Παίζοντας με τη γάτα σας

Το παιχνίδι με τη γάτα σας αποτελεί ένα σημαντικό μέρος διατήρησης υγείας της και του δεσμού σας. Ευτυχώς, τους αρέσει να παίζουν!

Cat playingΗ προσφορά ευκαιριών για μοναχικό παιχνίδι είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις γάτες εσωτερικού χώρου, ειδικά αν περνούν μόνες τους μεγάλο μέρος της ημέρας.

Τα γατάκια και οι ενήλικες γάτες διεγείρονται με το ίδιο είδος παιχνιδιών, παρόλο που τα γατάκια δεν χρειάζονται πολλή ενθάρρυνση για να ξεκινήσουν. Το παιχνίδι των γατών αποτελείται εξολοκλήρου από εξομοίωση της συμπεριφοράς που σχετίζεται με το κυνήγι.

Οι γάτες έχουν ισχυρή ενστικτώδη επιθυμία να παρακολουθούν και να σκοτώνουν θηράματα οπότε θα παρατηρήσετε ότι θα έχετε τη μεγαλύτερη επιτυχία αν μπορέσετε να μιμηθείτε κάτι που πιθανόν να κυνηγήσει.

Τα σωστά παιχνίδια

Το πρώτο πράγμα που θα θέλετε να βρείτε είναι το κατάλληλο παιχνίδι για να παίζετε με τη γάτα σας. Αν προσπαθείτε να εξομοιώσετε τη συμπεριφορά του κυνηγιού θηράματος, δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας. Ακόμα κι αν η γάτα σας είναι ήπια, μπορεί να δαγκώσει αν ενθουσιαστεί πολύ. Θέλετε η γάτα σας να συσχετίσει τα χέρια σας με το χάιδεμα και το τάισμα, όχι το κυνήγι και το σκότωμα.

Τα καλά παιχνίδια για τις γάτες είναι εύκολο να βρεθούν και τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να τα αγοράσετε. Συνήθως ενδιαφέρονται για ένα κομμάτι χαρτί ή μια μπάλα του πινγκ πονγκ όσο ενδιαφέρονται και για ένα κατασκευασμένο παιχνίδι.

Μπάλες από αλουμινόχαρτο, πλαστικά καπάκια από μπουκάλια, χαρτοσακούλες ή οτιδήποτε κινείται εύκολα και κάνει λίγο θόρυβο είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι να μετατραπούν σε παιχνίδι για γάτα.

Κίνδυνοι

Να προσέχετε τα κομμάτια σκοινιού, τις ελαστικές λωρίδες ή οτιδήποτε μπορεί να καταπιεί η γάτα σας. Ορισμένα λεπτότερα κομμάτια σκοινιού, όταν τεντωθούν, μπορεί να γίνουν αιχμηρά. Αυτά μπορεί να είναι καλά παιχνίδια, αλλά δεν πρέπει να αφήνετε τη γάτα σας να παίζει με αυτά χωρίς επίβλεψη.

Ηχητική διέγερση

Παιχνίδια που διαθέτουν κουδούνι ή «τρίζουν» είναι πολύ καλά για τη γάτα σας αν υπάρχει πιθανότητα να την αφήσετε μόνη, επειδή ο θόρυβος δρα ως επιπλέον ερέθισμα.

Αυτό που είναι σημαντικό να θυμάστε με όλα αυτά τα παιχνίδια είναι ότι πρέπει να τα εναλλάσσετε για να αποφύγετε την πλήξη. Μην πετάτε απλά όλα τα παιχνίδια της γάτας στο πάτωμα και τα αφήνετε εκεί. Οι γάτες είναι πολύ έξυπνες και θα βαρεθούν γρήγορα με τα παιχνίδια.

Αντίθετα, βάλτε ένα ή δύο παιχνίδια και να τα αλλάζετε τακτικά. Αυτό θα είναι πολύ πιο ενδιαφέρον για τη γάτα σας,

Παιχνίδια

Ένας φανταστικός τύπος παιχνιδιού για εσάς και τη γάτα σας είναι το είδος που έχει μια μπάλα, ποντίκι ή πούπουλο στην άκρη ενός κορδονιού. Ορισμένες φορές το κορδόνι συνδέεται και με ένα ραβδί. Αυτά τα παιχνίδια καθιστούν εύκολη την εξομοίωση κινούμενης λείας για τη γάτα σας.

Προσπαθήστε να αντιγράψετε ένα μικρό ζώο που κινείται αθόρυβα γύρω από τα έπιπλα. Ή κουνήστε το στον αέρα όπως ένα πουλί, περιστασιακά αφήνοντάς το κάτω και να χοροπηδά πάνω στο έδαφος. Πάρτε το χρόνο σας, αφήνοντας τη γάτα σας να παρακολουθήσει ή να κυνηγήσει τη «λεία» για λίγο. Μετά από πέντε ή δέκα λεπτά, αφήστε τη γάτα να ορμήσει στο ποντίκι ή να αρπάξει το πουλί στον αέρα. Είναι σημαντικό η γάτα να νιώθει ότι είχε ένα επιτυχημένο κυνήγι.

Η γάτα σας μπορεί να μασουλήσει το παιχνίδι ή να το μεταφέρει. Αν και οι δύο σας εξακολουθείτε να διασκεδάζετε, το παιχνίδι μπορεί να ξαναζωντανέψει, ή μπορείτε να εισάγετε ένα νέο. Οτιδήποτε με κορδόνι πρέπει να εξαιρεθεί για να μην το μασήσει και το καταπιεί η γάτα σας. Και θυμηθείτε, είναι σημαντικό να διατηρείτε τα παιχνίδια φρέσκα και συναρπαστικά.

Αγαπημένα

Οι γάτες μπορεί να προσκολληθούν σε μικρά λούτρινα παιχνίδια, και που και που, θα τα φέρουν έξω για να παίξουν μαζί τους. Ορισμένες θα νιαουρίσουν και θα γρυλίσουν πάνω από το αγαπημένο τους λούτρινο ζώο. Δεν υπάρχει οριστική εξήγηση σχετικά με το λόγο που το κάνουν αυτό. Ωστόσο, έχει πολλή πλάκα και αποτελεί μέρος του παιχνιδιού των γατών.

Πόσο συχνά;

Δύο παιχνίδια την ημέρα θα ήταν φανταστικό και για τους δυο σας. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι το παιχνίδι λίγο πριν κοιμηθεί (ή ακόμα και η προσθήκη ενός τρίτου) θα βοηθήσει μια γάτα που συνήθως μπλέκει σε μπελάδες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αν η γάτα σας δεν επιθυμεί να παίξει την πρώτη φορά, μην αποθαρρύνεστε. Συνεχίστε να προσπαθείτε και θα ξεκινήσετε να καταλαβαίνετε με ποιο τρόπο και πότε θέλει να παίξει.