Τέσσερα συνήθη προβλήματα στις γάτες: Τι να κάνετε

Published by
min read

Τα πεπτικά προβλήματα σε γάτες είναι τόσο συνηθισμένα, ώστε πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων να νομίζουν ότι είναι φυσιολογικά. Αν όμως η γάτα σας κάνει συχνά εμετό (μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο) ή αν τα κόπρανά της είναι υδαρή, τότε κάτι δεν πάει καλά στο σύστημά της. Ίσως είναι ώρα να αλλάξετε την τροφή της ή το περιβάλλον της, και είναι σίγουρα ώρα να μιλήσετε στον κτηνίατρό σας. Δείτε παρακάτω μερικές συμβουλές επίλυσης των πιο συνηθισμένων πεπτικών προβλημάτων στις γάτες.

Ginger cat sitting in a litter box and looking at the camera.

1. Σκουλήκια στο έντερο

Τα εντερικά παράσιτα είναι πολύ συνηθισμένα σε γάτες — ακόμα και σε γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι. Η πιο δύσκολη πτυχή στη διάγνωση και στη θεραπεία του προβλήματος είναι ότι μια γάτα μπορεί να έχει προσβληθεί αλλά να μην παρουσιάσει ποτέ συμπτώματα. Τα πιο συνηθισμένα εντερικά παράσιτα στις γάτες περιλαμβάνουν αγκυλόστομα, ασκαρίδες και ταινίες.

Οι ενδείξεις ότι ένα εντερικό παράσιτο έχει εισβάλει στο πεπτικό σύστημα της γάτας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Εμετούς
 • Διάρροια
 • Σκουλήκια στα κόπρανα ή στον εμετό
 • Απώλεια βάρους
 • Κρεμασμένη κοιλιά

Τα σκουλήκια στα έντερα της γάτας δεν είναι μόνο αηδιαστικά αλλά μπορούν να μολύνουν και τον άνθρωπο, γι' αυτό είναι σημαντικό να ελέγχει ο κτηνίατρος τα κόπρανα της γάτας σας μία ή δύο φορές το χρόνο. Αν οι έλεγχοι είναι θετικοί, ακολουθήστε πιστά όλες τις οδηγίες από τον κτηνίατρό σας.

2. Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα άλλο συνηθισμένο πρόβλημα που ταλαιπωρεί το πεπτικό σύστημα της γάτας. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλείται από αφυδάτωση, πόνο, προβλήματα κινητικότητας (κίνησης των μυών) στο παχύ έντερο ή μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται μεγάκολο που προέρχεται από γάτες που "τα κρατούν" πολύ χρόνο ή από χρόνια δυσκοιλιότητα μικρού ή μεγάλου βαθμού.

Ωστόσο, η επαναλαμβανόμενη δυσκοιλιότητα δεν είναι αστείο πράγμα. Οι λύσεις που θα προτείνει ο κτηνίατρός σας μπορεί να περιλαμβάνουν την αύξηση της πρόσληψης νερού ενσωματώνοντας στην καθημερινή διατροφή προϊόν σε κονσέρβα, την αύξηση της άσκησής της ή την προσπάθεια να χάσει με ασφάλεια βάρος. Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να προτείνει να αλλάξετε την τροφή της σε μια τροφή για γάτες που έχει σύνθεση ειδικά για να βοηθά γάτες με πεπτικά προβλήματα, όπως είναι η τροφή για γάτες Hill's Prescription Diet. Αν βλέπετε τη γάτα σας να πηγαίνει στο δοχείο με την άμμο και να ταλαιπωρείται πολλή ώρα χωρίς αποτέλεσμα, τότε πηγαίνετέ την στον κτηνίατρο για έλεγχο το συντομότερο δυνατόν.

3. Τριχόμπαλες

Οι τριχόμπαλες  είναι εξαιρετικά συνηθισμένες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η γάτα σας πρέπει αναγκαστικά να ζει με αυτές. Οι τριχόμπαλες σχηματίζονται όταν μια γάτα χάνει υπερβολικές ποσότητες τριχών ή όταν η γάτα έχει ένα υποκείμενο πεπτικό πρόβλημα. Αν η γάτα σας βγάζει μόνο περιστασιακά τριχόμπαλες (μία φορά το μήνα ή λιγότερο θεωρείται φυσιολογικό), τότε δεν χρειάζεται να καλέσετε απαραίτητα τον κτηνίατρό σας.

Για γάτες που χρειάζονται αλλαγή τροφής για τον έλεγχο των τριχομπαλών, τότε η τροφή για γάτες Hill's Science Plan Adult Hairball Control Light μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Έχει επίπεδα φυτικών ινών που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να βοηθούν στη μείωση του σχηματισμού τριχομπαλών, και έχει ελεγχόμενο περιεχόμενο θερμίδων, κάτι που είναι εξαιρετικό, αφού σύμφωνα με την κλινική μου εμπειρία, οι περισσότερες γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι έχουν πρόβλημα υπερβολικού βάρους. Αν το πρόβλημα με τις τριχόμπαλες συνεχιστεί, σκεφθείτε το ενδεχόμενο να πάτε τη γάτα σας για επαγγελματική περιποίηση τριχώματος (ζητήστε κούρεμα "λιονταριού") ή δείτε τον κτηνίατρό σας.

White cat in blue collar yawning.

4. Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και ΓΕ λέμφωμα

Μια από τις πιο ενοχλητικές παθήσεις στο πεπτικό σύστημα μιας γάτας είναι η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ή ΦΝΕ για συντομία. Τα πεπτικά προβλήματα στις γάτες που σχετίζονται με την ΦΝΕ περιλαμβάνουν εμετούς, διάρροια, υδαρή κόπρανα, μειωμένη όρεξη για φαγητό και απώλεια βάρους. Τα ακριβή αίτια της ΦΝΕ δεν είναι γνωστά, αλλά θεωρείται μια γενετική ανωμαλία του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί αυξημένη ανοσολογική απόκριση σε τροφή, παράσιτα ή βακτήρια.

Η ΦΝΕ είναι μια νόσος που δυσκολεύει τους κτηνιάτρους επειδή τα συμπτώματα μοιάζουν με πολλών άλλων γαστρεντερικών διαταραχών και η πάθηση μπορεί να διαγνωστεί με σιγουριά μόνο με βιοψία του εντέρου. Πολλοί κηδεμόνες δεν θέλουν η γάτα τους να υποβληθεί σε εγχείριση, και επομένως επιλέγουν αντί αυτής τον μη επεμβατικό υπέρηχο κοιλίας. Αν και η ΦΝΕ δεν μπορεί να διαγνωστεί με βεβαιότητα με υπέρηχο, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που μπορεί να υποδηλώνουν ότι μια γάτα υποφέρει από τη διαταραχή, όπως είναι για παράδειγμα η πάχυνση των εντερικών τοιχωμάτων. Η θεραπεία για τη ΦΝΕ συνήθως περιλαμβάνει εξάλειψη των σκουληκιών και χορήγηση αντιβιοτικών αν χρειαστούν. Η γάτα σας μπορεί επίσης να χρειαστεί λήψη στεροειδών από του στόματος ή σε ενέσιμη μορφή, αλλά και την αλλαγή της τροφής της σε μια λιγότερο επιβαρυντική, υποαλλεργική τροφή.

Για τη ΦΝΕ είναι σημαντικό να περιοριστεί η φλεγμονή. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει στη γάτα την προδιάθεση για ανάπτυξη ΓΕ λεμφώματος, που θεωρείται ως κακοήθης (καρκινική) υποτροπή της ΦΝΕ στις γάτες. Τηρείτε προσεκτικά όλες τις οδηγίες από τον κτηνίατρο, αν η γάτα σας έχει διαγνωστεί με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

5. Τροφικές αλλεργίες

Οι πραγματικές τροφικές αλλεργίες είναι σχετικά σπάνιες σε γάτες, και συνήθως περιλαμβάνουν γαστρεντερικά συμπτώματα (εμετούς, διάρροια ή αέρια) και δερματικά συμπτώματα (φαγούρα, κόκκινες κηλίδες και απώλεια τριχών). Οι τροφικές αλλεργίες επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα στο έντερο και στο δέρμα. Οι πιο συνηθισμένες τροφικές αλλεργίες σε ζώα συντροφιάς περιλαμβάνουν την αλλεργία σε βοδινό, γαλακτοκομικά και ψάρι, εξηγεί το Κτηνιατρικό Κέντρο Tufts Cummings.

Αν ο κτηνίατρός σας υποπτεύεται ότι η γάτα σας έχει τροφική αλλεργία, θα συνταγογραφήσει μια δοκιμαστική διατροφή με υποαλλεργική τροφή για 10-12 εβδομάδες. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, πρέπει να δίνετε στη γάτα σας ΜΟΝΟ τη συνταγογραφημένη υποαλλεργική τροφή, για να αποκλειστούν συστατικά στα οποία μπορεί να είναι αλλεργική. Αν η γάτα σας φάει οτιδήποτε άλλο σε αυτό το διάστημα, πρέπει να αρχίσετε τη δοκιμή αυτή από την αρχή. Σε έναν πραγματικά αλλεργικό ασθενή, τα γαστρεντερικά συμπτώματα θα πρέπει να αποδράμουν σε δύο εβδομάδες, και τα δερματικά συμπτώματα σε οκτώ έως 10 εβδομάδες. Ο κτηνίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει και ένα στεροειδές για να βοηθήσει τη γάτα σας να αισθανθεί καλύτερα βραχυπρόθεσμα.

Μην πανικοβληθείτε αν η γάτα σας παρουσιάσει ένα ξαφνικό πεπτικό πρόβλημα. Γνωρίζοντας τι πρέπει να προσέχετε στη γάτα σας από άποψη πεπτικών προβλημάτων και πότε ένα επεισόδιο επιβάλλει επίσκεψη στον κτηνίατρο, μπορείτε να διατηρήσετε τη γάτα σας και το στομάχι της σε καλή κατάσταση.

Contributor Bio

Dr. Sarah Wooten

Δρ. Σάρα Γούτεν

Η Δρ. Σάρα Γούτεν αποφοίτησε από την κτηνιατρική σχολή UC Davis το 2002. H Δρ. Γούτεν, είναι μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Δημοσιογράφων Κτηνιατρικής, μοιράζει τον επαγγελματικό της χρόνο μεταξύ ενός μικρού κτηνιατρείου στο Γκρίλι του Κολοράντο, δημοσίων διαλέξεων με σχετικά θέματα, θέματα ηγεσίας και επικοινωνίας με τους πελάτες, και της συγγραφής. Της αρέσει το κάμπινγκ με την οικογένειά της, το σκι, οι καταδύσεις και η συμμετοχή σε διοργανώσεις τριάθλου.

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Mature Adult 7+ τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  Προηγμένη τεχνολογία φυτικών ινών βοηθά στη μείωση των τριχομπαλών σε ενήλικες γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan</span> Indoor Cat Adult είναι για γάτες που ζουν σε εσωτερικούς χώρους. Σχεδιασμένη με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ενισχυμένα ω-3 λιπαρά οξέα.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sensitive Stomach & Skin Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Sensitive Stomach & Skin παρέχει μια απόλυτα ισορροπημένη διατροφή για τα ευαίσθητα πεπτικά συστήματα και για τη βελτίωση της υγείας του δέρματος και του τριχώματος.</p><ul><li>Αυξημένα επίπεδα Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων για υγιές δέρμα και τρίχωμα.</li><li>Ειδικό μείγμα ινών που υποστηρίζει την υγεία του εντέρου</li><li>Θρέφει το δέρμα και αναπληρώνει τα φυσικά του έλαια</li><li>Κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά οφέλη</li><li>Χωρίς συνθετικά χρώματα, ενισχυτικά γεύσης, ή συντηρητικά.</li></ul><p>100% ΕΓΓΥΗΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ</p><p>* Για τη ποιότητα τη συνέπεια και τη γεύση , ή τα χρήματά σας πίσω.</p><ul><br></ul>
 • ΧΩΡΙΣ ΣΙΤΗΡΑ, ΓΑΤΑΚΙΑ, ΕΓΚΥΕΣ ΚΑΙ ΘΗΛΑΖΟΥΣΕΣ ΓΑΤΕΣ