Εξαλείφοντας την κακή συμπεριφορά  

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.)

Μαρκάρισμα

Το μαρκάρισμα είναι μια τελείως φυσική γατίσια συμπεριφορά. Ωστόσο, δεν είναι ιδιαίτερα επιθυμητό αν γίνεται στο σαλόνι σας!

Πριν προσπαθήσετε να λύσετε ένα πρόβλημα μαρκαρίσματος, είναι σημαντικό να καθορίσετε ότι το γατάκι σας όντως μαρκάρει, δεν ουρεί απλά. Το τελευταίο πραγματοποιείται σε στάση καθίσματος, ενώ το μαρκάρισμα πραγματοποιείται σε όρθια θέση. Μικροί πίδακες ούρων αντλούνται σε κάθετες επιφάνειες.

 

Τι να κάνετε

Πηγαίνετε το γατάκι σας στον κτηνίατρο για να αποκλείσετε τη Νόσο του Κατώτερου Ουροποιητικού. Είναι αντιμετωπίσιμη, αλλά δυνητικά πολύ σοβαρή πάθηση και θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το γατάκι σας να ουρεί έξω από το αμμοδοχείο κι επομένως αυτό να συγχέεται με μαρκάρισμα.

Το μαρκάρισμα συχνά αποτελεί τη συμπεριφορά μιας αγχωμένης γάτας. Σκεφτείτε τα πρόσφατα γεγονότα που θα μπορούσαν να έχουν αναστατώσει τη γάτα σας. Αυτά θα μπορούσαν να είναι «σημαντικά» πράγματα όπως η άφιξη ενός νέου μωρού, ένα άλλο κατοικίδιο, ή μια μετακόμιση, ή «μικρά» πράγματα όπως η μετακίνηση επίπλων στο αγαπημένο δωμάτιό της.

Τι μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι το γατάκι σας νιώθει χαρούμενο κι ασφαλές ξανά;

Ποτέ μην τιμωρείτε ένα γατάκι για μαρκάρισμα. Οι γάτες δεν καταλαβαίνουν την τιμωρία και, εφόσον το μαρκάρισμα είναι αποτέλεσμα στρες, μπορεί στην πραγματικότητα να χειροτερεύσει το πρόβλημα.

Ο πλήρης καθαρισμός της περιοχής που έχει μαρκαριστεί είναι κρίσιμος. Αυτό συμβαίνει επειδή οποιαδήποτε παρατεταμένη μυρωδιά θα ενθαρρύνει το γατάκι σας να πάει και να το «γεμίσει»!

Πολλές διάσημες καθαριστικές ουσίες του νοικοκυριού δεν είναι κατάλληλες, επειδή περιέχουν αμμωνία και χλωρίνη. Και οι δύο απαντώνται στα ούρα των γατών οπότε το μαρκάρισμα στην περιοχή αυτή μπορεί να γίνει πιο δελεαστικό.

Αντίθετα, πλύνετε τις λερωμένες περιοχές με διάλυμα βιολογικού απορρυπαντικού. Ξεπλύνετε και αφήστε να στεγνώσει. Έπειτα, αφού ελέγξετε για αντοχή χρώματος, ψεκάστε με χειρουργικό οινόπνευμα. Αφήστε την περιοχή να στεγνώσει πριν επιτρέψετε στο γατάκι σας να ξαναμπεί στο δωμάτιο.

 

Στείρωση

Η στείρωση των αρσενικών γατών μπορεί να οδηγήσει σε μαρκάρισμα στο 80% των περιπτώσεων, και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό συμβαίνει αμέσως.

 

Επίμονα προβλήματα

Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, το μαρκάρισμα σε εσωτερικό χώρο μπορεί να αντιμετωπιστεί γρήγορα και με επιτυχία. Ωστόσο, αν τα προβλήματα συνεχιστούν, αναζητήστε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας ο οποίος μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα ή μια επίσκεψη σε έναν σύμβουλο συμπεριφοράς.

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Προϊόντα

 • Science Plan™ Feline Adult Perfect Weight with Chicken

  <ul><ul><li>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight  έχει ένα μοναδικό μείγμα συστατικών και χαμηλή σε λιπαρά περιεκτικότητα. Σχεδιασμένη για να βοηθήσει την γάτα σας στην επίτευξη του υγιούς βάρους για μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.</li></ul><li>
 • Prescription Diet™ r/d™ Feline Original

  Η <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> Feline r/d™ λεπτοτεμαχισμένη με συκώτι είναι σχεδιασμένη ειδικά για τη διαχείριση γατών με προβλήματα βάρους.
 • Science Plan™ Feline Mature Adult 7+ Sterilised Cat Κοτόπουλο

  Sterilised cats are over three times more likely to become overweight and suffer with urinary problems. <br>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Sterilised Cat Mature Adult Chicken is tailored to meet the needs of sterilised cats. Formulated with clinically proven antioxidants and a unique weight management formula.
 • Prescription Diet™ Metabolic Feline

  <p><span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> Metabolic