Γάτα ή σκύλος: Ποιο από τα δύο είναι το ιδανικό κατοικίδιο για μένα;

Δημοσιεύτηκε από
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.) λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Η συνύπαρξη σκύλου και γάτας δεν είναι απαραίτητα πράγμα αδύνατο. Στην πραγματικότητα, τα δύο αυτά είδη μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά παρά τις σημαντικές διαφορές τους. Πώς όμως οι διαφορές μεταξύ τους μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση σας με το κατοικίδιο ζώο σας ή την απόφασή σας να επιλέξετε να υιοθετήσετε μονάχα ένα από τα δύο είδη, εάν δεν γίνεται αλλιώς; Ας πάμε στο ψητό λοιπόν.

Εδώ θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να λύσετε το δίλημμα μεταξύ γάτας και σκύλου και να απαντήσετε στην ερώτηση «ποιο από τα δύο είναι το ιδανικό κατοικίδιο για μένα;»

Οι σκύλοι είναι ζώα αγέλης

Two black and silver miniature schnauzer dogs chewing on the same stick.Στην άγρια φύση, οι σκύλοι σχηματίζουν αγέλες μέσα από τις οποίες συνεργάζονται για την εύρεση τροφής και την δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας, όπως μαθαίνουμε από την ιστοσελίδα Veterinarians.com. Στην αγέλη υπάρχει συνήθως ένας ηγέτης, ή αλλιώς ένας «σκύλος άλφα» (από τον αγγλικό όρο alpha dog), τον οποίο οι υπόλοιποι ακολουθούν. Το ένστικτο της αγέλης ενυπάρχει και στα κατοικίδια κουτάβια, πράγμα που τα καθιστά κοινωνικά, φιλικά και χαρούμενα που ανήκουν σε μια οικογένεια, ή ακόμα και σε ένα άτομο, που τους προσφέρει τροφή και φροντίδα.

Οι σκύλοι ακολουθούν ενστικτωδώς την αγέλη οπουδήποτε, γεγονός που τους καθιστά πιο ανοιχτούς σε νέες εμπειρίες, όπως τα ταξίδια ή οι μετακομίσεις. Η νοοτροπία της αγέλης μάλιστα είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν αντέχουν τη μοναξιά, ειδικά για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα. Οι σκύλοι επιζητούν τη στοργή και την προσοχή. Κατ' αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να πούμε πως το να έχει κανείς σκύλο είναι σαν να έχει ένα μικρό παιδί.

Οι γάτες είναι μοναχικοί κυνηγοί

Στη άγρια φύση, τα περισσότερα αιλουροειδή αντιθέτως είναι μοναχικοί νυχτερινοί κυνηγοί, με εξαίρεση τα λιοντάρια . Σε αντίθεση με τους σκύλους, οι γάτες μπορούν να πηδούν και να σκαρφαλώνουν, πράγμα που τις βοηθά στο κυνήγι και διευκολύνει τη διαφυγή τους όταν παρουσιαστεί κάποια απειλή. Τα αιχμηρά, ανασυρόμενα νύχια τους παρέχουν ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα καθώς τις διευκολύνουν να αρπάξουν και να κρατήσουν τη λεία του, αλλά και να αμυνθούν όταν βρεθούν απέναντι σε επικίνδυνους θηρευτές.

Έτσι, οι γάτες δεν έχουν ανάγκη από κανέναν για να φροντίσουν τον εαυτό τους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αναζητούν την εδαφική κυριαρχία.

Αυτά τα ένστικτα καθιστούν τις οικιακές γάτες πολύ πιο ανεξάρτητες από τους σκύλους. Αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα τους μάλιστα τις κάνει να μοιάζουν απόμακρες. Κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας και τους αρέσει να τριγυρνάνε μέσα στο σπίτι μέσα στη νύχτα.

Τους αρέσει όχι μόνο να έχουν τον δικό τους προσωπικό χώρο, αλλά και να σηματοδοτούν την επικράτειά τους αφήνοντας... σημάδια έξω από την αμμοδόχο τους, ειδικά πριν από τη στείρωση ή τον ευνουχισμό. Αυτή η εδαφικότητα προσθέτει περισσότερο άγχος στον ιδιοκτήτη τους όταν έρθει η ώρα για μια μεγάλη αλλαγή όπως είναι μια μετακόμιση ή ακόμη και στη περίπτωση μίας απλής αναδιαμόρφωσης του χώρου.

Παρόλο που οι γάτες διαχειρίζονται καλύτερα την απουσία του ιδιοκτήτη τους απ’ ό,τι οι σκύλοι, αφού από τη φύση τους είναι ανεξάρτητα ζώα, μη ξεχνάτε πως κάθε γάτα είναι διαφορετική. Ορισμένες φυλές είναι πιο κοινωνικές από άλλες. Οι γάτες αναπτύσουν συχνά εξαιρετικά ισχυρούς δεσμούς με τους ανθρώπους που τις φροντίζουν. Κάποιες αναπτύσσουν άγχος αποχωρισμού σε περίπτωση που χάσουν τον ιδιοκτήτη τους, ειδικά όταν ύστερα μεταβιβάζονται από τον έναν ιδιοκτήτη στον άλλο. Πρόκειται για πολύ έξυπνα πλάσματα τα οποία, ενώ έχουν τη νοοτροπία του κυνηγού χαραγμένη στο DNA τους, γνωρίζουν πολύ καλά ποιος είναι εκείνος πους τις ταΐζει και φροντίζει. Οι γάτες δεν είναι τόσο στοργικές όσο οι σκύλοι, τουλάχιστον όχι αρχικά.

Στην πορεία όμως αναπτύσσουν συνήθως ισχυρό δεσμό με τους ανθρώπους με τους οποίους συμβιώνουν, επιζητώντας την τρυφερότητα και τα χάδια τους, ειδικά τα βραδιά προβολής ταινίας. Το προσδόκιμο ζωής τους είναι μεγαλύτερο από εκείνο των σκύλων. Πρόκειται μάλιστα για ένα αρκετά σημαντικό κριτήριο για εκείνους που αμφιταλαντεύονται μεταξύ γάτας και σκύλου.

Εκπαίδευση κατοικιδίου: σύγκριση μεταξύ γάτας και σκύλου

The gray cat with green eyes lies on a sofa. Gray cat with green eyes. Gray cat. Striped not purebred kitten. Small predator. Small cat.Όσον αφορά την εκπαίδευση, οι σκύλοι εκπαιδεύονται συνήθως πιο εύκολα. Η νοοτροπία αγέλης η οποία τους χαρακτηρίζει σημαίνει πως είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν εκείνον που εμφανίζεται ως ηγέτης και είναι γενικά από τη φύση τους πιο υπάκουοι. Κατά τη διαδικασία εκπαίδευσής τους, οι σκύλοι μαθαίνουν να υπακούουν στις εντολές του ιδιοκτήτη τους. Είναι μάλιστα τόσο πρόθυμοι να ικανοποιήσουν τα αφεντικά τους που ακολουθούν τις εντολές με μεγάλη χαρά.

Ωστόσο, κάθε φυλή έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, και ορισμένες παρουσιάζουν μεγαλύτερες ικανότητες μάθησης από άλλες.

Οι γάτες μπορούν επίσης να εκπαιδευτούν, όχι τόσο καλά όσο οι σκύλοι όμως. Απαιτείται πολλή υπομονή και συνέπεια κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τους λόγω της ανεξάρτητης φύσης τους. Ο κύριος στόχος είναι η καθιέρωση ορίων.

Παρ' όλ' αυτά, οι γάτες εμφανίζουν μεγαλύτερη ευελιξία έναντι των σκύλων όσον αφορά την εκμάθηση της επιθυμητής συμπεριφοράς εντός σπιτιού. Η χρήση της αμμοδόχου από τις γάτες γίνεται ενστικτωδώς.

Συχνά, αρκεί να τους υποδειχθεί η τοποθεσία του μια φορά και αυτό είναι όλο. Όταν η γάτα δείχνει να δυσκολεύεται να καταλάβει ποια είναι η χρήση της αμμοδόχου, ή όταν, αργότερα στην πορεία, αρχίζει να ξεχνάει, αυτό συνήθως αποτελεί ένδειξη ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο.

Το να μάθει κανείς τον σκύλο του που και πότε θα κάνει την ανάγκη του είναι πολύ πιο δύσκολη υπόθεση, ειδικά όταν πρόκειται για κουτάβι. Για να μάθει που επιτρέπεται και που όχι, χρειάζεται πολλή επανάληψη και θετική ενίσχυση.

Ο παράγοντας χώρος

Ένας σκύλος μπορεί άνετα να ζήσει σε μικρό διαμέρισμα και να είναι συγχρόνως απόλυτα ευτυχισμένος, αρκεί ο ιδιοκτήτης τους να τον βγάζει βόλτα καθημερινά. Η επιλογή ενός σκύλου είναι ιδανική εάν ο τρόπος ζωής σας είναι αρκετά ενεργός ώστε να μπορείτε να τον βγάζετε για περίπατο ή αν διαθέτετε πίσω αυλή όπου θα μπορεί να τρέχει και να παίζει.

Ωστόσο, εάν ζείτε σε μικρό διαμέρισμα, η επιλογή μιας γάτας, η οποία μπορεί να αποδειχθεί ένας εξαιρετικός σύντροφος, ίσως είναι προτιμότερη. Η γάτα ασκείται μέσω του παιχνιδιού, στο οποίο μπορείτε να συμμετάσχετε και εσείς, ενισχύοντας έτσι τη σχέση σας μαζί της, αλλά και μέσω του κυνηγιού (ελλείψει θηράματος, μπορείτε να τις πάρετε ειδικό παιχνίδι) και του σκαρφαλώματος σε γατόδεντρο (το οποίο θα προμηθευτείτε για το καλό των επίπλων σας!). Έτσι, οι γάτες δεν χρειάζονται πολύ χώρο για να ευδοκιμήσουν. Αντιθέτως μάλιστα, οι γάτες που ζουν σε μεγάλα σπίτια έχουν την τάση να εξαφανίζονται, αφού τους αρέσει να κρύβονται.

Κόστος

Όταν επιλέγετε να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο, τα έξοδα που θα προκύψουν είναι ένα σημαντικό κριτήριο για την επιλογή του είδους. Το κόστος φροντίδας ενός σκύλου, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τα παιχνίδια, την εκπαίδευση και τον λογαριασμό του κτηνίατρου, είναι μεγαλύτερο από αυτό μίας γάτας. Όπως είδαμε, οι γάτες είναι από τη φύση τους ανεξάρτητες και έχουν μάθει να φροντίζουν τον εαυτό τους… τον άνθρωπο τον χρειάζονται ουσιαστικά μονάχα για την εξασφάλιση τροφής Ακόμη και η ψυχαγωγία τους μπορεί να περιοριστεί σε έναν αναμμένο φακό ή ένα φτερό πάνω σε ένα ραβδί, μειώνοντας έτσι και το αντίστοιχο κόστος.

Ποιο είναι το κατάλληλο κατοικίδιο για μένα;

Δεν είναι μονάχα οι γάτες και οι σκύλοι που εμφανίζουν διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες και προσωπικότητες. Σύμφωνα με το περιοδικό Psychology Today, τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που προτιμούν τις γάτες διαφέρουν αρκετά από εκείνα των ατόμων που προτιμούν τους σκύλους. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που επιλέγουν αποκλειστικά γάτες ως κατοικίδια ζώα είναι περισσότερο εσωστρεφείς, λιγότερο κοινωνικοί και πιο μοναχικοί, ενώ εκείνοι που προτιμούν τους σκύλους είναι πιο κοινωνικοί, δυναμικοί και ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες.

Όπως και να’ χει, όποιο και αν είναι το προφίλ σας, αυτό που πρέπει να κρατήσετε είναι πως ένας σκύλος θα χρειαστεί πιθανότατα περισσότερο χρόνο και προσοχή από μια γάτα. Αν ψάχνετε για έναν σύντροφο που θα στέκεται πάντα δίπλα σας, τότε προτιμήστε έναν σκύλο.

Οι γάτες δείχνουν και αυτές στοργή και τρυφερότητα, αλλά μέχρι ενός σημείου. Βαριούνται ή υπερδιεγείρονται εύκολα σε σχέση με τους σκύλους, και χρειάζονται τον χρόνο τους μέχρι να επανέλθουν. Εάν λοιπόν θέλετε ένα κατοικίδιο ζώο το οποίο θα σας κρατάει συντροφιά δίχως να εξαρτάται από εσάς, προτιμήστε μια γάτα.

Βέβαια, όλα αυτά βασίζονται σε απλές γενικεύσεις. Μη ξεχνάτε πως δεν πρόκειται απλά για διαφορετικά είδη, αλλά και για διαφορετικές προσωπικότητες, ασχέτως είδους. Οι παραπάνω γενικεύσεις δεν ισχύουν απαραίτητα σε όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες όπως τα γονίδια, η φυλή, η ιδιοσυγκρασία της φυλής και το ιστορικό του ζώου, οι οποίοι παίζουν ρόλο στο πόσο φιλικό, κοινωνικό και επιδεκτικό στη μάθηση θα είναι το κατοικίδιό σας.

Πριν το υποδεχτείτε στο σπίτι σας, η επιλογή κατοικίδιου ζώου θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διεξοδικής έρευνας. Αν έχετε τη δυνατότητα , κρατήστε το σκύλο ή τη γάτα κάποιου φίλου ή συγγενούς κάποια στιγμή που αυτός θα λείπει, ώστε να δείτε ποιο σας ταιριάζει καλύτερα.

Ύστερα, φροντίστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στο κοντινότερο καταφύγιο ζώων προτού λάβετε την τελική απόφαση να υιοθετήσετε. Το είδος δεν έχει πάντα τόση σημασία όση έχει ο δεσμός που σχηματίζεται μεταξύ ενός ανθρώπου και ενός ζώου. 'Ο,τι ζωάκι και αν επιλέξετε να υιοθετήσετε, αν του δώσετε αρκετή αγάπη και στοργή, θα αποκτήσετε έναν παντοτινό φίλο.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Η Jean Marie Bauhaus είναι ιδιοκτήτρια κατοικίδιων ζώων, blogger και μυθιστοριογράφος. Ζει στην Tulsa της Οκλαχόμα, όπου και εργάζεται συνήθως υπό το βλέμμα των τριχωτών μικρών της φίλων.

Σχετικά Προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Large Breed Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Large Breed with Chicken is formulated for optimal joint and muscle support, for large breed dogs. With clinically proven antioxidants, and glucosamine and chondroitin from natural sources..
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Τροφή για Σκύλους με Κοτόπουλο

  H Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Mature Adult/Senior 7+ Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για την διατήρηση της κινητικότητας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, και γλυκοζαμίνη και χονδροιτίνη από φυσικές πηγές..<br><br><b>