Χρήσιμες συμβουλές για ταξίδια με τη γάτα σας

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.) λεπτά

Στις περισσότερες γάτες δεν αρέσουν τα ταξίδια. Οι γάτες συνήθως αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς με την περιοχή τους και νιώθουν πολύ ευάλωτες σε ένα νέο περιβάλλον. Η επιβράβευση της παραμονής με την οικογένεια και η προοπτική μιας νέας περιπέτειας δεν αντιμετωπίζεται από τη μέση γάτα με τον ίδιο ενθουσιασμό που επιδεικνύουν οι σκύλοι.

Εάν θέλετε να πάρετε μαζί σας τη γάτα σε ένα ταξίδι με τρένο, αυτοκίνητο ή αεροπλάνο, θα πρέπει να διασφαλίσετε την άνεση και την ασφάλεια της γάτας σας σε κατάλληλο κουτί μεταφοράς μέχρι το τέλος του ταξιδιού, τουλάχιστον μέχρι να νιώσει άνεση στο νέο περιβάλλον. Φυσικά υπάρχουν και μερικές γάτες οι οποίες ταξιδεύουν συχνά με τον κηδεμόνα τους και δεν πανικοβάλλονται ούτε προσπαθούν να ξεφύγουν όταν βρίσκονται σε νέο περιβάλλον, αν και αποτελούν σπάνιες εξαιρέσεις.  

Ταξίδι με το αυτοκίνητο

Μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο να έχετε μια γάτα ελεύθερη στο αυτοκίνητο. Όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει ατύχημα εάν μπλεχτεί στα πόδια του οδηγού, αλλά μπορεί επίσης να διαφύγει και να χαθεί εάν βρει ανοιχτό παράθυρο ή πόρτα, ή σε περίπτωση ατυχήματος.

Θα χρειαστεί να αγοράσετε ένα κουτί μεταφοράς το οποίο είναι ανθεκτικό και καθαρίζεται εύκολα σε περίπτωση που η γάτα ουρήσει, αφοδεύσει ή κάνει εμετό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Επιπλέον, αναλογιστείτε τον καιρό στην περιοχή όπου ταξιδεύετε, συνυπολογίζοντας τόσο τις τρέχουσες συνθήκες όσο και τις πιθανές θερμοκρασίες στον προορισμό σας. Εάν αναμένεται να κάνει πολλή ζέστη, χρησιμοποιήστε ένα κουτί μεταφοράς με καλό εξαερισμό. Εάν πρόκειται να κάνει κρύο, επιλέξτε ένα κουτί το οποίο μπορεί να παρέχει ζέστη χωρίς ρεύματα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα καλή κυκλοφορία του αέρα. Τοποθετήστε το κουτί σε μέρος το οποίο θα είναι ασφαλές εάν πατήσετε απότομα φρένο, με καλή κυκλοφορία αέρα, δηλαδή όχι κάτω από άλλες αποσκευές στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Μην τοποθετείτε τη γάτα στο πορτ-μπαγκάζ και προσέξτε με την πόρτα του πορτ-μπαγκάζ καθώς ο αερισμός μπορεί να είναι ανεπαρκής και η γάτα σας να υπερθερμανθεί. Μπορείτε να ασφαλίσετε το κουτί μεταφοράς πίσω από τα μπροστινά καθίσματα ή να χρησιμοποιήσετε τη ζώνη του καθίσματος για να βεβαιωθείτε ότι συγκρατείται με ασφάλεια στο κάθισμα.

Να ελέγχετε τη γάτα τακτικά, ιδίως εάν κάνει ζέστη. Μην υποτιμάτε την ταχύτητα με την οποία μπορεί να αυξηθεί η θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το έχετε πάντα υπόψη σας εάν κάνετε ένα γρήγορο διάλειμμα για νερό και αφήσετε τη γάτα στο αυτοκίνητο. Τοποθετήστε τη γάτα στη σκιά και αφήστε τα παράθυρα ανοιχτά. Εάν κάνει πολλή ζέστη, απολαύστε το γεύμα σας δίπλα στο αυτοκίνητο με τη γάτα ασφαλισμένη στο κουτί μεταφοράς της και έξω από το αυτοκίνητο ή με όλες τις πόρτες ανοιχτές. Η θερμοπληξία μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Ταξίδι με το τρένο

Φυσικά εάν ταξιδεύετε με το τρένο, θα χρειαστείτε έναν πολύ ασφαλές κουτί μεταφοράς από το οποίο δεν μπορεί να διαφύγει η γάτα σας, αλλά και ένα κουτί το οποίο είναι αρκετά ελαφρύ για να μπορείτε να το κουβαλάτε. Καλό θα ήταν να επιλέξετε ένα με σκληρή βάση, ώστε να μην λερώσετε το τρένο σε περίπτωση που η γάτα σας ουρήσει. Στρώστε ένα απορροφητικό χαρτί και υλικό και πάρτε μαζί σας επιπλέον στρωσίδια. Πιθανότατα θα μπορείτε να κρατάτε τη γάτα σας μέσα στο κουτί της στην αγκαλιά σας, ανάλογα με τον τύπο του τρένου και τον διαθέσιμο χώρο.

Ταξίδι με το αεροπλάνο

Εάν σκοπεύετε να πάρετε τη γάτα μαζί σας σε ταξίδι με το αεροπλάνο, θα χρειαστεί να προετοιμαστείτε αρκετές ημέρες πριν.  Κάθε αεροπορική έχει τις δικές της απαιτήσεις και περιορισμούς για ταξίδια με κατοικίδια.  Πολλές αεροπορικές πλέον επιτρέπουν σε γάτες να ταξιδεύουν στην καμπίνα του αεροσκάφους κάτω από το μπροστινό σας κάθισμα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τις διαστάσεις αυτού του χώρου πριν πετάξετε.  Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να ενδείκνυνται τα κουτιά μεταφοράς από μαλακό υλικό.  Ενδέχεται επίσης να χρειαστεί να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας πριν από την πτήση, εάν απαιτούνται πιστοποιητικά εμβολιασμού ή υγείας.  Οι περισσότερες γάτες δεν έχουν πρόβλημα στο ταξίδι, αλλά δεν συνιστάται να αφήνετε έγκυες γάτες ή γατάκια κάτω των τριών μηνών να ταξιδέψουν.

Άφιξη στον προορισμό σας

Όταν φτάσετε, τοποθετήστε τη γάτα σε ένα δωμάτιο και βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλής, νιώθει άνετα και δεν μπορεί να διαφύγει. Προσφέρετέ της νερό και λίγο φαγητό, αν και ενδέχεται να μην θέλει να φάει μέχρι να αισθανθεί πιο άνετα. Η προσφορά φαγητού δύο φορές την ημέρα θα παρακινήσει τη γάτα σας να έρχεται σε εσάς για φαγητό κάθε φορά που την καλείτε. Αφήστε τη σιγά-σιγά να εξερευνήσει περισσότερο το μέρος και χρησιμοποιήστε το φαγητό για να βεβαιωθείτε ότι δεν απομακρύνεται πολύ και ότι επιστρέφει για τα τακτικά της γεύματα.

Χρήση κουτιού μεταφοράς

Για τις γάτες, το κουτί μεταφοράς συνήθως είναι συνδεδεμένο με την επίσκεψη στον κτηνίατρο, γι’ αυτό συχνά δεν είναι πολύ πρόθυμες να μπουν σε αυτό! Αφιερώστε χρόνο ώστε η γάτα να συνηθίσει το κουτί ή το κλουβί αρκετές ημέρες πριν από το ταξίδι.

Κάντε το ένα ευχάριστο μέρος. Δώστε στη γάτα λιχουδιές όταν μπαίνει μέσα και τοποθετήστε στρωσίδια με οικεία μυρωδιά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το ταξίδι. Αφήστε την πόρτα ανοιχτή και παρακινήστε τη γάτα σας να μπαινοβγαίνει ελεύθερα και να κοιμάται εκεί. Έτσι, όταν τελικά φτάσει η ημέρα του ταξιδιού, η γάτα θα είναι τουλάχιστον εξοικειωμένη με το άμεσο περιβάλλον της.

Εάν έχετε παραπάνω από μία γάτες, είναι καλύτερο να τις τοποθετήσετε σε ξεχωριστά κουτιά, ώστε να αερίζονται καλύτερα και να έχουν περισσότερο χώρο και μικρότερη πιθανότητα υπερθέρμανσης. Ακόμα και οι καλύτεροι φίλοι μπορεί να αγχωθούν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού και να συμπεριφέρονται περίεργα ή να δημιουργηθούν εντάσεις μεταξύ τους. Με τα ξεχωριστά κουτιά αποτρέπονται τυχόν τραυματισμοί. Θα τις καθησυχάζει εάν μπορούν τουλάχιστον να βλέπουν και να ακούν η μία την άλλη.

Μην τις ταΐσετε για περίπου τέσσερις έως πέντε ώρες πριν από το ταξίδι για να μην κάνουν εμετό στη διαδρομή. Προσφέρετε νερό μέχρι και τη στιγμή που θα ξεκινήσετε και ξανά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού όποτε είναι εφικτό. Μπορείτε να αγοράσετε μπολ τα οποία προσαρτώνται στα κλουβιά έτσι ώστε να μην χύνεται το νερό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και τα οποία είναι εύκολο να γεμίσετε χωρίς να ανοίξετε το κλουβί σε περίπτωση που υπάρχουν καθυστερήσεις στο ταξίδι.

 Ref: Feline Advisory Board -  www.fabcats.org

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η Hill's<sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της βέλτιστης σωματικής κατάστασης, με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, καλές πρωτεΐνες και ενισχυμένη με ω-3 λιπαρά οξέα.</p> <ul> <li>Υποστηρίζει τη διατήρηση της καλής μυϊκής μάζας και το ιδανικό σωματικό βάρος. <li>Τα ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων στοιχείων υποστηρίζουν την υγεία του ουροποιητικού. <li>Πολύ εύπεπτα συστατικά για τη βέλτιστη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. <li>100% εγγύηση για ποιότητα, για σταθερή σύνθεση και γεύση.</li></ul>
 • Hill's™ Science Plan™ Adult Light τροφή για γάτες με Τόνο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Light Κοτόπουλο βοηθά στη διατήρηση του ιδανικού βάρους. Σχεδιασμένη με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και υψηλά επίπεδα L-καρνιτίνης που βοηθά στη μετατροπή λίπους σε ενέργεια. Κατάλληλες για καθημερινή χορήγηση.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <ul><ul><li>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight  έχει ένα μοναδικό μείγμα συστατικών και χαμηλή σε λιπαρά περιεκτικότητα. Σχεδιασμένη για να βοηθήσει την γάτα σας στην επίτευξη του υγιούς βάρους για μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.</li></ul><li>
 • Hill's™ Science Plan™ Adult Optimal Care™ τροφή για γάτες με Τόνο

  ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών), ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών)