Γάτες και Χριστουγεννιάτικα δέντρα: Ασφάλεια και για τα δύο

Published by
min read

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Ο γάτος της Μπρέντα Μάρτιν, o Μαξ, κάποτε έριξε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στην προσπάθειά του να πηδήξει πάνω του.

Ο Μαξ έχει φύγει πλέον, αλλά η Μπρέντα και ο σύζυγός της, ο Τζον Μάγιερς, πήραν το μάθημά τους: Οι γάτες και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα μπορούν να είναι ένας καταστροφικός συνδυασμός. Οπότε, σε μία προσπάθεια να κάνουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους ασφαλές για τις γάτες, άρχισαν να το στερεώνουν από τον τοίχο.

Οι δυο τους γάτες, η Σούγκαρ και η Σπάις, λατρεύουν να σκαρφαλώνουν στα χριστουγεννιάτικα δέντρα κάθε χρόνο και να φωλιάζουν στα κλαδιά τους χαζεύοντας τα φωτάκια. Κάποια Χριστούγεννα, ο Τζον μπαίνοντας βρήκε την Σπάις να έχει φτάσει στην κορυφή του σχεδόν 3 μέτρων δέντρου.

"Καθόταν εκεί πάνω κουρνιασμένη σαν αστέρι," λέει η Μπρέντα.

Spice climbing the Christmas tree.

Παρόλο που ίσως φαίνεται σχεδόν αδύνατον να κρατήσετε τη γάτα σας (ειδικά τα νεαρότερα γατάκια) μακριά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας, μπορείτε να μειώσετε τα προβλήματα από ένα περίεργο γατάκι που του αρέσει να σκαρφαλώνει.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο ασφαλές για γάτες

Η Παμ Τζόνσον-Μπένετ, ειδική στη συμπεριφορά των γατών, προτείνει αρκετούς τρόπους για να διατηρήσετε και τις γάτες και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα ασφαλή αυτή την εορταστική περίοδο. Το καλύτερο, λέει, είναι να τοποθετήσετε το δέντρο σε ένα δωμάτιο που μπορείτε να κλείνετε όταν δεν επιβλέπει κανείς τον τριχωτό σας φίλο. Έτσι μπορείτε απλά να κλείσετε την πόρτα όταν λείπετε και να βεβαιωθείτε πως δεν θα βρείτε τυχόν εκπλήξεις στο σπίτι όταν επιστρέψετε.

Αλλά αν αυτό είναι αδύνατον, οι άλλες προτάσεις της περιλαμβάνουν να ακολουθήσετε τα βήματα που ακολούθησαν η Μπρέντα και ο Τζον:

 • Στερεώστε το δέντρο στον τοίχο ή το ταβάνι. Στερεώνοντάς το με πετονιά και μία βίδα με κρίκο είτε στον τοίχο είτε στο ταβάνι, μπορείτε να κάνετε πολύ πιο δύσκολο για μια γάτα να το ρίξει.
 • Επενδύστε σε μια μεγάλης αντοχής βάση για το δέντρο. Βρείτε μια βάση που μπορεί να υποστηρίξει το βάρος και το ύψος του δέντρου, ακόμα και όταν αυτό δέχεται την επίθεση μιας γάτας που σκαρφαλώνει πάνω του.
 • Αδειάστε την περιοχή από έπιπλα. Μία γάτα μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα κοντινό τραπέζι, καναπέ η ράφι για να εκτοξευτεί κατευθείαν στο δέντρο σας.

Κόψτε της το μασούλημα

Παρόλο που η Μπρέντα και ο Τζον δεν είχαν ποτέ κάποια γάτα στην οποία άρεσε να τρώει το ίδιο το δέντρο, υπάρχουν γατάκια που ψάχνουν για κάποια λιχουδιά. Η Τζόνσον-Μπένετ συμβουλεύει να ψεκάζετε τα κλαδιά με ένα πικρό σπρέι κατά του μασουλήματος. Υπάρχουν αρκετά είδη στην αγορά ή μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας αναμιγνύοντας αιθέριο έλαιο εσπεριδοειδών -ή φρέσκο χυμό από λεμόνι- με νερό και ψεκάζοντάς το στο δέντρο. Να θυμάστε: Κάποιες γάτες έχουν μεγαλύτερη απέχθεια σε συγκεκριμένα σπρέι από άλλα, οπότε θα πρέπει να παρατηρήσετε για να δείτε αν το σπρέι αρκεί για να κρατήσει τη γάτα σας μακριά. Αν όχι, δοκιμάστε διαφορετική μάρκα.

Μία γάτα που μασουλάει το δέντρο δεν είναι απλά μία ενόχληση, αλλά και ζήτημα ασφαλείας αν έχετε πραγματικό δέντρο, επισημάνει η Τζόνσον-Μπένετ.

"Οι βελόνες των δέντρων είναι τοξικές σε περίπτωση κατάποσης, και ακόμα δεν ξέρουμε αν το δέντρο έχει ψεκαστεί με χημικά όπως επιβραδυντές φλόγας, συντηρητικά ή παρασιτοκτόνα", γράφει.

Αν καταπιεί βελόνες από πεύκο ή έλατο, υπάρχει πιθανότητα ζημιάς στο συκώτι ή και θανάτου, σύμφωνα με την ειδική συμπεριφοράς για γάτες Μέριλυν Κρίγκερ. Αναφέρει στο Petchathat πως οι βελόνες μπορούν να προκαλέσουν διάτρηση στα έντερα, και οι βελόνες ενός τεχνητού δέντρου μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη των εντέρων.

Οι βελόνες δεν είναι ο μόνος τοξικός κίνδυνος σε ένα ζωντανό χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μπορεί να έχετε δηλητηριώδη εορταστικά φυτά στο σπίτι σας, και επίσης θα πρέπει να προσέχετε να μην πίνει η γάτα από το νερό στη βάση του δέντρου. Η Τζόνσον Μπένετ επισημαίνει πως δεν είναι τοξικός μόνο ο χυμός του δέντρου, αλλά και τα περισσότερα συντηρητικά που μπορεί να προσθέσετε στο νερό, όπως η ασπιρίνη.

Πώς να κρατήσετε την γάτα μακριά από το νερό; Μπορείτε να καλύψετε το δοχείο με δίχτυ ή κολλητική ταινία - με την πλευρά που κολλάει προς τα πάνω - ώστε να εμποδίσετε την πρόσβασή της στο νερό του δέντρου.

Μπελάδες με καλώδια

Sugar, fascinated by the Christmas lights.

Πρέπει να ψεκάσετε το σπρέι κατά του μασουλήματος και στα καλώδια για τα φωτάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου, για την αποτροπή του μασουλήματος. Ελέγξτε αυτούς τους εναλλακτικούς τρόπους που οι ιδιοκτήτες γατών μπορούν να προστατεύσουν τους τριχωτούς φίλους τους έχοντας ταυτόχρονα και ένα λαμπερό δέντρο:

 • Τυλίξτε τα καλώδια σφιχτά γύρω από τα κλαδιά για να μειώσετε τα τμήματα που αιωρούνται ή κρέμονται χαλαρά, που μπορεί να είναι ακαταμάχητα για μια γάτα.
 • Επιλέξτε σταθερά φώτα - αντί για φώτα που αναβοσβήνουν - για να μειώσετε την πιθανότητα η γάτα σας να θέλει να παίξει με αυτά.
 • Καλύψτε τα καλώδια από το δέντρο ως την πρίζα. Απλά περάστε τα μέσα από άδεια ρολά από χαρτί κουζίνας ή τουαλέτας για να τα προστατεύσετε από ένα ζωηρό γατάκι.
 • Ελέγξτε την γάτα και το δέντρο σας για τυχόν ζημιές. Αν η γάτα σας έχει πρόσβαση στο δέντρο όταν κανείς δεν βρίσκεται σπίτι, βεβαιωθείτε πως ελέγχετε τα καλώδια τακτικά για ζημιά από δόντια ή νύχια. Πάντα να αποσυνδέετε το δέντρο όταν κανείς δεν βρίσκεται τριγύρω για να επιβλέπει. Αν πιστεύετε πως η γάτα σας μπορεί να έχει μασήσει ένα καλώδιο από το οποίο περνάει ρεύμα, ελέγξτε το στόμα της για σημάδια από εγκαύματα και ψάξτε για καψαλισμένο τρίχωμα και μουστάκια. Αν υποψιάζεστε πως η γάτα σας έχει τραυματιστεί μασουλώντας τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια, καλέστε άμεσα τον κτηνίατρό σας.

Ασφάλεια στολιδιών

Δεν μπορείτε να κατηγορήσετε την γάτα σας που αγαπάει τα στολίδια. Παραδεχτείτε πως αυτά τα αστραφτερά, ταλαντευόμενα αντικείμενα μοιάζουν πολύ με παιχνίδια. Η γάτα σας δεν γνωρίζει πως εκείνο το στολίδι είναι ένα οικογενειακό κειμήλιο τρίτης γενιάς. Οπότε πώς μπορείτε να κάνετε την γάτα σας να αφήσει ήσυχα τα πολύτιμα στολίδια σας; Για την Μπρέντα, όλα έχουν να κάνουν με την τοποθέτηση.

"Το κάτω ένα τρίτο του δέντρου έχει πράγματα που δεν σπάζουν ή που είναι φθηνά και δεν μας πειράζει αν σπάσουν", λέει η Μπρέντα. Μπορεί να είναι καλύτερο να αφήσετε τα πιο πολύτιμα και εύθραυστα στολίδια σας στο κουτί μέχρι να δείτε πώς αντιδράει η γάτα σας στα υπόλοιπα στολίδια στο δέντρο.

Για την αρμονία ανάμεσα στις γάτες και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, οι προτάσεις της Τζόνσον-Μπένετ σχετικά με τα στολίδια περιλαμβάνουν:

 • Επιλογή στολιδιών που δεν σπάζουν. Διαφορετικά, μία γάτα μπορεί να πατήσει ή να καταπιεί κατά λάθος κάποιο κοφτερό κομμάτι, κάτι που θα κάνει αναγκαία μια επίσκεψη στο κτηνίατρο.
 • Τοποθέτηση των στολιδιών προς το κέντρο του δέντρου παρά σε χαμηλότερα ή εξωτερικά κλαδιά όπου μπορεί να είναι υπερβολικά προσβάσιμα και ελκυστικά για τη γάτα.
 • Χρήση πράσινων πλαστικοποιημένων συρμάτων (σαν αυτά που μπορείτε να βρείτε στο τμήμα λαχανικών του σούπερ μάρκετ σας) για τη στερέωση των στολιδιών στο δέντρο. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να στερεώσετε σταθερά το στολίδι στο κλαδί, δυσκολεύοντας τη γάτα να το ρίξει κάτω με το πόδι της.
 • Ρετρό στολισμός. Αν η γάτα σας έχει εμμονή με το δέντρο, σκεφτείτε να το στολίσετε με απλά χάρτινα στολίδια και χάρτινες γιρλάντες, για να προστατέψετε και τη γάτα και τα στολίδια σας.

Ότι και να κάνετε, μην αφήσετε τις περίεργες γάτες και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα να μπουν εμπόδιο στην γιορτινή διάθεσή σας. Απλά ρωτήστε την Μπρέντα - οι γάτες και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι που δημιουργούν τις γιορτινές αναμνήσεις.

"Πάντα κάθε χρόνο κάνουν μια καινούργια σκανταλιά με το δέντρο και μας κάνουν να γελάμε", λέει. "Τώρα πια αυτά είναι μέρος των οικογενειακών μας παραδόσεων".

Contributor Bio

Kara Murphy

Κάρα Μέρφι

Η Κάρα Μέρφι είναι ανεξάρτητη συγγραφέας και κηδεμόνας κατοικιδίου, και ζει στο Έρι, Πενσυλβάνια. Έχει ένα γκόλντεν ντουντλ με το όνομα Μάντι.

Related Articles

 • Πρακτικές συμβουλές αποθήκευσης τροφών για κατοικίδια

  Το πού αποθηκεύετε την τροφή της γάτας και του σκύλου σας μπορεί να έχει μεγάλη διαφορά στην ποιότητα και στη φρεσκάδα μετά το άνοιγμά της. Δείτε παρακάτω μερικές συνηθισμένες ερωτήσεις και υποδείξεις για τις βέλτιστες πρακτικές αποθήκευσης για όλες της ξηρές τροφές και τις τροφές σε κονσέρβα της Hill's για γάτες και για σκύλους.
 • Γάτα και μωρό

  Πληροφορίες στείρωσης γάτας από την Hill's Pet
 • Μετακόμιση με τη γάτα σας

  Εάν υπάρχει ένα πράγμα περισσότερο αγχώδες από τη μετακόμιση, αυτό είναι η μετακόμιση μαζί με τη γάτα σας.
 • Συνάντηση των συγκατοίκων

  Αν είχατε ήδη μια γάτα στο σπίτι, πιθανώς να γίνει εδαφική όταν φθάσει το νέο γατάκι.

Related products

 • Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT + WEIGHT Ξηρή τροφή για Νεαρές Ενήλικες Γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Καινοτόμος διατροφή που αποδεδειγμένα βοηθά τις ενήλικες γάτες να διατηρούνται υγιείς και  σε εξαιρετική φόρμα μετά τη στείρωση και με ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων συστατικών για την υποστήριξη της υγείας του ουροποιητικού.</p>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Kitten τροφή με Κοτόπουλο

  ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΓΑΤΑΚΙΑ (έως ενός έτους), ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ, ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΓΑΛΟΥΧΙΑ
  Buy Now »
 • Hill's Science Plan Sterilised Cat Ξηρή Τροφή για Ενήλικες Γάτες

  <p>Οι στειρωμένες γάτες έχουν πάνω από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρες και να υποφέρουν από προβλήματα του ουροποιητικού. Η Hill's™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Sterilised Cat Young Adult έχει σχεδιαστεί για να καλυψει τις ανάγκες των στειρωμένων γατών. Σχεδιασμέμη με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά και μια μοναδική σύνθεση διαχείρησης βάρους.</p>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Sensitive Stomach & Skin Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Sensitive Stomach & Skin παρέχει μια απόλυτα ισορροπημένη διατροφή για τα ευαίσθητα πεπτικά συστήματα και για τη βελτίωση της υγείας του δέρματος και του τριχώματος.</p><ul><li>Αυξημένα επίπεδα Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων για υγιές δέρμα και τρίχωμα.</li><li>Ειδικό μείγμα ινών που υποστηρίζει την υγεία του εντέρου</li><li>Θρέφει το δέρμα και αναπληρώνει τα φυσικά του έλαια</li><li>Κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά οφέλη</li><li>Χωρίς συνθετικά χρώματα, ενισχυτικά γεύσης, ή συντηρητικά.</li></ul><p>100% ΕΓΓΥΗΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ</p><p>* Για τη ποιότητα τη συνέπεια και τη γεύση , ή τα χρήματά σας πίσω.</p><ul><br></ul>
  Buy Now »