«Χαμογελάστε!» Πώς να πάρετε την τέλεια φωτογραφία της γάτας σας

Published by
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.) λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Κάθε γάτα είναι μοναδική και στα μάτια του κάθε "γονιού κατοικίδιου" είναι το πιο όμορφο ζώο που έχει ποτέ περπατήσει στη γη. Κι έτσι θα έπρεπε να είναι. Αλλά πως αποτυπώνετε αυτό το συναίσθημα, την προσωπικότητα, αυτό το "κάτι ξεχωριστό" που έχει η γάτα σας σε μια φωτογραφία που θα έχετε πάντα σαν θησαυρό; Λοιπόν, τα καλά νέα είναι ότι ο ερχομός φθηνών ψηφιακών μηχανών το έχει κάνει ευκολότερο από ποτέ...Οι τεχνικές απαθανάτισης μιας εκπληκτικής εικόνας της γάτας σας είναι σχεδόν οι ίδιες που χρησιμοποιείτε για να βγάλετε φωτογραφίες οποιουδήποτε άλλου είδους άγριας ζωής – τεράστια υπομονή, ευελιξία όσον αφορά το φωτισμό και την έκθεση, γνώση των αισθημάτων του ζώου, και πολλές πολλές φωτογραφίες! Με μια ψηφιακή κάμερα δεν έχει σημασία πόσες φωτογραφίες θα τραβήξετε, οπότε μπορείτε να τραβήξετε όσες επιθυμείτε – όσο περισσότερες, τόσο καλύτερη είναι η πιθανότητα απαθανάτισης της τέλειας φωτογραφίας. Ακόμα κι έτσι, είναι καλή ιδέα να προετοιμαστείτε οπότε εδώ σας δίνουμε ορισμένες χρήσιμες οδηγίες που ίσως θέλετε να ξέρετε...

Να είστε συγκεντρωμένοι

Πριν ακόμη πιάσετε την κάμερα για να φωτογραφήσετε τη γάτα σας, σκεφτείτε τι είναι αυτό που θέλετε να συλλάβετε για τις επόμενες γενιές. Είναι ο τρόπος που καταφέρνει να καταλαμβάνει ολόκληρο τον καναπέ όταν κοιμάται; Ή τον τρόπο με τον οποίο πηδάει σαν γαζέλα από το πάτωμα έως την κορυφή μιας βιβλιοθήκης; Αν έχετε ένα ειδικό σκοπό, χρονομετρήστε τη «φωτογράφηση» αντιστοίχως και περιμένετε για την κατάλληλη στιγμή. Η εστίαση είναι επίσης σημαντική από την άποψη της επίτευξης της καλύτερης εικόνας. Θυμηθείτε, το σύστημα αυτοεστίασης μιας κάμερας θα έχει περισσότερη επιτυχία όταν κλειδώνεται σε ένα σταθερό αντικείμενο (όπως ένας βολβός ματιού ή ένα κολάρο) από ότι μια μάζα γούνας. Και, αν η γάτα σας κινείται και αλλάζει την απόστασή της από την κάμερα, θυμηθείτε να συνεχίζετε να εστιάζετε και να εστιάζετε συνέχεια για να αντισταθμίσετε, έτσι ώστε όταν εμφανιστεί αυτή η τέλεια στιγμή, να μπορέσετε να τη συλλάβετε με υψηλή ανάλυση.

Να είστε υπομονετικοί

Η γάτα σας δεν καταλαβαίνει ότι προσπαθείτε να τραβήξετε φωτογραφία με αυτήν – για αυτό το λόγο αρνείται να υπακούσει σε διαταγές του τύπου «μείνε ακίνητη, ακριβώς εκεί» ή «πήγαινε λίγο προς τα αριστερά». Επομένως απλά πρέπει να περιμένετε μέχρι εκείνη να πετύχει την τέλεια πόζα όποτε θελήσει αυτή. Αφήστε την να χαλαρώσει, μην την κυνηγάτε. Αν θέλετε να κοιτάξει προς την κάμερα, δοκιμάστε κρατώντας ένα αγαπημένο παιχνίδι πάνω από την κάμερα για να αποσπάσετε την προσοχή της.

Φερθείτε έξυπνα

Ως γενικός κανόνας, η φωτογραφία με φλας και τα ζώα δεν ταιριάζουν πολύ. Ορισμένες γάτες πανικοβάλλονται από το ξαφνικό δυνατό φως, και το φλας τείνει να «ξεβάφει» τα πλούσια χρώματα των σημαδιών ενός ζώου. Το φυσικό φως – είτε από έξω είτε αυτό που μπαίνει μέσα από ένα παράθυρο – είναι όχι μόνο λιγότερο «τραυματικό» για τη γάτα αλλά δίνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την αναπαραγωγή των χρωμάτων. Κι αν δεν υπάρχει αρκετό φως, η ομορφιά του ψηφιακού είναι ότι μπορείτε πάντα να φωτίσετε τεχνητά τη φωτογραφία αργότερα στον υπολογιστή σας.

Προετοιμαστείτε

Πριν ξεκινήσετε να τραβάτε, σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε τον κατάλληλο φακό και ότι η κάμερα είναι ρυθμισμένη σωστά σε «λειτουργία λήψης». Αν χρησιμοποιείτε κάμερα SLR, ίσως θέλετε να χρησιμοποιήσετε φακό μεταβλητού εστιακού μήκους με υψηλότερη μεγέθυνση για να μπορέσετε να βγάλετε κοντινές φωτογραφίες από απόσταση χωρίς να βρίσκεστε μπροστά στη γάτα σας. Επειδή τα ζώα κινούνται πολύ γρήγορα, πρέπει να έχετε ρυθμίσει την κάμερα σε χρόνο ταχείας έκθεσης, αλλιώς θα καταλήξετε με μια σειρά θολών φωτογραφιών κάθε φορά που η γάτα κουνάει το κεφάλι της. Σε μια SLR, επιλέξτε λειτουργία «προτεραιότητα φωτοφράκτης» και διαλέξτε μεγάλη ταχύτητα φωτογράφησης ¬- 1/200ο του δευτερολέπτου ή πιο γρήγορα – και αφήστε την κάμερα να πραγματοποιήσει τη ρύθμιση έκθεσης. Ή, αν χρησιμοποιείται μια κάμερα «δείχνω & πατάω το κουμπί», επιλέξτε τη λειτουργία «αθλήματα» η οποία έχει προγραμματιστεί για τη σύλληψη γεγονότων ταχείας κίνησης. Αν η κάμερα έχει τη λειτουργία της συνεχούς φωτογράφησης, ρυθμίστε την σε αυτήν την επιλογή – θα ήσασταν τυχεροί και θα τραβούσατε μια ολόκληρη αλληλουχία φανταστικών λήψεων της γάτας σας σε δράση.

Να είστε ψύχραιμοι

Μια καλή φωτογραφία δεν λαμβάνεται απλά κατευθύνοντας το φακό προς το αντικείμενό σας. Σκεφτείτε όλα αυτά που θέλετε να βρίσκονται μέσα στη φωτογραφία καθώς επίσης και τη γάτα σας. Ποιο θα είναι το περιβάλλον; Ένας καναπές, ένα δέντρο στον κήπο, το ονυχοδρόμιο; Ή ίσως θα θέλατε να εστιάσετε αποκλειστικά στο ζώο. Αν η κάμερα σας επιτρέπει να ρυθμίσετε το φακό σε ευρύ διάφραγμα (με χαμηλό f-stop, ίσως 4 ή χαμηλότερο), μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πολύ καλλιτεχνικό αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας το «βάθος πεδίου» για να θολώσετε ό,τι βρίσκεται πίσω από τη γάτα σας. Σκεφτείτε τις γωνίες της κάμερας. Θέλετε να συλλάβετε τη γάτα σας να φαίνεται σκεπτική, τραβήξτε από πλάγια, θέλετε να χαζεύει μπροστά, τραβήξτε από πίσω, ή να κοιτάζει κατευθείαν στο φακό; Χαμηλώστε στο επίπεδο του εδάφους – αυτό όχι μόνο θα σας δώσει καλύτερη προοπτική από ότι η φωτογράφηση πάνω από το κεφάλι της γάτας, αλλά επίσης θα την βοηθήσει να χαλαρώσει.

Να είστε δεκτικοί

Μη φοβάστε να έχετε ανθρώπους στη φωτογραφία. Πόσο πιο ιδιαίτερη θα είναι αυτή η φωτογραφία στο μέλλον αν περιλαμβάνει άλλο ένα αγαπητό πρόσωπο. Ορισμένες φορές, η απλή ένταξη ενός χεριού που χαϊδεύει τη γάτα είναι αρκετή για να δώσει μια πραγματική επιπρόσθετη συναισθηματική ζεστασιά στην εικόνα, και μπορεί επίσης να αποτελεί έναν «ύπουλο» τρόπο για να κρατήσετε μια υπερδραστήρια γάτα για αρκετό χρονικό διάστημα προκειμένου να βγει η φωτογραφία! Προσέξτε πως ο άνθρωπος και η γάτα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Αν είστε τυχεροί, μπορεί απλά να συλλάβετε αυτό το τέλειο στιγμιότυπο όταν ανταλλάσσουν ένα βλέμμα μεταξύ τους ή όταν η γάτα χαλαρώνει και σκάει αυτό το ακτινοβόλο χαμόγελο.

Τέλος, η καλύτερη συμβουλή από όλες...

Αν αρχικά δεν το επιτύχετε, συνεχίστε να προσπαθείτε. Όσο περισσότερο συνηθίζει η γάτα να βρίσκεται γύρω σας και κοντά στην κάμερα, τόσο περισσότερο θα μάθει να την αγνοεί και να συμπεριφέρεται φυσιολογικά.

Και τότε είναι που θα βγάλετε τη φωτογραφία που πάντα θα λιώνει την καρδιά σας κάθε φορά που θα την κοιτάζετε στο μέλλον!

Σχετικά Άρθρα