Δέκα πράγματα που εξασφαλίζουν την απαραίτητη άνεση στη γάτα σας μετά την υιοθέτηση

Δημοσιεύτηκε από
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.)

Η υιοθέτηση μιας γάτας είναι συναρπαστική εμπειρία. Καθώς θα αρχίσετε να γνωρίζεστε καλύτερα, θα δημιουργηθεί μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ σας η οποία θα σας γεμίσει χαρά. Ορίστε τι μπορείτε να κάνετε ώστε να νιώσει άνετα όταν την καλωσορίσετε στο σπίτι σας:1. Προμηθευτείτε τα βασικά

Προμηθευτείτε εκ των προτέρων όλα τα απαραίτητα: αμμοδόχο και άμμο (τοποθετήστε το κουτί μακριά από το σημείο όπου θα τρώει), κρεβάτι, ταΐστρα ή μπολ τροφής και νερού, υγιεινές γατοτροφές και ένα ανθεκτικό καλάθι μεταφοράς. Αγοράστε επίσης ένα κολάρο και μια ετικέτα αναγνώρισης σε περίπτωση που ξεφύγει ή χαθεί.

2. Μερικά παιχνίδια

Οι γάτες λατρεύουν το παιχνίδι. Δεν χρειάζεται όμως να επενδύσετε πολλά χρήματα. Μια άδεια κούτα από χαρτόνι, μια χάρτινη σακούλα (αφαιρέστε τυχόν λαβές έτσι ώστε να μην κινδυνεύει να παγιδευτεί το κεφάλι της) ή άλλες παρόμοιες συσκευασίες που θα χρησιμοποιεί ως κρησφύγετο αρκούν. Επιπλέον, μην την αφήνετε να παίζει με μπάλες από σπάγκο ή νήμα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να τα καταπιεί. Κάποιες φορές, τα στερεότυπα δεν ισχύουν. Σύμφωνα με την Humane Society of the United States, θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε να την αφήνετε να παίζει με κορδέλες, οδοντικό νήμα, καρφίτσες, βελόνες, λαστιχάκια, συνδετήρες και πλαστικές σακούλες. Μπορείτε να παίξετε μαζί της χρησιμοποιώντας έναν φακό ή δείκτη λέιζερ. Καθώς εσείς θα κουνάτε την συσκευή, εκείνη θα κυνηγάει τη δέσμη από τη μία άκρη του δωματίου στην άλλη.

3. Δημιουργήστε ένα ασφαλές περιβάλλον

Το νέο μέλος της οικογένειάς σας μπορεί και θα προσπαθήσει να χωθεί όπου βρει. Αφαιρέστε λοιπόν τυχόν φυτά που είναι τοξικά για τις γάτες (π.χ. κρίνους και αμαρυλλίδες) και ασφαλίστε τα είδη καθαρισμού και τα φάρμακα σας. Θα πρέπει επίσης να αφήνετε το καπάκι της τουαλέτας κατεβασμένο και να δένετε τα κορδόνια των καλυμμάτων των παραθύρων. Προσέξτε να μην εξέχουν ηλεκτρικά καλώδια και περάστε μια προστατευτική κάλυψη σε όσα είναι εκτεθειμένα. Να κλείνετε παράθυρα και μπαλκονόπορτες. Σιγουρευτείτε πως δεν θα έχει πρόσβαση σε εύθραυστα αντικείμενα τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν την περιέργειά της.

4. Προετοιμάστε τα παιδιά σας

Είναι έτοιμη η οικογένειάς σας να αποκτήσει γάτα; Φροντίστε τα παιδιά σας να καταλάβουν τι σημαίνει να φροντίζετε μια γάτα με υπευθυνότητα και να σέβονται τις φυσικές της ανάγκες. Η φροντίδα μιας γάτας δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς μεταξύ σας. Αν της φέρεστε με τρυφερότητα, θα αποκτήσει άνεση γρηγορότερα στο νέο της περιβάλλον.

5. Επίσκεψη στον κτηνίατρο

Μετά την υιοθέτηση μιας γάτας, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σύντομα για γενική εξέταση και εμβόλια που ίσως να χρειάζεται. Με τακτικούς ελέγχους, η γάτα σας θα παραμείνει υγιής για πολύ καιρό ανεξαρτήτως της ηλικίας, του ιστορικού ή του τρόπου ζωής της (είτε ζει σε εσωτερικό χώρο είτε σε εξωτερικό). Μην ξεχάσετε να πάρετε τα ιατρικά της έγγραφα εάν τα έχετε. Φροντίσε να έχετε πάντα εύκαιρο τον αριθμό τηλεφώνου του κτηνίατρου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

6. Αφήστε της χώρο

Μόλις φτάσει στο σπίτι, η γατούλα σας θα ψάξει ένα μέρος να κρυφτεί. Αρχικά, αφήστε την στο καλάθι μεταφοράς. Όταν κάποια στιγμή αποφασίσει να βγει, θα χρειαστεί ένα δωμάτιο, ή έστω μια γωνιά ή μια ντουλάπα, όπου θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής. Δώστε της την κούτα από χαρτόνι που αναφέραμε προηγουμένως, η οποία, σύμφωνα με την Petcha, προσφέρει την ίδια αίσθηση ασφάλειας. Επίσης σημαντικό είναι να την αφήσετε να κάθεται σε χώρους όπου νιώθει ασφαλείς. Θα φανερωθεί όταν θα είναι έτοιμη να εξερευνήσει το νέο της περιβάλλον.

7. Συστήστε την στα ήδη πάρχοντα κατοικίδιά σας

Η πρώτη επαφή της νέας σας γάτας με τα άλλα κατοικίδια μπορεί να είναι αγχωτική, γι 'αυτό πρέπει να γίνει όσο το συντομότερο δυνατόν. Φέρτε την σε επαφή σταδιακά με τα υπάρχοντα κατοικίδια και σε περίπτωση που υπάρξει κόντρα ή ακόμη και επιθετικότητα, μη φοβηθείτε. Είναι φυσιολογικό. Στην καλύτερη περίπτωση: Θα δεχτούν τη συνύπαρξη και θα συνεχίσουν τη ζωή τους. Εάν υπάρξει επιθετικότητα ή ακόμη και τσακωμός, ωστόσο, δεν πρέπει να επέμβετε επιχειρώντας να σηκώσετε ένα από τα κατοικίδια. Η ιστοσελίδα Animal Planet σας συμβουλεύει να τους αποσπάσετε την προσοχή χτυπώντας παλαμάκια ή υψώνοντας τη φωνή σας.

8. Περιποίηση

Το τακτικό βούρτσισμα και χτένισμα της γάτας σας διατηρεί το τρίχωμα της λαμπερό, το δέρμα της υγιές και μειώνει την υπερβολική τριχόπτωση. Η περιποίηση μπορεί να γίνει καθημερινή ρουτίνα σας. Πρόκειται για μια συνήθεια η οποία βοηθάει και τους δύο σας να χαλαρώσετε μετά από μια κουραστική μέρα. Το κόψιμο των νυχιών και η καλή οδοντική υγιεινή είναι επίσης αναγκαία. Ζητήστε συμβουλές από τον κτηνίατρό σας σχετικά με την καλύτερη προσέγγιση όσον αφορά την περιποίηση της γάτας σας.

9. Να της αφιερώνεται ποιοτικό χρόνο

Οι γάτες έχουν τη φήμη πως είναι μοναχικά πλάσματα, όμως μπορούν να νιώσουν μοναξιά. Προσπαθήστε να είστε σπίτι όσο το δυνατόν πιο συχνά τις πρώτες εβδομάδες ώστε να προσαρμοστεί η γάτα σας πιο γρήγορα. Εάν εργάζεστε πολλές ώρες εκτός σπιτιού, εξετάστε το ενδεχόμενο να υιοθετήσετε δύο γάτες ώστε να έχουν πάντοτε συντροφιά.

10. Μη βιάζεστε

Η νέα σας γάτα θα χρειαστεί χρόνο μέχρι να προσαρμοστεί και να αισθανθεί άνετα στο νέο της περιβάλλον. Καλύτερα να μην την πιέσετε λοιπόν. Αφήστε την να εγκλιματιστεί, και μόλις νιώσει έτοιμη θα σας πλησιάσει από μόνη της... δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. Οι γάτες είναι καλές στο να σας δείχνουν τι θέλουν... ή αυτό που δεν τους αρέσει. Μόλις νιώσει έτοιμη για χάδια, παιχνίδι ή έναν υπνάκο δίπλα σας ή πάνω στα γόνατά σας, θα σας το δείξει.

Η απόκτηση μιας νέας γάτας είναι μόνο η αρχή μιας καινούργιας ζωής, γεμάτη αγάπη και ευτυχία. Δεν χρειάζεται να βιάζεστε. Η διαδικασία της γνωριμίας σας με την νέα σας φίλη είναι μια από τις ομορφότερες εμπειρίες.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Christine O'Brien Contributor Bio Photo

Christine O'Brien

 

Η Christine O'Brien είναι αρθρογράφος και ιδιοκτήτρια γάτας εδώ και πολλά χρόνια. Ακολουθήστε την στο Twitter και στο Instagram @brovelliobrien.

 

Σχετικά Προϊόντα

  • Ideal Balance™ Feline Adult with Fresh Chicken & Brown Rice

    <p> <br></p><p>Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span>  Feline Adult είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ενήλικων γατών . Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία της γάτας σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p> 
  • Ideal Balance™ Feline Mature Adult with Fresh Chicken & Brown Rice

    <p> <br></p><p>Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span>  Feline Mature Adult είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ενήλικων γατών . Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία της γάτας σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p> 
  • Ideal Balance™ Kitten with Fresh Chicken & Brown Rice

    <p> <br></p><p>Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span> Kitten είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μικρών γατών έως 1ος έτους. Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία της γάτας σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p> 
  • ΧΩΡΙΣ ΣΙΤΗΡΑ, ΓΑΤΑΚΙΑ, ΕΓΚΥΕΣ ΚΑΙ ΘΗΛΑΖΟΥΣΕΣ ΓΑΤΕΣ