Έχουν οι γάτες προστατευτική συμπεριφορά προς τους κηδεμόνες τους;

Δημοσιεύθηκε από
Χρόνος διαβάσματος

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Οι σκύλοι είναι γνωστοί για την απόλυτη αφοσίωσή τους στους κηδεμόνες τους, όμως ισχύει το ίδιο και για τις γάτες; Μάθετε αν η γάτα σας έχει προστατευτική διάθεση απέναντί σας και με ποιον τρόπο το εκδηλώνει.

Είναι οι γάτες προστατευτικές;

Τα στερεότυπα συνήθως εμφανίζουν τις γάτες ως ψυχρές και απόμακρες, ακόμη και απέναντι στους ανθρώπους που τις φροντίζουν. Ωστόσο στην πραγματικότητα οι γάτες είναι συχνά προστατευτικές απέναντι στους ανθρώπους τους, όσο ακριβώς και οι σκύλοι. Με άλλα λόγια, οι γάτες ανταποδίδουν την αγάπη που δέχονται από την οικογένειά τους. Μια πρωτοποριακή έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε το 2011, έδειξε για πρώτη φορά ότι οι δεσμοί μεταξύ γάτας και κηδεμόνα είναι εξίσου ισχυροί με εκείνους μεταξύ ανθρώπων.

Ίσως να μην το αντιλαμβάνεστε πλήρως, όμως η γάτα σας δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο που ακριβώς βρίσκεστε και στο τι κάνετε χρησιμοποιώντας την εξαιρετική της ακοή και όσφρηση προκειμένου να είστε ασφαλείς. Το BBC παραθέτει περιστατικά όπου γάτες ανίχνευσαν καρκίνο και καρδιακές παθήσεις ή προειδοποίησαν τους κηδεμόνες τους για καρδιακό επεισόδιο, όπως επίσης και περιπτώσεις όπου προστάτευσαν τους νεαρούς ιδιοκτήτες τους από νταήδες ή υπηρέτησαν στο πλευρό των ανθρώπων στο Βασιλικό Ναυτικό!

Γκρίζα σκωτσέζικη γάτα στην αγκαλιά μιας γυναίκας που την κρατάει σφιχτά κόντρα στο πρόσωπό της.

Συνήθως, οι γάτες φροντίζουν να προστατέυουν τους ιδιοκτήτες τους από ανθρώπους που θεωρούν επικίνδυνους. Αν και πρόκειται για σκληρούς κυνηγούς, ο άνθρωπος φαίνεται τεράστιος και τρομακτικός στα μάτια τους. Οι γάτες υπερασπίζονται ενστικτωδώς τόσο την περιοχή τους όσο και τη δική σας.

Ίσως η εικόνα της γάτας σας να επεμβαίνει σωτήρια σε περίπτωση κινδύνου να φαίνεται χαριτωμένη, ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά από τη δική της σκοπιά. Ο διάσημος συμπεριφοριστής ζώων Δρ John Bradshaw, του National Geographic, διατυπώνει επιφυλάξεις απέναντι στην τάση κάποιων ανθρώπων να φαντάζονται ότι οι «σκέψεις και προθέσεις των ζώων μοιάζουν με τις δικές μας». Αν η γάτα σας επιχειρήσει να σας προστατέψει από κάτι (ή κάποιον), το πιθανότερο είναι ότι ακολουθεί το ένστικτό της.

Σημάδια γάτας με υπερπροστατευτική συμπεριφορά

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπερπροστατευτικότητα μιας γάτας μπορεί να φτάσει σε σημείο επιθετικότητας. Δώστε προσοχή στη μη λεκτική επικοινωνία της γάτας σας, ώστε να προσδιορίσετε ευκολότερα τους λόγους που προκαλούν την αμυντική της συμπεριφορά.

Για να διαπιστώσετε αν η γάτα σας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, αναζητήστε τα ακόλουθα σημάδια της γλώσσας του σώματος:

 • Διασταλμένα μάτια
 • Τεντωμένα αυτιά στραμμένα προς τα έξω, σαν δορυφορικά πιάτα
 • Απότομες, γρήγορες κινήσεις της ουράς
 • Σκυμμένη στάση
 • Εκτεθειμένα δόντια ή/και νύχια
 • Σφύριγμα, γρύλισμα ή τσιρίδα
 • Μάσημα ή ξύσιμο

Διαχείρηση υπερπροστατευτικής γάτας

Η υπερπροστατευτικότητα οφείλεται στο φόβο και ο φόβος μετατρέπεται σε επιθετικότητα. Πριν, όμως, βγείτε να αγοράσετε μια πινακίδα «Προσοχή! Επιθετική γάτα» για την εξώπορτά σας, αναζητήστε τρόπους για να ησυχάζετε την επιθετική γάτα σας και δείξτε της ότι η συμπεριφορά αυτή δεν είναι αποδεκτή.

Να ξέρετε ότι τόσο η επιβράβευση όσο και η τιμωρία της γάτας που εκδηλώνει επιθετικότητα θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται. Η RSPCA επισημαίνει ότι είναι μάλλον απίθανο να καταλάβει η γάτα σας τους λόγους για τους οποίους τη μαλώνετε ή την τιμωρείτε Αντί να αποτρέψετε την ανεπιθύμητη συμπεριφορά, ενδέχεται να την επιδεινώσετε προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη νευρικότητα ή φόβο στη γάτα σας. Η καλύτερη στάση σε τέτοιου είδους καταστάσεις; Αγνοήστε την και απομακρυνθείτε, ενθαρρύνοντας και τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο.

Είναι οι γάτες προστατευτικές; Το κατοικίδιο ζώο σας αντιδρά ενστικτωδώς όταν μυρίζει, ακούει ή αισθάνεται κάτι παράξενο ή ασυνήθιστο. Είναι επίσης στο DNA τους να αμύνονται όταν φοβούνται. Τουλάχιστον γνωρίζετε έτσι πως σε περίπτωση κινδύνου, η γάτα σας θα είναι δίπλα σας.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Η Christine O'Brien είναι συγγραφέας, μητέρα και κηδεμόνας κατοικίδιων ζώων εδώ και πολλά χρόνια. Οι δύο ρωσικές μπλε γάτες της μάλιστα εξουσιάζουν το σπίτι της. Βρείτε την και ακολουθήστε την στο Instagram και στο Twitter @brovelliobrien.

 

Ελέγχθηκε από τον Δρ Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Σχετικά άρθρα

Σχετικά προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η Hill's<sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της βέλτιστης σωματικής κατάστασης, με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, καλές πρωτεΐνες και ενισχυμένη με ω-3 λιπαρά οξέα.</p> <ul> <li>Υποστηρίζει τη διατήρηση της καλής μυϊκής μάζας και το ιδανικό σωματικό βάρος. <li>Τα ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων στοιχείων υποστηρίζουν την υγεία του ουροποιητικού. <li>Πολύ εύπεπτα συστατικά για τη βέλτιστη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. <li>100% εγγύηση για ποιότητα, για σταθερή σύνθεση και γεύση.</li></ul>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <ul><ul><li>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight  έχει ένα μοναδικό μείγμα συστατικών και χαμηλή σε λιπαρά περιεκτικότητα. Σχεδιασμένη για να βοηθήσει την γάτα σας στην επίτευξη του υγιούς βάρους για μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.</li></ul><li>
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Adult Optimal Care™ τροφή για γάτες με Τόνο

  ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών), ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών)
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult τροφή για γάτες με Αρνί

  ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών), ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΓΑΤΕΣ (1-7 ετών)
  Buy Now »