Αντιμετωπίζοντας τις τριχόμπαλες

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.)

Σχεδόν όλοι οι κηδεμόνες γατών έχουν δει μια τριχόμπαλα ή έχουν ακούσει τον ενοχλητικό θόρυβο που κάνει μια γάτα όταν προσπαθεί να βήξει για να τη βγάλει. Οι τριχόμπαλες αναγνωρίζονται εύκολα γιατί παίρνουν τη διακριτή μορφή κυλινδρικών (σωληνοειδή) μαζών από τρίχες. Ορισμένες φορές μια τριχόμπαλα θα συνοδεύεται από χολή ή σωματίδια τροφής. Οι τριχόμπαλες σχηματίζονται στο στομάχι της γάτας σας από τρίχες που έχουν καταπιεί, ενώ περιποιούνται το τρίχωμά τους. Οι γάτες δε μπορούν να φτύσουν τις τρίχες επειδή οι γλώσσες τους καλύπτονται από εκατοντάδες κοφτερά σημεία. Αυτά τα κοφτερά σημεία δεν επιτρέπουν την κίνηση των τριχών προς τα εμπρός κι έξω από το στόμα της γάτας. Ένας άλλος λόγος εμφάνισής τους είναι επειδή οι γάτες δεν έχουν την ικανότητα απέκκρισης τριχών.


Συσσώρευση

Συνήθως η κατάποση τριχών δεν αποτελεί πρόβλημα για τις γάτες, αλλά ορισμένες φορές η τρίχα θα συσσωρευτεί μέσα στο στομάχι και θα σχηματίσει μια τριχόμπαλα. Οι φυλές με μακρύ τρίχωμα είναι ιδιαίτερα ευπαθείς. Αν η γάτα σας αποκτήσει μια τριχόμπαλα περιστασιακά, δε χρειάζεται να ανησυχείτε. Ωστόσο, αν οι τριχόμπαλες εμφανίζονται συχνά ή φαίνεται ότι έχει σοβαρά προβλήματα με μία, πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Προβλήματα
Οι τριχόμπαλες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο στομάχι εφόσον η γάτα δεν έχει την ικανότητα να απαλλαχθεί από αυτές. Σημάδια ότι η γάτα σας ίσως έχει πρόβλημα με μια τριχόμπαλα περιλαμβάνουν:

 • Δυσκοιλιότητα
 • Σκληρά κόπρανα με σημάδια τριχών
 • Βήχας ή φούσκωμα ειδικά μετά το φαγητό
 • Έλλειψη ενδιαφέροντος για το φαγητό

Πρόληψη

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε το σχηματισμό τριχόμπαλων είναι η τακτική περιποίηση της γάτας σας. Στις φυλές με μακρύ τρίχωμα αυτό είναι απαραίτητο. Το βούρτσισμα της γάτας σας θα απομακρύνει τις νεκρές τρίχες από το τρίχωμά της καθιστώντας λιγότερο πιθανή την κατάποση ελεύθερων τριχών.

Οι περισσότερες γάτες αγαπούν το βούρτσισμα, οπότε αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να δεθείτε με τη γάτα σας. Να είστε περισσότερο επιμελείς με το βούρτσισμα κατά τη διάρκεια της άνοιξης όταν η γάτα σας απορρίπτει το χειμερινό της τρίχωμα.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες μέθοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συμπληρωματικά του βουρτσίσματος. Για παράδειγμα, υπάρχει μια ποικιλία τροφών ελέγχου του σχηματισμού τριχόμπαλων ή συμπληρωμάτων που μπορεί να βοηθήσουν.

Αυτά λειτουργούν καθιστώντας πιο εύκολο στη γάτα σας απλώς να περνά τρίχες μέσω του σώματος ως μέρος της πέψης. Μιλήστε στον κτηνίατρό σας και  αυτός θα μπορέσει να συστήσει την καλύτερη λύση για εσάς.

Σχετικά Άρθρα

 • Τέσσερα συνήθη προβλήματα στις γάτες: Τι να κάνετε

  Portrait of funny cat yawning Τα πεπτικά προβλήματα σε γάτες είναι τόσο συνηθισμένα, ώστε πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων να νομίζουν ότι είναι φυσιολογικά. Αν όμως η γάτα σας κάνει συχνά εμετό (μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο) ή αν τα κόπρανά της είναι υδαρή, τότε κάτι δεν πάει καλά στο σύστημά της. Ίσως είναι ώρα να αλλάξετε την τροφή της ή το περιβάλλον της, και είναι σίγουρα ώρα να μιλήσετε στον κτηνίατρό σας. Δείτε παρακάτω μερικές συμβουλές επίλυσης των πιο συνηθισμένων πεπτικών προβλημάτων στις γάτες.
 • Πώς θα αντιμετωπίσετε την εξάντληση λόγω ζέστης στις γάτες

  Έχετε κατοικίδιο και ζείτε σε περιοχή όπου έχει ζέστη το καλοκαίρι; Αν δεν έχετε κλιματιστικό, μπορεί να ανησυχείτε ότι η γάτα σας θα υποφέρει από θερμική εξάντληση.
 • Επικίνδυνα εορταστικά φυτά που πρέπει να αποφεύγετε για τη γάτα σας

  The Christmas Kitten Η διακόσμηση του σπιτιού σας τις γιορτές βάζει όλη την οικογένειά σας στο εορταστικό πνεύμα, αλλά είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ποια φυτά είναι δηλητηριώδη για τις γάτες.
 • Οφέλη της στείρωσης

  Πληροφορίες στείρωσης γάτας από την Hill's Pet

Σχετικά Προϊόντα

 • Ideal Balance™ Feline Adult with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> <br></p><p>Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span>  Feline Adult είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ενήλικων γατών . Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία της γάτας σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p> 
 • Ideal Balance™ Feline Mature Adult with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> <br></p><p>Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span>  Feline Mature Adult είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ενήλικων γατών . Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία της γάτας σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p> 
 • Ideal Balance™ Kitten with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> <br></p><p>Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span> Kitten είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μικρών γατών έως 1ος έτους. Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία της γάτας σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η Hill's<sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της βέλτιστης σωματικής κατάστασης, με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, καλές πρωτεΐνες και ενισχυμένη με ω-3 λιπαρά οξέα.</p> <ul> <li>Υποστηρίζει τη διατήρηση της καλής μυϊκής μάζας και το ιδανικό σωματικό βάρος. <li>Τα ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων στοιχείων υποστηρίζουν την υγεία του ουροποιητικού. <li>Πολύ εύπεπτα συστατικά για τη βέλτιστη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. <li>100% εγγύηση για ποιότητα, για σταθερή σύνθεση και γεύση.</li></ul>