Κατανοώντας το γατάκι σας

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.) λεπτά

Μαθαίνοντας τι θέλει το γατάκι σας

Οι γάτες είναι καλές στο να σας δείχνουν αυτό που θέλουν, είτε φωνητικά είτε με το σώμα τους. Δε θα περάσει αρκετός καιρός προτού καταλάβετε τι προσπαθεί να σας πει η γάτα σας.


Νιαουρίσματα

Θα ακούτε λιγότερα μικρά «νιάου» από το γατάκι σας καθώς αυτό μεγαλώνει, αλλά αντίθετα θα μάθετε να καταλάβετε τα πιο μεγάλα, διακριτά «νιαουρίσματα». Τα νιαουρίσματα μικρής έντασης συνήθως σημαίνουν ότι η γάτα σας δεν αισθάνεται άνετα ή δεν είναι ευχαριστημένη για κάποιο λόγο. Τα νιαουρίσματα μεγάλης έντασης σημαίνουν ότι είναι πιο χαρούμενη, κι αν συνεχίσει να τα επαναλαμβάνει, αναζητάει την προσοχή σας για κάποιο λόγο. Τελικά, θα μάθετε τι προσπαθεί να σας πει: «άφησέ με κάτω», «τάισέ με» ή «αγάπησέ με»!

Είναι ενδιαφέρον ότι, τα νιαουρίσματα σχεδόν ποτέ δεν απευθύνονται σε άλλες γάτες, σχεδόν πάντα σε ανθρώπους. Οπότε ακούστε την, σας μιλάει!

Γουργουρητό

Το γουργούρισμα είναι σημάδι ευχαρίστησης, παρόλο που δεν υποδεικνύει πάντα τη χαρά. Μια γάτα που είναι άρρωστη ή ανήσυχη ορισμένες φορές θα γουργουρίσει για παρηγοριά. Ωστόσο, τον περισσότερο καιρό το γατάκι σας τρίβεται πάνω σας, γουργουρίζει δυνατά, είναι σημάδι τρυφερότητας ή ζητάει κάτι άλλο, όπως τροφή.

Σφυρίγματα και Γρυλίσματα

Αν ακούτε αυτά, έχετε ένα φοβισμένο μικρό γατάκι. Προσπαθεί να ακούγεται τρομαχτικό για να προστατεύσει τον εαυτό του. Συνήθως θα ακούτε το σφύριγμα και το γρύλισμα κατά τη διάρκεια έντονων αντιπαραθέσεων με άλλα ζώα.

Τριβή

Όταν η γάτα σας τρίβει τη μουσούδα της πάνω σας, απελευθερώνει φερομόνες. Αυτές είναι ορμόνες χαράς οι οποίες εκκρίνονται στα μάγουλά της. Είναι καλό σημάδι, επειδή σημαίνει ότι νιώθει πολύ άνετα με τη συντροφιά σας και δείχνει ότι της αρέσετε.

Όταν μιλάει η ουρά

Η ουρά μιας γάτας είναι μια εξαιρετική ένδειξη των συναισθημάτων της. Μια χαρούμενη γάτα κρατάει την ουρά της όρθια. Αν είναι φοβισμένη, θα την κρύψει ανάμεσα στα πόδια της. Το θρόισμα της ουράς μιας ενήλικης γάτας δείχνει ενόχληση ή ανυπομονησία. Αν είναι ιδιαίτερα ταραγμένη, η ουρά της μπορεί να κινείται γρήγορα από τη μία πλευρά στην άλλη. Αυτή είναι μια καθαρά απειλητική συμπεριφορά. Μια ουρά που συσπάται είναι σίγουρο σημάδι ενθουσιασμού και περιέργειας για τη γάτα σας.

Τα όρθια αυτιά είναι ένδειξη ότι ενδιαφέρεται επίσης για ό, τι συμβαίνει γύρω της. Όταν είναι σηκωμένα και με μια κλίση προς τα εμπρός, τότε αυτή είναι χαλαρή και φιλική. Αλλά όταν τα αυτιά μιας γάτας πέφτουν κάτω, επίπεδα ενάντια του κεφαλιού της, αυτό είναι σημάδι επιθετικότητας, και τα κρατάει στην άκρη, σε περίπτωση που ξεκινήσει μια μάχη.

Τα «ζυμώματα» της γάτας σας

Είναι συνηθισμένο να βλέπουμε μια γάτα να ζυμώνει το χώρο στον οποίο πρόκειται να εγκατασταθεί. Αυτή η κίνηση υποδεικνύει ευχαρίστηση και αποτελεί κατάλοιπο της εποχής που θήλαζε τη μητέρα της και ζύμωνε το μαστό για να αυξήσει τη ροή γάλακτος.

Οι συνήθειες της γάτας σας: ολοένα και πιο περίεργη

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια γάτα έχει πολλές περίεργες συνήθειες. Έχετε απλώσει ποτέ την εφημερίδα πάνω στο τραπέζι για να τη διαβάσετε ενώ η γάτα σας βρίσκεται τριγύρω; Θα πηδήσει πάνω στο τραπέζι και θα καθίσει ακριβώς στη μέση της εφημερίδας, προκαλώντας σας να την μετακινήσετε. Δεν επιτρέπεται να αντικαταστήσετε κάτι με την εφημερίδα. Καμία προσπάθεια να τη δελεάσετε να καθίσει σε ένα αναπαυτικό μαξιλάρι ή καρέκλα δε θα τη μετακινήσει. Για ποιο λόγο; Επειδή όταν βρίσκεται πάνω σε αυτή την εφημερίδα, θα έχει την αμέριστη προσοχή σας.

Αν κυλιέται ανάσκελα και τεντώνει τα πόδια της, η γάτα σας υποδεικνύει πλήρη υποταγή και εμπιστοσύνη σε εσάς. Επίσης ζητάει την προσοχή σας. Και όταν ανεβαίνει στην αγκαλιά σας και κουρνιάζει με ευχαρίστηση, δεν υπάρχει αμφιβολία για το πως βλέπει το νέο περιβάλλον της.

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Προϊόντα