Λέμφωμα στις γάτες: τι χρειάζεται να γνωρίζετε

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Για τη φροντίδα της υγείας και της ευεξίας της γάτας σας, πρέπει να γνωρίζετε πώς λειτουργεί το σώμα της και τι πρέπει να προσέχετε όταν είναι άρρωστη. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε για το λέμφωμα στις γάτες, ώστε να είστε ο πιο ενημερωμένος κηδεμόνας κατοικίδιου ζώου.

Λέμφωμα στις γάτες

Το λέμφωμα στις γάτες είναι ένας καρκίνος του λεμφικού συστήματος, το οποίο αποτελείται από λεμφοκύτταρα (κύτταρα του αίματος) και όργανα (λεμφαδένες κ.λπ.). Μπορεί να προσβάλει πολλά συστήματα στο σώμα της γάτας και είναι η πιο κοινή αιτία όγκων του νωτιαίου μυελού.

Σύμφωνα με το The Royal Veterinary College,το λέμφωμα των αιλουροειδών είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος στις γάτες. Υπάρχουν πολλοί τύποι λεμφώματος στις γάτες, ωστόσο το πιο κοινό είναι το εντερικό λέμφωμα, επίσης γνωστό ως γαστρεντερικό λέμφωμα. Ο τρόπος με τον οποίο αυτός ο καρκίνος μπορεί να βλάψει τη γάτα σας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Κοντινό πλάνο ενός χαρούμενου νεαρού ζευγαριού από την Ινδία σε δωμάτιο του σπιτιού τους κρατώντας μια χαριτωμένη γάτα στα χέρια

Αιτίες

Το λέμφωμα των αιλουροειδών έχει συνδεθεί με τον ιό της λευχαιμίας των αιλουροειδών (FeLV) και, σε μικρότερο βαθμό, με τον ιό της ανοσοανεπάρκειας των αιλουροειδών (FIV). Οι γάτες που είναι θετικές στη λευχαιμία των αιλουροειδών αναπτύσσουν γενικά καρκίνο σε μικρότερη ηλικία. Στις μέρες μας, επειδή πολλές γάτες φιλοξενούνται σε εσωτερικούς χώρους και επειδή υπάρχουν ευρέως διαδεδομένες εξετάσεις και εμβολιασμοί κατά του FeLV, παρατηρείται μείωση της συχνότητας εμφάνισης λεμφώματος στις νεότερες γάτες. Οι γάτες οι οποίες είναι αρνητικές για τον ιό εμφανίζουν συνήθως λέμφωμα σε μεγαλύτερη ηλικία. 

Η Blue Cross υποστηρίζει ότι η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λεμφώματος στις γάτες. Το παθητικό κάπνισμα είναι επιβλαβές για όλα τα κατοικίδια ζώα, ωστόσο οι γάτες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Εισπνέουν τον καπνό από τον αέρα, όμως μπορούν επίσης να καταπιούν τοξικά σωματίδια, προερχόμενα από τον καπνό που έχει κατακαθίσει πάνω στη γούνα τους, κατά τη διάρκεια της αυτοπεριποίησης.

Τύποι λεμφώματος στις γάτες

Δεδομένου ότι το λεμφικό σύστημα αλληλεπιδρά με όλα τα συστήματα του σώματος, οποιοδήποτε από αυτά τα όργανα μπορεί να προσβληθεί από λέμφωμα. Οι κύριοι τύποι λεμφώματος είναι οι εξής:

 • Λέμφωμα στομάχου
 • Μεσοθωρακικό λέμφωμα
 • Λέμφωμα των νεφρών
 • Ρινικό λέμφωμα
 • Λέμφωμα της σπονδυλικής στήλης
 • Δερματικό λέμφωμα
 • Πολυκεντρικό λέμφωμα (δηλαδή προσβάλλονται πολλαπλά όργανα, συχνότερα ο σπλήνας και το ήπαρ)

Σημάδια λεμφώματος στις γάτες

Τα σημάδια του λεμφώματος στις γάτες εξαρτώνται από τα όργανα που έχουν προσβληθεί. Ενδεικτικά παρατίθενται ορισμένα από τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε ανάλογα με το πού εντοπίζεται το λέμφωμα:

 • Πεπτικό σύστημα: Εμετός, διάρροια, δυσκοιλιότητα, απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους, λήθαργος και αιματηρές κενώσεις.
 • Θώρακας: Αναπνοή με ανοιχτό στόμα, βήχας, απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους και παλινδρόμηση.
 • Νεφρά: Αυξημένη πρόσληψη νερού και ούρηση, απώλεια βάρους και απώλεια όρεξης.
 • Μύτη: Χρόνιες ρινικές εκκρίσεις, αιμορραγία στη μύτη, πρησμένη μύτη, φτέρνισμα, απώλεια όρεξης, εκκρίσεις από τα μάτια και θορυβώδης αναπνοή.
 • Σπονδυλική στήλη: Αδυναμία ή παράλυση των πίσω ποδιών.
 • Δέρμα: Κνησμός, τριχόπτωση και αιμορραγούντες δερματικοί όγκοι.

Αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια στη γάτα σας, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας. Θα είναι σε θέση να διαγνώσει την κατάσταση της γάτας σας και να καθορίσει την πιο ενδεδειγμένη θεραπεία.

Διάγνωση

Η διάγνωση του λεμφώματος γίνεται αφού ληφθούν διάφορες πληροφορίες. Αν ο κτηνίατρός σας υποπτεύεται ότι η γάτα σας έχει λέμφωμα, θα σας ζητήσει πληροφορίες για το ιστορικό της και τον τρόπο ζωής της. Πιθανότατα θα συνεχίσει με φυσική εξέταση της γάτας σας, ενώ ύστερα θα πραγματοποιήσει εργαστηριακές εξετάσεις (εξετάσεις αίματος, αναλύσεις ούρων και εξετάσεις για FeLV και FIV) και απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες και υπερήχους.

Οι εξετάσεις που θα σας συστήσει ο κτηνίατρός σας εξαρτώνται από τον τύπο του λεμφώματος που υποπτεύεται. Αν για παράδειγμα υπάρχει κάποια μάζα ή ένας διογκωμένος λεμφαδένας, μπορεί επίσης να ληφθεί βιοψία. Πρόκειται για τη λήψη ενός μικρού δείγματος του προσβεβλημένου ιστού και την εξέτασή του για καρκινικά κύτταρα.

Κόκκινη τιγρέ γάτα σε κτηνιατρική κλινική

Θεραπεία

Η θεραπεία του λεμφώματος της γάτας στοχεύει στην ύφεση του καρκίνου (εξάλειψη όλων των σημείων και συμπτωμάτων) και στη διασφάλιση της καλύτερης δυνατής ποιότητας ζωής της γάτας σας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεδομένου ότι συχνά το λέμφωμα εξαπλώνεται στο σώμα, όπως επισημαίνει η Blue Cross, συνήθως προτιμάται η χημειοθεραπεία αντί της χειρουργικής επέμβασης. Οι γάτες συνήθως ανταποκρίνονται καλά σε αυτή τη θεραπεία και δεν αντιμετωπίζουν τις δυσάρεστες παρενέργειες που παρατηρούνται στους ανθρώπους, όπως απώλεια μαλλιών ή ναυτία. 

Αν δεν υπάρχει η επιλογή της χημειοθεραπείας, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συστήσει ακτινοβολία και, σε σπάνιες περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση. Στις γάτες μπορεί επίσης να χορηγηθούν θεραπείες όπως πρεδνιζόνη (στεροειδές) για την ανακούφιση από τα συμπτώματα του καρκίνου.

Πρόγνωση

Η χημειοθεραπεία έχει ως αποτέλεσμα την προσωρινή ύφεση των κλινικών συμπτωμάτων και τη διατήρηση μιας καλής ποιότητας ζωής σε πολλές γάτες. Σε ορισμένες γάτες επιτυγχάνεται ύφεση του καρκίνου για αρκετά χρόνια, ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση. Ωστόσο, η πρόγνωση εξαρτάται από τον τύπο του λεμφώματος, από το αν η γάτα σας είναι θετική για FeLV και/ή FIV και από την περιοχή όπου εντοπίζεται ο καρκίνος. Η πρόγνωση για τις γάτες που είναι θετικές στον FeLV ή στον FIV είναι συχνά χειρότερη. 

Οι κηδεμόνες του κατοικίδιου ζώου θα πρέπει επίσης να συμβουλευτούν τον κτηνίατρό τους σχετικά με τις διατροφικές απαιτήσεις για γάτες με λέμφωμα.

Πρόληψη

Αν και δεν υπάρχει τρόπος να προλάβετε το λέμφωμα, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να περιορίσετε τις πιθανότητες της γάτας σας να το αναπτύξει.

Κρατάτε τη γάτα σας σε εσωτερικό χώρο

Έτσι αποφεύγεται η επαφή της με γάτες που είναι θετικές στον FeLV ή στον FIV.

Εξέταση για FIV και FeLV

Φροντίστε να εξεταστεί η γάτα σας όταν είναι ακόμη μικρή σε ηλικία, αν είναι εφικτό. Αν πρόκειται να προστεθεί μια νέα γάτα στο νοικοκυριό σας, φροντίστε να εξεταστεί προτού εκθέσετε τη γάτα σας σε αυτήν.

Εμβολιασμός γατιών κατά του FeLV

Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του FIV, αλλά μπορείτε να εμβολιάσετε τη γάτα σας κατά του FeLV. Αν η γάτα σας κυκλοφορεί έξω, φροντίστε ο εμβολιασμός της κατά του ιού FeLV να είναι ενημερωμένος.

Να μην καπνίζετε στους χώρους όπου κινείται η γάτα σας

Το παθητικό κάπνισμα δεν είναι καλό για κανέναν, και σύμφωνα με την Blue Cross, αυτό ισχύει και για τις γάτες.

Να επισκέπτεστε τακτικά τον κτηνίατρό σας

Η έγκαιρη ανίχνευση είναι καθοριστικός παράγοντας Φροντίστε να εξετάζεται η γάτα σας δύο φορές το χρόνο και να ζητάτε ετήσιες εξετάσεις αίματος για γάτες ηλικίας 7 ετών και άνω.

Χάρη στην πρόοδο της ιατρικής και την καλύτερη εκπαίδευση των κηδεμόνων, οι πιθανότητες για τις γάτες που πάσχουν από καρκίνο συνεχίζουν να βελτιώνονται. Από την έγκαιρη ανίχνευση έως τη μείωση των παραγόντων κινδύνου, μπορείτε να λάβετε μέτρα ώστε να βοηθήσετε τη γάτα σας να ζήσει μια καλύτερη ζωή.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Δρ. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του UC Davis το 2002 και πιστοποιημένη δημοσιογράφος στον χώρο της κτηνιατρικής, η Δρ Sarah Wooten έχει 16 χρόνια εμπειρίας στην άσκηση της κτηνιατρικής για μικρά ζώα, είναι γνωστή διεθνής ομιλήτρια και συγγραφέας σε θέματα κτηνιατρικής και υγειονομικής περίθαλψης για τα ζώα και έχει πάθος με το να βοηθά κηδεμόνες κατοικιδίων να μαθαίνουν πώς να φροντίζουν καλύτερα τους γούνινους φίλους τους.