Πώς θα αντιμετωπίσετε την εξάντληση λόγω ζέστης στις γάτες

Published by
min read

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Έχετε κατοικίδιο και ζείτε σε περιοχή όπου έχει ζέστη το καλοκαίρι; Αν δεν έχετε κλιματιστικό, μπορεί να ανησυχείτε ότι η γάτα σας θα υποφέρει από θερμική εξάντληση. Μπορεί να περνούν από το μυαλό σας πολλές ερωτήσεις: Τι μπορεί να γίνει αν λείπετε όλη μέρα; Μήπως η γατούλα σας θα ιδρώνει και θα υποφέρει;

Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το σπίτι σας αρκετά δροσερό για χάρη της αγαπημένης σας γάτας.

Cat drinks water from a bucket and licks his nose

Καύσωνας στην πόλη, το καλοκαίρι της γάτας σας

Όταν η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει, η γάτα σας μπορεί να νιώθει πιο άνετα απ' ό,τι νομίζετε: σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, η μέση θερμοκρασία του σώματός της παραμένει γύρω στο υψηλό επίπεδο των 38,9 βαθμών Κελσίου. Επειδή οι πρόγονοι της εξελίχθηκαν στην έρημο, η γάτα μπορεί επίσης να λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος νερού που χρειάζεται από την τροφή.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η γάτα σας θα είναι ασφαλής και θα νιώθει άνετα κλεισμένη σε ένα ζεστό σπίτι. Οι γάτες δεν ιδρώνουν με τον ίδιο τρόπο που ιδρώνουν οι άνθρωποι. Η αγαπημένη σας γάτα χρειάζεται να απελευθερώνει θερμότητα συνεχώς και αυτό το καταφέρνει ξαπλώνοντας σε δροσερές επιφάνειες, λαχανιάζοντας και πίνοντας δροσερό νερό.

Βεβαιωθείτε ότι η γατούλα σας νιώθει άνετα, παίρνοντας μερικά προληπτικά μέτρα στο σπίτι σας:

  • Νερό, νερό παντού: Επειδή το νερό εξατμίζεται πιο γρήγορα το καλοκαίρι — και η γάτα σας μπορεί να μην έχει την τάση να τριγυρίζει στο σπίτι — είναι καλή ιδέα να έχετε αρκετά μπολ δροσερού νερού σε πολλά διαφορετικά σημεία μέσα στο σπίτι. Αν μένετε σε σπίτι με πολλά επίπεδα, να έχετε ένα μπολ σε κάθε επίπεδο. Αν τα τοποθετήσετε κάτω από μια καρέκλα ή μακριά από το φως του ήλιου και την τροφή της γάτας μπορεί να είναι πιο ελκυστικά για τη γάτα σας. Μπορείτε ακόμα να τοποθετήσετε μερικά άδεια μπολ για κατοικίδια στην κατάψυξη τη νύχτα και να τα γεμίζετε το πρωί για να διατηρείται το νερό δροσερό για περισσότερο χρόνο.
  • Φτιάξτε μια παγοκύστη μόνοι σας: Αφήστε μια παγοκύστη που φτιάξατε μόνοι σας στην περιοχή που η γάτα σας προτιμά να χαλαρώνει. Αν η γάτα σας ζεσταίνεται, ένα παγωμένο μπουκάλι με νερό τυλιγμένο σε μια πετσέτα μπορεί να είναι καλή συντροφιά για έναν υπνάκο στη διάρκεια της ημέρας. (Μην ξεχνάτε να το τοποθετείτε ξανά στην κατάψυξη όταν επιστρέφετε σπίτι.) Μην αφήνετε ποτέ τη γάτα σας με μια παγοκύστη του εμπορίου χωρίς επίβλεψη, καθώς τα χημικά που περιέχει μπορεί να είναι επικίνδυνα για αυτήν, σε περίπτωση που η παγοκύστη ανοίξει ή παρουσιάσει διαρροή.
  • Κλείνετε τις κουρτίνες: Τραβώντας μερικές κουρτίνες, μπορείτε να περιορίσετε το φως του ήλιου και τη ζέστη που μπαίνει στο σπίτι σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η αγαπημένη σας γατούλα όχι μόνο θα σας ευγνωμονεί για τη σκιά, αλλά κι εσείς θα βρείτε ένα πιο δροσερό σπίτι μπαίνοντας.
  • Αφήστε έναν ανεμιστήρα σε λειτουργία: Ένας ή δύο μικροί ανεμιστήρες στα κατάλληλα σημεία μπορεί να βοηθήσουν την κυκλοφορία του αέρα και έτσι η γάτα σας θα παραμένει δροσερή όλη την ημέρα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν χρονοδιακόπτη για τον ανεμιστήρα, αν δεν θέλετε να τον έχετε σε λειτουργία όλη την ημέρα.
  • Φτιάξτε της μια δροσερή «σπηλιά»: Οι γάτες λατρεύουν να δροσίζονται κάτω από έπιπλα, οπότε μπορείτε να ανυψώσετε το κρεβάτι σας με υποστυλώματα για να της αφήσετε αρκετό χώρο να ξεκουράζεται και να κοιμάται αναπαυτικά. Διαφορετικά, η τοποθέτηση ενός τραπεζομάντιλου στο τραπέζι της κουζίνας μπορεί να της δώσει μια δροσερή κρυψώνα σε ένα δροσερό πλακάκι ή ξύλινο πάτωμα.

Συμβουλές ασφαλείας

Οι γάτες χρειάζονται νερό και φρέσκο αέρα για να παραμένουν δροσερές — αλλά το πολύ δεν είναι πάντα και καλό. Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας δεν έχει πρόσβαση σε μεγάλους κάδους με νερό ή πισίνες. Μην αφήνετε ποτέ τη μπανιέρα σας γεμάτη με νερό ή μεγάλους κουβάδες νερού σε σημείο που μπορεί να πάει η γάτα σας, καθώς αυτά μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού. Αν έχετε πισίνα, βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτή όσο λείπετε από το σπίτι.

Βεβαιωθείτε επίσης ότι δεν έχετε αφήσει ορθάνοιχτα παράθυρα. Επειδή οι γάτες μπορούν να σπρώξουν τις σίτες και να βγουν έξω — ή επειδή ένα βαρύ παράθυρο θα μπορούσε να κλείσει πάνω τους με δύναμη — δεν πρέπει να αφήνετε ανοιχτά τα χαμηλά ή βαριά παράθυρα όταν λείπετε από το σπίτι. Αφήνετε ωστόσο ανοιχτό ένα τουλάχιστον παράθυρο που δεν μπορεί να έχει πρόσβαση το κατοικίδιο σας, για φρέσκο αέρα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν ανεμιστήρα μπροστά από ένα μικρό ανοιχτό παράθυρο ώστε να συμβάλει στην κυκλοφορία του αέρα και ταυτόχρονα να κλείνει το πέρασμα στη γατούλα σας.

Orange cat lying on a blue tile floor sleeping.

Θερμική εξάντληση στις γάτες: Προειδοποιητικά σημάδια

Ακόμη και αν κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να διατηρήσετε τη γατούλα σας δροσερή, η θερμική εξάντληση στις γάτες εξακολουθεί να παραμένει ένα ενδεχόμενο. Η θερμοπληξία στις γάτες είναι περισσότερο κοινή σε ορισμένες φυλές από ο,τι σε άλλες. Επειδή οι γάτες Περσίας καθώς και οι γάτες από άλλες φυλές με επίπεδη μουσούδα δεν μπορούν να αποβάλλουν θερμότητα με το λαχάνιασμα όσο άλλες φυλές, αυτές έχουν εκ φύσεως μεγαλύτερη δυσκολία να δροσίσουν το σώμα τους και είναι πιο ευάλωτες στη θερμική εξάντληση, σύμφωνα με τον ιστότοπο Preventive Vet.

Αν παρατηρήσετε υπερβολικά αυξημένο λαχάνιασμα, γρήγορο καρδιακό ρυθμό, βαθουλωτά μάτια ή ελάχιστα έως καθόλου ούρα στη λεκάνη της γάτας σας, μπορεί η γάτα σας να είναι αφυδατωμένη και να υποφέρει από θερμική εξάντληση. Ελέγξτε τα επίπεδα ενυδάτωσης στη γάτα σας τσιμπώντας απαλά το δέρμα ανάμεσα στο λαιμό και τους ώμους της: Παραμένει «ανυψωμένο»; Επανέρχεται στην αρχική του θέση αργά; Αν ναι, η γάτα σας μπορεί να είναι αφυδατωμένη και πρέπει να τη δει κτηνίατρος αμέσως. Κατόπιν μπορεί να χρειαστεί να της χορηγήσουν υγρά ενδοφλέβια προτού η κατάσταση χειροτερέψει.

Η Αμερικανική Ένωση για Πρόληψη της Βάναυσης Μεταχείρισης των Ζώων (ASPCA) συνιστά για γάτες με πολύ επίπεδη μουσούδα και γάτες ηλικιωμένες, με παχυσαρκία ή προβλήματα πνευμόνων ή καρδιάς, να παρακολουθούνται προσεκτικά για κίνδυνο θερμικής εξάντλησης. Αν η γάτα σας έχει κάποια από αυτές τις παθήσεις — και έχετε δοκιμάσει τρόπους να τη διατηρήσετε δροσερή χωρίς κλιματιστικό — θα ήταν καλή ιδέα να μιλήσετε με τον κτηνίατρο σας. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι η πρόληψη και η παρατήρηση, όταν η θερμοκρασία σκαρφαλώνει γρήγορα, ώστε να είστε σε θέση να εντοπίσετε τα σημάδια θερμικής εξάντλησης γρήγορα και να τα επιλύσετε.

Βιογραφικό συνεργάτη

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Η Chrissie Klinger (Κρίσι Κλίνγκερ) είναι ιδιοκτήτρια κατοικιδίων που απολαμβάνει να μοιράζεται το σπίτι της με τα χνουδωτά της παιδιά εκτός από τα δύο δικά της παιδιά και τον σύζυγό της. Η Κρίσι απολαμβάνει να περνά τον χρόνο της με όλα τα μέλη της οικογένειάς της όταν δεν διδάσκει, γράφει ή αναρτά σε μπλογκ. Προσπαθεί να γράφει άρθρα που βοηθούν τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων να μοιράζονται μια πιο ενεργή και ουσιαστική ζωή με τα κατοικίδιά τους.

Related Articles

Related products