Αιθέρια έλαια για γάτες: Είναι ασφαλή;

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Τα αιθέρια έλαια γνωρίζουν μεγάλη άνθηση και εμφανίζονται παντού, από καθαριστικά και είδη προσωπικής υγιεινής μέχρι ιατρικές θεραπείες και πολλά άλλα. Τι ισχύει όμως για τα προϊόντα για γάτες; Υπάρχουν προϊόντα αιθέριων ελαίων για γάτες; Και είναι τα αιθέρια έλαια κατάλληλα για γάτες; Να τι πρέπει να γνωρίζουν οι κηδεμόνες γατών.

Αιθέρια έλαια: Περί τίνος πρόκειται;

Τα αιθέρια έλαια είναι φυτικά εκχυλίσματα, όπως τριαντάφυλλο και λιβάνι, γνωστά για τις αρωματικές ή/και φαρμακευτικές τους ιδιότητες και χρησιμοποιούνται σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής και οικιακής χρήσης. Προσοχή. Δεν έχουν σχέση με τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι σημαντικά θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στην τροφή της γάτας σας.

Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται συνήθως στην αρωματοθεραπεία. Πρόκειται για μια πρακτική που συνίσταται στην εισπνοή διάχυτων ελαίων ή την τοπική εφαρμογή τους στο δέρμα, όπως στο μασάζ. Σύμφωνα με το Liverpool University Hospitals NHS Trust, τα αρώματα και οι χημικές ουσίες στα έλαια μπορούν να «προκαλέσουν διαφορετικές συναισθηματικές και φυσιολογικές αντιδράσεις», οι οποίες μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του πόνου, την ανακούφιση από την ένταση και τη βελτίωση της διάθεσης.

Προσωπική και οικιακή χρήση

Με την άνοδο των διαδικτυακών καταστημάτων λιανικής πώλησης και το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τη φροντίδα υγείας με φυσικές μεθόδους, η πρόσβαση στα αιθέρια έλαια είναι πιο εύκολη από ποτέ. Οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν καθημερινά με πολλούς και διάφορους τρόπους: σπρέι καθαρισμού, απολυμαντικά χεριών, αρώματα, απορρυπαντικά πλυντηρίων και ενυδατικά για το δέρμα, ενδεικτικά.

Ασπρόμαυρη γάτα κάθεται σε παρτέρι
Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις γάτες; Αν υπάρχουν γάτες στο σπίτι σας, θα θέλετε να δημιουργήσετε ένα ασφαλές νοικοκυριό για αυτές, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να φυλάτε τις βλαβερές ουσίες, όπως τα αιθέρια έλαια, σε σημεία που δεν είναι προσβάσιμα.

Αιθέρια έλαια που είναι τοξικά για τις γάτες

Όπως συμβαίνει και με ορισμένα κοινά φυτά εσωτερικού χώρου που είναι τοξικά για τις γάτες, έτσι και η πλειονότητα των αιθέριων ελαίων είναι επιβλαβή για τη γάτα σας προειδοποιεί η, Cats Protection. Αυτό ισχύει ιδίως για όσα είναι πολύ συμπυκνωμένα, ωστόσο ακόμη και μικρές ποσότητες ενδέχεται να είναι τοξικές. Σύμφωνα με την PDSA, τα παρακάτω έλαια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα:

 • Κανέλας
 • Έλαια εσπεριδοειδών
 • Γαρύφαλλου 
 • Ευκάλυπτου 
 • Λεβάντας 
 • Φλισκούνι 
 • Μέντας
 • Πεύκου
 • Σημύδα Γλυκιά
 • Τεϊόδεντρου
 • Γωλθερία
 • Υλάνγκ υλάνγκ

Τα αιθέρια έλαια διατίθενται ξεχωριστά, ωστόσο συχνά περιέχονται και σε άλλα οικιακά προϊόντα, όπως το εντομοαπωθητικό και το διαλυτικό χρωμάτων/λευκό οινόπνευμα/«τερεβινθέλαιο» (το οποίο είναι αιθέριο έλαιο). Προϊόντα όπως αυτά ενδέχεται να είναι εξαιρετικά τοξικά για τις γάτες, επισημαίνει η International Cat Care.

Έλαιο τεϊόδεντρου: Ειδική προειδοποίηση

Το έλαιο τεϊόδεντρου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τις γάτες. Το σπρέι με έλαιο τεϊόδεντρου συχνά διαφημίζεται ως «φυσική» θεραπεία για τους ψύλλους στα κατοικίδια ζώα. Ωστόσο, το περιοδικό The Veterinary Nurse προειδοποιεί ότι το έλαιο τεϊόδεντρου μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα, σοβαρές νευρολογικές παρενέργειες, ακόμη και θάνατο τόσο στις γάτες όσο και στους σκύλους. Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός όταν το έλαιο χρησιμοποιείται χωρίς να έχει αραιωθεί, καθώς σύμφωνα με αναφορές έχουν προκληθεί παρενέργειες με λίγες μόνο σταγόνες. Για σιγουριά, μη χρησιμοποιείτε ποτέ λάδι τεϊόδεντρου στη γάτα σας (ή το σκύλο σας!).

Υπάρχουν αιθέρια έλαια που είναι ασφαλή για τις γάτες;

Με δυο λόγια, δεν υπάρχουν ασφαλή αιθέρια έλαια για τις γάτες. Η Cats Protection εξηγεί ότι η έκθεση σε αιθέρια έλαια μπορεί να προκαλέσει οργανικές βλάβες, ηπατική ανεπάρκεια, επιληπτικές κρίσεις και θάνατο στις γάτες. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω:

 • Δερματικής επαφής, π.χ. τρίβοντας ή ψεκάζοντας λάδι στο τρίχωμα/δέρμα της γάτας. 
 • Κατάποσης, π.χ. η γάτα γλείφει το λάδι από το τρίχωμα/το δέρμα/τα πόδια της ή τρώει/γλείφει κάτι που εμπεριέχει έλαια. 
 • Εισπνοής, π.χ. αν η γάτα εισπνεύσει έλαια από κάποιο σπρέι ή προϊόν καθαρισμού.

Ωστόσο, μπορείτε να λάβετε ορισμένες προφυλάξεις αν θέλετε να χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια στο σπίτι. Η PDSA και η Cats Protection προειδοποιούν ότι τα προϊόντα που διαχέουν αιθέρια έλαια στον αέρα, όπως οι διαχυτήρες με ξυλάκια, οι ηλεκτρικές συσκευές, οι εκνεφωτές και οι διαχυτήρες υπερήχων που χρησιμοποιούνται για αρωματοθεραπεία, είναι επικίνδυνα, καθώς η γάτα σας μπορεί να εισπνεύσει τα έλαια. Τα σταγονίδια των ελαίων που διαχέονται μπορούν επίσης να καταλήξουν στο τρίχωμα της γάτας σας, με αποτέλεσμα να καταπιεί το έλαιο κατά την περιποίηση. Αν χρησιμοποιείτε προϊόντα διάχυσης, η PDSA συνιστά να περιορίζετε τη χρήση τους σε χώρους στους οποίους δεν θα έχει πρόσβαση η γάτα σας και να βεβαιώνεστε ότι ο χώρος αερίζεται καλά πριν την αφήσετε να ξαναμπεί μέσα.

Φροντίστε να χρησιμοποιείτε προϊόντα καθαρισμού και προσωπικής φροντίδας χωρίς αιθέρια έλαια, εφόσον είναι δυνατόν. Αν χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια, φροντίστε να τα αραιώνετε για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο και να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν αγγίξετε τη γάτα σας. Οι γάτες μπορούν εύκολα να ανέβουν σε ψηλές επιφάνειες καθώς και να τρυπώσουν σε στενούς χώρους, γι' αυτό φροντίστε να φυλάσσετε τα αιθέρια έλαια (και τυχόν προϊόντα που περιέχουν τέτοια έλαια) σε σημεία στα οποία δεν έχει πρόσβαση η γάτα σας. 

Τέλος, μη χρησιμοποιείτε ποτέ αιθέρια έλαια ως απωθητικό για τους ψύλλους ή ως θεραπεία για τη γάτα σας. Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας συστήσει ή να σας συνταγογραφήσει κάποιο προϊόν. Σε περίπτωση αμφιβολίας σχετικά με την ασφαλή χρήση αιθέριων ελαίων, απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας.

Πότε να καλέσετε τον κτηνίατρο

Σύμφωνα με την PDSA, τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από αιθέρια έλαια είναι μεταξύ άλλων:

 • Υπερβολικά σάλια ή σιελόρροια. 
 • Εμετός.
 • Τρέμουλο.
 • Δυσκολία στο περπάτημα. 
 • Ληθαργικότητα.
 • Δυσκολία στην αναπνοή.
 • Κατάρρευση.
 • ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΈΣ κρίσεις.

Επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας ή μια κλινική επειγόντων περιστατικών αν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας έχει καταπιεί αιθέριο έλαιο και διακόψτε τη χρήση οποιουδήποτε τέτοιου προϊόντος που πιστεύετε ότι μπορεί να προκαλεί τα συμπτώματά της.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien είναι συγγραφέας, μητέρα και κηδεμόνας κατοικίδιων ζώων εδώ και πολλά χρόνια. Οι δύο ρωσικές μπλε γάτες της μάλιστα εξουσιάζουν το σπίτι της. Έχει επίσης συνεισφέρει στις εξής δημοσιεύσεις/ιστοσελίδες: Care.com, What to Expect, και Fit Pregnancy, όπου γράφει για τα κατοικίδια ζώα, την εγκυμοσύνη και την οικογενειακή ζωή. Βρείτε την και ακολουθήστε την στο Instagram και στο Twitter @brovelliobrien.

 

Σχετικά άρθρα

 • Γάτα και μωρό

  Πληροφορίες στείρωσης γάτας από την Hill's Pet
 • Μετακόμιση με τη γάτα σας

  Εάν υπάρχει ένα πράγμα περισσότερο αγχώδες από τη μετακόμιση, αυτό είναι η μετακόμιση μαζί με τη γάτα σας.
 • Συνάντηση των συγκατοίκων

  Αν είχατε ήδη μια γάτα στο σπίτι, πιθανώς να γίνει εδαφική όταν φθάσει το νέο γατάκι.
 • Ταξιδεύοντας με τη γάτα σας

  Οι περισσότερες γάτες δεν είναι τόσο καλοί ταξιδιώτες – συνήθως δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με την περιοχή τους και νιώθουν ευάλωτες όταν βρίσκονται εκτός.

Σχετικά προϊόντα

 • Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT + WEIGHT Ξηρή τροφή για Νεαρές Ενήλικες Γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Καινοτόμος διατροφή που αποδεδειγμένα βοηθά τις ενήλικες γάτες να διατηρούνται υγιείς και  σε εξαιρετική φόρμα μετά τη στείρωση και με ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων συστατικών για την υποστήριξη της υγείας του ουροποιητικού.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten τροφή με Κοτόπουλο

  ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ, ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ
 • Hill's Science Plan Sterilised Cat Ξηρή Τροφή για Ενήλικες Γάτες

  <p>Οι στειρωμένες γάτες έχουν πάνω από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες και να υποφέρουν από προβλήματα του ουροποιητικού. Η Hill's™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Sterilised Cat Young Adult έχει σχεδιαστεί για να καλυψει τις ανάγκες των στειρωμένων γατών. Σχεδιασμέμη με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και μια μοναδική σύνθεση διαχείρησης βάρους.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sensitive Stomach & Skin Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Sensitive Stomach & Skin παρέχει μια απόλυτα ισορροπημένη διατροφή για τα ευαίσθητα πεπτικά συστήματα και για τη βελτίωση της υγείας του δέρματος και του τριχώματος.</p><ul><li>Αυξημένα επίπεδα Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων για υγιές δέρμα και τρίχωμα.</li><li>Ειδικό μείγμα ινών που υποστηρίζει την υγεία του εντέρου</li><li>Θρέφει το δέρμα και αναπληρώνει τα φυσικά του έλαια</li><li>Κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά οφέλη</li><li>Χωρίς συνθετικά χρώματα, ενισχυτικά γεύσης, ή συντηρητικά.</li></ul><p>100% ΕΓΓΥΗΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ</p><p>* Για τη ποιότητα τη συνέπεια και τη γεύση , ή τα χρήματά σας πίσω.</p><ul><br></ul>