Πώς να βοηθήσετε τη γάτα σας να πάρει βάρος

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβει κανείς αν η γάτα του είναι υπερβολικά αδύνατη ή όχι. Σύμφωνα με την International Cat Care, το ποσοστό των γάτων με πρόβλημα βάρους στο Ηνωμένο Βασίλειο κυμαίνεται από 39 έως 52 τοις εκατό. Επειδή ο αρθιμός υπέρβαρων γατών είναι ιδιαίτερα αυξημένος, μια γάτα με φυσιολογικό βάρος μπορεί να φανεί ασυνήθιστα αδύνατη στους κηδεμόνες της. Είναι επίσης δύσκολο να καταλάβετε αν η γάτα σας είναι υπερβολικά αδύνατη όταν έχει μακρύ τρίχωμα ή κρεμασμένη κοιλιά.

Δεν πρόκειται απαραίτητα για έκτακτη ανάγκη, όμως αν αναζητάτε λύσεις για να μάθετε «Πώς να βοηθήσετε τη γάτα σας να πάρει βάρος», τότε μάλλον έχει έρθει η ώρα για περαιτέρω διερεύνηση.

Είναι η γάτα μου υπερβολικά αδύνατη;

Δεν είναι εύκολο να προσδιορίσει κανείς κατά πόσο η γάτα του είναι υπερβολικά αδύνατη, αν είναι.Γκρίζα τιγρέ γάτα πάνω σε κρεβάτιΕυτυχώς, υπάρχουν δύο εύκολα εργαλεία με τα οποία μπορείτε να προσδιορίσετε αν η γάτα σας είναι πολύ αδύνατη, υπέρβαρη ή στα σωστά κιλά.

 • Η βαθμολογίας κατάστασης σώματος (BCS): Οι κτηνίατροι χρησιμοποιούν τη βαθμολογία κατάστασης σώματος (δείκτης αντίστοιχος εκείνου που επιτρέπει τον υπολογισμό της μάζας σώματος για τον άνθρωπο) για να αξιολογήσουν το βάρος ενός κατοικίδιου ζώου. Η χρήση ενός διαγράμματος βαθμολογίας κατάστασης σώματος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν η γάτα σας είναι υπερβολικά αδύνατη. Μπορείτε να βρείτε οδηγούς στο διαδίκτυο, από φορείς όπως η PDSA, ή στο ιατρείο του κτηνιάτρου σας.
 • Το τεστ χεριών: Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το χέρι σας ως σημείο αναφοράς για να διαπιστώσετε ποια είναι η σωματική κατάσταση της γάτας σας. Ψηλαφίστε τα πλευρά της γάτας σας (που βρίσκονται πίσω από τα μπροστινά της πόδια). Αν η αίσθηση είναι παρόμοια με το πίσω μέρος του χεριού σας, τότε το βάρος της είναι ιδανικό. Αν τα πλευρά μοιάζουν με τις αρθρώσεις σας, ή αν τα αισθάνεστε έτσι, τότε η γάτα σας είναι αδύνατη. Αν η αίσθηση είναι σαν αυτή της παλάμης σας, τότε είναι πιθανότατα υπέρβαρη. Εξακολουθείτε να έχετε αμφιβολίες; Δείτε το βίντεο της dvm360 που περιγράφει τη δοκιμή με το χέρι.

Αιτίες απώλειας βάρους στις αδύνατες γάτες

Δύο είναι οι κύριες αιτίες: είτε δεν τρώει αρκετά, είτε ξοδεύει περισσότερες θερμίδες από όσες λαμβάνει. Μπορεί να μην τρώει αρκετά λόγω άγχους, οδοντικής νόσου, ναυτίας ή για πολλούς άλλους λόγους. Ορισμένες ασθένειες ενδέχεται να προκαλέσουν απώλεια βάρους στις γάτες και αυτό μπορεί να είναι το πρώτο, και μερικές φορές το μοναδικό, εξωτερικό σημάδι μιας υποκείμενης διαταραχής. Η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να οφείλεται σε αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία όσον αφορά τη λειτουργία του σώματος και το μεταβολισμό, οι οποίες παρατηρούνται σε ορισμένες ηλικιωμένες γάτες, άνω των 10 ετών.

Άλλος λόγος για τον οποίο μια γάτα ίσως είναι πολύ αδύνατη είναι η έλλειψη πρόσβασης σε τροφή. Αν συναντήσετε υποσιτισμένη γάτα, επικοινωνήστε με το τοπικό καταφύγιο ή τον κτηνίατρο της περιοχής σας για να σας ενημερώσουν σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε για να αποκαταστήσετε την υγεία της. Ενδεχομένως να σας ζητήσουν να τη μεταφέρετε, αν είναι δυνατόν, στο χώρο τους. Οι υιοθετημένες αδέσποτες γάτες θα πρέπει πάντα να υποβάλλονται σε εξέταση από κτηνίατρο για τυχόν προβλήματα υγείας.

Η απώλεια βάρους γίνεται συχνά σταδιακά και δεν γίνεται απαραίτητα αντιληπτή. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η απώλεια βάρους είναι ένα από τα αρχικά σημάδια της νεφροπάθειας και μπορεί να αρχίσει να εκδηλώνεται τρία χρόνια πριν από τη διάγνωση. Η έγκαιρη παρέμβαση παρέχει τη δυνατότητα να ξεκινήσουν οι θεραπείες νωρίτερα. Επομένως, οι τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρό σας κατά τις οποίες εξετάζεται και το σωματικό βάρος μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην έγκαιρη ανίχνευση της νόσου.

Αν η γάτα σας (είτε είναι κοκαλιάρα είτε όχι) σταματήσει τελείως να τρέφεται, αυτό θεωρείται επείγον ιατρικό περιστατικό. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως τον κτηνίατρο. Όταν μια γάτα δεν τρέφεται για αρκετές ημέρες, ενδέχεται να αναπτύξει μια απειλητική για τη ζωή πάθηση που ονομάζεται ηπατική λιπίδωση, γνωστή και ως λιπώδης ηπατική νόσος.

Πώς να βοηθήσετε τη γάτα σας να πάρει βάρος

Γάτα με μακρύ τρίχωμα γκρι και λευκού χρώματος που τρώει από μπολΑν πιστεύετε ότι η γατούλα σας πρέπει να πάρει βάρος, θα πρέπει πρώτα να την πάτε στον κτηνίατρο, ώστε να αποκλειστούν υποκείμενες ιατρικές παθήσεις. Αν δεν διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα υγείας, οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν τη γάτα σας να επανακάμψει και να κερδίσει βάρος.

 • Οι υγιείς (αλλά αδύνατες) γάτες μπορεί απλώς να χρειάζονται περισσότερα γεύματα την ημέρα ή/και ελεύθερη πρόσβαση σε ξηρά τροφή για να πάρουν βάρος. Οι γάτες προτιμούν να 'τσιμπολογάνε' ή να τρώνε μικρά γεύματα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Για αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει πάντα διαθέσιμη τροφή Φροντίστε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να σας πει αν αυτό είναι μια καλή επιλογή για τη γάτα σας. Η ελέυθερη πρόσβαση στο φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και συνιστάται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.
 • Αν έχετε περισσότερες από μία γάτες, ενδέχεται η μία να επιβάλλει την κυριαρχία της στην περιοχή όπου αφήνεται την τροφή τους, εμποδίζοντας την άλλη να φάει τη μερίδα της. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι γάτες έχουν πρόσβαση σε τροφή καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας σε ένα ασφαλές, μη απειλητικό περιβάλλον.
 • Αν η γάτα σας έχει νευρικότητα, βεβαιωθείτε ότι το μπολ της τροφής δεν βρίσκεται δίπλα σε κάποιο αντικείμενο που την τρομάζει, όπως για παράδειγμα ένα καλοριφέρ, έναν θορυβώδη σωλήνα ή έναν σκύλο που γαβγίζει.
 • Αν ταΐζετε τη γάτα σας με ξηρή τροφή, προσθέστε στο πρόγραμμα σίτισής της και κονσερβοποιημένη τροφή (ή το αντίστροφο).
 • Αν έχετε την τάση να στολίζετε το φαγητό τους με γαρνιτούρες και να την κακομαθαίνετε την ώρα του γεύματος, δοκιμάστε να της προσφέρετε απλά γεύματα κατευθείαν από το σακουλάκι ή την κονσέρβα σε ένα ήσυχο μέρος χωρίς πολλή φασαρία.
 • Με τις πιο ιδότροπες γάτες, δοκιμάστε διαφορετικές γεύσεις και συνθέσεις, τόσο ξηρής όσο και υγρής τροφής - μερικές γάτες προτιμούν το πατέ κοτόπουλου, άλλες το στιφάδο σολομού -. Ωστόσο, φροντίστε να κάνετε τη μετάβαση σωστά ώστε να αποφύγετε τυχόν πεπτικές διαταραχές.
 • Ζεσταίνετε το φαγητό τους στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα για να ενισχύσετε τη γεύση. Φροντίστε το σκεύος που χρησιμοποιείτε να είναι κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων και ελέγχετε τη θερμοκρασία πριν το τάισμα.
 • Ψιλοκόψτε μια πολύ μικρή ποσότητα ψητού κοτόπουλου στο φαγητό τους- οι περισσότερες γάτες λατρεύουν τη μυρωδιά και τη γεύση του. Φροντίστε απλώς να την ταΐζετε μόνο λευκό κρέας, χωρίς πέτσα. Να θυμάστε ότι το καθημερινό γεύμα της γάτας σας θα πρέπει να αποτελείται κυρίως από μια καλά ισορροπημένη γατοτροφή.
 • Δοκιμάστε να προσθέσετε πολύ μικρή ποσότητα ζωμό από κονσέρβα τόνου ή ανάλατο ζωμό κοτόπουλου στην τροφή της γάτας σας.

Ορισμένες γάτες χρειάζονται τροφές με περισσότερες θερμίδες. Επομένως, μια διαιτητική τροφή υψηλής θερμιδικής περιεκτικότητας θα μπορούσε να τις ωφελήσει. Μια εύπεπτη τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ωμέγα-3 και -6 λιπαρά οξέα και πρεβιοτικά, ίσως φανεί ιδιαίτερα αποτελεσματική για τις ηλικιωμένες γάτες που πασχίζουν να διατηρήσουν το βάρος τους. Αν η γάτα σας διαγνωστεί με κάποιο πρόβλημα υγείας, ίσως ο κτηνίατρός σας προτείνει μια διαιτητική τροφή ειδικά σχεδιασμένη για να βοηθήσει το κατοικίδιό σας.

Να συμβουλεύεστε πάντα τον κτηνίατρό σας προτού αλλάξετε την τροφή της γάτας σας ή πριν της χορηγήσετε συμπληρώματα διατροφής.

Να συμβουλεύεστε πάντα τον κτηνίατρό σας αν φοβάστε ότι η γατούλα σας είναι πολύ αδύνατη. Θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε στρατηγικές για να πείσετε τη γάτα σας να τρώει περισσότερο ενώ θα είναι σε θέση να διαπιστώσει αν υπάρχουν σοβαρά υποκείμενα προβλήματα. Αν όλα πάνε καλά, με λίγη υπομονή και τη συμβολή του κτηνιάτρου, θα μπορέσετε να επαναφέρετε το βάρος του χνωδοτού σας φιλαράκου σε χρόνο μηδέν.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Η δρ. Sarah Wooten αποφοίτησε από τη Σχολή Κτηνιατρικής του UC Davis το 2002. Είναι μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Κτηνιατρικών Δημοσιογράφων και μοιράζει τον επαγγελματικό της χρόνο ανάμεσα στο κτηνιατρείο της για μικρά ζώα στο Greeley του Κολοράντο, σε δημόσιες ομιλίες για ζητήματα που σχετίζονται με τη συνεργασία, την ηγεσία και την επικοινωνία με τους πελάτες, καθώς και στη συγγραφή άρθρων. Της αρέσει το κάμπινγκ με την οικογένειά της, το σκι, η αυτόνομη κατάδυση και το τρίαθλο.

 

Ελέγχθηκε από τους Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA
και Δρ Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

Σχετικά άρθρα

Σχετικά προϊόντα