Κατανόηση της συμπεριφοράς της γάτας σας

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος λεπτά

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Οι γάτες ξέρουν πώς να σας δείξουν ότι κάτι θέλουν, είτε φωνητικά είτε με τη γλώσσα του σώματος. Όμως τι ακριβώς προσπαθεί να σας πει η γάτα σας; Συνεχίστε να διαβάζετε για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά της γάτας σας.

Τι λέει μια γάτα όταν νιαουρίζει;

Καθώς το γατάκι σας μεγαλώνει, το νιανούρισμά του θα αρχίσει να αλλάζει και να γίνεται πιο επίμονο και διακριτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γάτες έχουν μάθει, μέσω της εξημέρωσης, να επικοινωνούν με τον άνθρωπο. Τα νιαουρίσματα δεν απευθύνονται σχεδόν ποτέ σε άλλες γάτες, παρά μόνο σε ανθρώπους. Γι' αυτό προσοχή, σε εσάς απευθύνεται!

Τα χαμηλότονα νιαουρίσματα δείχνουν συνήθως ότι η γάτα σας αισθάνεται δυσφορία ή κάποια δυσαρέσκεια. Όταν είναι χαρούμενο πάλι, το νιαούρισμά του θα είναι υψηλότονο ενώ σε περίπτωση που συνεχίζει και το επαναλαμβάνει, τότε αυτό σημαίνει ότι αναζητά την προσοχή σας. Κάποια στιγμή, θα μάθετε πότε το γατάκι σας προσπαθεί να πει «πεινάω!», «θέλω φροντίδες» ή «αρκετά με τα χάδια!».

Γουργούρισμα: τι σημαίνει;

Το γουργουρητό είναι συνήθως σημάδι ικανοποίησης, αν και αυτό δεν ισχύει πάντα. Όταν η γάτα είναι άρρωστη ή αγχωμένη, ορισμένες φορές το γουργούρισμα τις προσφέρει κάποια ανακούφιση. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, όταν το γατάκι σας γουργουρίζει έντονα ενώ τρίβεται πάνω σας ή κάθεται στην αγκαλιά σας, είναι ένδειξη στοργής ή αίτημα για κάτι, όπως φαγητό.

Σφύριγμα και γρύλισμα

Αν κάνει τέτοιους ήχους, τότε μάλλον είναι φοβισμένο ή θυμωμένο. Αυτοί οι ήχοι συνήθως συνοδεύονται από συγκεκριμένες κινήσεις και εκδηλώσεις, όπως το τέντωμα του τριχώματος ή το ίσιωμα των αυτιών, προσπαθώντας να φανούν όσο το δυνατόν πιο τρομακτικά για λόγους άμυνας. Συνήθως θα το ακούσετε να σφυρίζει και να γρυλίζει όταν υπάρχει ένταση με άλλα ζώα. Ωστόσο, ενδέχεται με αυτούς ήχους να θέλει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του απέναντι σε εσάς.

Γιατί οι γάτες τρίβουν τη μουσούδα τους πάνω σας;

Όταν η γάτα σας τρίβει το πρόσωπό της πάνω σας, οι φερομόνες που εκκρίνονται από τα μάγουλά της εναποτίθενται πάνω σας. Αυτός είναι ο τρόπος της για να δείξει πως της «ανήκετε». Οι φερομόνες είναι μέσα χημικής επικοινωνίας που παράγει το σώμα της γάτας και χρησιμοποιούνται για να ορίσει την περιοχή κυριαρχίας της, κάποια ανησυχία ή τη σεξουαλική της διάθεση. Το τρίψιμο στο πρόσωπο είναι ένα καλό σημάδι, επειδή το γατάκι σας δείχνει ότι σας συμπαθεί και αισθάνεται άνετα μαζί σας.

Γλώσσα του σώματος της γάτας: ουρά

Η ουρά της γάτας είναι καλός δείκτης της διάθεσής της. Όταν είναι χαρούμενο, η ουρά του γατιού είναι στραμμένη προς τα πάνω, ενώ όταν είναι φοβισμένο, κρύβεται ανάμεσα στα πόδια του ή χαλαρώνει. Όταν μια ενήλικη γάτα κουνάει την ουρά της, δείχνει ενόχληση ή ανυπομονησία. Αν είναι πραγματικά ταραγμένη, η ουρά της κινείται γρήγορα από άκρη σε άκρη. Τότε η γάτα ενδέχεται να γίνει επιθετική. Ένα τίναγμα της ουράς αποτελεί ένδειξη ενθουσιασμού και περιέργειας. Αν χαϊδεύετε μια γάτα και η ουρά της αρχίσει να συσπάται ή να κουνιέται από άκρη σε άκρη, καλύτερα να απομακρύνετε το χέρι σας, καθώς αυτό είναι συχνά ένδειξη ότι έχει χορτάσει και δεν θέλει άλλο. Φροντίστε τα παιδιά σας να μάθουν να αναγνωρίζουν αυτά τα σημάδια, καθώς η άγνοια επί του θέματος συχνά καταλήγει σε γρατζουνιές ή δαγκωματιές. Η ευθύνη επιρρίπτεται πολύ συχνά στη γάτα. Στην πραγματικότητα όμως εκείνη προειδοποιεί και, δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν προσέχουν τα σημάδια.

Ενδείξεις θα σας δώσουν επίσης και τα αυτιά του γατιού σας. Τα τεντωμένα αυτιά είναι ένδειξη ενδιαφέροντος για το τι συμβαίνει γύρω τους. Όταν το γατάκι σας νιώθει άνεση και ασφάλεια, τα αυτιά του είναι σηκωμένα και με κλίση προς τα εμπρός. Όταν όμως η γάτα κατεβάζει τα αυτιά της πάνω στο κεφάλι της, αυτό αποτελεί σημάδι φόβου ή επιθετικότητας. Όταν τα αυτιά του είναι στραμμένα στο πλάι, είναι επίσης ένδειξη έντασης και εγρήγορσης.

Ζύμωμα: τι σημαίνει;

Είναι σύνηθες να βλέπετε μια γάτα να «ζυμώνει» το χώρο στον οποίο πρόκειται να βολευτεί ή όταν κάθεται στην αγκαλιά ή το στήθος σας. Αυτή η κίνηση δείχνει πως το γατάκι σας είναι ευδιάθετο ενώ αποτελεί αναδρομή στην εποχή που θήλαζε, όταν ζύμωνε τη θηλή για να αυξήσει τη ροή του γάλακτος.

Οι (πολύ) περίεργες συνήθειες της γάτας σας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι γάτες έχουν πολύ περίεργες συνήθειες. Έχετε ποτέ ακουμπήσει την εφημερίδα στο τραπέζι για να διαβάσετε με τη γάτα σας κοντά; Θα ορμήξει στο τραπέζι και θα καθίσει πάνω στην εφημερίδα, προκαλώντας σας να τη μετακινήσετε! Και όσο και αν προσπαθήσετε να τη δελεάσετε να καθίσει αλλού, όπως πάνω σε ένα άνετο μαξιλάρι ή μια καρέκλα, εκείνη δεν πρόκειται να κουνηθεί. Γιατί; Γιατί όσο κάθεται πάνω στην εφημερίδα, θα έχει την πλήρη προσοχή σας.

Ελέγχθηκε από τους Δρ Emma Milne BVSc FRCVS και Δρ Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Σχετικά άρθρα

 • Γάτες σε οίστρο

  Οι γάτες σε οίστρο χρειάζονται ειδική φροντίδα και προσοχή. Αν η γάτα σας έχει ήδη περάσει έναν οίστρο δε θα ξεχάσετε τις φωνές και τις συνεχείς απαιτήσεις για προσοχή.
 • Γιατί νιαουρίζουν οι γάτες

  Ακόμα κι ένα μικρό παιδί γνωρίζει και μπορεί να μιμηθεί έναν ήχο γάτας. Αυτό το διακριτό «μιαου» δεν είναι ένας απλός ήχος γάτας.
 • Ψυχολογία της γάτας σε νεαρή ηλικία: Τι σκέφτεται η γατούλα σας

  Για να παρέχετε στη γατούλα σας την καλύτερη δυνατή φροντίδα, θα πρέπει να καταλαβαίνετε τις ανάγκες της. Μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι σκέφτεται και πώς συμπεριφέρεται το γατάκι σας.
 • Γιατί το γατάκι σας γρατζουνάει

  Πληροφορίες για το κουτάβι, το γατάκι και διατροφή κατοικιδίων, τη διατροφή της γάτας και του σκύλου από την

Σχετικά προϊόντα