Το πρώτο σας γατάκι

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Πέρα από το ότι είναι αξιολάτρευτα, τα γατάκια παρουσιάζουν και πολλά οφέλη ως ζώα συντροφιάς. Είναι από τη φύση τους πολύ καθαρά ζώα ενώ είναι επίσης αρκετά ανεξάρτητα πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται λιγότερο από το χρόνο σας καθώς μεγαλώνουν σε σχέση με τα σκυλάκια. 

Τα γατάκια είναι παιχνιδιάρικα και άκρως διασκεδαστικά, ωστόσο χρειάζονται αρκετή προσοχή. Το γατάκι σας μπορεί να ζήσει περίπου 15 με 20 χρόνια, οπότε είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι για μια μακροχρόνια δέσμευση απέναντι στο νέο σας φιλαράκι. 

Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε ποια είναι τα απαραίτητα εφόδια πριν από την άφιξή του, πώς θα διευκολύνετε την προσαρμογή του τις πρώτες ημέρες και πώς θα εντοπίσετε σημάδια που υποδεικνύουν κάποιο πρόβλημα με το γατάκι σας.

Βασικά είδη πρώτης ανάγκης για το νέο σας γατάκι

Τα γατάκια χρειάζονται ορισμένα βασικά πράγματα για να ξεκινήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη ζωή τους και να εξελιχθούν σε υγιείς, ευτυχισμένες και φιλικές γάτες.

Πρώτα απ' όλα, ένα γατάκι θα χρειαστεί μία ή δύο αμμοδόχους. Να θυμάστε ότι πρόκειται για τη δική τους τουαλέτα. Κανείς δεν θέλει την τουαλέτα του δίπλα από την τραπεζαρία ή σε σημείο όπου μπορούν να μας βλέπουν όλοι ενώ κάνουμε την ανάγκη μας! Το ίδιο ισχύει και για τις γάτες. Το γατάκι σας θα χρησιμοποιήσει την αμμοδόχο αν βρίσκεται μακριά από την τροφή του και σε ένα ήσυχο σημείο του σπιτιού. 

Τα περισσότερα γατάκια μαθαίνουν από τη μαμά τους και τα αδέλφια τους πώς να τη χρησιμοποιούν. Για πολλά αυτό συμβαίνει ενστικτωδώς, αλλά κάποια χρειάζονται λίγη περισσότερη ενθάρρυνση. Μπορείτε να βοηθήσετε το γατάκι σας να μάθει να τη χρησιμοποιεί βάζοντάς το στην αμμοδόχο μετά το φαγητό ή αφού έχει ξυπνήσει από έναν υπνάκο, και προσέχοντας τα σημάδια που δείχνουν ότι ψάχνει να βρει ένα μέρος για να κάνει την ανάγκη του. Φροντίστε να έχετε αρκετές αμμοδόχους όταν το γατάκι σας είναι σε μικρή ηλικία, ώστε να υπάρχει πάντα μία σε κοντινή απόσταση.

Το γατάκι σας θα πρέπει επίσης ένα ονυχοδρόμιο καθώς το ξύσιμο είναι μια φυσική ανάγκη για τις γάτες που τις βοηθά να ξεμουδιάζουν, να ασκούνται, να συντηρούν τα νύχια τους και να εναποθέτουν σημαντικές φερομόνες στο περιβάλλον. Αν δεν του παρέχετε ένα ονυχοδρόμιο ή/και ένα χαλάκι εκπαίδευσης, το γατάκι σας μπορεί να στραφεί στα έπιπλα ή τα χαλιά σας!

Η δίαιτα και η διατροφή είναι επίσης μια πολύ σημαντική πτυχή όσον αφορά τη φροντίδα ενός γατιού. Το γατάκι σας θα εξελιχθεί σε μια υγιή, δυνατή γάτα μόνο εφόσον λαμβάνει τη σωστή τροφή. Να το ταΐζετε πάντα με υψηλής ποιότητας, πλήρη και ισορροπημένη τροφή σχεδιασμένη για γατάκια καθώς οι ανάγκες τους διαφέρουν από εκείνες των ενήλικων γατών. 

Τα γατάκια διαθέτουν πολύ μικρό στομάχι, επομένως θα πρέπει να υπάρχει πάντα διαθέσιμη τροφή αρχικά και στη συνέχεια 4-6 γεύματα την ημέρα. Οι ταΐστρες με χρονοδιακόπτη είναι πολύ χρήσιμες όταν λείπετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να θυμάστε ότι πρέπει να υπάρχει πάντα διαθέσιμο φρέσκο νερό.

Το γατάκι σας πρέπει επίσης να επισκέπτεται τον κτηνίατρο ανά τακτά χρονικά διαστήματα για εξετάσεις και εμβολιασμούς, και στη συνέχεια για στείρωση. Οι εμβολιασμοί ξεκινούν συνήθως γύρω στις 8-9 εβδομάδες και η στείρωση γίνεται συνήθως μεταξύ 4 και 6 μηνών. Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας πει σε ποια ηλικία συνιστά εμβολιασμό και στείρωση για το γατάκι σας.

Προετοιμαστείτε για την άφιξη

Οι γάτες είναι πολύ ευαίσθητα και πολύπλοκα πλάσματα, γι' αυτό ενημερωθείτε καλά από πριν για να βεβαιωθείτε ότι θα είστε σε θέση να καλύψετε όλες τις ανάγκες του. 

Η άφιξη σε ένα νέο περιβάλλον είναι τρομακτική, ειδικά αν υπάρχουν παιδιά ή άλλα ζώα. Θα πρέπει να είστε υπομονετικοί μέχρι το γατάκι σας να προσαρμοστεί για λίγες ημέρες και να νιώσει ασφάλεια και άνεση. Αρχικά, βάλτε το γατάκι σας σε ένα ήσυχο μέρος, όπως ένα άδειο υπνοδωμάτιο, και μην ανησυχείτε αν κρυφτεί. Φροντίστε να έχει πρόσβαση σε τροφή, νερό, μια αμμοδόχο και ένα ονυχοδρόμιο στον ασφαλή χώρο τους και αφήστε το να σας πλησιάσει όταν νιώσει έτοιμο. Αποφύγετε τα πολλά χάδια και την υπερβολική φροντίδα, καθώς αυτό θα μπορούσε να το τρομάξει.

Οι γάτες είναι από τη φύση τους μοναχικές, σε πολλές δεν αρέσουν τα χάδια ή οι αγκαλιές ενώ θα εξερευνήσουν κάθε σημείο του απιτιού. Αυτό σημαίνει ότι το γατάκι σας χρειαστεί πολλά ψηλά μέρη όπου μπορεί να ξεκουραστεί, να εξερευνήσει και να απομονωθεί από τη φασαρία της ανθρώπινης καθημερινότητας, όταν το χρειάζεται.

Προβλήματα υγείας: μάθετε να αναγνωρίζεται πότε το γατάκι σας είναι άρρωστο

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό και τι όχι για το γατάκι σας. Οι γάτες είναι πολύ καλές στο να κρύβουν τα συμπτώματα τους όταν είναι άρρωστες ενώ τα κλινικά σημάδια δεν είναι πάντα τόσο εμφανή όσο είναι, για παράδειγμα, μια κρίση διάρροιας. Αν παρακολουθείτε με προσοχή τις συνήθειές του όσον αφορά το φαγητό, την τουαλέτα, το παιχνίδι και τον ύπνο, θα είστε σε θέση να αναγνωρίσετε έγκαιρα τα σημάδια της αρρώστιας και να του προσφέρετε την κατάλληλη ιατρική φροντίδα το συντομότερο δυνατό.

Λόγω του μικρού τους μεγέθους, τα γατάκια αδυνατίζουν πολύ γρήγορα όταν αρρωσταίνουν. Προσέξτε για σημάδια όπως δακρύρροια ή καταρροή, φτέρνισμα και βήχας. Τα γατάκια κοιμούνται πολύ. Όταν όμως δεν παίζει τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας ή δεν τρώει και δεν πίνει, απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό. Αν δείτε εμετό ή διάρροια, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας. Ορισμένες φορές το άγχος της αλλαγής περιβάλλοντος μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές. Αυτό είναι φυσιολογικό, ωστόσο τα γατάκια αφυδατώνονται γρήγορα, γι' αυτό να είστε πάντα προσεκτικοί και να ζητάτε συμβουλές σε περίπτωση ανησυχίας.

Ελέγχθηκε από τους Δρ Emma Milne BVSc FRCVS και Δρ Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Σχετικά άρθρα

Σχετικά προϊόντα

 • Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT + WEIGHT Ξηρή τροφή για Νεαρές Ενήλικες Γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Καινοτόμος διατροφή που αποδεδειγμένα βοηθά τις ενήλικες γάτες να διατηρούνται υγιείς και  σε εξαιρετική φόρμα μετά τη στείρωση και με ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων συστατικών για την υποστήριξη της υγείας του ουροποιητικού.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten τροφή με Κοτόπουλο

  ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ, ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ
 • Hill's Science Plan Sterilised Cat Ξηρή Τροφή για Ενήλικες Γάτες

  <p>Οι στειρωμένες γάτες έχουν πάνω από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες και να υποφέρουν από προβλήματα του ουροποιητικού. Η Hill's™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Sterilised Cat Young Adult έχει σχεδιαστεί για να καλυψει τις ανάγκες των στειρωμένων γατών. Σχεδιασμέμη με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και μια μοναδική σύνθεση διαχείρησης βάρους.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten τροφή με Γαλοπούλα

  ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ, ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ