Ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει ο κορεσμό της πείνας στο συνολικό βάρος και την υγεία της γάτας σας

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Σας προβληματίζει το υπερβολικό βάρος της γάτας σας; Ορισμένοι τις βρίσκουν χαριτωμένες, όμως ένα παχύ αιλουροειδές μπορεί να μην είναι τόσο χαρούμενο (ή υγιές) όσο νομίζετε. Τα προβλήματα βάρους οφείλονται συχάν στην κατανάλωση γατοτροφής η οποία δεν προκαλεί κορεσμό. Η λέξη 'κορεσμός' σημαίνει πλήρης ικανοποίηση μιας επιθυμίας ή ανάγκης. Χορτασμός με άλλα λόγια. Πρόκειται για ένα σημαντικό συναίσθημα τόσο για τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους. Αν η τροφή της γάτας σας δεν αρκεί για να χορτάσει, ενδεχομένως να αρχίσει να ζητιανεύει σνακ μεταξύ των γευμάτων. Ωστόσο, με μια ισορροπημένη διατροφή που εστιάζει στον κορεσμό της πείνας, θα βοηθήσετε στον έλεγχο του βάρους της γάτας σας ενώ παράλληλα θα νιώθει χορτάτη ανάμεσα στα γεύματα.

Η σημασία του βάρους

Όπως παρατηρείται και στους ανθρώπους, έτσι και στις γάτες, ο μέσος όρος βάρους υπερβαίνει το ιδανικό βάρος, πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με την International Cat Care, οι υπέρβαρες γάτες είναι πιο επιρρεπείς σε μακροχρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, η ασθένεια της ουροδόχου κύστης και η αρθρίτιδα. Έτσι, αυτή η κοιλίτσα μπορεί να σας φαίνεται χαριτωμένη, εντούτοις είναι προς όφελος της γάτας σας η διατήρηση ενός υγιούς βάρους

Είναι απολύτως φυσιολογικό να ανησυχείτε όταν η γάτα σας αρχίζει και παίρνει βάρος. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο για να διαπιστώσετε αν υπάρχει κάποια υποκείμενη αιτία για την αύξηση του βάρους. Το πιθανότερο είναι η γάτα σας απλώς να καταναλώνει υπερβολική ποσότητα τροφής αλλά ταυτόχρονα λίγες θερμίδες. Αν η εξέταση δεν αποκαλύψει κάποια υποκείμενη αιτία, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε να αλλάξετε τη διατροφή της ώστε να δοθεί έμφαση στον κορεσμό της πείνας.

Μην αρκείστε στις διατροφικές αλλαγές

Όταν η γάτα σας αισθάνεται χορτάτη και ικανοποιημένη μετά το γεύμα, είναι λιγότερο πιθανό να ζητιανεύει φαγητό εκτός της συνηθισμένης ώρας σίτισης. Έτσι, θα είναι πολύ πιο εύκολος ο έλεγχος της πρόσληψης τροφής και πολύ πιο ευχάριστος ο χρόνος που περνάτε μαζί.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες φοβούνται να προβούν σε αλλαγή της διατροφής της γάτας τους σε περίπτωση που δεν της αρέσει η νέα τροφή, έτσι μπαίνουν στον πειρασμό να ελαττώσουν απλώς την ποσότητα που ταΐζουν. Όμως αυτό δεν είναι καθόλου καλό. Όχι μόνο η γάτα σας θα αισθάνεται νηστική, μα μπορεί στο τέλος να προκαλέσετε δυσθρεψία, δηλαδή έλλειψη διαφόρων θρεπτικών συστατικών, όπως η πρωτεΐνη ή οι βιταμίνες και τα μέταλλα.

Ο σχεδιασμός των τροφών που προορίζονται για ασφαλή και υγιή απώλεια βάρους λαμβάνει υπόψη όλα τα παραπάνω. Μπορεί να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για να βοηθούν τη γάτα σας να αισθάνεται χορτάτη, ωστόσο θα είναι ισορροπημένες ώστε να διασφαλίζεται ότι οι αναλογίες όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών είναι σωστές. Ορισμένες τροφές για απώλεια βάρους προκαλούν ακόμη και αλλαγή του μεταβολισμού της γάτας σας ώστε να ευνοείται η καύση αντί της αποθήκευσης λίπους.

Τι να επιλέξετε

Υπάρχει πληθώρα επιλογών σε ό,τι αφορά τις τροφές για κατοικίδια ζώα. Αν επιμείνετε σε αξιόπιστες, καθιερωμένες μάρκες, θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Ωστόσο, φροντίστε η τροφή που θα επιλέξετε να είναι κατάλληλη για τη μείωση του σωματικού βάρους.

Να απευθύνεστε πάντα στον κτηνίατρό σας πριν από την κατάρτιση ενός προγράμματος απώλειας βάρους για τη γάτα σας. Είναι σε θέση να σας βοηθήσει να επιλέξετε τη σωστή τροφή, να σας υποδείξει τις σωστές ποσότητες και να παρακολουθεί την πρόοδο της γάτας σας ώστε να διασφαλίσει ότι η μείωση του βάρους της γίνεται με ασφαλή και υγιή ρυθμό.

Τα σούπερ μάρκετ, ακόμη και τα καταστήματα με είδη για κατοικίδια, ίσως να μην διαθέτουν τις ειδικά σχεδιασμένες τροφές για την απώλεια βάρους που αναζητάτε. Μόλις επιτευχθεί η μείωση του βάρους, ίσως μπορέσετε να επιστρέψετε σε μια μάρκα που διατίθεται στα σούπερ μάρκετ, ωστόσο να συμβουλεύεστε πάντα τον κτηνίατρό σας προτού προβείτε σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Χρόνος για άσκηση

Κοντινό πλάνο μιας καφέ γατούλας με πράσινα μάτια.
Φυσικά, δεν είναι μόνο η επιλογή της τροφής η οποία μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα βάρους. Ακριβώς όπως και οι αγαπημένοι τους δίποδοι φίλοι, οι γάτες χρειάζονται άσκηση. Η σύγχρονη τυπική σπιτόγατα δεν περνάει αρκετό χρόνο στη γύρα ώστε να κάψει τις θερμίδες που καταναλώνει. Πέρα από την έμφαση που πρέπει να δώσετε στον κορεσμό της πείνας της, φροντίστε να περνάτε λίγο χρόνο παίζοντας μαζί της καθημερινά.

Η γάτα σας στηρίζεται σε εσάς για να τη βοηθήσετε να διατηρήσει το βάρος της, επομένως θα πρέπει να είστε συνεπείς και να τηρείτε το πρόγραμμα που θα καταρτίσετε. Προσφέροντάς τους τη σωστή τροφή και αφιερώνοντας λίγο χρόνο καθημερινά στο παιχνίδι ώστε να ασκείται, η υπέρβαρη γάτα σας μπορεί σύντομα να μεταμορφωθεί σε πρότυπο υγείας και ζωντάνιας. Το αιλουροειδές φιλαράκι σας θα δείχνει και θα αισθάνεται καλύτερα χάρη σε εσάς.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Kara Murphy

Kara Murphy

Η Kara Murphy είναι ανεξάρτητη αρθρογράφος που ζει στο Erie, στην πολιτεία της Πενσυλβάνια., μαζί με τη γάτα της Όλιβ.

 

Ελέγχθηκε από τους Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA και Δρ Emma Milne BVSc FRCVS

Σχετικά άρθρα

Σχετικά προϊόντα