Πώς να αντιμετωπίσετε τις στομαχικές διαταραχές της γάτας σας

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Βοήθεια, η γάτα μου έχει στομαχόπονο!

Έχετε παρατηρήσει ότι οι κενώσεις της γάτας σας είναι αιματηρές ή ότι κάνει συνεχώς εμετό; Πολλές γάτες υποφέρουν περιστασιακά από στομαχικές διαταραχές. Αν και οι ακριβείς λεπτομέρειες δεν προσφέρονται για για ευχάριστη ανάγνωση, είναι σημαντικό να ξέρετε τι να περιμένετε και πώς να αντιδράσετε. Ο εμετός και η διάρροια δεν είναι καθόλου ευχάριστες καταστάσεις ούτε για τα κατοικίδια ούτε για εμάς τους ιδιοκτήτες, ωστόσο τα περιστασιακά επεισόδια εμετού ή υδαρών κενώσεων είναι αναπόσπαστο μέρος της συμβίωσης με ζώα συντροφιάς.


Προσέξτε τα σημάδια 

Αν ακούσετε τη γάτα σας να βγάζει ήχους σαν να πρόκειται να κάνει εμετό, αντιδράστε γρήγορα και τοποθετήστε μπροστά της μια εφημερίδα ή ένα παλιό μπολ ή δίσκο. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε να την μετακινήσετε αν δεν αισθάνεται άνετα, περιορίζοντας όμως στο ελάχιστο την αναστάτωση. Ομοίως, μια γάτα που ξύνει την πόρτα για να βγει έξω μπορεί να υποφέρει από χαλαρές κινήσεις και να μην έχει τον έλεγχο του εντέρου της όπως συνήθως. Ορισμένες γάτες δείχνουν ανήσυχες, όταν πονάνε στην κοιλιά τους, ή κουλουριάζονται και φαίνονται δυστυχισμένες. Άλλα σημάδια που πρέπει να προσέχετε είναι η απώλεια βάρους, οι αλλαγές στην όρεξη, ο μετεωρισμός, το γουργουρητό στο στομάχι ή το σφίξιμο κατά τη διάρκεια της κένωσης.


Τί το προκαλεί όμως; 

Τις περισσότερες φορές οι στομαχικές διαταραχές οφείλονται σε κάτι που έχει φάει η γάτα και στο οποίο ο οργανισμός της έχει αντιδράσει, όπως ένα πουλί ή ένα ποντίκι που έπιασε, βίδες στο φαγητό της ή τριχόμπαλες. Με λίγη βοήθεια, οι περισσότερες γάτες ξεπερνούν τέτοιου είδους διαταραχές σχετικά γρήγορα, οπότε ζητήστε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας από νωρίς. Ορισμένα κατοικίδια παρουσιάζουν ωστόσο πιο μακροχρόνιες διαταραχές που δεν φαίνεται να υποχωρούν ποτέ πλήρως ή που εκδηλώνονται ανά διαστήματα. Ο κτηνίατρος συνήθως χρειάζεται να κάνει διάφορες εξετάσεις ώστε να διαπιστώσει την αιτία των στομαχικών ενοχλήσεων όταν αυτές είναι μακροχρόνιες. Κρατήστε ημερολόγιο με το πότε η γάτα σας αντιμετωπίζει προβλήματα, τα σημάδια που εμφανίζει και τι κατανάλωσε τις ημέρες που προηγήθηκαν του επεισοδίου, ώστε να βοηθήσετε στη διάγνωση.

Οι σημαντικότερες συμβουλές

 • Αν η γάτα σας κάνει εμετό, διακόψτε αμέσως την πρόσβαση της στο φαγητό και βεβαιωθείτε ότι υπάρχει πάντα άμεσα διαθέσιμο φρέσκο νερό.
 • Αν η γάτα σας φαίνεται αδιάθετη, συνεχίζει να κάνει εμετό ή βρίσκετε αίμα στον εμετό ή τη διάρροια, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.
 • Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για το πότε μπορείτε να αρχίσετε να προσφέρετε μικρές ποσότητες εύπεπτης γατοτροφής. Συχνά συνιστάται θεραπευτική τροφή για γάτες, η οποία διατίθεται από κτηνιατρεία, μετά από επεισόδιο στομαχικής διαταραχής.
 • Συνεχίστε να την ταΐζετε τη συνιστώμενη τροφή για περίπου 5 ημέρες ή σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας.
 • Κατόπιν, προσθέστε σιγά-σιγά λίγη από την κανονική της τροφή, αυξήστε σταδιακά την ποσότητα και μειώστε την ποσότητα της θεραπευτικής τροφής εντός των επόμενων 7 ημερών, μέχρι η γάτα σας να σιτίζεται κανονικά.

Να ζητάτε πάντα τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας αν ανησυχείτε για την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας.

Σχετικά άρθρα

 • Εγκυμοσύνη στις γάτες

  154502253 Αν δεν έχετε σκοπό να ζευγαρώσετε τη γάτα σας τότε το καλύτερο είναι να την στειρώσετε.
 • Συνάντηση με τον κτηνίατρο

  Είστε δεσμευμένος να επιθυμείτε το καλύτερο για το νέο σας γατάκι, κι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να βρείτε έναν εξαίρετο κτηνίατρο.
 • Γιατί οι γάτες δεν χρησιμοποιούν δοχείο με άμμο

  Αν έχουν αλλάξει οι συνήθειες της γάτας σας ως προς την τουαλέτα και δεν χρησιμοποιεί την άμμο, πιθανότατα υπάρχει κάποιος προφανής λόγος.
 • Έχει πάρει βάρος η γάτα σας;

  Cat playing with ownerw Πληροφορηθείτε σχετικά με τα προειδοποιητικά σημάδια, τα συμπτώματα και τις θεραπείες της παχυσαρκίας και τη διαχείριση του βάρους, καθώς και τις επιπτώσεις στη γάτα σας.

Σχετικά προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η Hill's<sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της βέλτιστης σωματικής κατάστασης, με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, καλές πρωτεΐνες και ενισχυμένη με ω-3 λιπαρά οξέα.</p> <ul> <li>Υποστηρίζει τη διατήρηση της καλής μυϊκής μάζας και το ιδανικό σωματικό βάρος. <li>Τα ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων στοιχείων υποστηρίζουν την υγεία του ουροποιητικού. <li>Πολύ εύπεπτα συστατικά για τη βέλτιστη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. <li>100% εγγύηση για ποιότητα, για σταθερή σύνθεση και γεύση.</li></ul>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <ul><ul><li>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight  έχει ένα μοναδικό μείγμα συστατικών και χαμηλή σε λιπαρά περιεκτικότητα. Σχεδιασμένη για να βοηθήσει την γάτα σας στην επίτευξη του υγιούς βάρους για μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.</li></ul><li>
 • Hill's™ Science Plan™ Adult Optimal Care™ τροφή για γάτες με Τόνο

  ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών), ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών)
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult τροφή για γάτες με Αρνί

  ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών), ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών)