Αρέσουν στις γάτες τα χάδια;

Δημοσιεύθηκε από
λεπτά: Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Πριν από μερικά χρόνια, το περιοδικό Frontiers in Psychology επαλήθευσε αυτό που οι κηδεμόνες κατοικιδίων ήδη γνώριζαν: η θετική αλληλεπίδραση με τα ζώα συμβάλλει στη μείωση του άγχους στον άνθρωπο. Πρόκειται για σπουδαία νέα για την υγεία και τη μακροζωία σας. Όμως οι κηδεμόνες γάτας ίσως να αναρωτιέστε αν αυτό το αίσθημα είναι αμοιβαίο. Αρέσουν στις γάτες τα χάδια; Λατρεύουμε να παίρνουμε τις γάτες μας αγκαλιά. Αρέσει όμως και σε εκείνες το ίδιο;

Αν το κάνετε σωστά, η απάντηση είναι ναι. Παρά τον ευρέως διαδεδομένο και καλά εδραιωμένο μύθο που θέλει τις γάτες να μην είναι φιλικές, πολλές από αυτές απολαμβάνουν τη στοργή που λαμβάνουν από τους ανθρώπους τους. Στην πραγματικότητα, τα χάδια και οι αγκαλιές συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας τρυφερής σχέσης μεταξύ σας.

Χάδια: διαφορετικές προσεγγίσεις

Το χάιδεμα της γάτας σας είναι ίσως μια περίεργη υπόθεση. Τα σημάδια που στέλνει μια γάτα είναι εύκολο να παρερμηνευθούν με αποτέλεσμα να καταλήξετε να την αγγίζετε με λάθος τρόπο ή σε σημεία που δεν της αρέσει.

Χέρι χαϊδεύει ρωσική μπλε γάτα που είναι ξαπλωμένη σε χαλί με λουλουδάτο μοτίβο.
Ας υποθέσουμε ότι η γάτα σας κυλιέται στο πάτωμα εκθέτοντας την κοιλιά της. Ωστόσο, ενώ προσπαθείτε να χαϊδέψετε τη χνουδωτή κοιλίτσα της, εκείνη αντιδρά με γρατζουνιά ή δάγκωμα. Σύμφωνα με την Cats Protection, όταν η γάτα σας κυλιέται ανάσκελα, το κάνει για να σας δείξει ότι σας εμπιστεύεται. Για τις περισσότερες γάτες λοιπόν, δεν αποτελεί πρόσκληση για χάιδεμα! Σε περίπτωση που σας γρατζουνίσει ή σας δαγκώσει, ίσως αναρωτηθείτε αν σας απεχθάνεται ή αν τελικά δεν θέλει να τη χαϊδεύουν καθόλου. Στην πραγματικότητα, σας λέει απλά ότι δεν θέλει να τη χαϊδέυετε σε εκείνο το σημείο, τη δεδομένη στιγμή.

Το 2013, δημοσιεύτηκε μια μελέτη από το περιοδικό Physiology & Behaviour, της οποίας τα αποτελέσματα διαστρεβλώθηκαν σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα πολλοί να θεωρήσουν πως το χάιδεμα προκαλεί άγχος στις γάτες. Ο John Bradshaw, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ της Αγγλίας, με δηλώσεις του στο National Geographic, διαβεβαιώνει ότι το χάιδεμα δεν ενισχύει το άγχος στις γάτες. Για την ακρίβεια, το πείραμα αφορούσε το κατά πόσο το άγχος εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο στις γάτες που ζουν μόνες τους από ό,τι σε εκείνες που ζουν σε νοικοκυριά που φιλοξενούν και άλλες γάτες. Το χάιδεμα μπορεί να ανακουφίσει τη γάτα σας, επομένως μη διστάζετε να την αγκαλιάσετε.

Κεφάλι, ώμοι, μάγουλα και μύτη

Σε ποια σημεία λοιπόν αρέσει στις γάτες να τις χαϊδεύουν; Τα αγαπημένα τους σημεία είναι συνήθως το κεφάλι, το πηγούνι και ο λαιμός. Παρόλο που ορισμένες γάτες χαίρονται όταν αγγίζουν την ουρά τους, άλλες αντιδρούν αρνητικά ή μπορεί να νιώσουν ακόμη και πόνο. Ξεκινήστε σιγά σιγά, δίνοντας μεγάλη προσοχή στις αντιδράσεις της γάτας σας στο άγγιγμά σας και σεβόμενοι πάντα τις προτιμήσεις της.

Όταν πλησιάζετε τη γάτα σας, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να της αφήνετε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αφήστε τη να μυρίσει το δείκτη σας και να ακουμπήσει πρώτα τη μύτη της πάνω του. Αν θελήσει αγκαλιές, θα πιέσει το πρόσωπό της στο χέρι σας στρέφοντάς σας στα αυτιά της, το πηγούνι της ή όπου αλλού επιθυμεί. Όσο προχωράτε αργά, το περιβάλλον που δημιουργείτε θα είναι και πιο χαλαρό. Αν αρχίσει να σας σκουντάει με το κεφάλι της ή να τρίβει τα μάγουλά της στο σώμα σας, αυτό αποτελεί καλό σημάδι. Οι γάτες το κάνουν αυτό για να μεταφέρουν τη μυρωδιά τους, μέσω των αδένων που διαθέτουν στο μάγουλο, στα αγαπημένα τους σημεία και στα μέλη της οικογένειάς τους.

Πέρα από τα χάδια, αρέσει στις γάτες να τις κρατάνε αγκαλιά; Ορισμένες φορές. Οι περισσότερες λατρεύουν να κουρνιάζονται δίπλα στους κηδεμόνες τους, και συνήθως ανταποκρίνονται όταν τις κρατάτε αγκαλιά, αν τις εξοικειώσετε με αυτό σταδιακά. Η καλύτερη προσέγγιση είναι να ξεκινήσετε με μερικά απαλά χάδια και στη συνέχεια να τη σηκώσετε προσεκτικά. Φροντίστε να πιάσετε και τα τέσσερα πόδια της ώστε να μην αιωρούνται. Αν νιώσει ασφάλεια στην αγκαλιά σας, θα είναι περισσότερο πρόθυμη να παραμείνει εκεί. Αν ζορίζεται και προσπαθεί να ξεφύγει, αφήστε την απαλά κάτω και προσπαθήστε ξανά αργότερα. Η εξοικείωση απαιτεί μικρά βήματα (και περιστασιακά μια νόστιμη λιχουδιά για επιβράβευση!).

Πορτοκαλί γάτα που της ξύνουν το πηγούνι.

Παίζει ρόλο η φυλή; Η ηλικία;

Ορισμένες φυλές γάτας είναι πιο δεκτικές στα χάδια και τις αγκαλιές από άλλες. Η Σιαμαία, για παράδειγμα, είναι μια παιχνιδιάρικη και εύθυμη φυλή που απαιτεί την προσοχή σας, όπως και η στοργική Ragdoll.

Μην ανησυχείτε αν η γάτα σας αντιστέκεται. Ισως να είναι τέτοια η προσωπικότητά της ή να έχει μάθει έτσι. Όταν η γάτα δεν έχει εξοικειωθεί με τον άνθρωπο σε μικρή ηλικία, ενδέχεται να είναι απρόθυμη να δεχτεί τη στοργή σας. Ίσως επίσης να χρειάζεται περισσότερο καλόπιασμα αν την υιοθετήσετε όταν είναι ήδη ενήλικη και δεν γνωρίζετε την ιστορία της. Μπορείτε να εξοικειώσετε τη γάτα σας με τα χάδια χρησιμοποιώντας κάποιες από τις παραπάνω στρατηγικές, ωστόσο ορισμένες γάτες απλώς δεν θέλουν να τις παίρνουν αγκαλιά και προτιμούν να κάθονται δίπλα σας.

Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης γίνεται σταδιακά σε κάθε σχέση. Αν επενδύσετε την αγάπη και τη στοργή σας, η ανταμοιβή σας θα είναι η απόκτηση ενός γούνινου καλύτερου φίλου (και η ευκαιρία ίσως να τρίψετε την κοιλίτσα του).

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Η Christine O'Brien είναι συγγραφέας, μητέρα και κηδεμόνας κατοικίδιων ζώων εδώ και πολλά χρόνια. Οι δύο ρωσικές μπλε γάτες της μάλιστα εξουσιάζουν το σπίτι της. Έχει επίσης συνεισφέρει στις εξής δημοσιεύσεις/ιστοσελίδες: Care.com, What to Expect, και Fit Pregnancy, όπου γράφει για τα κατοικίδια ζώα, την εγκυμοσύνη και την οικογενειακή ζωή. Βρείτε την και ακολουθήστε την στο Instagram και στο Twitter @brovelliobrien.

Σχετικά άρθρα

Σχετικά προϊόντα

 • Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT + WEIGHT Ξηρή τροφή για Νεαρές Ενήλικες Γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Καινοτόμος διατροφή που αποδεδειγμένα βοηθά τις ενήλικες γάτες να διατηρούνται υγιείς και  σε εξαιρετική φόρμα μετά τη στείρωση και με ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων συστατικών για την υποστήριξη της υγείας του ουροποιητικού.</p>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten τροφή με Κοτόπουλο

  ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ, ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ
  Buy Now »
 • Hill's Science Plan Sterilised Cat Ξηρή Τροφή για Ενήλικες Γάτες

  <p>Οι στειρωμένες γάτες έχουν πάνω από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες και να υποφέρουν από προβλήματα του ουροποιητικού. Η Hill's™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Sterilised Cat Young Adult έχει σχεδιαστεί για να καλυψει τις ανάγκες των στειρωμένων γατών. Σχεδιασμέμη με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και μια μοναδική σύνθεση διαχείρησης βάρους.</p>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sensitive Stomach & Skin Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Sensitive Stomach & Skin παρέχει μια απόλυτα ισορροπημένη διατροφή για τα ευαίσθητα πεπτικά συστήματα και για τη βελτίωση της υγείας του δέρματος και του τριχώματος.</p><ul><li>Αυξημένα επίπεδα Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων για υγιές δέρμα και τρίχωμα.</li><li>Ειδικό μείγμα ινών που υποστηρίζει την υγεία του εντέρου</li><li>Θρέφει το δέρμα και αναπληρώνει τα φυσικά του έλαια</li><li>Κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά οφέλη</li><li>Χωρίς συνθετικά χρώματα, ενισχυτικά γεύσης, ή συντηρητικά.</li></ul><p>100% ΕΓΓΥΗΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ</p><p>* Για τη ποιότητα τη συνέπεια και τη γεύση , ή τα χρήματά σας πίσω.</p><ul><br></ul>
  Buy Now »