Άτομα με αλλεργίες και γάτες

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.) λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Managing Allergies to Cats
 

Μπορεί να επιθυμείτε μια γάτα αλλά ανησυχείτε για τις αλλεργίες που μπορεί να εμφανίσετε εσείς ή κάποιος από την οικογένειά σας. Ενδεχομένως έχετε ήδη μια γάτα κι έχετε ανακαλύψει ότι η αλλεργία σας αποτελεί πρόβλημα. Τα καλά νέα είναι ότι άτομα με αλλεργίες και γάτες μπορούν να ζήσουν μαζί!

Οι αλλεργίες στις γάτες προκαλούνται από μια αντίδραση σε ορισμένες πρωτεΐνες που βρίσκονται σε έλαια που εκκρίνονται από το δέρμα της και στο σάλιο της.

Μην βασίζεστε στην ανοσία

Ορισμένα άτομα αναφέρουν ότι αναπτύσσουν μια ανοσία στη γάτα τους, δηλαδή «αποφεύγουν» μια αλλεργία. Ενώ αυτό ισχύει για ορισμένους, μην βασίζεστε σε αυτό αν παίρνετε μια νέα γάτα. Είναι πιθανό η αλλεργική αντίδραση να χειροτερεύσει με περισσότερη έκθεση.

Αν παίρνετε μια νέα γάτα και ανησυχείτε για τις αλλεργίες, σκεφτείτε μια φυλή με κοντό τρίχωμα αντί για μακρύ-τρίχωμα καθώς απελευθερώνουν λιγότερες τρίχες στο περιβάλλον του σπιτιού σας. Αν ενδιαφέρεστε για καθαρόαιμες, επιλέξτε Devon ή Cornish Rex. Αυτές οι γάτες στερούνται ορισμένων στιβάδων τριχών οι οποίες βρίσκονται σε άλλες φυλές κι επομένως μπορεί να προκαλέσουν λιγότερες αντιδράσεις. Η φυλή Sphinx δεν έχει καθόλου τρίχες και είναι εξαιρετικά στοργική. Να θυμάστε ότι όλες οι γάτες περιποιούνται τον εαυτό τους και μια αλλεργική αντίδραση προκαλείται τόσο από το σάλιο όσο και από τις τρίχες.

Μόλις αποκτήσετε γάτα, η εκλεκτικότητα είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των αλλεργιών. Καθαρίζετε τακτικά τις λείες επιφάνειες του σπιτιού και να βάζετε συχνά ηλεκτρική σκούπα. Επίσης, να πλένετε τακτικά τα κλινοσκεπάσματα στα οποία κοιμάται η γάτα σας.

Περιορίστε την πρόσβαση

Μπορεί να θέλετε να περιορίσετε την πρόσβαση της γάτας σας σε ορισμένες περιοχές του σπιτιού. Το υπνοδωμάτιο του αλλεργικού ατόμου είναι απαγορευμένη περιοχή για τη γάτα. Δωμάτια με σκληρά πατώματα συγκρατούν λιγότερα αλλεργιογόνα και είναι ευκολότερο να καθαριστούν από το χαλί. Αν έχετε μόνο λίγα δωμάτια με χαλί στο σπίτι σας, πιθανώς να πρέπει να κρατάτε τη γάτα μακριά από αυτά.

Τα έπιπλα με ταπετσαρία θα συγκρατήσουν μεγάλο ποσοστό των αλλεργιογόνων, επομένως θα πρέπει να επιλέξετε να κρατήσετε τις γάτες μακριά από αυτά ή από τα δωμάτια στα οποία περιέχονται.

Όσο περισσότερο βουρτσίζετε τη γάτα σας, τόσο πιο χρήσιμο είναι για τη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων επειδή βοηθά στην αποτροπή της εμφάνισης χαλαρών τριχών στον αέρα. Τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα αρκεί, αλλά όσο συχνότερα τόσο καλύτερα.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περιποίηση κατά τη διάρκεια της άνοιξης, όταν η γάτα θα αλλάζει το χειμερινό της τρίχωμα. Όποτε είναι δυνατόν, η περιποίηση πρέπει να πραγματοποιείται από κάποιον που δεν είναι αλλεργικός στις γάτες και ιδανικά στον εξωτερικό χώρο.

Το καθάρισμα του αμμοδοχείου σε τακτική βάση θα βοηθήσει επίσης, επειδή οι πρωτεΐνες που προκαλούν μια αντίδραση στο σάλιο, τις τρίχες και τα δερματικά κύτταρα βρίσκονται και στα ούρα.

Συζητείστε με τον γιατρό σας για το τι αντι-αλλεργικά φάρμακα μπορείτε να πάρετε για να κάνετε τη ζωή σας ευκολότερη και άλλους πιθανούς τρόπους διαχείρισης του προβλήματος.

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Προϊόντα