4 βήματα που θα βοηθήσουν τη γάτα σας να αποκτήσει το ιδανικό βάρος

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Φοβάστε μήπωςε η γάτα σας είναι υπέρβαρη ή ότι το βάρος της υπερβαίνει έστω και λίγο το μέσο όρο; Το υπερβολικό βάρος μπορεί να προκαλέσει επιπλέον φθορά στις αρθρώσεις της γάτας σας και να αυξήσει την πιθανότητα εκδήλωσης ορισμένων ασθενειών, όπως ο διαβήτης. Ο κτηνίατρός σας θα είναι σε θέση να σας πει ποιο είναι το υγιές βάρος για τη γάτα σας και να σας δώσει συμβουλές για τον πιο αποτελεσματικό και υγιεινό τρόπο ώστε να απαλλαγεί από τα περιττά κιλά.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για το πώς θα διασφαλίσετε ότι η γάτα σας θα αποκτήσει το ιδανικό βάρος και πώς θα το διατηρήσει για όλη της τη ζωή.

 1. Έλεγχος της μείωσης του βάρους της γάτας σας.
  Η μείωση του βάρους ευνοεί τη βελτίωση της υγείας της γάτας σας, εφόσον όμως επιτυγχάνεται με υγιή και ελεγχόμενο τρόπο. Για να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας χάνει βάρος με υγιή ρυθμό, φροντίστε να τη ζυγίζετε τακτικά και να υπολογίζετε τη βαθμολογία της κατάστασης σώματος. Ο κτηνίατρός σας είναι σε θέση να σας εξηγήσει τα παραπάνω και να υπολογίσει τη βαθμολογία κατάστασης σώματος της γάτας σας. Το ιδανικό είναι να γίνεται κάθε δύο εβδομάδες στην αρχή και στη συνέχεια σε μηνιαία βάση. Τα περισσότερα κτηνιατρεία διαθέτουν ζυγαριά προς δωρεάν χρήση. Ωστόσο, αν η γάτα σας δεν έχει πρόβλημα να την παίρνετε στην αγκαλιά σας, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη δική σας ζυγαριά μπάνιου. Απλά ζυγιστείτε κρατώντας τη και, στη συνέχεια, αφαιρέστε το δικό σας βάρος ώστε να υπολογίσετε το δικό της.

 2. Συμπεριλάβετε υγιεινές δραστηριότητες.
  Όταν της χορηγείτε μια πλήρη και ισορροπημένη τροφή αδυνατίσματος, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η γάτα σας θα τρέφεται υγιεινά. Ωστόσο, το πρόγραμμα διαχείρισης του βάρους της γάτας σας δεν αρκεί χωρίς μια υγιή σωματική δραστηριότητα. Φροντίστε η γάτα σας να ασκείται επαρκώς ώστε να είναι και να παραμένει υγιής. Το παιχνίδι με τη γάτα σας ενισχύει το δεσμό σας και της επιτρέπει να ασκείται με διασκεδαστικό τρόπο.

 3. Συχνές επισκέψεις στον κτηνίατρό σας.
  Οι συχνές επισκέψεις στον κτηνίατρο σας επιτρέπουν να διασφαλίσετε ότι το πρόγραμμα διαχείρισης βάρους της γάτας σας εξελίσσεται ομαλά. Ο κτηνίατρός σας γνωρίζει το ιδανικό βάρος της γάτας σας, τον ρυθμό με τον οποίο θα πρέπει να χάνει βάρος και ποιες τροφές είναι οι καταλληλότερες για κάθε στάδιο του προγράμματος διαχείρισης βάρους. Μπορεί επίσης να σας δώσει συμβουλές για το πώς να μοιράσετε τις ποσότητες τροφής που θα λαμβάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε η γάτα σας να αισθάνεται χορτάτη για περισσότερη ώρα.

 4. Διατήρηση του ιδανικού βάρους για μια ζωή.
  Το πρόγραμμα διαχείρισης του βάρους της γάτας σας δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως προσωρινή λύση. Μόλις η γάτα σας φτάσει στο ιδανικό της βάρος, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για το αν θα πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει την ίδια τροφή, ενδεχομένως σε υψηλότερες ποσότητες, ή αν θα πρέπει να την αντικαταστήσετε με κάποια άλλη. Μην ξεχνάτε πως θα πρέπει να συνεχίσει την άσκηση ενώ θα πρέπει να τα ζυγίζετε σε μηνιαία βάση, σε περίπτωση μεταβολής του βάρους.

Η γάτα σας μπορεί να παίρνει ή να ξαναπαχαίνει βάρος πιο εύκολα από άλλες. Η φυλή, η ηλικία, η επιλογή της τροφής, η κατάσταση της υγείας και μια σειρά άλλων παραγόντων μπορούν να καθορίσουν τον ρυθμό αύξησης του βάρους μιας γάτας και το είδος της διατροφής που απαιτείται για τον έλεγχό του. Αν πιστεύετε ότι η γάτα σας ίσως χρειάζεται ένα πρόγραμμα διαχείρισης βάρους, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Ελέγχθηκε από τους Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA και Δρ Emma Milne BVSc FRCVS

Σχετικά άρθρα

Σχετικά προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η Hill's<sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της βέλτιστης σωματικής κατάστασης, με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, καλές πρωτεΐνες και ενισχυμένη με ω-3 λιπαρά οξέα.</p> <ul> <li>Υποστηρίζει τη διατήρηση της καλής μυϊκής μάζας και το ιδανικό σωματικό βάρος. <li>Τα ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων στοιχείων υποστηρίζουν την υγεία του ουροποιητικού. <li>Πολύ εύπεπτα συστατικά για τη βέλτιστη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. <li>100% εγγύηση για ποιότητα, για σταθερή σύνθεση και γεύση.</li></ul>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <ul><ul><li>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight  έχει ένα μοναδικό μείγμα συστατικών και χαμηλή σε λιπαρά περιεκτικότητα. Σχεδιασμένη για να βοηθήσει την γάτα σας στην επίτευξη του υγιούς βάρους για μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.</li></ul><li>
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Adult Optimal Care™ τροφή για γάτες με Τόνο

  ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών), ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών)
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult τροφή για γάτες με Αρνί

  ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών), ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών)
  Buy Now »