Αντιμετωπίζοντας τις τριχόμπαλες

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.) λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Σχεδόν όλοι οι κηδεμόνες γατών έχουν δει μια τριχόμπαλα ή έχουν ακούσει τον ενοχλητικό θόρυβο που κάνει μια γάτα όταν προσπαθεί να βήξει για να τη βγάλει. Οι τριχόμπαλες αναγνωρίζονται εύκολα γιατί παίρνουν τη διακριτή μορφή κυλινδρικών (σωληνοειδή) μαζών από τρίχες. Ορισμένες φορές μια τριχόμπαλα θα συνοδεύεται από χολή ή σωματίδια τροφής. Οι τριχόμπαλες σχηματίζονται στο στομάχι της γάτας σας από τρίχες που έχουν καταπιεί, ενώ περιποιούνται το τρίχωμά τους. Οι γάτες δε μπορούν να φτύσουν τις τρίχες επειδή οι γλώσσες τους καλύπτονται από εκατοντάδες κοφτερά σημεία. Αυτά τα κοφτερά σημεία δεν επιτρέπουν την κίνηση των τριχών προς τα εμπρός κι έξω από το στόμα της γάτας. Ένας άλλος λόγος εμφάνισής τους είναι επειδή οι γάτες δεν έχουν την ικανότητα απέκκρισης τριχών.


Συσσώρευση

Συνήθως η κατάποση τριχών δεν αποτελεί πρόβλημα για τις γάτες, αλλά ορισμένες φορές η τρίχα θα συσσωρευτεί μέσα στο στομάχι και θα σχηματίσει μια τριχόμπαλα. Οι φυλές με μακρύ τρίχωμα είναι ιδιαίτερα ευπαθείς. Αν η γάτα σας αποκτήσει μια τριχόμπαλα περιστασιακά, δε χρειάζεται να ανησυχείτε. Ωστόσο, αν οι τριχόμπαλες εμφανίζονται συχνά ή φαίνεται ότι έχει σοβαρά προβλήματα με μία, πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Προβλήματα
Οι τριχόμπαλες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο στομάχι εφόσον η γάτα δεν έχει την ικανότητα να απαλλαχθεί από αυτές. Σημάδια ότι η γάτα σας ίσως έχει πρόβλημα με μια τριχόμπαλα περιλαμβάνουν:

 • Δυσκοιλιότητα
 • Σκληρά κόπρανα με σημάδια τριχών
 • Βήχας ή φούσκωμα ειδικά μετά το φαγητό
 • Έλλειψη ενδιαφέροντος για το φαγητό

Πρόληψη

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε το σχηματισμό τριχόμπαλων είναι η τακτική περιποίηση της γάτας σας. Στις φυλές με μακρύ τρίχωμα αυτό είναι απαραίτητο. Το βούρτσισμα της γάτας σας θα απομακρύνει τις νεκρές τρίχες από το τρίχωμά της καθιστώντας λιγότερο πιθανή την κατάποση ελεύθερων τριχών.

Οι περισσότερες γάτες αγαπούν το βούρτσισμα, οπότε αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να δεθείτε με τη γάτα σας. Να είστε περισσότερο επιμελείς με το βούρτσισμα κατά τη διάρκεια της άνοιξης όταν η γάτα σας απορρίπτει το χειμερινό της τρίχωμα.

Υπάρχουν επίσης ορισμένες μέθοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συμπληρωματικά του βουρτσίσματος. Για παράδειγμα, υπάρχει μια ποικιλία τροφών ελέγχου του σχηματισμού τριχόμπαλων ή συμπληρωμάτων που μπορεί να βοηθήσουν.

Αυτά λειτουργούν καθιστώντας πιο εύκολο στη γάτα σας απλώς να περνά τρίχες μέσω του σώματος ως μέρος της πέψης. Μιλήστε στον κτηνίατρό σας και  αυτός θα μπορέσει να συστήσει την καλύτερη λύση για εσάς.

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Προϊόντα

 • Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT + WEIGHT Ξηρή τροφή για Νεαρές Ενήλικες Γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Καινοτόμος διατροφή που αποδεδειγμένα βοηθά τις ενήλικες γάτες να διατηρούνται υγιείς και  σε εξαιρετική φόρμα μετά τη στείρωση και με ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων συστατικών για την υποστήριξη της υγείας του ουροποιητικού.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten τροφή με Κοτόπουλο

  ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ, ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ
 • Hill's Science Plan Sterilised Cat Ξηρή Τροφή για Ενήλικες Γάτες

  <p>Οι στειρωμένες γάτες έχουν πάνω από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες και να υποφέρουν από προβλήματα του ουροποιητικού. Η Hill's™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Sterilised Cat Young Adult έχει σχεδιαστεί για να καλυψει τις ανάγκες των στειρωμένων γατών. Σχεδιασμέμη με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και μια μοναδική σύνθεση διαχείρησης βάρους.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sensitive Stomach & Skin Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Sensitive Stomach & Skin παρέχει μια απόλυτα ισορροπημένη διατροφή για τα ευαίσθητα πεπτικά συστήματα και για τη βελτίωση της υγείας του δέρματος και του τριχώματος.</p><ul><li>Αυξημένα επίπεδα Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων για υγιές δέρμα και τρίχωμα.</li><li>Ειδικό μείγμα ινών που υποστηρίζει την υγεία του εντέρου</li><li>Θρέφει το δέρμα και αναπληρώνει τα φυσικά του έλαια</li><li>Κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά οφέλη</li><li>Χωρίς συνθετικά χρώματα, ενισχυτικά γεύσης, ή συντηρητικά.</li></ul><p>100% ΕΓΓΥΗΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ</p><p>* Για τη ποιότητα τη συνέπεια και τη γεύση , ή τα χρήματά σας πίσω.</p><ul><br></ul>