Μπορεί η υπερβολική πρωτεΐνη πραγματικά να είναι βλαβερή για το κατοικίδιό μου

Ενώ πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιδίων θέλουν το καλύτερο για τα κατοικίδιά τους όταν τους προσφέρουν τροφές με υπερβολική πρωτεΐνη, η επιστημονική αλήθεια σχετικά με την πρωτεΐνη είναι λίγο πιο πολύπλοκη. Μάλιστα, η επιστήμη μας λέει ότι, όσον αφορά την πρωτεΐνη, υπάρχει αυτό που λέμε υπερβολική ποσότητα από κάτι καλό — ακόμα και για τα ζώα.

Με απλά λόγια: περισσότερη πρωτεΐνη δεν σημαίνει περισσότερη μυική μάζα. Όταν καταναλώνεται σε ποσότητες μεγαλύτερες από την ημερήσια απαιτούμενη ποσότητα (και ναι, υπάρχουν ημερήσιες απαιτούμενες ποσότητες), μπορεί να έχουν και αρνητικό αποτέλεσμα στο συκώτι, στους νεφρούς τους, αλλά και στο καλό μικροβίωμα.

Δεν είναι δυνατή η μέτρηση της ενστικτώδους επιθυμίας ενός σκύλου για κρέας, αλλά η έρευνα δείχνει ότι όταν έχουν επιλογή, οι σκύλοι προτιμούν τροφές με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος παρά σε πρωτεΐνες.

Μάλιστα, το σώμα του κατοικιδίου σας μπορεί να κάνει μόνο δύο πράγματα με την υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης

 • Να τη μετατρέψει σε απόβλητα
 • Να την αποθηκεύσει με μορφή λίπους

Γι' αυτό η Hill’s πιστεύει ότι τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα της πρωτεΐνης είναι εξίσου σημαντικές για τη βέλτιστη διατροφή του κατοικιδίου σας. Και αυτός είναι ο λόγος που διασφαλίζουμε ότι κάθε τροφή έχει τη σωστή ποσότητα πρωτεΐνης που πραγματικά χρειάζεται το κατοικίδιό σας — μαζί με υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, αμινοξέα, βιταμίνες και άλλες ανόργανες ουσίες για υποστήριξη της γενικής υγείας τους.

Πώς λοιπόν χρησιμοποιείται στο σώμα η υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη

 • Είναι εύπεπτη και χρησιμοποιείται στη δημιουργία μυικής μάζας
 • Προσφέρει υψηλά επίπεδα όλων των απαραίτητων αμινοξέων, των δομικών λίθων των πρωτεϊνών του σώματος
 • Δεν παρέχει υπερβολική ποσότητα ανόργανων ή άλλων θρεπτικών ουσιών
 1. Meyer H, Kienzle E. Dietary protein and carbohydrates: Relationship to clinical disease. In: Proceedings. Purina International Nutrition Symposium, Orlando, FL, 1991: 13-26.

Σχετικά Άρθρα

 • Έχει εξελιχτεί η βιολογία του σκύλου μου

  Discover how the biology of your dog has evolved from ancestral wolves, including the role humans have played in expanding his diet.
 • Είναι το καλαμπόκι κακό για το κατοικίδιό μου

  Όταν σκέφτεστε για υδατάνθρακες, η εργαστηριακή επιστήμη μπορεί να μην είναι το πρώτο που σας έρχεται στο μυαλό. Συχνά το πρώτο που σας έρχεται στο μυαλό είναι "κακό".
 • Είναι ασφαλές να προσφέρω ωμές τροφές στο κατοικίδιό μου

  Όταν κοιτάζετε τα αιχμηρά δόντια του κατοικιδίου σας, η ωμή τροφή μπορεί να φαίνεται σαν λογική απάντηση για τις διαιτητικές του ανάγκες — ακριβώς όπως οι λύκοι, έτσι δεν είναι; Όμως ο σκύλος σας δεν είναι λύκος, και η επιστήμη μας λέει ότι η ωμή τροφή δεν προσφέρει σαφές διατροφικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις μαγειρεμένες τροφές.
 • Πρακτικές συμβουλές αποθήκευσης τροφών για κατοικίδια

  Το πού αποθηκεύετε την τροφή της γάτας και του σκύλου σας μπορεί να έχει μεγάλη διαφορά στην ποιότητα και στη φρεσκάδα μετά το άνοιγμά της. Δείτε παρακάτω μερικές συνηθισμένες ερωτήσεις και υποδείξεις για τις βέλτιστες πρακτικές αποθήκευσης για όλες της ξηρές τροφές και τις τροφές σε κονσέρβα της Hill's για γάτες και για σκύλους.

Σχετικά Προϊόντα

 • Πρωτεΐνες

  180680638 Προκειμένου να σχηματιστεί μια πρωτεΐνη, τα αμινοξέα συνδέονται σε μια μακριά αλυσίδα. Στη συνέχεια η αλυσίδα διαμορφώνεται σε μια τρισδιάστατη δομή, όπως μια μπλεγμένη μπάλα νημάτων.
 • Μεταλλικά στοιχεία

  180680638 Περισσότερα από 18 μεταλλικά στοιχεία θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τα θηλαστικά. Εξ’ ορισμού τα βαρέα μέταλλα χρειάζονται σε μεγαλύτερες ποσότητες στη διατροφή του ζώου και τα ελαφρά μέταλλα ή ιχνοστοιχεία σε πολύ μικρότερες ποσότητες.
 • Για ποιο λόγο τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά

  180680638 Πληροφορίες για κουτάβι, γατάκι και διατροφή για κατοικίδια, διατροφή γάτας και σκύλου από την Hill's Pet
 • Βιταμίνες

  180680638 Οι βιταμίνες μπορούν να διαιρεθούν σε δυο βασικές ομάδες αναλόγως του αν είναι διαλυτές στο λίπος ή το νερό.