Εμβολιάζοντας το γατάκι σας  

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.) λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Ένα εμβολιασμένο γατάκι είναι ένα υγιές γατάκι

Το νέο σας γατάκι θα ξεκινήσει τη ζωή του με κάποια φυσική ανοσία για ασθένειες από τη μητέρα του, αλλά καθώς αυτή εξασθενεί, θα πρέπει να εμβολιαστεί για να μείνει υγιές.

Ο εμβολιασμός του γατιού σας είναι εντελώς απαραίτητος καθώς θα το προστατεύσει από ασθένειες επικίνδυνες για τη ζωή. Οι περισσότεροι κτηνίατροι συνιστούν ένα συνδυασμένο εμβόλιο, που δίνεται γύρω στις 8-9 και 11-12 εβδομάδες ζωής. Αυτό θα προστατεύσει το γατάκι σας έναντι των «μεγάλων τριών».

  • Ιός Λευχαιμίας της Γάτας
  • Λοιμώδης Εντερίτιδα Γατών (ονομάζεται επίσης και Πανλευκοπενία ή Παροϊός Γάτας)
  • "Γρίπη" γάτας

Η ακριβής χρονική στιγμή των ενέσεων θα εξαρτηθεί από τον τύπο εμβολίου που χρησιμοποιεί ο κτηνίατρός σας. Σαν γενικό κανόνα, όμως, να περιμένετε οι δύο ενέσεις να χορηγηθούν γύρω στις 8 και 12 εβδομάδες ζωής.

Μετά τη δεύτερη ένεση, είναι σημαντικό να κρατάτε το γατάκι σας μέσα στο σπίτι και μακριά από άλλες γάτες. Μετά από αυτό, η κοινωνικοποίηση μπορεί να επιστρέψει με ασφάλεια στο πρόγραμμα!

Υπάρχουν μερικοί ακόμα εμβολιασμοί που ίσως αξίζει να λάβετε υπόψη για το γατάκι σας. Αυτοί προστατεύουν από:

  • Χλαμύδια
  • Λύσσα
  • Κοκκύτης (Bordetella)

Ένας αριθμός παραγόντων καθορίζουν αν αυτά τα επιπλέον εμβόλια είναι καλή ιδέας για το συγκεκριμένο γατάκι και ο κτηνίατρός σας είναι το καλύτερο άτομο για να σας συμβουλεύσει.

Κάνοντας ευκολότερη τη μέρα του εμβολιασμού

Κανείς δεν αγαπάει τις βελόνες, και οι γάτες δεν αποτελούν εξαίρεση. Όμως, να είστε βέβαιοι, ότι κάνετε το καλύτερο για τη νέα γάτα σας μέσω του εμβολιασμού της. Πράγματι, το να μην την εμβολιάσετε θα μπορούσε να κοστίσει την ίδια της τη ζωή.

Ευτυχώς την έχετε ήδη πάει στον κτηνίατρο για υγειονομικούς έλεγχους ρουτίνας, επομένως θα έχει συνηθίσει να πηγαίνει εκεί. Ένα ανθεκτικό και ασφαλές κλουβί μεταφοράς για γάτες είναι ο καλύτερος τρόπος να την μεταφέρετε και μια οικεία κουβέρτα ή ένα παιχνίδι με την μυρωδιά της θα την κάνουν να νιώσει πιο πολύ σαν στο σπίτι της.

Προσπαθήστε να αφιερώσετε αρκετό χρόνο για τον κτηνίατρο έτσι ώστε να μη βιάζεστε. Πάνω από όλα, μείνετε όσο πιο ήρεμοι μπορείτε. Οι γάτες είναι ευαίσθητες και σύντομα ανιχνεύουν τα «σήματα στρες».

Μόλις φθάσετε στον κτηνίατρο, σιγουρευτείτε ότι η γάτα σας βρίσκεται στο καλάθι της μέχρι να σας καλέσουν στην αίθουσα συμβουλευτικής, με την πόρτα κλειστή με ασφάλεια. Μιλήστε της, και καθησυχάστε την κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Διατηρώντας την ανοσία

Για να διατηρηθεί η ανοσία της γάτας σας, θα απαιτηθούν τακτικές ενισχυτικές ενέσεις για όλη τη ζωή της. Ο κτηνίατρός σας θα σας στείλει πιθανώς υπενθυμίσεις αλλά δεν είναι κακή ιδέα να κρατήσετε κι εσείς ένα αρχείο.

Αποδεικτικά Εμβολιασμών

Μόλις η γάτα σας πραγματοποιήσει την πρώτη σειρά εμβολιασμών, θα σας δοθεί ένα υπογεγραμμένο αποδεικτικό από τον κτηνίατρό σας. Αυτό είναι ένα σημαντικό έγγραφο που πρέπει να φυλάξετε σε ένα ασφαλές μέρος. Αν ποτέ θελήσετε να βάλετε τη γάτα σας σε χώρο εκτροφής γατών, για παράδειγμα, θα θέλουν να δουν αποδεικτικά για να ελέγξουν αν τα εμβόλιά της είναι ενημερωμένα.

Πρέπει να ασφαλίσετε το γατάκι σας;

Γενικά μιλώντας, η ασφάλιση του γατιού σας είναι καλή ιδέα. Με λίγη τύχη, δε θα χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσετε ποτέ, αλλά αν η γάτα σας αρρωστήσει ή έχει ένα ατύχημα, θα μπορεί να λάβει θεραπεία χωρίς να ανησυχείτε για το κόστος. Και σε σύγκριση με αυτά που θα ξοδεύατε σε λογαριασμούς κτηνιάτρων, τα μηνιαία ασφάλιστρα κατοικιδίων έχουν πολύ καλή τιμή.

Από όλους τους πολλούς ασφαλιστικούς παρόχους εκεί έξω, είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα συμβόλαιο που δίνει κάλυψη ζωής. Ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν μόνο κάλυψη για ένα συγκεκριμένο αριθμό ετών. Όταν η γάτα σας μεγαλώσει, αυξάνεται η ανάγκη για περίθαλψη και θεραπεία, και τότε θα εκτιμήσετε περισσότερο το δίχτυ ασφαλείας των ασφαλιστικών.

Όπως με όλα όσα δεν καθορίζονται από την ασφάλεια, πρέπει πάντα να διαβάζετε τα «μικρά γράμματα» πριν υπογράψετε οτιδήποτε.

Σχετικά Άρθρα