Προετοιμασία της νευρικής γάτας σας για μεγάλες συγκεντρώσεις στο σπίτι

Δημοσιεύτηκε από την Christine O'Brien
Ανάγνωση λεπτά

Αν είστε ιδιοκτήτες κατοικιδίων που σας αρέσει να καλείτε κόσμο στο σπίτι, μπορεί να έχετε προσέξει ότι όταν αρχίζει το πάρτι, έχετε το πρόβλημα μιας νευρικής γάτας. Όταν έχετε συγκεντρώσεις στο χώρο σας, η γάτα σας μπορεί να κρύβεται κάτω από το κρεβάτι ή σε μια ντουλάπα, και να μη βγαίνει από εκεί μέχρι να φύγει και ο τελευταίος επισκέπτης από το σπίτι.

Το άγχος ή ο φόβος που βγάζει η γατούλα σας όταν βρίσκεται σε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων είναι κάτι το φυσιολογικό. Από ένστικτο, η γάτα σας είναι επιφυλακτική σε άγνωστες καταστάσεις, είτε πρόκειται για ανθρώπους, είτε για άψυχα αντικείμενα είτε τοποθεσίες που δεν γνωρίζει, επειδή, όπως λέει το ένστικτό της, αυτές οι άγνωστες καταστάσεις μπορεί αν είναι επικίνδυνες, λέει το Petcha.com. Αν το σπίτι έχει γεμίσει ξένους ανθρώπους, αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει αυτά τα ένστικτα στη γάτα σας, αλλά υπάρχουν τρόποι να τη βοηθήσετε να μη νιώθει συγκλονισμένη από τον αριθμό ανθρώπων ή το επίπεδο θορύβου στο σπίτι σας.

Δώστε της λίγο χώρο

Πριν αρχίσει το πάρτι, αφήστε τη γάτα σας να εξερευνήσει το σπίτι. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορεί να περάσει πάνω από όλα τα τραπέζια και τους πάγκους, αλλά σκοπός είναι να την αφήσετε να δει τι γίνεται γύρω της. Μόλις λοιπόν συνηθίσει το πώς φαίνονται, και πώς μυρίζουν, οι προετοιμασίες για το πάρτι, πολύ πιθανόν θα είναι λιγότερο νευρική.

Gray cat sniffing finger.

Το Animal Planet εξηγεί "μια νευρική γατούλα συχνά δεν ανέχεται αγγίγματα στο κεφάλι, δηλαδή θα απομακρυνθεί αν προσπαθήσετε να τη χαϊδέψετε στο κεφάλι. Επίσης θα έχει την τάση να κρύβεται, και μπορεί να προσέξετε ότι κινείται με προφύλαξη–περπατάει με τα πόδια της λυγισμένα ώστε να είναι χαμηλά το σώμα της. Επίσης θα μπορούσε να έχει τα αυτιά της τραβηγμένα ή την ουρά της χαμηλωμένη με τη μύτη της ουράς γυρισμένη προς τα πάνω". Οι γάτες χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματος για να επικοινωνούν με τους ιδιοκτήτες τους, και επομένως καλό είναι να την παρατηρείτε στη διάρκεια του πάρτι, για να δείτε πώς τα πάει η γατούλα σας.

Δεν θέλετε να αναγκάσετε την αγχωμένη γάτα σας να αλληλεπιδράσει με τους καλεσμένους του πάρτι, γι' αυτό πριν αρχίσει όλη η φασαρία, βεβαιωθείτε ότι έχει πρόσβαση σε ένα σημείο που μπορεί να κρυφτεί και να ξεφύγει από όλη τη φασαρία. Αποκλείστε το υπνοδωμάτιό σας για τους καλεσμένους, ώστε η γάτα σας να έχει ένα οικείο και χαλαρωτικό μέρος να αποσύρεται. Αν όμως η γάτα σας δεν αισθάνεται με τίποτα καλά με πολλούς ανθρώπους γύρω της, δώστε της έναν ήσυχο, ασφαλή χώρο, όπως ένα δωμάτιο πλυντηρίου ή ένα μπάνιο που θα έχει την πόρτα κλειστή. Και μην παραλείψετε να τοποθετήσετε στον χώρο αυτόν όλα τα απαραίτητα–κουτί άμμου, φαγητό, νερό και παιχνίδια–για να μην έχει και άλλες αιτίες στρες.

Βελτιώστε την κοινωνικοποίηση με ανθρώπους

Ένας τρόπος να προετοιμάσετε τη γάτα σας για πάρτι είναι να την κοινωνικοποιήσετε σε μικρή ηλικία. Παρόλο που η παραδοσιακή τους εικόνα μπορεί να είναι διαφορετική, οι γάτες είναι κοινωνικά πλάσματα και κατά βάση τους αρέσει να είναι μαζί με ανθρώπους!

Αν η γάτα της οικογένειας είναι ακόμα ένα μικρό γατάκι (8-12 μηνών), μπορείτε να την κοινωνικοποιήσετε πιο εύκολα. "Ένα γατάκι που δεν είχε πολλή αλληλεπίδραση με ανθρώπους όταν ήταν μωρό, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πιο στρεσαρισμένο όταν έρχεται σε επαφή με νέους ανθρώπους", αναφέρει το PetMD. Παίζετε μαζί της συχνά και αφήνετέ τη να αλληλεπιδρά με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους.

Μπορείτε όμως να κοινωνικοποιήσετε και τη μεγαλωμένη σας φοβισμένη γάτα. Απλά χρειάζεται λίγο περισσότερη υπομονή και προγραμματισμό, αλλά οι γάτες κάθε ηλικίας μπορούν να κοινωνικοποιηθούν και να μάθουν να μη στρεσάρονται τόσο πολύ από ανθρώπους και θορύβους. Ανεξάρτητα από την ηλικία της γάτας σας, ζητήστε από τους καλεσμένους σας να μην πιέζουν τη γάτα σας να κάνει πράγματα που δεν θέλει. Δεν θέλετε να αναγκάσετε τη γάτα σας να έχει αλληλεπίδραση με ανθρώπους αν αυτό δεν την ενδιαφέρει.

Αν συχνά κάνετε στο σπίτι σας συγκεντρώσεις με βασικά τους ίδιους καλεσμένους, τότε οργανώστε μια προκαταρκτική συνάντηση γνωριμίας, αν αυτό είναι εφικτό. Αυτό το είδος κοινωνικοποίησης είναι ένας πολύ καλός τρόπος να καθησυχάσετε τη γάτα σε οποιαδήποτε εκδήλωση στο σπίτι. Ζητήστε από τον φίλο/τη φίλη σας να καθίσει σχετικά ήσυχα (χωρίς απότομες κινήσεις) έως ότου η γάτα τον/την πλησιάσει μόνη της. Μην εκπλαγείτε αν η γατούλα σας απορρίψει αυτό το άτομο στις πρώτες λίγες συναντήσεις, αλλά θα δείτε ότι βαθμιαία θα αισθάνεται πιο άνετα μαζί του.

Αλλά αν δώσετε στη γάτα σας και ένα καλό σημείο για να κρύβεται, αυτό θα επιτρέψει εσείς και οι καλεσμένοι σας να έχετε μια πιο χαλαρή και χαρούμενη διάθεση. Και αν μπορείτε να την κοινωνικοποιήσετε αργά και με τον δικό της ρυθμό, μπορεί να εκπλαγείτε να τη δείτε να εμφανίζεται και αυτή με τους καλεσμένους σας στην επόμενη γιορτή. Και πάντα να θυμάστε, αυτό είναι και δικό της σπίτι. Θέλει να νιώθει άνετα στο ίδιο της το σπίτι, και γι' αυτό μην την αναγκάζετε να κάνει απαραίτητα παρέα με τους ανθρώπους. Αν την δείτε να εκνευρίζεται, καθησυχάστε την ότι όλα είναι εντάξει και βοηθήστε τη να απομακρυνθεί από την αναστάτωση της γιορτής. Αυτό θα βοηθήσει να ενισχυθεί και η σχέση σας μαζί της.

Πηγή εικόνων: Flickr

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

 

Η Christine O'Brien (Κριστίν Ο΄Μπράιαν) είναι συγγραφέας, μητέρα και από πολύ καιρό ιδιοκτήτρια κατοικιδίων, ενώ το σπίτι της το εξουσιάζουν δύο Ρωσικές μπλε γάτες. Το έργο της εμφανίζεται και στους ιστότοπους Care.com, What to Expect και Fit Pregnancy, όπου γράφει σχετικά με την οικογενειακή ζωή, τα κατοικίδια και την εγκυμοσύνη. Βρείτε την και ακολουθήστε την στο Instagram και στο Twitter @brovelliobrien

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η Hill's<sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της βέλτιστης σωματικής κατάστασης, με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, καλές πρωτεΐνες και ενισχυμένη με ω-3 λιπαρά οξέα.</p> <ul> <li>Υποστηρίζει τη διατήρηση της καλής μυϊκής μάζας και το ιδανικό σωματικό βάρος. <li>Τα ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων στοιχείων υποστηρίζουν την υγεία του ουροποιητικού. <li>Πολύ εύπεπτα συστατικά για τη βέλτιστη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. <li>100% εγγύηση για ποιότητα, για σταθερή σύνθεση και γεύση.</li></ul>
  Αγοράστε τώρα »
 • Hill's™ Science Plan™ Adult Light τροφή για γάτες με Τόνο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Light Κοτόπουλο βοηθά στη διατήρηση του ιδανικού βάρους. Σχεδιασμένη με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και υψηλά επίπεδα L-καρνιτίνης που βοηθά στη μετατροπή λίπους σε ενέργεια. Κατάλληλες για καθημερινή χορήγηση.
  Αγοράστε τώρα »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <ul><ul><li>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight  έχει ένα μοναδικό μείγμα συστατικών και χαμηλή σε λιπαρά περιεκτικότητα. Σχεδιασμένη για να βοηθήσει την γάτα σας στην επίτευξη του υγιούς βάρους για μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.</li></ul><li>
  Αγοράστε τώρα »
 • Hill's™ Science Plan™ Adult Optimal Care™ τροφή για γάτες με Τόνο

  ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών), ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών)
  Αγοράστε τώρα »