Ένα τέλειο τρίχωμα για το γατάκι σας

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.)

Από υγιές γατάκι σε ευτυχισμένη γάταCat image


Κάθε νέος ιδιοκτήτης γατιού επιθυμεί ο νέος χνουδωτός σύντροφός του να εξελιχθεί σε μια υγιές, χαρούμενη γάτα. Επομένως είναι σημαντικό από μέρους σας, να διασφαλίσετε ότι το γατάκι έχει καλή υγεία. Για παράδειγμα, η σωστή διατροφή και η συμπλήρωση της πρώτης σειράς εμβολίων είναι απαραίτητα για να αναπτυχθεί. Αλλά επίσης, σε αυτόν τον πρώτο χρόνο, κάνετε τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρό σας για ελέγχους. Με αυτόν τον τρόπο, θα μείνετε ήσυχοι ότι το γατάκι μεγαλώνει και αναπτύσσεται στο πλήρες δυναμικό του.

 

Διατήρηση ενός τέλειου τριχώματος και υγιούς δέρματος

Η σωστή διατροφή, η τακτική περιποίηση και καθαρές, άνετες συνθήκες ζωής θα διατηρήσουν το τρίχωμα και το δέρμα του γατιού υγιές. Αλλά δυστυχώς, τα γατάκια (όπως οι ενήλικες γάτες) υποφέρουν από δερματικές παθήσεις. Το τρίχωμά τους μπορεί να γίνει ωχρό, μπορεί να πέσει ή το δέρμα τους να γίνει ερυθρό, κνησμώδες και επίπονο. Οι αιτίες αυτών των καταστάσεων ποικίλουν, από ευαισθησία σε μια συγκεκριμένη τροφή, τσιμπήματα από έντομα, αλλεργίες, τσιμπούρια, παράσιτα ή ακόμα και περιποίηση παραπάνω από το φυσιολογικό.

 

Ψύλλοι

Ορισμένα γατάκια αναπτύσσουν μια αλλεργία στο σάλιο των ψύλλων. Αυτή είναι γνωστή ως «υπερευαισθησία στο τσίμπημα των ψύλλων» ή αλλεργία στους ψύλλους. Αν το γατάκι σας έχει αυτήν την πάθηση, θα εμφανίσει κνησμώδεις, ξηρές περιοχές πάνω στο δέρμα του. Ένα μοναδικό τσίμπημα από ψύλλο μπορεί να προκαλέσει μια πάθηση γνωστή ως «κεχροειδής δερματίτιδα» με τα ίδια δυσάρεστα συμπτώματα. Αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια στο γατάκι σας, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας αμέσως και θα σας γράψει κάποιο φάρμακο για να ανακουφίσετε τον ερεθισμό και κυρίως να απαλλαγείτε από τους ψύλλους.

 

Τριχοφυτία

Όχι, η τριχοφυτία δεν είναι παράσιτο. Είναι το όνομα που έχει δοθεί σε μια μυκητησιακή λοίμωξη που οδηγεί στην εμφάνιση ενός κυκλικού εξανθήματος στο δέρμα του γατιού. Η τριχοφυτία μπορεί να μεταδοθεί από γάτα σε γάτα κι επίσης από τη γάτα στον άνθρωπο. Δεν είναι εύκολο να ανακαλυφθεί, επομένως αν έχετε την υποψία ότι το γατάκι σας έχει πρόβλημα στο τρίχωμα ή το δέρμα, καλύτερα να έρθετε σε επαφή με τον κτηνίατρό σας.

Τα αυτιά του γατιού σας

Η τακτική, ήπια μεταχείριση του γατιού σας, και ειδικά των αυτιών του, θα σας επιτρέψει να ελέγχετε για προβλήματα χωρίς να το τρομάζετε. Και αν το γατάκι όντως έχει πρόβλημα, σύντομα θα το μάθετε. Αρχικά, το αυτί του μπορεί να έχει χαμηλώσει, και πιθανώς να κουνάει το κεφάλι του αρκετά. Επίσης, αν παρατηρήσετε τυχόν γκρίζες ή σκούρες πράσινες ξηρές ή κηρώδεις εναποθέσεις, αυτές αποτελούν σίγουρο σημάδι τσιμπουριών. Ευτυχώς, αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα από τον κτηνίατρό σας.

Τα μάτια του γατιού σας

Όπως θα περιμένατε, τα μάτια του γατιού σας πρέπει να είναι καθαρά και φωτεινά, χωρίς έκκριση. Οτιδήποτε κολλώδες στα μάτια του θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα λοίμωξης. Πλύνετε την έκκριση από τα μάτια του γατιού σε τακτική βάση, χρησιμοποιώντας ένα διάλυμα ζεστού νερού και άλατος (περίπου ένα κουταλάκι του τσαγιού έως μια πίντα είναι μια καλή οδηγία). Επειδή η λοίμωξη μπορεί να έχει πολλές αιτίες, καλύτερα να πάτε το γατάκι σας στον κτηνίατρο.

Catishooo!!

Το φτέρνισμα μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη νόσου του ανώτερου αναπνευστικού, που συχνά αποκαλείται «γρίπη των γατών», οπότε αν παρατηρήσετε οτιδήποτε περισσότερο από το περιστασιακό συνάχι, συστήνεται μια επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Αξίζει επίσης να θυμάστε ότι το φτέρνισμα θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα εισπνοής γύρης, ενός φύλλου ή σπόρου από το γρασίδι, σκόνης, σπρέυ του νοικοκυριού ή καπνού τσιγάρου.

Σχετικά Άρθρα

 • Λίστα ελέγχου για διακοπές με τη γάτα σας

  Ετοιμάζεστε για διακοπές; Χρησιμοποιήστε αυτή τη λίστα ελέγχου για ταξίδια με γάτες για να διασφαλίσετε ότι έχετε ό,τι σημαντικό χρειάζεστε για το ταξίδι σας, όπως φαγητό, παιχνίδια και τα στοιχεία του κτηνιάτρου της.
 • Γάτες και γιορτές μαζί

  Μερικές φορές οι γάτες και οι γιορτές πάνε μαζί όπως το λάδι με το νερό. Πέρα από θέματα ασφάλειας για τις γάτες, υπάρχει και το ενδεχόμενο οι γάτες είτε να αγνοούνται μέσα στις ετοιμασίες των γιορτών είτε να υπερδιεγερθούν από την εορταστική ατμόσφαιρα.
 • Επιλέγοντας κτηνίατρο για τη γάτα σας

  Εκτός από εσάς και την οικογένειά σας, ο κτηνίατρος της γάτας σας είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή της.
 • Μετακόμιση με τη γάτα σας

  Εάν υπάρχει ένα πράγμα περισσότερο αγχώδες από τη μετακόμιση, αυτό είναι η μετακόμιση μαζί με τη γάτα σας.

Σχετικά Προϊόντα

 • Ideal Balance™ Feline Adult with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> <br></p><p>Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span>  Feline Adult είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ενήλικων γατών . Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία της γάτας σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p> 
 • Ideal Balance™ Feline Mature Adult with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> <br></p><p>Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span>  Feline Mature Adult είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ενήλικων γατών . Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία της γάτας σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p> 
 • Ideal Balance™ Kitten with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> <br></p><p>Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span> Kitten είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μικρών γατών έως 1ος έτους. Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία της γάτας σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η Hill's<sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της βέλτιστης σωματικής κατάστασης, με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, καλές πρωτεΐνες και ενισχυμένη με ω-3 λιπαρά οξέα.</p> <ul> <li>Υποστηρίζει τη διατήρηση της καλής μυϊκής μάζας και το ιδανικό σωματικό βάρος. <li>Τα ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων στοιχείων υποστηρίζουν την υγεία του ουροποιητικού. <li>Πολύ εύπεπτα συστατικά για τη βέλτιστη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. <li>100% εγγύηση για ποιότητα, για σταθερή σύνθεση και γεύση.</li></ul>