Οι γάτες μπορούν να δουν στο σκοτάδι

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.)

Καταργώντας τους μύθους σχετικά με τις γάτες

Τώρα που έχετε ένα γατάκι, όλα τα πράγματα που έχετε ακούσει για τις γάτες με την πάροδο των χρόνων ξαφνικά φαίνονται πιο σχετικά. Αλλά είναι δύσκολο να κατανοήσετε τους μύθους και τα παραμύθια με τα οποία μεγαλώσατε. Αυτή η λίστα θα σας βοηθήσει να διαχωρίσετε την πραγματικότητα από τη φαντασία.

 

Οι γάτες προσγειώνονται πάντα με τα πόδια;

Δυστυχώς η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι ένα ηχηρό "όχι". Οι γάτες είναι αρκετά ευκίνητες και έχουν ενστικτωδώς την τάση να πέφτουν πρώτα με τα πόδια αλλά υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός τραυματισμένων ή ακόμα και σκοτωμένων γατών από πτώσεις κάθε χρόνο. Κρατήστε το γατάκι σας ασφαλές τοποθετώντας προστατευτικά στα παράθυρα και στα μπαλκόνια. Και μην μπείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε την θεωρία!

 

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για τις γάτες από ένα πιατάκι με γάλα.

Αυτός είναι άλλος ένας μύθος. Αν η το γατάκι σας τρέφεται σωστά και του δίνεται μια ολοκληρωμένη τροφή, το μόνο που χρειάζεται να πίνει είναι νερό. Στην πραγματικότητα, παρότι μπορεί να της αρέσει το γάλα, το πολύ γάλα δεν είναι καλό γι' αυτήν. Για πολλές γάτες η λακτόζη στο αγελαδινό γάλα είναι δύσπεπτη και μπορεί να τους προκαλέσει διάρροια.

 

Το να βουτυρώνετε τις πατούσες των γατών θα τις βοηθήσει να βρουν τον δρόμο προς το σπίτι αν χαθούν

Αν βρίσκετε σε όλα σας τα έπιπλα λιπαρά σημάδια από πατούσες, μην διστάζετε και τρίψτε λίγο βούτυρο στις πατούσες της γατούλας σας. Αν απλώς θέλετε να είστε σίγουροι ότι θα βρει τον δρόμο προς το σπίτι, βάλτε της ένα μικροτσιπ. Με αυτόν τον τρόπο, αν ποτέ χαθεί και επιστραφεί στο τοπικό κτηνιατρείο ή σε κάποιο ίδρυμα, θα μπορούν να ελεγχθούν οι λεπτομέρειές της. Έτσι μπορείτε να την πάρετε ξανά σπίτι, σώα και ασφαλή.

 

Οι γάτες μπορούν να βλέπουν στο σκοτάδι

Το γατάκι σας δεν θα μπορεί να βλέπει στο απόλυτο σκοτάδι. Αυτός ο μύθος για τις γάτες πιθανότατα προέκυψε γιατί μπορούν να δουν με πολύ λίγο φως. Αυτό συμβαίνει γιατί οι κόρες τους διαστέλλονται για να εκμεταλλευτούν όλο το διαθέσιμο φως.

 

Οι εγκυμονούσες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν οποιαδήποτε επαφή με γάτες

Μερικές γάτες μπορεί να μολυνθούν από μια νόσο που ονομάζεται τοξοπλάσμωση, η οποία μπορεί περιστασιακά να εξαπλωθεί και στους ανθρώπους μέσω των κοπράνων των γατών από τις λεκάνες με άμμο ή από τους κήπους, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στα αγέννητα μωρά. Παρόλα αυτά, οι κυοφορούσες γυναίκες δεν χρειάζεται να αποφεύγουν τις γάτες απλά να πάρουν ορισμένες προφυλάξεις. Αν περιμένετε μωρό, πρέπει να αποφύγετε το καθάρισμα της άμμου της γάτας σας και ζητήστε από κάποιον άλλον στην οικογένειά σας να το κάνει για σας. Αν πρέπει να το κάνετε μόνες σας, βεβαιωθείτε ότι φοράτε λαστιχένια γάντια και πλύνετε πολύ καλά τα χέρια σας.

Σχετικά Άρθρα

 • Τέσσερα συνήθη προβλήματα στις γάτες: Τι να κάνετε

  Portrait of funny cat yawning Τα πεπτικά προβλήματα σε γάτες είναι τόσο συνηθισμένα, ώστε πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων να νομίζουν ότι είναι φυσιολογικά. Αν όμως η γάτα σας κάνει συχνά εμετό (μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο) ή αν τα κόπρανά της είναι υδαρή, τότε κάτι δεν πάει καλά στο σύστημά της. Ίσως είναι ώρα να αλλάξετε την τροφή της ή το περιβάλλον της, και είναι σίγουρα ώρα να μιλήσετε στον κτηνίατρό σας. Δείτε παρακάτω μερικές συμβουλές επίλυσης των πιο συνηθισμένων πεπτικών προβλημάτων στις γάτες.
 • Πώς θα αντιμετωπίσετε την εξάντληση λόγω ζέστης στις γάτες

  Έχετε κατοικίδιο και ζείτε σε περιοχή όπου έχει ζέστη το καλοκαίρι; Αν δεν έχετε κλιματιστικό, μπορεί να ανησυχείτε ότι η γάτα σας θα υποφέρει από θερμική εξάντληση.
 • Επικίνδυνα εορταστικά φυτά που πρέπει να αποφεύγετε για τη γάτα σας

  The Christmas Kitten Η διακόσμηση του σπιτιού σας τις γιορτές βάζει όλη την οικογένειά σας στο εορταστικό πνεύμα, αλλά είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ποια φυτά είναι δηλητηριώδη για τις γάτες.
 • Αντιμετωπίζοντας τις τριχόμπαλες

  Σχεδόν όλοι οι κηδεμόνες γατών έχουν δει μια τριχόμπαλα ή έχουν ακούσει τον ενοχλητικό θόρυβο που κάνει μια γάτα όταν προσπαθεί να βήξει για να τη βγάλει.

Σχετικά Προϊόντα

 • Ideal Balance™ Feline Adult with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> <br></p><p>Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span>  Feline Adult είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ενήλικων γατών . Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία της γάτας σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p> 
 • Ideal Balance™ Feline Mature Adult with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> <br></p><p>Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span>  Feline Mature Adult είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ενήλικων γατών . Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία της γάτας σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p> 
 • Ideal Balance™ Kitten with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> <br></p><p>Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span> Kitten είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των μικρών γατών έως 1ος έτους. Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία της γάτας σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η Hill's<sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της βέλτιστης σωματικής κατάστασης, με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, καλές πρωτεΐνες και ενισχυμένη με ω-3 λιπαρά οξέα.</p> <ul> <li>Υποστηρίζει τη διατήρηση της καλής μυϊκής μάζας και το ιδανικό σωματικό βάρος. <li>Τα ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων στοιχείων υποστηρίζουν την υγεία του ουροποιητικού. <li>Πολύ εύπεπτα συστατικά για τη βέλτιστη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. <li>100% εγγύηση για ποιότητα, για σταθερή σύνθεση και γεύση.</li></ul>