Ξεκινήστε το νέο έτος με αυτές τις αποφάσεις για το κατοικίδιο ζώο σας

Στο τέλος του ημερολογιακού έτους, πολλοί άνθρωποι υποδέχονται το νέο έτος φτιάχνοντας μια λίστα με τις συνήθειες που θα ήθελαν να αποκτήσουν (ή να κόψουν) για λόγους υγείας και ευεξίας. Γιατί να μην συμπεριλάβετε και το κατοικίδιό σας στις αποφάσεις σας για το νέο έτος;

Στις αποφάσεις σας για το νέο έτος φροντίστε να συμπεριλάβετε και το κατοικίδιό σας. Άλλωστε υπάρχει κανείς που να μπορεί να σας σηκώσει από το κρεβάτι για τον πρωινό περίπατο, αν όχι ο σκύλος σας, ή κάποιος για να παίρνει τον απογευματινό του υπνάκο παρέα με εσάς, αν όχι η γάτα σας;

Παρακάτω θα βρείτε διάφορες ιδέες για να περάσετε εσείς και το κατοικίδιό σας τους δώδεκα επόμενους μήνες με υγεία και ευτυχία!

Άσκηση

Πολλές λίστες αποφάσεων για το νέο έτος περιλαμβάνουν τη δέσμευση για περισσότερη άσκηση, πράγμα που θα έπρεπε να ισχύει και για τα κατοικίδια ζώα. Ο περίπατος με το σκύλο (ή τη γάτα) σας έχει πολλά οφέλη, όπως η ενίσχυση του πεπτικού συστήματος και η προαγωγή της ευκινησίας. Οι πιθανότητες να τηρήσετε το πρόγραμμα άσκησης είναι μεγαλύτερες αν συνοδεύεστε από έναν φίλο. Αν δεν είστε του τρεξίματος, οι χαλαροί περίπατοι είναι εξίσου αποτελεσματικοί. Ακολουθήστε το ρυθμό που ταιριάζει καλύτερα σε εσάς και το κατοικίδιό σας. Δοκιμάστε ένα νέο πάρκο, μονοπάτι πεζοπορίας ή δρόμο στην πόλη. Αν ο τριχωτός φιλαράκος σας ζει κυρίως σε εσωτερικούς χώρους, φροντίστε να τον κρατάτε σε φόρμα με λαστιχένια παιχνίδια ή παίζοντας κρυφτό ή «πιάστο και φέρτο πίσω». Φτιάξτε διασκεδαστικά σπιτικά παιχνίδια μόνοι σας για να απασχολήσετε τη γάτα σας και να βελτιώσετε τις κινητικές της δεξιότητες.

Υγιεινή διατροφή

Η υγιεινή διατροφή είναι άλλη μια συνηθισμένη απόφαση για το νέο έτος... και είναι και η πρώτη που ξεχνάμε να τηρήσουμε συνήθως. Όλοι γνωρίζουμε ότι η υγιεινή διατροφή συμβάλλει στην ευημερία σας. Μην ξεχνάτε όμως και το κατοικίδιο ζώο σας καθώς το ίδιο ισχύει για αυτό και τη δική του διατροφή. Αποφύγετε να ταΐζετε τη γάτα ή το σκύλο σας με υπολείμματα από το τραπέζι, καθώς αυτό που για εσάς είναι απλά ένα μικρό μεζεδάκι μπορεί να αποτελεί ολόκληρο γεύμα για το κατοικίδιό σας.

Πριν αλλάξετε την τροφή του κατοικιδίου σας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, καθώς κάθε ζώο έχει ξεχωριστές ανάγκες. Τα κατοικίδια είναι ζώα της συνήθειας και η αλλαγή τροφής δεν γίνεται πάντα εύκολα για τη γάτα ή τον σκύλο. Να είστε υπομονετικοί, όπως ακριβώς και με τις δικές σας διατροφικές συνήθειες.

Ανακούφιση από το άγχος

Χαϊδεύοντας τον σκύλο ή τη γάτα σας μειώνετε τα επίπεδα άγχους και την αρτηριακή σας πίεση, όμως γνωρίζατε ότι ορισμένες φορές αρκεί μόνο να κοιτάζετε ένα ζώο για να ανακουφιστείτε από το άγχος; " Δεν χρειάζεται καν να τα αγγίζετε. Αρκεί να κοιτάτε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα" Vetstreet. " Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και το να παρακολουθείτε ψάρια μέσα σε ένα ενυδρείο. Αν έχετε νιώσει ποτέ μια έξαρση αγάπης βλέποντας τη γάτα σας να κουλουριάζεται στο αγαπημένο της σημείο, ξέρετε πόσο ισχυρή μπορεί να είναι απλά και μόνο η παρουσία του κατοικίδιου ζώου.

Μπορείτε επίσης να ενσωματώσετε την ενσυνειδητότητα στην καθημερινή ρουτίνα φροντίδας του κατοικιδίου σας. Την επόμενη φορά που ο σκύλος σας θα κάνει στάση για να μυρίσει τριαντάφυλλα, αντί να τον πιέσετε, πάρτε μια βαθιά ανάσα, κάντε έναν χαιρετισμό στον ήλιο και απολαύστε μια ήσυχη στιγμή γαλήνης.

Γνωρίστε νέους ανθρώπους (και ζώα)

Αν τόσο εσείς όσο και το κατοικίδιό σας είστε σπιτόγατοι, προσθέστε στις αποφάσεις σας για το νέο έτος τη δημιουργία νέων φιλιών! Τα κατοικίδια ζώα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διευρύνετε το κοινωνικό σας περιβάλλον, καθώς δημιουργείτε αμέσως δεσμούς με άλλους φιλόζωους.

Χρειάζεστε λίγη ενθάρρυνση για να βγείτε από το σπίτι; Ξεκινήστε το περπάτημα. Όπως ήδη αναφέρθηκε προηγουμένως, το περπάτημα έχει πολλά οφέλη τόσο για την υγεία σας όσο και για το κατοικίδιό σας, ενώ είναι επίσης εξαιρετική δραστηριότητα για τη βελτίωση της κοινωνικής σας ζωής. Το κατοικίδιό σας είναι ένα ενδιαφέρον θέμα για να ξεκινήσετε μια κουβέντα, ακόμη και αν έχετε βγει μέχρι τη γωνιακή καφετέρια για να πιείτε έναν καφέ. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με το τοπικό καταφύγιο ζώων για να δείτε αν διοργανώνει εκδηλώσεις συγκέντρωσης χρημάτων, όπως περιπάτους για σκύλους. Θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε νέους ανθρώπους, ο σκύλος σας θα χαρεί με την ευκαιρία κοινωνικοποίησης ενώ παράλληλα θα συμβάλλετε στην υποστήριξη ενός αξιόλογου φιλανθρωπικού οργανισμού.

Μάθετε μια νέα δεξιότητα

Το νέο έτος είναι μια καλή στιγμή για να αποφασίσετε να μάθετε μια νέα δεξιότητα. Συμπεριλάβετε και το σκύλο ή τη γάτα σας σε αυτή την απόφαση. Καθώς αφιερώνετε χρόνο και προσπάθεια στην εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας, μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο για να βοηθήσετε το κατοικίδιό σας να μάθει ένα νέο κόλπο ή μια νέα εντολή. Αν αποφασίσετε να παρακολουθήσετε μαθήματα φωτογραφίας π.χ., σκεφτείτε να γραφτείτε και σε μαθήματα εκπαίδευσης για το κατοικίδιό σας. Ακόμη και αν το κατοικίδιό σας είναι ηλικιωμένο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να μάθει νέα κόλπα. Αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να βοηθήσετε το κατοικίδιό σας να μάθει νέα πράγματα, θα μπορέσετε και εσείς να παραμείνετε προσηλωμένοι στο νέο σας αντικείμενο.

Οι αποφάσεις για το νέο έτος τηρούνται πάντα ευκολότερα όταν έχετε ένα σύστημα υποστήριξης που σας δίνει κίνητρα. Ποιος είπε πως πρέπει ντε και καλά να βρείτε άλλο έναν άνθρωπο για να σας συνοδεύει; Η ένταξη του σκύλου ή της γάτας σας στις αποφάσεις σας για το νέο έτος είναι μια πολύ καλή μέθοδος για να έχετε το νου σας στην επίτευξη του στόχου, πράγμα που θα σας ωφελήσει και τους δύο. Καλή τύχη με τις αποφάσεις σας για το νέο έτος, τόσο φέτος όσο και κάθε χρόνο από δω και στο εξής.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Η Christine O'Brien είναι συγγραφέας, μητέρα και ιδιοκτήτρια κατοικίδιων ζώων εδώ και πολλά χρόνια. Οι δύο ρωσικές μπλε γάτες της μάλιστα εξουσιάζουν το σπίτι της. Έχει επίσης συνεισφέρει στις εξής δημοσιεύσεις/ιστοσελίδες: What to Expect Word of Mom, xoJane, Fit Pregnancy και Care.com, όπου γράφει για τα κατοικίδια ζώα και την οικογενειακή ζωή. Βρείτε την και ακολουθήστε την στο Instagram και στο Twitter @brovelliobrien