Γάτες και αέρια:

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Γάτες και αέρια Αν και δεν είναι το ιδανικό θέμα συζήτησης στο τραπέζι του δείπνου, το θέμα των αερίων της γάτας είναι σημαντικό για τους κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων.

Όπως και άλλες γαστρεντερικές λειτουργίες, ο μετεωρισμός (αέρια) είναι ένα φυσικό φαινόμενο στα ζώα. Και οι γάτες βγάζουν αέρια., παρόλο που δεν το κάνουν τόσο συχνά (ή όσο δυνατά) όσο οι σκύλοι και οι άνθρωποι. Τα υπερβολικά αέρια μπορεί να είναι σημάδι πεπτικών προβλημάτων, όπως διάρροια ή καταρροή. Καθώς πολλές γάτες κάνουν την ανάγκη τους έξω, ορισμένες φορές η περίσσεια αερίων θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Αέρια στις γάτες: σε τι οφείλονται;

Ο μετεωρισμός είναι συνήθως αποτέλεσμα συσσώρευσης αερίων στο πεπτικό σύστημα, τα οποία στη συνέχεια απελευθερώνονται από το σώμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο μετεωρισμός της γάτας είναι φυσιολογικός. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα αερίων μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η γάτα σας έχει καταπιεί πολύ αέρα.

γάτα σε στιγμή χαλάρωσης στην πλάτη του καναπέ
Οι τροφικές αλλεργίες ή ευαισθησίες μπορούν επίσης να συμβάλουν στην παραγωγή υπερβολικών αερίων. Για την ακρίβεια, η διατροφή θεωρείται μία από τις κύριες αιτίες του μετεωρισμού στις γάτες. Οι διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές της World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) περιλαμβάνουν τον μετεωρισμό ως «τροποποιημένη γαστρεντερική λειτουργία» στην παγκόσμια λίστα ελέγχου «Παράγοντες κινδύνου διατροφικού ελέγχου» για τη διατροφική αξιολόγηση από κτηνιάτρους. Η διατροφική αξιολόγηση της WSAVA λαμβάνει υπόψη «τα σνακ, τις λιχουδιές, το επιτραπέζιο φαγητό, τα τρόφιμα που χρησιμοποιούνται για τη χορήγηση φαρμάκων και τα συμπληρώματα διατροφής». Δηλαδή, οτιδήποτε μπορεί να φάει η γάτα σας.

Τροφές και αέρια γάτας

Η επιλογή της σωστής γατοτροφής για τον αιλουροειδή φίλο σας είναι το πρώτο βήμα για τη διαχείριση του μετεωρισμού του. Επιλέξτε ένα πρόγραμμα γευμάτων που περιλαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, το οποίο να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της γάτας σας σύμφωνα με το μέγεθος, την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητάς της. Οι φυτικές ίνες, για παράδειγμα, είναι εξαιρετικές για το πεπτικό σύστημα της γάτας, ορισμένες όμως μπορεί να προκαλέσουν υπερβολικά αέρια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια θεραπευτική τροφή για γάτες που είναι ειδικά σχεδιασμένη για τη σωστή πέψη των αιλουροειδών.

Επίσης, η πρόκληση αερίων είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους δεν πρέπει γενικά να χορηγείτε στη γάτα σας ανθρώπινη τροφή. Παρόλο που η γάτα σας μπορεί να ανεχτεί κάποιες ανθρώπινες τροφές, προτιμήστε καλύτερα ειδικά σχεδιασμένες τροφές για τον τριχωτό σας φίλο, όπως τονίζει η RSPCA. Προειδοποιούν ότι οι περισσότερες ανθρώπινες τροφές δεν καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες της γάτας σας, ενώ ορισμένες τροφές μπορεί να είναι ακόμη και δηλητηριώδεις.

Να συμβουλεύεστε πάντοτε τον κτηνίατρό σας πριν ταΐσετε τη γάτα σας με ανθρώπινη τροφή για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Φροντίστε επίσης να περιορίζετε τις λιχουδιές στο ελάχιστο.

Μετεωρισμός και θέματα υγείας

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο μετεωρισμός της γάτας μπορεί να οφείλεται σε σοβαρή ασθένεια, όπως αυτή που προκαλείται από το παράσιτο Tritrichomonas foetus. Το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ αναφέρει ότι στις γάτες που έχουν προσβληθεί από αυτό το εντερικό παράσιτο, ο μετεωρισμός μπορεί να συνοδεύεται από «δύσοσμη» διάρροια. Αν η γάτα σας παρουσιάζει άλλα σημάδια γαστρεντερικής δυσφορίας, όπως διάρροια και εμετό, και τα αέρια της έχουν έντονη δυσοσμία, επισκεφθείτε αμέσως τον κτηνίατρο για να ελέγξει αν υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας.

Μην ανησυχείτε, τις περισσότερες φορές, τα αέρια της γάτας δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας. Δεν πρόκειται να απελευθερώνει αέρια συχνά, και όταν το κάνει, πιθανόν να ξαφνιαστεί όσο κι εσείς. Οι γάτες είναι εκλεπτυσμένα πλάσματα. Δεν πρόκειται να ακούτε ή να μυρίζετε τα αέρια που αποβάλλει, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι άοσμα.

Τις περισσότερες φορές, μια πορδή είναι απλά μια πορδή. Ωστόσο, αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, φροντίστε να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας. Θα είναι σε θέση να σας προτείνει επίσης ποιοτικές τροφές για τη γάτα σας, ώστε να διασφαλίσετε η διατροφή που της προσφέρετε είναι κατάλληλη για την υγεία του πεπτικού της συστήματος.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Η Christine O'Brien είναι συγγραφέας, μητέρα και κηδεμόνας κατοικίδιων ζώων εδώ και πολλά χρόνια. Οι δύο ρωσικές μπλε γάτες της μάλιστα εξουσιάζουν το σπίτι της. Έχει επίσης συνεισφέρει στις εξής δημοσιεύσεις/ιστοσελίδες: Care.com, What to Expect, και Fit Pregnancy, όπου γράφει για τα κατοικίδια ζώα, την εγκυμοσύνη και την οικογενειακή ζωή. Βρείτε την και ακολουθήστε την στο Instagram και στο Twitter @brovelliobrien.

 

Ελέγχθηκε από τους Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA και Δρ Emma Milne BVSc FRCVS

Σχετικά άρθρα

Σχετικά προϊόντα