Επικίνδυνα εορταστικά φυτά που πρέπει να αποφεύγετε για τη γάτα σας

Published by
min read

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Η διακόσμηση του σπιτιού σας τις γιορτές βάζει όλη την οικογένειά σας στο εορταστικό πνεύμα, αλλά είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ποια φυτά είναι δηλητηριώδη για τις γάτες.

Είναι δύσκολο να μη διακοσμείτε τους χώρους του σπιτιού σας με εντυπωσιακά ζωντανά φυτά που βρίσκονται σε αφθονία αυτόν τον καιρό! Δυστυχώς, κάποια από τα πιο δημοφιλή γιορτινά φυτά είναι επιβλαβή και ακόμα και δηλητηριώδη για τις γάτες. Αποφύγετε αυτά τα συνηθισμένα γιορτινά φυτά, για να εξασφαλίσετε ασφαλή γιορτινή περίοδο για το γατάκι σας.

Αλεξανδρινό

Φαίνεται πως κανένα εορταστικό τραπέζι δεν είναι πλήρες χωρίς ένα όμορφο αλεξανδρινό με τα σκουρόχρωμα φύλα του και τα βελούδινα κόκκινα πέταλά του. Αυτό το παραδοσιακό γιορτινό φυτό έχει αποκτήσει κακή φήμη στο πέρασμα των χρόνων ως ένα πολύ τοξικό φυτό για τις γάτες, αλλά δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο άλλα. Τα αλεξανδρινά δεν απειλούν τη ζωή της γάτας σας, αλλά μπορεί να της προκαλέσουν στομαχόπονο ή διάρροια αν καταπιεί ή γλείψει το φυτό. Αρκεστείτε στο να θαυμάζετε τα λουλούδια των άλλων, ή αναδείξτε το φυτό σας μακριά από σημείο που μπορεί να το φτάσει η γάτα ας (αν υπάρχει τέτοιο σημείο στο σπίτι σας!). Υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες επιλογές από τεχνητά φυτά τα οποία μπορούν να δώσουν ζωή στον εορταστικό στολισμό σας χωρίς να αποτελούν κίνδυνο για τις γάτες σας.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Beige and white cat peeking through Christmas tree branches

Τα πεύκα είναι τοξικά για τις γάτες, επισημαίνει το Petcha, επειδή μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο συκώτι και μπορούν να είναι θανάσιμα. Αν θέλετε να έχετε ένα ζωντανό δέντρο, προτιμήστε ένα έλατο ή μία πικέα. Επιπλέον, πρέπει να πετάτε συχνά τυχόν σκόρπιες βελόνες - άσχετα με τον τύπο του δέντρου - επειδή είναι αιχμηρές και μπορεί να είναι επικίνδυνες για τα εσωτερικά όργανα της γάτας σας. Καλύψτε την βάση του δέντρου έτσι ώστε η γάτα σας να μην μπορεί να πίνει το νερό. Όπως και με τα τεχνητά δέντρα, άλλοι συνηθισμένοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν να ρίξει η γάτα σας το δέντρο ή να καταπιεί επιβλαβή διακοσμητικά όπως γιρλάντες, κορδέλες, πετονιά, και χάντρες. Οι γάτες μπορεί να γίνουν πολύ σκανταλιάρες και να δουν όλα τα λαμπερά φωτάκια σαν πρόκληση εξερεύνησης, και τίποτα δεν είναι πιο δελεαστικό από την ευκαιρία να σκαρφαλώσουν σε ένα δέντρο που έφεραν στο σπίτι η μαμά και ο μπαμπάς. Είναι πάντα καλύτερα να στερεώνετε το δέντρο στο έδαφος ή στο πάτωμα αν μπορείτε, για να μην μπορεί η γάτα σας να το ρίξει και να τραυματίσει οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας. Σχετικά με τα στολίδια και τις άλλες διακοσμήσεις του δέντρου, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι τόσο μικρά που μπορεί να τα καταπιεί και προσπαθήστε να αποφύγετε οτιδήποτε περιέχει αιχμηρά αντικείμενα. Προσπαθήστε να στερεώσετε όσο καλύτερα μπορείτε τα στολίδια σας στο δέντρο έτσι ώστε να μην μπαίνει σε πειρασμό να τα αφαιρέσει. Τέλος, σιγουρευτείτε να αποσυνδέετε τα φωτάκια σας από το ρεύμα όταν δεν μπορείτε να παρακολουθείτε το γατάκι σας, για να μην πάθει ηλεκτροπληξία.

Γκι και λιόπρινο

"Η κατάποση μικρών ποσοτήτων από τα φύλλα ή τους καρπούς τους μπορεί να προκαλέσει μόνο αναστάτωση στο στομάχι. Ωστόσο, τυχόν μεγαλύτερη έκθεση μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακό κίνδυνο και να αποτελέσει απειλή για τη ζωή της γάτας σας." Επειδή και τα δύο αυτά γιορτινά φυτά είναι πολύ τοξικά για την γάτα σας, αποφύγετε εντελώς το γκι και το λιόπρινο. Ακόμα και αν η γιορτινή διακόσμηση φαίνεται να βρίσκεται μακριά από σημείο στο οποίο μπορεί να φτάσει η γάτα σας, σκεφτείτε το ξανά. Οι γάτες είναι επιδέξια, περίεργα μικρά πλάσματα, και θα βρουν έναν τρόπο να τα φτάσουν. Επιπλέον, δεν χρειάζεστε γκι για να φιλήσετε τη γάτα σας!

Αμαρυλλίς

Η αμαρυλλίς είναι ένα δημοφιλές εορταστικό φυτό επειδή είναι διασκεδαστικό να βλέπετε το βολβό να μεγαλώνει και να μεταμορφώνεται σε ένα ψηλό, μεγαλοπρεπές λουλούδι. Ωστόσο, είναι ένα πολύ τοξικό φυτό για γάτες (και σκύλους) λόγω της παρουσίας του χημικού λυκορίνη. Σύμφωνα με την Αμερικανικό Σύλλογο για την Αποτροπή Βίας στα Ζώα, πιθανές αντιδράσεις περιλαμβάνουν εμετούς, διάρροια και τρέμουλο. Μη φέρετε αυτό το φυτό στο σπίτι σας.

Εξοικειωθείτε με άλλα δυνητικά επιβλαβή ή τοξικά φυτά, προτείνουν οι Κλινικές Ζώων VCA. Οι κρίνοι, για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι για γάτες και συχνά περιλαμβάνονται στα εορταστικά μπουκέτα λουλουδιών. Αν η γάτα σας καταπιεί τοξικά εορταστικά φυτά, επικοινωνήστε αμέσως με έναν κτηνίατρο.

Ευτυχώς, μπορείτε να αγοράσετε πανέμορφα τεχνητά φυτά που θα ζωντανέψουν το σπίτι σας με τόσο όμορφο τρόπο όσο και τα αληθινά (και δεν χρειάζονται και πότισμα!). Εξερευνήστε τους διαδρόμους του τοπικού σας μαγαζιού με είδη κατασκευών ή σπιτιού για έμπνευση, ή δοκιμάστε να φτιάξετε διακοσμητικά μόνοι σας. Απλά σιγουρευτείτε πως τα διακοσμητικά δεν περιλαμβάνουν εύκολα αποσπώμενα μικρά εξαρτήματα που ο τριχωτός σας φίλος θα μπορούσε να καταπιεί.

Αν έχετε ένα γατάκι που του αρέσουν πολύ οι εξερευνήσεις, βρείτε άλλους τρόπους να του αποσπάσετε την προσοχή από την εορταστική διακόσμησή σας - δοκιμάστε ένα καινούριο παιχνίδι ή στύλο για να ακονίζει τα νύχια του: δώστε του ένα δικό του δέντρο για να σκαρφαλώνει, για να μην μπαίνει σε πειρασμό να ανέβει στο δικό σας. Αν εκπαιδεύσετε τη γάτα σας να μείνει μακριά από τη γιορτινή σας διακόσμηση, οι γιορτές θα είναι καλύτερες και για τους δυο σας. Αν αποφύγετε δηλητηριώδη φυτά για γάτες, θα εξασφαλίσετε ότι και το γατάκι σας θα απολαύσει μια χαρούμενη εορταστική περίοδο!

Contributor Bio

Christine O'Brien

Κριστίν Ο΄Μπράιαν

Η Κριστίν Ο΄Μπράιαν είναι συγγραφέας, μητέρα και εδώ και πολύ καιρό κηδεμόνας κατοικιδίων, ενώ στο σπίτι της κυριαρχούν δύο Ρωσικές μπλε γάτες. Η δουλειά της επίσης παρουσιάζεται στα What to Expect, Word of Mom, xoJane, Fit Pregnancy και Care.com, όπου γράφει σχετικά με τα κατοικίδια και την οικογενειακή ζωή. Βρείτε την και ακολουθήστε την στο Instagram και στο Twitter @brovelliobrien

 

Related Articles

Related products

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η Hill's<sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της βέλτιστης σωματικής κατάστασης, με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, καλές πρωτεΐνες και ενισχυμένη με ω-3 λιπαρά οξέα.</p> <ul> <li>Υποστηρίζει τη διατήρηση της καλής μυϊκής μάζας και το ιδανικό σωματικό βάρος. <li>Τα ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων στοιχείων υποστηρίζουν την υγεία του ουροποιητικού. <li>Πολύ εύπεπτα συστατικά για τη βέλτιστη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. <li>100% εγγύηση για ποιότητα, για σταθερή σύνθεση και γεύση.</li></ul>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <ul><ul><li>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight  έχει ένα μοναδικό μείγμα συστατικών και χαμηλή σε λιπαρά περιεκτικότητα. Σχεδιασμένη για να βοηθήσει την γάτα σας στην επίτευξη του υγιούς βάρους για μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.</li></ul><li>
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Adult Optimal Care™ τροφή για γάτες με Τόνο

  ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών), ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών)
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult τροφή για γάτες με Αρνί

  ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών), ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών)
  Buy Now »