Λίστα ελέγχου για διακοπές με τη γάτα σας

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.) λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Δεν είναι πάντα εφικτό να βρίσκετε κάποιον να προσέχει τη γάτα σας κάθε φορά που φεύγετε διακοπές και έτσι μπορεί απρόσμενα να συνταξιδέψετε μαζί της!

Σε αντίθεση με τους σκύλους, που τρελαίνονται για βόλτες με το αυτοκίνητο, οι γάτες δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το σπίτι τους είναι το βασίλειό τους και η απομάκρυνση από το κάστρο τους μπορεί να τις δημιουργήσει άγχος. Ένας τρόπος να καταπολεμήσετε το άγχος (και των δύο) είναι να φτιάξετε μια λίστα ελέγχου για ταξίδια με τη γάτα σας με πράγματα που θα την κάνουν να νιώθει άνετα, χαρούμενη και υγιής κατά τη μετακίνηση.

Κουτί μεταφοράς για γάτες

Ο ασφαλέστερος τρόπος ταξιδιού για τη γάτα σας, ακόμα και για σύντομες μετακινήσεις, είναι η χρήση κουτιού μεταφοράς. Ένα στιβαρό κουτί μεταφοράς δεν προστατεύει απλώς το κατοικίδιό σας από πιθανή πρόσκρουση, αλλά επιπλέον δεν το αφήνει να μπερδεύεται στα πόδια του οδηγού και στα πηδάλια. Ένα μοντέλο από σκληρό πλαστικό υλικό είναι μια καλή επιλογή για ταξίδια με γάτες και η στερέωσή του στο πίσω κάθισμα με τη ζώνη ασφαλείας προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας. Βεβαιωθείτε ότι το κουτί βλέπει μπροστά ώστε η γατούλα σας να μπορεί να χαζεύει έξω. Εάν η γάτα σας δείχνει συμπτώματα άγχους, τοποθετήστε μια πετσέτα ή κουβέρτα επάνω από την κλειστή πόρτα για να μην βλέπει έξω. Το κουτί πρέπει να είναι αρκετά ευρύχωρο ώστε να μπορεί να κάθεται και να στέκεται όρθια, καθώς και να γυρνάει, αλλά όχι τόσο μεγάλο ώστε να κόβει βόλτες. Εάν το κουτί είναι πολύ μεγάλο, μπορεί να προκύψει τραυματισμός σε περίπτωση ατυχήματος ή απότομου φρεναρίσματος του οχήματος.

Long-haired gray cat in an open vintage green suitcase on hardwood floor against retro wallpaper.

Φαγητό και νερό

Πάρτε μαζί σας την αγαπημένη τροφή της γάτας σας σε δοχεία με εύκολη πρόσβαση. Αντί να τοποθετήσετε μια τεράστια σακούλα ξηρής τροφής, μεταφέρετε τις κροκέτες σε ένα διάφανο πλαστικό δοχείο. Φροντίστε να πάρετε μαζί σας και εμφιαλωμένο νερό για να πίνει όποτε θέλει. Η χρήση ενός οικονομικού, αυτοσχέδιου μπολ φαγητού για κατοικίδια είναι ιδανική για ταξίδια. Μπορείτε να έχετε ένα μικρό μπολ φαγητού στο δοχείο της σε περίπτωση που πεινάσει. Είναι καλύτερο να ξεκινάτε με μικρή ποσότητα φαγητού, ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν θα ανακατευτεί στο αυτοκίνητο, πριν της δώσετε την κανονική ημερήσια ποσότητα που καταναλώνει συνήθως. Φυλάξτε το υπόλοιπο για όταν φτάσετε στον προορισμό σας. Μην ξεχάσετε να φέρετε τις αγαπημένες της λιχουδιές για να την επιβραβεύετε για την καλή της συμπεριφορά και να την παρηγορείτε όταν νιώθει εγκλωβισμένη.

Αμμολεκάνη

Οι περισσότερες γάτες δεν είναι εκπαιδευμένες να κάνουν την ανάγκη τους στις στάσεις. Επομένως, είναι απαραίτητο (αν και όχι ευχάριστο) να έχετε μαζί μια αμμολεκάνη, καθαρή άμμο και ένα φτυαράκι. Το ταξίδι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να αλλάξετε τον τύπο άμμου της γάτας σας, γι’ αυτό φροντίστε να έχετε μαζί σας τη συνηθισμένη μάρκα σε ένα φιλικό προς το ταξίδι δοχείο με στόμιο για εύκολη μετάγγιση. Η εταιρεία Petfinder προτείνει να κάνετε στάσεις κάθε δύο με τρεις ώρες για τουαλέτα και νερό.

Κρεβάτι για γάτες

Εάν δεν θέλετε να χωρέσετε ένα επιπλέον αντικείμενο στο ήδη υπερφορτωμένο αμάξι σας, το πλαστικό κουτί μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης ως κρεβάτι! Φέρτε μαζί σας τα αγαπημένα μαξιλάρια και κουβέρτες της γατούλας σας για να κουρνιάσει εκεί. Η οικεία μυρωδιά τους θα τη βοηθήσει να χαλαρώσει. Μια άλλη επιλογή είναι να αφαιρέσετε το επάνω μέρος του κουτιού, εφόσον είναι εφικτό, για να της δώσετε περισσότερο χώρο όταν δεν μετακινείστε με το όχημα.

Παιχνίδια

Δεν χρειάζεται να φέρετε ολόκληρη τη συλλογή παιχνιδιών σας όταν ταξιδεύετε με τη γάτα σας. Αντ’ αυτού, πάρτε τα αγαπημένα της παιχνίδια μαζί με μερικά νέα για να διατηρήσετε το ενδιαφέρον της. Επειδή θα βρίσκεστε σε μικρό, κλειστό χώρο, αποφύγετε παιχνίδια που κάνουν θόρυβο ή κουδουνίζουν. Η φασαρία μπορεί να σας δημιουργήσει εκνευρισμό. Να θυμάστε ότι το κλειδί για ένα επιτυχημένο ταξίδι με γάτες είναι να είναι άνετο και χωρίς άγχος και για εσάς! Μια άλλη καλή ιδέα είναι να αφιερώνετε λίγο χρόνο για να παίζετε μαζί της όταν κάνετε στάση, ώστε να της εξασφαλίζετε λίγη σωματική άσκηση. Η παρατεταμένη παραμονή σε καθιστή θέση στο κουτί ενδέχεται να την κάνει ατίθαση όταν φτάσετε στον προορισμό σας. Εάν τη βοηθήσετε να διοχετεύσει κάποια από αυτή τη συσσωρευμένη ενέργεια, θα είναι σε πιο υγιή σωματική κατάσταση και ίσως γλιτώσετε από μια ιδιότροπη συμπεριφορά.

Στύλος ξυσίματος

Ίσως ακούγεται αρκετά υπερβολικό να κουβαλάτε μαζί σας τα παιχνίδια ξυσίματος στις διακοπές, αλλά αν έχει συνηθίσει έτσι η γάτα σας, πιστεύουμε ότι και εσείς θα προτιμούσατε να ξύνει τα νύχια της σε έναν ειδικό στύλο αντί για τα ακριβά έπιπλα του ξενοδοχείου ή του σπιτιού στο οποίο διαμένετε.

Ταυτότητα και φωτογραφίες

Πριν φύγετε από το σπίτι, βεβαιωθείτε ότι το περιλαίμιο και η ταυτότητα της γάτας είναι στερεωμένα με ασφάλεια. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πρόσφατες φωτογραφίες για να δείξετε στα άτομα της περιοχής και να αναρτήσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε περίπτωση που χάσετε τη γάτα σας. Εάν σταματήσετε κάπου για να αφήσετε τη γάτα έξω από το κουτί για να κάνει την ανάγκη της, βεβαιωθείτε ότι τα παράθυρα δεν είναι κατεβασμένα.

Στοιχεία επικοινωνίας κτηνιάτρου

Στη σημερινή εποχή των smartphone, αυτές οι πληροφορίες ίσως είναι πολύ εύκολο να βρεθούν όπου και αν είστε, αλλά εάν κάποια στιγμή βρεθείτε σε περιοχή χωρίς πολύ καλό σήμα, καλό είναι να μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν κτηνίατρο σε περίπτωση που κάτι συμβεί στη γάτα σας. Σας προτείνουμε να έχετε μαζί σας τα στοιχεία επικοινωνίας του κανονικού σας κτηνιάτρου για να μπορείτε να τον ενημερώσετε, αλλά θα πρέπει επίσης να κάνετε μια έρευνα για να βρείτε έναν κτηνίατρο στον προορισμό των διακοπών σας. Έτσι δεν θα χρειάζεται να αγχώνεστε επιπλέον για την εύρεση ενός καλού κτηνιάτρου σε περίπτωση που συμβεί κάτι στη γάτα σας.

Ταξίδι με πολλές γάτες

Εάν έχετε πολλές γάτες τις οποίες σκοπεύετε να πάρετε μαζί σας, είναι καλύτερο να τις βάλετε σε χωριστά κουτιά, ακόμα και αν είναι συνηθισμένες να περνούν χρόνο μαζί. Για άλλη μια φορά, αυτό το συνιστούμε για την ασφάλειά τους σε περίπτωση ατυχήματος. Κάτι τέτοιο μπορεί επίσης να αποτρέψει τις εντάσεις μεταξύ τους καθώς θα προσπαθούν διαρκώς να σκαρφαλώσουν η μία επάνω στην άλλη για να βολευτούν.

Η χρήση μιας λίστας ελέγχου για την προετοιμασία του ταξιδιού σας με γάτες διασφαλίζει ότι δεν ξεχάσατε τίποτα που θα μπορούσε να συμβάλει στην άνεση και την υγεία της γάτας σας.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien (Κριστίν Ο΄Μπράιαν) είναι συγγραφέας, μητέρα και από πολύ καιρό ιδιοκτήτρια κατοικιδίων, ενώ το σπίτι της το εξουσιάζουν δύο Ρωσικές μπλε γάτες. Το έργο της εμφανίζεται και στους ιστότοπους Care.com, What to Expect και Fit Pregnancy, όπου γράφει σχετικά με την οικογενειακή ζωή, τα κατοικίδια και την εγκυμοσύνη. Βρείτε την και ακολουθήστε την στο Instagram και στο Twitter @brovelliobrien.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 • Γάτα και μωρό

  Πληροφορίες στείρωσης γάτας από την Hill's Pet
 • Μετακόμιση με τη γάτα σας

  Εάν υπάρχει ένα πράγμα περισσότερο αγχώδες από τη μετακόμιση, αυτό είναι η μετακόμιση μαζί με τη γάτα σας.
 • Συνάντηση των συγκατοίκων

  Αν είχατε ήδη μια γάτα στο σπίτι, πιθανώς να γίνει εδαφική όταν φθάσει το νέο γατάκι.
 • Ταξιδεύοντας με τη γάτα σας

  Οι περισσότερες γάτες δεν είναι τόσο καλοί ταξιδιώτες – συνήθως δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με την περιοχή τους και νιώθουν ευάλωτες όταν βρίσκονται εκτός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 • Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT + WEIGHT Ξηρή τροφή για Νεαρές Ενήλικες Γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Καινοτόμος διατροφή που αποδεδειγμένα βοηθά τις ενήλικες γάτες να διατηρούνται υγιείς και  σε εξαιρετική φόρμα μετά τη στείρωση και με ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων συστατικών για την υποστήριξη της υγείας του ουροποιητικού.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten τροφή με Κοτόπουλο

  ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ, ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ
 • Hill's Science Plan Sterilised Cat Ξηρή Τροφή για Ενήλικες Γάτες

  <p>Οι στειρωμένες γάτες έχουν πάνω από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες και να υποφέρουν από προβλήματα του ουροποιητικού. Η Hill's™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Sterilised Cat Young Adult έχει σχεδιαστεί για να καλυψει τις ανάγκες των στειρωμένων γατών. Σχεδιασμέμη με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και μια μοναδική σύνθεση διαχείρησης βάρους.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sensitive Stomach & Skin Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Sensitive Stomach & Skin παρέχει μια απόλυτα ισορροπημένη διατροφή για τα ευαίσθητα πεπτικά συστήματα και για τη βελτίωση της υγείας του δέρματος και του τριχώματος.</p><ul><li>Αυξημένα επίπεδα Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων για υγιές δέρμα και τρίχωμα.</li><li>Ειδικό μείγμα ινών που υποστηρίζει την υγεία του εντέρου</li><li>Θρέφει το δέρμα και αναπληρώνει τα φυσικά του έλαια</li><li>Κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά οφέλη</li><li>Χωρίς συνθετικά χρώματα, ενισχυτικά γεύσης, ή συντηρητικά.</li></ul><p>100% ΕΓΓΥΗΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ</p><p>* Για τη ποιότητα τη συνέπεια και τη γεύση , ή τα χρήματά σας πίσω.</p><ul><br></ul>