Πώς να περιποιείστε και να κάνετε μπάνιο τη γάτα σας

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.)

Όσοι έχουν γάτες γνωρίζουν ότι περιποιούνται τον εαυτό τους με προσοχή. Οι περισσότερες γάτες θα περάσουν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας να περιποιούνται τον εαυτό τους αλλά μερικές φορές μπορεί να χρειαστούν επιπλέον βοήθεια – για παράδειγμα, αν έχουν τραυματιστεί ή αν οι μακρύτερες τρίχες μπερδεύονται. Οπότε θα πρέπει η γάτα σας να συνηθίσει να λαμβάνει μεταχείριση και περιποίηση όσο το δυνατόν συχνότερα (όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε, τόσο ευκολότερο θα είναι για εσάς στο μέλλον).

 1. Είναι καλύτερα να περιποιείστε τη γάτα σας όταν είναι κουρασμένη και χαλαρή. Αν η γάτα σας δε φαίνεται να συμπαθεί την περιποίηση, απλά ξεκινήστε με λίγο κάθε μέρα και η ανοχή της θα αυξηθεί. Εκδηλώστε τόνους αγάπης και πραγματοποιήστε επαίνους μετά από κάθε περιποίηση – μπορεί να ξεκινήσει να θεωρεί αυτήν την περιποίηση ως ειδική ανταμοιβή.
 2. Αν έχετε μια γάτα με μακρύ τρίχωμα, χρησιμοποιήστε μια χτένα για να περιποιηθείτε τις τρίχες της. Ξεκινήστε με τα αγαπημένα της μέρη (συνήθως το πηγούνι και το κεφάλι) και στη συνέχεια επεκταθείτε σε άλλες περιοχές. Αν συναντήσετε περιοχές με τούφες τριχών, μπορεί να χρειαστεί να τις κόψετε χρησιμοποιώντας ένα αμβλύ ψαλίδι.
 3. Αν η γάτα σας έχει κοντό τρίχωμα, μπορείτε να το περιποιηθείτε με μια λαστιχένια βούρτσα. Θυμηθείτε να βρέχετε τη βούρτσα πριν ξεκινήσετε καθώς αυτό θα βοηθήσει να πιάσετε το χαλαρό τρίχωμα και να μην το αφήσετε να πετάει τριγύρω.
 4. Αν η γάτα σας χρειάζεται μπάνιο, βεβαιωθείτε ότι έχετε σαμπουάν φιλικό προς τα κατοικιδια ζώα. Έπειτα κλείστε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες για να βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο είναι ζεστό.
 5. Αν η γάτα σας φοβάται ή πιέζεται από το μέγεθος της μπανιέρας σας, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα δοχείο ή το νεροχύτη. Περίπου 4 ίντσες χλιαρού νερού αρκούν – ή λίγο πάνω από τα πέλματα της γάτας σας.
 6. Αρχικά, καθαρίστε τα αυτιά της γάτας σας πριν τη βάλετε στο νερό. Σφουγγίστε τα αυτιά της με βαμβάκι το οποίο έχει ενυδατωθεί με ζεστό νερό. Καθαρίστε μόνο τα ορατά μέρη του αυτιού της γάτας σας και ποτέ μην επιχειρείτε να καθαρίσετε τον ακουστικό πόρο.
 7. Έπειτα, χτενίστε ή βουρτσίστε τη γάτα σας πριν την πλύνετε – αυτό θα βοηθήσει να απαλλαγείτε από το χαλαρό τρίχωμα.
 8. Βάλτε ένα ζευγάρι ελαστικά γάντια, έπειτα σηκώστε τη γάτα από το δέρμα του λαιμού της και τοποθετήστε την ήπια στο ρηχό ζεστό νερό.
 9. Βρέξτε την πλάτη, την κοιλιά και τα πόδια της γάτας σας. Μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια μικρή πλαστική κούπα ή κανάτα. (Σας προειδοποιούμε ότι πολλές γάτες θα πανικοβληθούν αν προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε ένα ντους ή σπρέυ)
 10. Εφαρμόστε το ειδικό για κατοικίδια σαμπουάν και κάντε ήπιο μασάζ για να το απλώσετε ομοιόμορφα πριν ξεπλύνετε. Μην τοποθετήσετε πολύ σαμπουάν γιατί θα δυσκολευτείτε να το ξεπλύνετε. Έχει σχεδιαστεί να μην ερεθίζει τα αυτιά και τα μάτια τους, αλλά προσπαθήστε να αποφύγετε αυτές τις περιοχές ούτως ή άλλως.
 11. Μετά το ξέβγαλμα, βεβαιωθείτε ότι έχετε μια ωραία ζεστή πετσέτα για να στεγνώσετε τη γάτα. Αν η γάτα σας δε φοβάται το θόρυβο, μπορείτε να την στεγνώσετε με το πιστολάκι. Αλλιώς, απλά τυλίξτε την με την πετσέτα.
 12. Μην εκπλαγείτε αν ξεκινήσει να περιποιείται τον εαυτό της αμέσως μετά. Είναι απλώς ο τρόπος της για να στρώσει το τρίχωμά της όπως της αρέσει.

Θυμηθείτε, μην κάνετε μπάνιο στη γάτα σας σε τακτική βάση καθώς αυτό μπορεί να διαταράξει τη φυσική ισορροπία των ελαίων στο δέρμα και το τρίχωμα – αλλά ένα περιστασιακό μπάνιο δεν πειράζει, για παράδειγμα αν έχει κυλιστεί σε κάτι βρώμικο και δε μπορεί να καθαριστεί μόνη της.

Σχετικά Άρθρα

 • Λίστα ελέγχου για διακοπές με τη γάτα σας

  Ετοιμάζεστε για διακοπές; Χρησιμοποιήστε αυτή τη λίστα ελέγχου για ταξίδια με γάτες για να διασφαλίσετε ότι έχετε ό,τι σημαντικό χρειάζεστε για το ταξίδι σας, όπως φαγητό, παιχνίδια και τα στοιχεία του κτηνιάτρου της.
 • Γάτες και γιορτές μαζί

  Μερικές φορές οι γάτες και οι γιορτές πάνε μαζί όπως το λάδι με το νερό. Πέρα από θέματα ασφάλειας για τις γάτες, υπάρχει και το ενδεχόμενο οι γάτες είτε να αγνοούνται μέσα στις ετοιμασίες των γιορτών είτε να υπερδιεγερθούν από την εορταστική ατμόσφαιρα.
 • Επιλέγοντας κτηνίατρο για τη γάτα σας

  Εκτός από εσάς και την οικογένειά σας, ο κτηνίατρος της γάτας σας είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή της.
 • Μετακόμιση με τη γάτα σας

  Εάν υπάρχει ένα πράγμα περισσότερο αγχώδες από τη μετακόμιση, αυτό είναι η μετακόμιση μαζί με τη γάτα σας.

Σχετικά Προϊόντα

 • Ideal Balance™ Feline Adult with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> <br></p><p>Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span>  Feline Adult είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ενήλικων γατών . Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία της γάτας σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p> 
 • Ideal Balance™ Feline Mature Adult with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> <br></p><p>Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span>  Feline Mature Adult είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ενήλικων γατών . Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία της γάτας σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p> 
 • Ideal Balance™ Kitten with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> <br></p><p>Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span> Kitten είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μικρών γατών έως 1ος έτους. Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία της γάτας σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η Hill's<sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της βέλτιστης σωματικής κατάστασης, με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, καλές πρωτεΐνες και ενισχυμένη με ω-3 λιπαρά οξέα.</p> <ul> <li>Υποστηρίζει τη διατήρηση της καλής μυϊκής μάζας και το ιδανικό σωματικό βάρος. <li>Τα ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων στοιχείων υποστηρίζουν την υγεία του ουροποιητικού. <li>Πολύ εύπεπτα συστατικά για τη βέλτιστη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. <li>100% εγγύηση για ποιότητα, για σταθερή σύνθεση και γεύση.</li></ul>