Θέλετε να γίνετε ανάδοχος κηδεμόνας για γάτες? Ορίστε τι πρέπει να γνωρίζετε

Δημοσιεύτηκε από
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.) λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Ενδιαφέρεστε να μάθετε πώς να γίνετε ανάδοχος κηδεμόνας για γάτες ή γατάκια; Η Fiona Branton έχει μακροχρόνια εμπειρία ως ανάδοχος κηδεμόνας για γάτες και σας συμβουλεύει να το δοκιμάσετε. Η πρώτη της εθελοντική εμπειρία ήταν με μια έγκυο γάτα την οποία φιλοξένησε το 2006. Όταν είδε τα γατάκια να γεννιούνται, ένιωσε ένα υπέροχο συναίσθημα. Αυτό ήταν!. «Έκανε έξι γατάκια, τα οποία ήταν αξιολάτρευτα», λέει. «Η όλη εμπειρία ήταν πολύ διασκεδαστική.» Διαβάστε τη συνέχεια για να μάθετε εάν η εθελοντική αναδοχή γατών είναι κάτι που σας ταιριάζει.

Γιατί τα καταφύγια προωθούν την αναδοχή;

Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Fiona φιλοξένησε την πρώτη της έγκυο γατούλα. Από τότε, έχει αναλάβει δεκάδες άλλες γάτες στο σπίτι της στο Erie, στην πολιτεία της Πενσυλβάνια. Μερικές μένουν για λίγες μόνο εβδομάδες, ενώ άλλες για χρόνια.

Τα περισσότερα καταφύγια χρησιμοποιούν ανάδοχες οικογένειες για να φροντίζουν κάποιες από τις γάτες τους, σύμφωνα με την Fiona, η οποία τώρα είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Because You Care, Inc. (BYC). Πρόκειται για μια οργάνωση η οποία εδρεύει στο Erie και ασχολείται με τη διάσωση και τη θεραπεία αδέσποτων και εγκαταλελειμμένων κατοικίδιων ζώων, αλλά και με την εύρεση κηδεμόνων οι οποίοι θα τα φιλοξενήσουν. Η BYC έχει μια μοναδική προσέγγιση αφού κάθε γάτα που αναλαμβάνεται από το καταφύγιο φιλοξενείται αρχικά από μια εθελοντική ανάδοχη οικογένεια προτού υιοθετηθεί. Αυτό που διαπίστωσε η οργάνωση είναι πως η προσωπικότητα, οι συνήθειες και η υγεία μιας γάτας είναι πιο εύκολο να αξιολογηθούν όταν αυτή φιλοξενείται σε σπίτι αντί για καταφύγιο. Έτσι, το προσωπικό της BYC μπορεί πιο εύκολα να τις τοποθετήσει στα κατάλληλα σπίτια.

Purebred ruddy somali cat looking up staring at the camera.

Αποδοχή αίτησης

Εάν θέλετε να φιλοξενήσετε γατάκια ή γάτες ως ανάδοχος κηδεμόνας, πρέπει πρώτα η αίτησή σας να εγκριθεί από το καταφύγιο. Θα πρέπει να συμπληρώσετε τα αντίστοιχα έγγραφα και, πιθανόν, να γίνει έλεγχος του ιστορικού σας και να χρειαστείτε εκπαίδευση. Ενδέχεται επίσης ένας υπάλληλος του καταφυγίου να επισκεφθεί το σπίτι σας ώστε να βεβαιωθεί πως ο χώρος σας πληροί τις προϋποθέσεις για να φιλοξενήσει προσωρινά ένα κατοικίδιο. Ορίστε μία λίστα από ερωτήματα ή διευκρινίσεις που ίσως χρειαστούν:

 • Έχετε άλλα κατοικίδια; Θα πρέπει να είναι εμβολιασμένα και να έχουν τη σωστή ιδιοσυγκρασία ώστε να υποδεχθούν θετικά ένα νέο κατοικίδιο στο σπίτι.
 • Διαθέτετε αρκετό χώρο ώστε να απομονωθεί η φιλοξενούμενη γάτα; Η Fiona υποστηρίζει πως είναι σημαντικό να υπάρχει ένα δωμάτιο προσαρμοσμένο για γάτες, όπου θα μπορείτε να απομονώσετε τα φιλοξενούμενα ζώα. Ίσως χρειαστεί η προσωρινή απομόνωση της σε περίπτωση που δεν είναι ακόμη πλήρως εμβολιασμένη, που αγχωθεί και προκαλέσει ζημιές στο σπίτι, όταν εσείς λείπετε, ή απλώς ώστε να έχει τον προσωπικό της χώρο.
 • Πώς νιώθουν τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού σας όσον αφορά την αναδοχή ζώων; Σε τελική ανάλυση, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων αν είναι να φιλοξενηθεί, ακόμη και προσωρινά, ένα κατοικίδιο στο σπίτι.
 • Διαθέτετε τον απαραίτητο χρόνο και την απαιτούμενη ευελιξία ώστε να φιλοξενήσετε μια γάτα; Ένας από τους λόγους που θα φιλοξενηθεί η γάτα στο σπίτι σας είναι ώστε να μπορεί να κοινωνικοποιηθεί. Συνεπώς, θα πρέπει να βρίσκεστε συχνά στο σπίτι για να αλληλεπιδράτε μαζί της.
 • Διαθέτετε την απαραίτητη υπομονή ώστε να φιλοξενήσετε μια γάτα; Οι ανάδοχες οικογένειες πρέπει να γνωρίζουν πως ορισμένα ζώα μπορεί να μην έμαθαν πως δεν πρέπει να ξύνουν τα έπιπλα ή να πηδούν και να σκαρφαλώνουν όπου βρουν. Ορισμένες γάτες αφήνουν ίχνη ούρων, αποφεύγουν τους ανθρώπους ή γρατζουνάνε όταν προσπαθείτε να τις χαϊδέψετε. Έχετε την απαραίτητη υπομονή και κατανόηση ώστε να αντιμετωπίζετε προβλήματα συμπεριφοράς με ψυχραιμία;

Ερωτήσεις που πρέπει να απευθύνετε στο καταφύγιο

Μη διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις και να ζητήσετε περαιτέρω διευκρινίσεις κατά τη διαδικασία της έγκρισης. Κάποιες σημαντικές ερωτήσεις:

 • Καλύπτει το καταφύγιο τα έξοδα τροφής, αμμοδόχου και ιατρικής περίθαλψης;
 • Συνεργάζεται με κτηνίατρο;
 • Θα πρέπει να δέχεστε σπίτι σας πιθανούς υιοθετητές ή να πηγαίνετε τη γάτα σε εκδηλώσεις υιοθεσίας;
 • Θα έχετε τη δυνατότητα να ζητήσετε την απομάκρυνση της γάτας από το σπίτι σας εάν δεν ταιριάξετε;
 • Θα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε τη γάτα ή τα γατάκια θα φιλοξενήσετε;
 • Θα έχετε την επιλογή να υιοθετήσετε τη γάτα εάν αποφασίσετε να την κρατήσετε;

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις εξαρτώνται από την πολιτική που ακολουθεί το κάθε καταφύγιο. Ανεξάρτητα από την απάντηση, βεβαιωθείτε πως συμφωνείτε με τις πρακτικές κα τους κανόνες του καταφυγίου προτού προχωρήσετε.

Gray cat with bright yellow eyes nursing kittens

Προμήθειες που θα χρειαστείτε

Πριν αρχίσετε να φιλοξενείτε γάτες στο σπίτι σας, θα πρέπει να σκεφτείτε εάν έχετε κάποια απαραίτητα εφόδια για τη φροντίδα της. Το καταφύγιο μπορεί να σας παρέχει κάποια από ή όλα τα παρακάτω:

 • Καλάθι μεταφοράς κατοικιδίων: Σε περίπτωση που χρειαστεί να μεταφέρετε τη γάτα στον κτηνίατρο ή σε εκδηλώσεις υιοθεσίας.
 • Υψηλής ποιότητας τροφή: Επιλέξτε υγρή ή ξηρή τροφή κατάλληλη για την ηλικία και τυχόν προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει η γάτα.
 • Αμμοδόχος και άμμος: Εάν φιλοξενείτε μια γάτα και τα μικρά της, ένα χαμηλό ταψί ή ένας δίσκος αρκούν καθώς δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ανέβουν στην αμμοδόχο με τα μικρά τους πόδια.
 • Παιχνίδια: Ως ανάδοχος κηδεμόνας, θα πρέπει μεταξύ άλλων να της αφιερώνετε χρόνο και να παίζετε μαζί της.
 • Ονυχοδρόμιο: Θα πρέπει να παρέχετε στο γατάκι σας κάτι για να ακονίζει τα νύχια του. Πρόκειται για μια φυσική συνήθεια που έχουν οι γάτες. Θα πρέπει όμως να της δείξετε που επιτρέπεται να το κάνει.

Αναδοχή γατών με ειδικές ανάγκες

Το πόσο καιρό θα μείνει μια γάτα στο σπίτι σας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Σύμφωνα με την Fiona, μια υγιής γάτα μένει συνήθως για λίγες εβδομάδες, ενώ εκείνες με ειδικές ανάγκες μπορεί να μείνουν χρόνια. Πρόσφατα ανέλαβε έναν γάτο θετικό στον ιό ανοσοανεπάρκειας αιλουροειδών (FIV) ο οποίος μάλλον θα παραμείνει μαζί της για το υπόλοιπο της ζωής του. Η προηγούμενη οικογένειά του μετακόμισε και εκείνος έμεινε πίσω.

«Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο, μονόφθαλμο γάτο ο οποίος δυσκολεύεται να φάει», μας λέει η Fiona. «Έχω ουσιαστικά αναλάβει την περίθαλψή και τη φροντίδα του.»

Η οργάνωση ASPCA αποκαλεί αυτό το είδος περίθαλψης 'fospice'. Πρόκειται για έναν όρο που συνδυάζει τις αγγλικές λέξεις 'foster΄ και ΄hospice' ('αναδοχή' και 'ξενώνας', αντίστοιχα) λόγω της διπλής σημασίας του: η αναδοχή ενός κατοικίδιου που έχει ανάγκη από ένα σπιτικό και η περίθαλψη μιας γάτας η οποία δύσκολα θα υιοθετηθεί λόγω προχωρημένης ηλικίας, ασθένειας ή συμπεριφοράς.

«Αυτό το πρόγραμμα σας παροτρύνει να ανοίξετε το σπίτι σας αλλά και την καρδιά σας σε ένα ζώο που δεν είναι αρκετά υγιές για υιοθεσία, αλλά χρειάζεται ένα ζεστό και στοργικό οικιακό περιβάλλον όπου θα μπορέσει να ζήσει τα τελευταία χρόνια ζωής του με την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη», σύμφωνα με την ASPCA. Εάν προσφερθείτε εθελοντικά να φροντίσετε μια γάτα που πάσχει από κάποια πάθηση, όπως ο ιός FIV, θα βρείτε πολλά καταφύγια που προσφέρουν εκπαίδευση για τη χορήγηση φαρμάκων ή την προετοιμασία ευκολοχώνευτης τροφής.

Σας είναι δύσκολο να αποχωριστείτε το κατοικίδιό σας;

«Το πιο δύσκολο με την αναδοχή είναι το να αποχωριστείς τη γάτα όταν αυτή βρει σπίτι», λέει η Fiona.

«Η αναδοχή είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία. Αφήνει όμως μια γλυκόπικρη γεύση, αφού αναγγκάζεσαι να αποχωριστείς ένα υπέροχο ζώο με το οποίο έχεις δεθεί. Να θυμάστε πάντοτε πως κάθε αποχωρισμός είναι για καλό καθώς ανοίγει μια θέση ώστε να φιλοξενηθεί η επόμενη γατούλα.» Ο ρόλος σας είναι επίσης να προετοιμάσετε τη γάτα βοηθώντας τη να αναπτύξει τις απαραίτητες κοινωνικές δεξιότητές ώστε όλα να πάνε καλά με την οικογένεια που θα την υιοθετήσει.

Εάν πραγματικά δεν μπορείτε να την αποχωριστείτε, κατά πάσα πιθανότητα το καταφύγιο θα σας επιτρέψει να την υιοθετήσετε μόνιμα, σύμφωνα με την Fiona.

«Αυτό συμβαίνει συχνά», λέει γελώντας. «Οι άνθρωποι δένονται με τη γάτα και θέλουν να την κρατήσουν.»

Η ίδια έχει υιοθετήσει αρκετές γάτες τις οποίες αρχικά φιλοξενούσε ως ανάδοχος κηδεμόνας.

«Καταφέρνουν και σε μαγεύουν», μας λέει η Fiona. «Ξέρετε πως βρίσκονται στο σωστό μέρος... στο σπίτι τους.»

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy είναι ανεξάρτητη αρθρογράφος και ιδιοκτήτρια κατοικίδιων ζώων. Ζει στο Erie, στην πολιτεία της Πενσυλβάνια. Έχει ένα σκυλάκι Γκολντεντούντλ που ονομάζεται Maddie.

Σχετικά Προϊόντα

 • Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT + WEIGHT Ξηρή τροφή για Νεαρές Ενήλικες Γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Καινοτόμος διατροφή που αποδεδειγμένα βοηθά τις ενήλικες γάτες να διατηρούνται υγιείς και  σε εξαιρετική φόρμα μετά τη στείρωση και με ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων συστατικών για την υποστήριξη της υγείας του ουροποιητικού.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten τροφή με Κοτόπουλο

  ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ, ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ
 • Hill's Science Plan Sterilised Cat Ξηρή Τροφή για Ενήλικες Γάτες

  <p>Οι στειρωμένες γάτες έχουν πάνω από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες και να υποφέρουν από προβλήματα του ουροποιητικού. Η Hill's™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Sterilised Cat Young Adult έχει σχεδιαστεί για να καλυψει τις ανάγκες των στειρωμένων γατών. Σχεδιασμέμη με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και μια μοναδική σύνθεση διαχείρησης βάρους.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten τροφή με Γαλοπούλα

  ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ, ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ