Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν υιοθετήσετε μια γάτα

Δημοσιεύτηκε από
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.) λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Εάν θέλετε να αποκτήσετε γάτα, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να υιοθετήσετε από καταφύγιο αντί να την αγοράσετε από κάποιο κατάστημα ή εκτροφείο. Καταρχάς, θα σας κοστίσει λιγότερο. Τα έξοδα υιοθεσίας συνήθως καλύπτουν το κόστος του ιατρικού ελέγχου, των εμβολιασμών και της στείρωσης ή του ευνουχισμού, τα οποία συνήθως γίνονται πριν την υιοθέτηση.

Επίσης, πολλά καταφύγια προβαίνουν σε μια αξιολόγηση των χαρακτηριστικών της γάτας, όπως η ιδιοσυγκρασία της, πριν την προορίσουν για υιοθεσία. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να σας βοηθήσουν να επιλέξετε μια γάτα η οποία θα ταιριάζει με το σπίτι, την προσωπικότητα και τον τρόπο ζωής σας. Στα καταφύγια θα βρείτε πολλές επιλογές όσον αφορά την ηλικία, το μήκος του τριχώματος, το χρώμα, το σχηματισμό και τα χαρακτηριστικά ιδιοσυγκρασίας.

Πολλά καταφύγια φιλοξενούν μεγάλη ποικιλία καθαρόαιμων γατών. Με τόσες επιλογές, ωστόσο, ίσως δυσκολευτείτε να αποφασίσετε. Εδώ θα βρείτε ορισμένες οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε την αναζήτησή σας και να καταλήξετε στην καταλληλότερη επιλογή.

Κριτήρια σε σχέση με τον τρόπο ζωής σας

A small tabby kitten lies on ground pawing at fuzzy cat toy.Πριν ξεκινήσετε την αναζήτησή σας, θα πρέπει πρώτα να αποφασίσετε ποια χαρακτηριστικά θέλετε να έχει το νέο γατάκι σας. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη κάποια κριτήρια σε σχέση με τον τρόπο ζωής και την προσωπικότητά σας.

Εργάζεστε με πλήρη απασχόληση, ταξιδεύετε πολύ ή συμμετέχετε συχνά σε βραδινές κοινωνικές εκδηλώσεις; Αν αυτό είναι το προφίλ σας, θα πρέπει να επιλέξετε μια γάτα που να είναι ανεξάρτητη και χαλαρή. Τα χαδιάρικα γατάκια θέλουν συντροφιά καθώς δεν αντέχουν τη μοναξιά.

Οι στοργικές ή ενεργητικές και γεμάτες ζωντάνια γάτες είναι εξαιρετικοί σύντροφοι για τους... σπιτόγατους. Οι άνθρωποι που έχουν άφθονο ελεύθερο χρόνο αλλά και πολλή υπομονή ταιριάζουν με τα υπερκινητικά γατάκια που τρέχουν από τη μία άκρη στην άλλη, παίζουν άγαρμπα και επιζητούν την επαφή. Εάν προτιμάτε μια γάτα με την οποία θα μοιράζεστε τον καναπέ στο τέλος μιας κουραστικής μέρας, προτιμήστε μια ήσυχη και τρυφερή γάτα.

Σκεφτείτε επίσης το οικογενειακό σας προφίλ. Εάν έχετε μικρά παιδιά ή άλλα κατοικίδια ζώα, για παράδειγμα, προτιμήστε μια φιλική και κοινωνικοποιημένη γάτα με χαλαρή ιδιοσυγκρασία. Ίσως πάλι μια ηλικιωμένη γάτα να είναι ή κατάλληλη επιλογή, εκτός αν έχετε τη δυνατότητα να είστε συνεχώς παρόντες. Τα γατάκια είναι σίγουρα πιο χαριτωμένα αλλά και πιο ευαίσθητα και επιρρεπή σε τραυματισμούς. Ίσως λοιπόν να μην είναι μια καλή επιλογή για εσάς έαν έχετε παιδιά, τα οποία είναι λίγο άτσαλα, ή άλλα ζώα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία δεν θα έχουν την απαραίτητη υπομονή.

Χαρακτηριστικά γάτας

Όταν έρθει η ώρα να υιοθετήσετε μια γάτα, θα πρέπει να πάρετε μια σειρά από αποφάσεις. Ορίστε τα βασικά κριτήρια που πρέπει να λάβετε υπόψη:

 • Ηλικία: μικρή ή ενήλικη γάτα. Δύσκολα αντιστέκεται κανείς στα γατάκια. Ίσως μάλιστα να έχετε ήδη βρει ένα που να θέλετε να υιοθετήσετε. Να θυμάστε πως τα γατάκια είναι εξαιρετικά ενεργητικά και απαιτούν πολύ χρόνο και υπομονή. Επίσης, είναι δύσκολο να προβλέψετε την ιδιοσυγκρασία τους εφόσον αυτή αλλάζει καθώς ωριμάζουν και ενηλικιώνονται. Εάν επιθμείτε η γάτα σας να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, προτιμήστε μια πιο ώριμης ηλικίας. Οι ενήλικες γάτες που θα βρείτε στα καταφύγια είναι συνήθως ήρεμες, εκπαιδευμένες και κοινωνικοποιημένες. Είναι με λι΄γα λόγια προσαρμοσμένες στη ζωή στο σπίτι. Μη ξεχνάτε πως τα γατάκια μεγαλώνουν πολύ πιο γρήγορα από τα ανθρώπινα μωρά. Τα περισσότερα γατάκια ενηλικιώνονται μέσα σε μόλις ένα χρόνο.
 • Ιδιοσυγκρασία και προσωπικότητα. Προτιμάτε μια φιλική και εκδηλωτική γάτα ή μια που να είναι περισσότερο ανεξάρτητη και μοναχική; Έχετε παιδιά ή άλλα κατοικίδια, με τα οποία θα πρέπει να ταιριάξει, ή θα είστε εσείς και αυτή; Θέλετε να είναι ενεργητική και παιχνιδιάρικη ή ήρεμη και χαλαρή; Θέλετε να είναι εκφραστική ή προτιμάτε να είναι ήσυχη; Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν μεγάλη σημασία καθώς θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το πόσο χαρούμενοι θα είστε με το νέο σας γατάκι. Το τρίχωμα και η εμφάνιση γενικότερα είναι επιφανειακής σημασίας, οπότε φροντίστε να έχετε ξεκαθαρίσει τις προτιμήσεις σας προτού επισκεφθείτε το καταφύγιο. Τα καταφύγια, ευτυχώς, σας επιτρέπουν και σας ενθαρρύνουν να αλληλεπιδράσετε με την γάτα που σκέφτεστε να υιοθετήσετε σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Έτσι, θα μπορείτε να προσδιορίσετε καλύτερα την ιδιοσυγκρασία της. Εάν σας φανεί επικοινωνιακή και παιχνιδιάρα, πιθανότατα να πρόκειται για μια εξωστρεφή γάτα. Εάν κρυφτεί στη γωνία, μάλλον θα χρειαστεί λίγο χρόνο προτού μπορέσει να σας πλησιάσει. Εάν είναι πολύ φιλική, γουργουρίζει και σας αφήνει να την αγγίξετε, μάλλον θα είναι χαδιάρα και γλυκιά.
 • Μακρύ ή κοντό τρίχωμα. Οι γάτες με μακρύ τρίχωμα είναι όμορφες, αλλά απαιτούν πολλή περιποίηση. Εάν δεν διαθέτετε αρκετό ελεύθερο χρόνο τον οποίο να μπορείτε να αφιερώσετε στο τακτικό χτένισμα και βούρτσισμα της γάτας σας, προτιμήστε μία με κοντό τρίχωμα. Επίσης, οι γάτες με μακρύ τρίχωμα αφήνουν περισσότερες τρίχες... τις οποίες θα πρέπει να καθαρίζετε. Όποια επιλογή και αν κάνετε, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι!
 • Χρώμα. Ανεξάρτητα από το μήκος του τριχώματός τους, οι γάτες μαδάνε. Αν το σαλόνι είναι ολόλευκο ή ανοιχτόχρωμο και επιθυμείτε να το διατηρήσετε έτσι, θα πρέπει ίσως να αποκλείσετε τις σκουρόχρωμες γάτες. Ωστόσο, εάν η γκαρνταρόμπα σας περιλαμβάνει πολλά σκούρα μπλε ή μαύρα ρούχα και σκοπεύετε να αγκαλιάζετε σχυνά το γατάκι σας, μάλλον θα πρέπει να ξεχάσετε τις λευκές ή ανοιχτόχρωμες γάτες.
 • Φυλή.  Siamese cat with big, bright blue eyes sits staring up.Οι καθαρόαιμες γάτες, όπως οι Σιαμαίες, εμφανίζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, είναι βέβαιο πως μια Σιαμαία θα είναι θορυβώδης και εκφραστική, ενώ μια Μέιν Κουν θα είναι φιλική και στοργική. Πριν επισκεφτείτε το καταφύγιο, κάντε πρώτα μια έρευνα όσν αφορά τις διαφορετικές φυλές γάτας και τις ιδιοσυγκρασίες τους.
  Να ξέρετε πως οι περισσότερες γάτες ανήκουν στην κατηγορία της κοινής οικιακής γάτας. Πρόκειτα δηλαδή για ημίαιμες γάτες. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει γάτες που εμφανίζουν διαφορετικούς σχηματισμούς, όπως οι δίχρωμες, οι κάλικο ή τρίχρωμες, οι τιγρέ και οι πιτσιλωτές. Κάποιες έχουν κοντό τρίχωμα ενώ άλλες μακρύ. Οι γάτες αυτές διαφέρουν πολύ ως προς την ιδιοσυγκρασία. Ακόμη και εκείνες που μοιάζουν πολύ εξωτερικά μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικές προσωπικότητες. Ένα από τα πλεονεκτήματά τους έγκειται στο γεγονός πως οι γάτες μικτής φυλής είναι λιγότερο επιρρεπείς σε γενετικές διαταραχές απ' ό,τι οι καθαρόαιμες, χάρη στο ευρύ φάσμα των γονιδίων τους, σύμφωνα με τον οργανισμό VCA Animal Hospitals.
 • Ειδικές ανάγκες. Οι γάτες με ειδικές ανάγκες περιλαμβάνουν εκείνες που εμφανίζουν ασθένειες λόγω ηλικίας, προβλήματα όρασης ή ακοής, και χρόνιες παθήσεις. Ίσως να νιώσετε την ανάγκη να επιλέξετε μια τέτοια γάτα στο καταφύγιο ώστε να της προσφέρετε τη φορντίδα που χρειάζεται. Θα πρέπει όμως να ξέρετε πως οι γάτες με ειδικές ανάγκες χρειάζονται περισσότερο χρόνο και προσοχή. Χρειάζονται επίσης τακτική κτηνιατρική παρακολούθηση και ακριβές αγωγές φαρμάκων. Προτού αναλάβετε μια τέτοια πρόκληση, σκεφτείτε σοβαρά αν θα είστε σε θέση να διαθέσετε τον απαιτούμενο χρόνο και προϋπολογισμό για να καλύψετε τις ανάγκες της.

Επιλογή γάτας

Πολλά καταφύγια διαθέτουν συμβούλους υιοθεσίας που μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε τη σωστή γάτα. Αν όχι, μπορείτε να συζητήσετε με τους εθελοντές που εργάζονται εκεί. Έχοντας περάσει αρκετό χρόνο με κάθε γάτα, γνωρίζουν καλά την προσωπικότητα της καθεμίας. Χωρίς βοήθεια, θα είναι δύσκολο αρχικά να αξιολογήσετε την προσωπικότητα της γάτας, καθώς εκείνη μπορεί να νιώσει άγχος και να αλλάξει τη συμπεριφορά της λόγω των συνθηκών.

Σε γενικές γραμμές, αν έχετε παιδιά ή άλλα κατοικίδια ζώα, η ιστοσελίδα Vetstreet σας συνιστά να επιλέξετε μια δυναμική, φιλική γάτα που να τρέχει προς το μέρος σας όταν την πλησιάζετε και που να γουργουρίζει και να τρίβει τη μουσούδα της πάνω σας. Οι γάτες που μοιάζουν να έχουν προσαρμοστεί καλά στο περιβάλλον του καταφυγίου και διατηρούν καλές σχέσεις με τις υπόλοιπες γάτες, συνήθως, προσαρμόζονται γρήγορα και εύκολα στα σπίτια όπου υπάρχουν ήδη κατοικίδια ζώα. Αν ζείτε σε ένα ήσυχο σπίτι, ίσως μια ντροπαλή και πιο απόμακρη, αρχικά τουλάχιστον, γάτα να είναι η σωστή επιλογή. Αυτή, λογικά, θα χαλαρώσει και θα γίνει πιο εκδηλωτική μόλις συνηθίσει στο νέο της περιβάλλον.

Η υιοθέτηση μιας γάτας καταφυγίου είναι μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία. Πέρα από τη χαρά που νιώθει κανείς φροντίζοντας μια γάτα, δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα από αυτό που γεννάται όταν διασώζει ένα άστεγο ή παρατημένο ζώο. Επιπλέον, θα βοηθήσετε έτσι και μια άλλη γάτα με ανάγκες αφού έτσι θα ανοίξει μια νέα θέση στο καταφύγιο. Αν ακολούθήσετε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, θα μπορέσετε να κάνετε τη σωστή επιλογή, τόσο για εσάς όσο και για τη γάτα σας.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Kara Murphy

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus είναι ανεξάρτητη αρθρογράφος και ιδιοκτήτρια κατοικίδιων ζώων. Ζει στο Erie, στην πολιτεία της Πενσυλβάνια. Έχει ένα σκυλάκι Γκολντεντούντλ που ονομάζεται Maddie.

Σχετικά Προϊόντα

 • Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT + WEIGHT Ξηρή τροφή για Νεαρές Ενήλικες Γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Καινοτόμος διατροφή που αποδεδειγμένα βοηθά τις ενήλικες γάτες να διατηρούνται υγιείς και  σε εξαιρετική φόρμα μετά τη στείρωση και με ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων συστατικών για την υποστήριξη της υγείας του ουροποιητικού.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten τροφή με Κοτόπουλο

  ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ, ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ
 • Hill's Science Plan Sterilised Cat Ξηρή Τροφή για Ενήλικες Γάτες

  <p>Οι στειρωμένες γάτες έχουν πάνω από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες και να υποφέρουν από προβλήματα του ουροποιητικού. Η Hill's™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Sterilised Cat Young Adult έχει σχεδιαστεί για να καλυψει τις ανάγκες των στειρωμένων γατών. Σχεδιασμέμη με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και μια μοναδική σύνθεση διαχείρησης βάρους.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sensitive Stomach & Skin Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Sensitive Stomach & Skin παρέχει μια απόλυτα ισορροπημένη διατροφή για τα ευαίσθητα πεπτικά συστήματα και για τη βελτίωση της υγείας του δέρματος και του τριχώματος.</p><ul><li>Αυξημένα επίπεδα Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων για υγιές δέρμα και τρίχωμα.</li><li>Ειδικό μείγμα ινών που υποστηρίζει την υγεία του εντέρου</li><li>Θρέφει το δέρμα και αναπληρώνει τα φυσικά του έλαια</li><li>Κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά οφέλη</li><li>Χωρίς συνθετικά χρώματα, ενισχυτικά γεύσης, ή συντηρητικά.</li></ul><p>100% ΕΓΓΥΗΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ</p><p>* Για τη ποιότητα τη συνέπεια και τη γεύση , ή τα χρήματά σας πίσω.</p><ul><br></ul>