Φροντίστε την γάτα σας για μια ζωή - όχι μόνο τα Χριστούγεννα

Σε όλους αρέσει μια μικρή λιχουδιά πότε-πότε. Και ειδικά τώρα που έρχονται τα Χριστούγεννα. Αλλά παρόλο που μπαίνετε στον πειρασμό να δώσετε στη γάτα σας υπολείμματα φαγητού, πολλές διάσημες Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές ίσως αποδειχθούν επιζήμιες για την υγεία της. Ενώ μια απλή φέτα γαλοπούλας μπορεί να μη φαίνεται υπερβολική, για μια γάτα αυτό θα μπορούσε να ισοδυναμεί με εφτά φέτες γαλοπούλας στον άνθρωπο!

Να δώσετε λιχουδιά ή να μην δώσετε;

Ορισμένες γάτες είναι πολύ καλές στο να παρακαλούν για φαγητό και δρουν σαν να μην έχουν φάει τίποτα για μέρες! Αλλά αυτό που συχνά θέλουν είναι απλώς η προσοχή σας, όχι ένα μέρος του εορταστικού σας πιάτου. Επομένως δοκιμάστε να περιποιηθείτε και να παίξετε μαζί της αντί να μοιραστείτε το γεύμα σας. Το τάισμα της γάτας σας με υπολείμματα φαγητού από το τραπέζι όχι μόνο ενθαρρύνει κακές συνήθειες – και το να έχετε τη γάτα σας στο τραπέζι, ειδικά όταν έχετε επισκέπτες, μπορεί να είναι απαγορευτικό, αλλά το τάισμα με ανθρώπινη τροφή γενικά μπορεί να έχει δυσμενή επίδραση στην υγεία της γάτας σας. Επομένως μη φοβηθείτε να ζητήσετε από τους ευγενείς επισκέπτες σας να μη την ταΐζουν με υπολείμματα φαγητού από το τραπέζι ή να τις δίνουν το λάθος τύπο λιχουδιάς.

Ορισμένα υπολείμματα φαγητού είναι τοξικά στις γάτες

Η σίτιση της γάτας σας με πολύ πλούσιο φαγητό ή ορισμένες ανθρώπινες λιχουδιές μπορεί να αναστατώσει το πεπτικό της σύστημα. Για παράδειγμα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και ορισμένα λαχανικά με ρίζα περιέχουν ουσίες που μπορεί να είναι τοξικές για τις γάτες και να προκαλέσουν μια μορφή αναιμίας. Και θυμηθείτε, δεν είναι απλώς η ωμή μορφή αυτών των λαχανικών που θα πρέπει να αποφεύγετε όταν ταΐζετε τη γάτα σας, επειδή ο ζωμός ή οι σάλτσες που καλύπτουν ένα γεύμα μπορεί επίσης να περιέχουν αυτά τα συστατικά.

Η σοκολάτα περιέχει μια ουσία που αποκαλείται θεοβρωμίνη που είναι δηλητηριώδης για τις γάτες. Ανήκει στην ίδια κατηγορία φαρμάκων με την καφεΐνη και έχει επίδραση στο νευρικό σύστημα, την πίεση του αίματος και την πέψη. Επιπροσθέτως, τα σταφύλια και οι σταφίδες έχει βρεθεί ότι είναι τοξικά στα κατοικίδια, οπότε πρέπει να αποφεύγονται κι αυτά.

Παρόλο που το γάλα δεν είναι τοξικό στις γάτες γενικά, πολλές γάτες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και μπορεί να υποφέρουν από εμετούς, διάρροια και στομαχική αναστάτωση, όταν το πιουν.

Η σωστή διατροφή στη σωστή ποσότητα

Παρόλο που συχνά νιώθουμε άσχημα όταν επιδιδόμαστε σε πλούσιες τροφές κατά τη διάρκεια όλης της εορταστικής περιόδου, τα κατοικίδια μας δεν πρέπει να μας ακολουθήσουν. Η υπερβολική σίτιση της γάτας σας ή η προσφορά ανθυγιεινών σνακς τα Χριστούγεννα, θα έχουν ως αποτέλεσμα την πρόσληψη πολλών περιττών κιλών που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη αυξημένου κίνδυνου ανάπτυξης μιας σοβαρής πάθησης όπως διαβήτης, αρθρίτιδα ή προβλήματα στην καρδιά.

Επιπλέον, με τόσους ανθρώπους στο σπίτι, τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι πάρα πολύ αγχωτικά για τις γάτες. Για να ελαχιστοποιήσετε την ενόχληση, διατηρήστε την ρουτίνα της, καθώς επίσης και την επακριβώς ισορροπημένη διατροφή της, όπως την Science Plan™ της Hill's™ . Μια κροκέτα Science Plan της Hill's πολύ καλύτερη από μια λιχουδιά και πολύ καλύτερη γι' αυτήν. Μπορείτε επίσης να ανταμείψετε την γάτα σας ΄δημιουργώντας ποικιλία στο φαγητό του, συνδυάζοντας νωπή και ξηρά τροφή και αλλάζοντας πότε πότε την γεύση. Παρόλα αυτά, διατηρήστε τις προτεινόμενες καθημερινές ποσότητες. Το εύρος της Science Plan της Hill's διαθέτει πολλές διαφορετικές γευστικές ποικιλίες που είναι ειδικά προσαρμοσμένες στις ανάγκες της γάτας σας. Κι αν δεν της αρέσει, τότε θα σας επιστρέψουμε τα χρήματά σας - εγγυημένα!

Επομένως, αν κάποιο από τα μέλη της οικογενείας σας ή κάποιος φίλος σας επιχειρήσει να δώσει στη γάτα σας μια μικρή εορταστική λιχουδιά, δείξτε τους το παρακάτω γράφημα που δείχνει μερικές από τις συχνές λιχουδιές γατών σε αντιστοιχία με τον άνθρωπο! Για παράδειγμα, για μια γάτα 5 kg, μια κούπα γάλα ισοδυναμεί σε θερμίδες με έναν ενήλικα άνθρωπο που τρώει 4 ½ μπέργκερς ή 5 μπάρες σοκολάτας και 30 g τυρί τσένταρ ισοδυναμεί με 3 ½ μπέργκερς ή 4 μπάρες σοκολάτας!

Επομένως σκεφτείτε πριν δώσετε κάποια λιχουδιά!