατήρηση της κινητικότητας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, και γλυκοζαμίνη και χονδροιτίνη από φυσικές πηγές..<br><br><b>