Συμβουλές για τη χορήγηση χαπιών και φαρμάκων στη γάτα σας

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Σε κανέναν δεν αρέσει να αρρωσταίνει, ειδικά όταν πρέπει να παίρνει φάρμακα για να νιώσει καλύτερα. Το ίδιο ισχύει και για τους τριχωτούς σας φίλους. Είτε πρόκειται για ασθένεια είτε για αλλεργία, οι γάτες χρειάζονται μερικές φορές φάρμακα για τη βελτίωση της υγείας τους.

Χρησιμοποιήστε αυτές τις χρήσιμες συμβουλές για να μάθετε πώς να χορηγείτε στη γάτα σας χάπια, ώστε η διαδικασία να γίνει λιγότερο αγχωτική και για τους δυο σας και να την βοηθήσετε να αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα.

Πώς να κρατάτε τη γάτα σας

Ορισμένες γάτες αγχώνονται και μόνο που τις κρατούν αγκαλιά. Πλησιάστε τη γάτα σας προσεκτικά, μιλώντας της με απαλή και καθησυχαστική φωνή καθώς την πιάνετε. Στηρίξτε τα πόδια της, προκειμένου να μην κρέμονται ελεύθερα, ώστε να νιώθει πιο άνετα και ασφαλής.

Πώς να χορηγήσετε στη γάτα σας ένα χάπι

Τα φάρμακα για τις γάτες διατίθενται συνήθως σε μορφή χαπιών. Προτού προχωρήσετε, να θυμάστε το εξής: οι γάτες είναι έξυπνα πλάσματα που δεν δέχονται εύκολα αλλαγές στη ρουτίνα τους. Συνεπώς, η γάτα σας μάλλον θα σας ταλαιπωρήσει. Σε αντίθεση με τους σκύλους, που καταβροχθίζουν ευχαρίστως χάπια που κρύβετε μέσα σε λιχουδιές, θα πρέπει να προσεγγίσετε τη γάτα σας με ψυχραιμία αλλά και σύνεση.

Hand holding out pills over the top of a gray cat.

Αν η γάτα σας είναι συνεργάσιμη, δοκιμάστε να τοποθετήσετε το χάπι απευθείας στο στόμα της. Μην πετάτε το χάπι μέσα στο στόμα τους, καθώς υπάρχει κίνδυνος πνιγμού (αλλιώς θα το φτύσουν και πάλι πάνω σας!). Για να τη διευκολύνετε, δώστε της να πιει νερό.

"Κεφτεδάκι"

Υπάρχει μια άλλη μέθοδος για να δώσετε στη γάτα σας ένα χάπι, που απαιτεί περισσότερη... διακριτικότητα. Ξεκινήστε κρύβοντας το χάπι στο αγαπημένο της πιατάκι με τη συνηθισμένη τροφή. Η υγρή ή ημί-υγρή γατοτροφή ενδείκνυται περισσότερο. Ωστόσο αν η γάτα σας τρώει μονάχα ξηρά τροφή, τότε μπορείτε να της δίνετε το χάπι με υγρή τροφή, σαν μια απολαυστική λιχουδιά.

Αν η γάτα σας αρνείται να πάρει το χάπι με το φαγητό της, ίσως να μπορείτε να τη δελεάσετε με «ανθρώπινη» τροφή, όπως ο τόνος. Να συμβουλεύεστε πάντα τον κτηνίατρό σας προτού δώσετε στη γάτα σας τροφή που δεν προορίζεται για κατοικίδια ζώα.

Σάλτσα γατοτροφής

Ίσως μπείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε να το συνθλίψετε σε μορφή σκόνης ως εναλλακτική λύση.

Αν η απάντηση του κτηνιάτρου σας είναι θετική, τότε μπορείτε να το θρυμματίσετε ανάμεσα σε δύο κουτάλια ή να αγοράσετε ένα μηχάνημα σύνθλιψης χαπιών από το φαρμακείο ή το κατάστημα ειδών για κατοικίδια ζώα.

Ανακατέψτε το θρυμματισμένο φάρμακο σε μια μικρή μερίδα σάλτσας γατοτροφής και ταΐστε τη στη γάτα σας. Η έντονη γεύση της σάλτσας θα καλύψει τη δυσάρεστη γεύση του χαπιού. Ποτέ μη δίνετε στη γάτα σας φάρμακα μέσα σε γάλα, καθώς πολλές γάτες δεν μπορούν να χωνέψουν τα γαλακτοκομικά. Σε περίπτωση που δεν δέχεται να φάει τη σάλτσα, ενσωματώστε την στην κανονική της τροφή, είτε ως γαρνιτούρα πάνω στην ξηρά τροφή είτε αναμεμειγμένη με την υγρή τροφή.

Υγρή σύνθεση

Αν η γάτα σας αρνείται να πάρει φάρμακα ή είναι πολύ άρρωστη για να φάει κανονικά, ο κτηνίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει το φάρμακο σε υγρή μορφή για να χορηγηθεί με σύριγγα. Τα περισσότερα φάρμακα σε υγρή μορφή πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο. Ωστόσο, οι γάτες δέχονται πιο εύκολα φάρμακα που βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. Ποτέ μην βάζετε φάρμακα σε φούρνο μικροκυμάτων. Μπορείτε να το ζεστάνετε κρατώντας τη σύριγγα στο χέρι σας για λίγα λεπτά ή βυθίζοντάς την σε ένα φλιτζάνι ζεστό (όχι καυτό) νερό.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, πιάστε τη γάτα σας με ασφαλή και άνετο τρόπο κρατώντας τη σύριγγα στο κυρίαρχο χέρι. Αφήστε τη γάτα σας να γλείψει την άκρη της σύριγγας για να μπορέσει να πάρει δείγμα του φαρμάκου και, στη συνέχεια, πιέστε αργά το έμβολο. Κατευθύνετε τη ροή προς το πίσω μέρος του λαιμού τους, αλλά προσέξτε να μην γείρετε το κεφάλι της προς τα πίσω, ώστε να αποφύγετε την εισπνοή μέρους του υγρού ή τον πνιγμό.

Αφού χορηγήσετε όλο το φάρμακο, κρατήστε το στόμα της κλειστό για λίγο για να βεβαιωθείτε ότι το έχει καταπιεί ολόκληρο. Μην ανησυχείτε αν φτύσουν λίγο από το φάρμακο - είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Ακόμη και αν μια μικρή ποσότητα πέσει πάνω σας, μην της δώσετε άλλο. Περιμένετε μέχρι την επόμενη δόση.

Σταγόνες για τα μάτια και τα αυτιά

Ορισμένες φορές, απαιτείται η χορήγηση σταγόνων για τα μάτια ή τα αυτιά, ιδίως αν η γάτα έχει αλλεργίες. Όπως και με τη λήψη χαπιών ή υγρών σκευασμάτων, θα πρέπει να κρατάτε τη γάτα σας με ασφάλεια για να της χορηγήσετε τις σταγόνες.

Στη συνέχεια, μπορείτε να την ανταμείψετε με μια λιχουδιά, ώστε να συνδέσει τη μυρωδιά με ένα θετικό συναίσθημα. Όταν είστε έτοιμοι να χορηγήσετε τις οφθαλμικές σταγόνες, χρησιμοποιήστε το δάχτυλο και τον αντίχειρα του μη κυρίαρχου χεριού σας για να κρατήσετε το βλέφαρο της γάτας σας ανοιχτό και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το κυρίαρχο χέρι σας για να χορηγήσετε το φάρμακο. Προτιμήστε να κατευθύνετε το χέρι από πάνω, από κάτω ή από το πλάι του κεφαλιού της και όχι κατευθείαν στο πρόσωπό της, ώστε να μην το δει να έρχεται. Ποτέ μην αγγίζετε το μάτι της γάτας με το σταγονόμετρο ή τα δάχτυλά σας.

Για τις σταγόνες για το αυτί, τοποθετήστε τον απαιτούμενο αριθμό σταγόνων στο αυτί της γάτας σας και στη συνέχεια κάντε απαλό μασάζ στη βάση του αυτιού με κυκλικές κινήσεις. Στη γάτα σας δεν θα αρέσει καμία από αυτές τις μεθόδους, αλλά όπως συμβαίνει με όλα τα φάρμακα για τις γάτες, η χορήγησή τους είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία τους.

Pair of hands in blue latex gloves injects a calico cat in the back.

Ορισμένες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, απαιτούν τη χορήγηση φαρμάκων με ένεση. Η διαδικασία είναι πιο εύκολη όταν έχετε τη βοήθεια ενός δεύτερου ατόμου. Ζητήστε του να σταθεροποιήσει τη γάτα σας χρησιμοποιώντας μια πετσέτα ή κρατώντας με τα χεριά, σταθερά και απαλά.

Ανάλογα με τη φαρμακευτική αγωγή, η γάτα μπορεί να χρειαστεί ένεση, οπότε ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας δείξει πώς και πού πρέπει να την κάνετε. Χρησιμοποιείτε πάντα νέα βελόνα για κάθε δόση και καταγράφετε την ώρα και την ημερομηνία κάθε ένεσης.

Μετά τη χορήγηση του φαρμάκου, δώστε στη γάτα σας μερικές αγκαλίτσες. Μπορεί επίσης να χρειαστεί λίγη ώρα μόνη της. Δώστε της όσο χρόνο και χώρο χρειάζεται, αν θέλει να κρυφτεί για λίγο. Ποτέ μην πετάτε τη βελόνα στον κάδο απορριμμάτων όταν τελειώσετε. Απορρίψτε την σε εγκεκριμένο δοχείο για αιχμηρά αντικείμενα ή αφήστε την στο φαρμακείο ή στο κτηνιατρείο της περιοχής σας.

Αν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας είναι άρρωστη, επικοινωνήστε πρώτα με τον κτηνίατρό σας για να προγραμματίσετε έναν έλεγχο και δώστε στο κατοικίδιό σας μονάχα φάρμακα που σας έχει συνταγογραφήσει ο κτηνίατρος.

Οι συμβουλές αυτές έχουν σκοπό απλώς να δώσουν χρήσιμες ιδέες. Θα πρέπει πάντα να συζητάτε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με την κατάλληλη μέθοδο για τη χορήγηση φαρμάκων στη γάτα σας. Επιπλέον, για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία τυχόν ασθενειών που αντιμετωπίζει η γάτα σας απαιτείται ενδελεχής εξέταση από κτηνίατρο.

Είτε πρόκειται για μια σύντομη αγωγή αντιβιοτικών είτε για μια δια βίου θεραπεία, ορισμένες φορές η γάτα πρέπει να λάβει φαρμακευτική αγωγή. Μπορεί να μην σας πει ευχαριστώ, αλλά η γάτα σας θα χαρεί που είναι υγιής!

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Η Christine O'Brien είναι συγγραφέας, μητέρα και κηδεμόνας κατοικίδιων ζώων εδώ και πολλά χρόνια. Οι δύο ρωσικές μπλε γάτες της μάλιστα εξουσιάζουν το σπίτι της. Έχει επίσης συνεισφέρει στις εξής δημοσιεύσεις/ιστοσελίδες: Care.com, What to Expect, και Fit Pregnancy, όπου γράφει για τα κατοικίδια ζώα, την εγκυμοσύνη και την οικογενειακή ζωή. Βρείτε την και ακολουθήστε την στο Instagram και στο Twitter @brovelliobrien.

Σχετικά άρθρα

Σχετικά προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η Hill's<sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της βέλτιστης σωματικής κατάστασης, με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, καλές πρωτεΐνες και ενισχυμένη με ω-3 λιπαρά οξέα.</p> <ul> <li>Υποστηρίζει τη διατήρηση της καλής μυϊκής μάζας και το ιδανικό σωματικό βάρος. <li>Τα ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων στοιχείων υποστηρίζουν την υγεία του ουροποιητικού. <li>Πολύ εύπεπτα συστατικά για τη βέλτιστη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. <li>100% εγγύηση για ποιότητα, για σταθερή σύνθεση και γεύση.</li></ul>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <ul><ul><li>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight  έχει ένα μοναδικό μείγμα συστατικών και χαμηλή σε λιπαρά περιεκτικότητα. Σχεδιασμένη για να βοηθήσει την γάτα σας στην επίτευξη του υγιούς βάρους για μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.</li></ul><li>
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Adult Optimal Care™ τροφή για γάτες με Τόνο

  ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών), ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών)
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult τροφή για γάτες με Αρνί

  ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών), ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών)
  Buy Now »