Ηπατοπάθεια στη γάτα σας: Αιτίες, σημάδια και συμπτώματα

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.) λεπτά

Τι είναι η ηπατοπάθεια;

Το ήπαρ (συκώτι) είναι ένα σημαντικό όργανο με πολλές λειτουργίες, που περιλαμβάνουν την πέψη και τη μετατροπή των θρεπτικών συστατικών, την αφαίρεση τοξικών συστατικών από το αίμα, και την αποθήκευση βιταμινών και ανόργανων ουσιών. Επειδή το συκώτι λειτουργεί με σκοπό να απαλλάξει το σώμα από τόσα πολλά διαφορετικά συστατικά, είναι ευπαθές σε ζημιά από πολλές διαφορετικές πηγές. Η ηπατοπάθεια επιφέρει φλεγμονή που είναι γνωστή ως ηπατίτιδα. Αν η ηπατοπάθεια παραμείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να επιφέρει απώλεια λειτουργικότητας του ήπατος, καθώς τα υγιή κύτταρα του ήπατος αντικαθίστανται από ουλώδη ιστό. Η λειτουργία του ήπατος μπορεί να επηρεαστεί από ασθένειες σε άλλα σημεία του σώματος.

Ευτυχώς, είναι εφικτή η αποτελεσματική διαχείριση και ο περιορισμός της εξέλιξης της ηπατοπάθειας. Πολλές γάτες συνεχίζουν να ζουν ευτυχισμένα για χρόνια μετά τη διάγνωση. Η σωστή διατροφή και η συνεχής επαφή με τον κτηνίατρό σας είναι βασικοί παράγοντες για τη διαχείριση της ηπατοπάθειας της γάτας σας.

Τι προκαλεί την ηπατοπάθεια;

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την πιθανότητα να αναπτύξει η γάτα σας ηπατοπάθεια περιλαμβάνουν:

Ηλικία: Αρκετές παθήσεις, περιλαμβανομένης της ηπατικής δυσλειτουργίας, είναι κοινές σε γάτες μεγάλης ηλικίας.

Φυλή: Ορισμένες φυλές, όπως οι γάτες του Σιάμ είναι πιο πιθανόν να γεννηθούν με συγκεκριμένα ηπατικά προβλήματα ή πιο επιρρεπείς στο να τα αναπτύξουν.

Παχυσαρκία: Οι γάτες που είναι έντονα υπέρβαρες μπορεί να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν ηπατοπάθεια.

Φάρμακα και χημικά: Φάρμακα που περιέχουν παρακεταμόλη μπορούν να προξενήσουν ζημιά στο συκώτι στις γάτες.

Έχει η γάτα μου ηπατοπάθεια;

Οι ενδείξεις ηπατοπάθειας μπορεί να μοιάζουν με άλλων προβλημάτων υγείας. Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από αυτές τις ενδείξεις στη γάτα σας, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για πλήρη εξέταση.

Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε περιλαμβάνουν:Common signs of liver disease

 • Μειωμένη ή καθόλου όρεξη για φαγητό
 • Ξαφνική απώλεια βάρους
 • Απώλεια βάρους
 • Ίκτερος (κιτρίνισμα ούλων, του ασπραδιού των ματιών ή του δέρματος)
 • Αυξημένη δίψα
 • Εμετοί ή διάρροια
 • Αλλαγές συμπεριφοράς
 • Υπερβολική σιελόρροια
 • Έλλειψη ενέργειας ή κατάθλιψη

Άλλες πιθανές ενδείξεις για τις ηπατικές διαταραχές περιλαμβάνουν σκουρόχρωμα ούρα, λευκά ούλα ή συσσώρευση υγρού στην κοιλιά που θα μπορούσε να την μπερδέψει κανείς με ξαφνική αύξηση βάρους. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας προτείνει άλλες εξετάσεις για τη διάγνωση ηπατοπάθειας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Οι ενδείξεις ηπατοπάθειας δεν είναι πολύ ειδικές, κάτι που τις κάνει δύσκολο να αναγνωριστούν. Αν παχύσαρκες γάτες σταματήσουν να τρώνε, θα μπορούσαν να υπάρξουν θανατηφόρες επιπλοκές. Οι γάτες που χάνουν την όρεξή τους για δύο έως τρεις ημέρες μπορεί να υποφέρουν από ηπατική λιπίδωση των γατών, ένα πρόβλημα που σχετίζεται με επικίνδυνη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η φυσιολογική λειτουργία του. Αν η γάτα σας δεν τρώει, συμβουλευτείτε άμεσα τον κτηνίατρό σας.

Η σπουδαιότητα της διατροφής

Αν η γάτα σας διαγνωστεί με ηπατοπάθεια, μπορεί να αναρωτιέστε πώς πρέπει να τη φροντίζετε στο εξής. Η αγωγή οποιασδήποτε ηπατοπάθειας στοχεύει στην ελάφρυνση της καταπόνησης του ήπατος και την ελαχιστοποίηση αυτών των λειτουργιών που σχετίζονται με το μεταβολισμό λιπών, πρωτεϊνών, υδατανθράκων και φαρμάκων. Όταν η γάτα σας έχει μια ηπατοπάθεια, είναι ακόμα πιο σημαντικό να της δίνετε τη σωστή τροφή. Δίνετε στη γάτα σας εύπεπτους υδατάνθρακες, λίπη υψηλής ποιότητας και περιορισμένες ποσότητες νατρίου για να ελέγξετε την εξελισσόμενη ηπατική βλάβη και να βελτιώσετε την ηπατική λειτουργία.

Για ακριβή διάγνωση και επιλογές αγωγής, πάντα να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας και να του ζητάτε να σας συστήσει την καλύτερη τροφή για την ηπατική υγεία της γάτας σας.

Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας σχετικά με την ηπατοπάθεια:

 1. Υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφεύγω να δίνω στη γάτα μου λόγω της πάθησής της;
  • Ρωτήστε πώς οι ανθρώπινες τροφές μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της γάτας σας.
 2. Θα συνιστούσατε μια τροφή Hill’s™ Prescription Diet™ για την ηπατική υγεία της γάτας μου;
  • Ρωτήστε σχετικά με ειδικά διατροφικά θέματα για τη γάτα σας
  • Πόσο / πόσο συχνά θα πρέπει να δίνετε τη συνιστώμενη τροφή στη γάτα σας
  • Συζητήστε ποιες λιχουδιές μπορείτε να δίνετε στη γάτα σας σε συνδυασμό με τη συνιστώμενη τροφή
 3. Πόσο γρήγορα θα πρέπει να περιμένω να δω ενδείξεις βελτίωσης της κατάστασης της γάτας μου;
 4. Μπορείτε να μου δώσετε γραπτές οδηγίες ή κάποιο εγχειρίδιο σχετικά με ηπατοπάθεια για τη γάτα μου;
 5. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος (e-mail/τηλέφωνο) για να επικοινωνήσω μαζί σας ή με την κλινική σας αν έχω ερωτήσεις;
  • Ρωτήστε αν θα χρειαστείτε ένα ραντεβού παρακολούθησης.
  • Ρωτήστε αν θα αποσταλεί e-mail ή ειδοποίηση υπενθύμισης.

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η Hill's<sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της βέλτιστης σωματικής κατάστασης, με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, καλές πρωτεΐνες και ενισχυμένη με ω-3 λιπαρά οξέα.</p> <ul> <li>Υποστηρίζει τη διατήρηση της καλής μυϊκής μάζας και το ιδανικό σωματικό βάρος. <li>Τα ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων στοιχείων υποστηρίζουν την υγεία του ουροποιητικού. <li>Πολύ εύπεπτα συστατικά για τη βέλτιστη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. <li>100% εγγύηση για ποιότητα, για σταθερή σύνθεση και γεύση.</li></ul>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <ul><ul><li>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight  έχει ένα μοναδικό μείγμα συστατικών και χαμηλή σε λιπαρά περιεκτικότητα. Σχεδιασμένη για να βοηθήσει την γάτα σας στην επίτευξη του υγιούς βάρους για μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.</li></ul><li>
 • Hill's™ Science Plan™ Adult Optimal Care™ τροφή για γάτες με Τόνο

  ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών), ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών)
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Light Κοτόπουλο βοηθά στη διατήρηση του ιδανικού βάρους. Σχεδιασμένη με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και υψηλά επίπεδα L-καρνιτίνης που βοηθά στη μετατροπή λίπους σε ενέργεια. Κατάλληλες για καθημερινή χορήγηση.