Προγνωστική βιολογία: Η επιστήμη πίσω από τις τροφές μας για κατοικίδια ζώα

Published by
Χρόνος διαβάσματος: λεπτά

Όπως τα περισσότερα θέματα αυτές τις μέρες, η συζήτηση σχετικά με τη διατροφή των κατοικίδιων ζώων είναι λίγο διχαστική. Με τόσες τάσεις και αλλαγές στο χώρο των τροφών για κατοικίδια ζώα, μπορεί να είναι δύσκολο να αποφασίσετε ποιον ή τι να εμπιστευτείτε. Το μόνο που θέλετε είναι να βρείτε ό,τι καλύτερο για τον σκύλο ή τη γάτα σας. Γιατί όμως να είναι τόσο περίπλοκη η αναζήτηση;

Σας καταλαβαίνουμε. Στη Hill's, η δέσμευσή μας δεν στηρίζεται στις διάφορες τάσεις που προωθούνται από τους ανταγωνιστές μας, αλλά στα επιστημονικά δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί από χρόνια συνεχούς κτηνιατρικής και διατροφικής έρευνας. Κάθε τροφή για κατοικίδια της Hill's είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ κτηνιάτρων, επιστημόνων και διατροφολόγων για κατοικίδια, ώστε να διασφαλίσουμε ότι παρέχουμε την καλύτερη δυνατή τροφή για το σκύλο ή τη γάτα σας.

Τι πραγματικά σημαίνουν όλα αυτά λοιπόν; Όλα ξεκινούν με μια διαδικασία που ονομάζεται προγνωστική βιολογία. Αν δεν είστε επιστήμονας ή διατροφολόγος κατοικίδιων ζώων, μη τρομάζετε. Διαβάστε παρακάτω ποια είναι η διαδικασία παρασκευής υγιεινών, βιολογικών προϊόντων διατροφής για κατοικίδια ζώα που ακολουθούμε.

Αναζήτηση

Ένας κτηνίατρος και ο τεχνικός του εξετάζουν το γατάκι πορτοκαλί χρώματος πάνω στο ιατρικό τραπέζι.

Πριν φτιαχτεί οποιαδήποτε τροφή για σκύλους ή γάτες, συμβουλευόμαστε τις ατελείωτες μελέτες μας για τη βιολογία των κατοικίδιων ζώων. Ακριβώς όπως και στους ανθρώπους, η βιολογία των σκύλων και των γατών αποτελεί το σχεδιάγραμμα της ζωής του κατοικίδιου ζώου σας και τον οδικό χάρτη προς την ενηλικίωσή του. Η κατανόηση όλων όσων σχετίζονται με τις εσωτερικές διεργασίες, τα όργανα, το νευρολογικό σύστημα, την κυκλοφορία του αίματος, την αναπαραγωγή, την ανάπτυξη και τις ασθένειες ενός κατοικίδιου ζώου αποδεικνύεται απαραίτητη για την ανάπτυξη μιας θρεπτικής αγωγής που να συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της υγείας και της ευεξίας του.

Εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι η προγνωστική βιολογία. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που χρησιμοποιείται για την καλύτερη κατανόηση της βιολογίας του κατοικίδιου ζώου σας. Μελετάμε τον βασικό ρόλο των διαφόρων συστατικών και θρεπτικών στοιχείων στη φυσιολογία του κατοικίδιου ζώου σας καθώς και τον τρόπο με τον οποίο επιδρούν στις βιολογικές του διεργασίες. Η έρευνα αυτή μπορεί να χωριστεί σε τρεις διαφορετικούς τομείς:

Γενετική

Όπως διδάσκουν οι καθηγητές φυσικών επιστημών στο λύκειο, τα γονίδια (που αποτελούνται από DNA) συνιστούν τον κώδικα ή τις οδηγίες που απαιτούνται για τη δημιουργία των πρωτεϊνών και των μορίων που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη, την εξέλιξη και την υγεία όλων των έμβιων όντων. Το DNA είναι αυτό που καθορίζει το μέγεθος του σκύλου σας, το χρώμα της γάτας σας, τις παθήσεις στις οποίες μπορεί να έχει προδιάθεση το κατοικίδιο ζώο σας και, γενικότερα, σχεδόν τα πάντα. Η μελέτη της γενετικής σύστασης των κατοικίδιων ζώων μας προσφέρει τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε ποια τμήματα του DNA τους σχετίζονται με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ποιος είναι ο ρόλος τους όσον αφορά την υγεία του σκύλου ή της γάτας.

Το DNA ενός κατοικίδιου ζώου παίζει επίσης τεράστιο ρόλο όσον αφορά τη διατροφή. Επηρεάζει τις ορμόνες, τα ένζυμα και τις πρωτεΐνες του κατοικίδιου ζώου σας που συμβάλλουν στη δημιουργία οργάνων και ιστών, στην πέψη και στον έλεγχο του μεταβολισμού του. Η γενετική έρευνα μας βοηθά να καθορίσουμε πώς ένα κατοικίδιο ζώο ανταποκρίνεται σε ορισμένα συστατικά και θρεπτικές ουσίες. Αυτή η έρευνα μας αποκαλύπτει πώς το κατοικίδιο ζώο σας μεταβολίζει (διασπά) ορισμένες τροφές και όχι άλλες. Για παράδειγμα, το ό,τι η σοκολάτα αποτελεί γευστική απόλαυση για τον άνθρωπο, ενώ είναι τοξική για το σκύλο ή τη γάτα, οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες.

Πώς λοιπόν μελετάμε το DNA των κατοικίδιων ζώων; Ξεκινάμε με τη λήψη ενός δείγματος από το μάγουλο ενός σκύλου ή μιας γάτας και εξετάζουμε τα κύτταρα εντός του δείγματος. Με τη βοήθεια κάποιων εξελιγμένων μηχανημάτων, είμαστε σε θέση να εξάγουμε το DNA από τα κύτταρα και να το μελετήσουμε. Μέσω προσεκτικής χαρτογράφησης, είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε ποια τμήματα του DNA ενός κατοικίδιου ζώου επηρεάζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της βιολογίας του. 

Γονιδιωματική

Η γονιδιωματική είναι η μελέτη του τρόπου με τον οποίο τα συστατικά και οι θρεπτικές ουσίες επηρεάζουν τα γονίδια ενός ζωντανού οργανισμού. Στην περίπτωση της Hill’s, η έρευνα αφορά τα κατοικίδια ζώα. Η γονιδιακή δραστηριότητα ή η γονιδιακή έκφραση μεταβάλλεται από διάφορα συστατικά και θρεπτικές ουσίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μελέτη αυτή είναι τόσο απαραίτητη προτού προχωρήσετε στη δημιουργία μιας τροφής για κατοικίδια ζώα.

Φανταστείτε τη γονιδιωματική σαν ένα διακόπτη αυξομείωσης της έντασης του φωτισμού: διαπιστώνουμε ποια θρεπτικά στοιχεία μπορούν να μεταβάλουν τη δραστηριότητα των γονιδίων σε μια μεταβολική οδό είτε μειώνοντας τη δραστηριότητά τους (μείωση φωτισμού) είτε αυξάνοντας τη (αύξηση φωτισμού). Μελετώντας τον τρόπο με τον οποίο τα γονίδια αντιδρούν στα διάφορα θρεπτικά στοιχεία, είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε τις βιολογικές επιδράσεις των συνθέσεων των τροφών για κατοικίδια ζώα. Πώς τα καταφέρνουμε λοιπόν; Μπορούμε να εξετάσουμε τις επιδράσεις των συστατικών και των θρεπτικών στοιχείων στη γονιδιακή έκφραση είτε απευθείας πάνω στα κύτταρα σε εργαστηριακή καλλιέργεια είτε ταΐζοντας το κατοικίδιο.

Ένας κτηνίατρος και ο τεχνικός του εξετάζουν το γατάκι πορτοκαλί χρώματος πάνω στο ιατρικό τραπέζι.

Όλα αυτά συμβάλλουν στον καθορισμό των συστατικών και των θρεπτικών στοιχείων που πρέπει να περιλαμβάνονται σε κάθε συσκευασία, φακελάκι και κονσέρβα της Hill'sPet Foods.

Μικροβίωμα

Η τελευταία μέθοδος έρευνας για την κατανόηση της βιολογίας ενός κατοικίδιου ζώου είναι η μελέτη του μικροβιώματος, δηλαδή του τρόπου με τον οποίο τα βακτήρια που ζουν κυρίως στο έντερο του κατοικίδιου ζώου σας επηρεάζουν την υγεία του. Σε τελική ανάλυση, δεν ταΐζουμε μονάχα το κατοικίδιό σας, αλλά και τα βακτήρια που ζουν μέσα στον οργανισμό του.

Όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, έτσι και οι σκύλοι και οι γάτες διαθέτουν εκατομμύρια βακτήρια που αναπτύσσονται εντός και πάνω στο σώμα τους. Ορισμένα από αυτά τα βακτήρια επηρεάζουν θετικά το κατοικίδιο ζώο και άλλα όχι. Μελετώντας αυτά τα μικροσκοπικά μικρόβια, μπορούμε να προσδιορίσουμε ποια βακτήρια είναι σημαντικά, ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους και αν αυτά προσφέρουν οφέλη ή αν είναι επιβλαβή για την υγεία του κατοικίδιού σας.

Πώς λοιπόν λειτουργεί αυτή η διαδικασία προσδιορισμού; Συνήθως ξεκινάμε με τη συλλογή δειγμάτων κενώσεων από τα κατοικίδια ζώα για να εξετάσουμε τα βακτήρια που βρίσκονται στο εσωτερικό τους. Έτσι αποκτούμε μια σαφή ένδειξη σχετικά με τα μικρόβια που ζουν στο εσωτερικό του γαστρεντερικού σωλήνα του κατοικίδιου. Στη συνέχεια, τα μικρόβια αντιστοιχίζονται με μια παγκόσμια βάση δεδομένων γνωστών βακτηρίων.

Κατανοώντας ποια μικρόβια ζουν μέσα στον οργανισμό του κατοικίδιου ζώου σας, είμαστε σε θέση να συνθέσουμε υγιεινές τροφές που ενισχύουν τα ωφέλιμα βακτήρια τα οποία επηρεάζουν το μικροβίωμα συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγείας του.

Σύνθεση

Τα δεδομένα που συγκεντρώνουν όλοι οι επιστήμονες και οι διατροφολόγοι μας είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζουμε τη διαδικασία δημιουργίας των τροφών Science Plan για κατοικίδια ζώα. Είτε στοχεύουμε στον αποτελεσματικότερο έλεγχο του σχηματισμού τριχόμπαλας για τον αιλουροειδή φιλαράκο σας, είτε στην υποστήριξη της υγιούς λειτουργίας του εγκεφάλου για έναν ηλικιωμένο σκύλο, η διαδικασία της προγνωστικής βιολογίας είναι ο τρόπος με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι η τροφή τους θα είναι αποτελεσματική.

Τεχνικός κτηνίατρος τοποθετεί τροφή μέσα στο μπολ με τη βοήθεια μιας σέσουλας.

Ωστόσο, οι υγιεινές τροφές πρέπει να είναι και νόστιμες. Έτσι, δίνουμε εξίσου μεγάλο βάρος στην προσπάθεια να καταλάβουμε τι τους αρέσει να τρώνε, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι συνταγές μας είναι νόστιμες. Οι σκύλοι και οι γάτες είναι οι καταναλωτές των προϊόντων μας. Όταν αναπτύσσουμε τις πρωτοποριακές μας τροφές, διεξάγουμε γευστικές δοκιμές προκειμένου οι σκύλοι και οι γάτες να επιλέγουν ποια συνταγή προτιμούν στο Παγκόσμιο Κέντρο μας για τη Διατροφή των Κατοικίδιων Ζώων (PNC - Global Pet Nutrition Center). Προσφέρουμε στα κατοικίδια-συνεργάτες μας στο κέντρο PNC έναν υπέροχο και φιλόξενο χώρο όπου τους παρέχεται η βέλτιστη φροντίδα. Παρέχουμε στα κατοικίδιά μας ποιοτική διατροφή, ψυχική και σωματική άσκηση, άριστη κτηνιατρική φροντίδα, κοινωνικοποίηση με άλλα ζώα, αλλά και ανθρώπους, και πολλή αγάπη σε καθημερινή βάση. Θεωρούμε πως η δυνατότητα επιλογής και ευελιξίας στον τρόπο που περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους είναι σημαντική για τη συνολική υγεία και ευημερία τους. Πολλά από τα κατοικίδια-συνεργάτες μας συμμετέχουν σε αξιολογήσεις γευστικής προτίμησης, όπου τους επιτρέπεται να επιλέξουν ένα από δύο γεύματα και να αποφασίσουν ποιο προτιμούν. Αυτό βοηθά τους υπεύθυνους ανάπτυξης προϊόντων να σχεδιάζουν τροφές που είναι τόσο θρεπτικές όσο και νόστιμες.

Ανεξάρτητα από το τι ταΐζετε το σκύλο ή τη γάτα σας, γνωρίζουμε ότι τα αγαπάτε και προσπαθείτε να τους προσφέρετε ό,τι καλύτερο. Αυτό είναι το συναίσθημα που ανέδειξε την Hill's Pet Nutrition πριν από 70 χρόνια και για το λόγο αυτό αφιερώνουμε όλο το χρόνο μας στην έρευνα και την καινοτομία ώστε να ανακαλύπτουμε νέους τρόπους για να χαρίζουμε στο κατοικίδιό σας υγεία και ευτυχία. Τα πάντα ξεκινούν από την επιστήμη όσο αφορά τις τροφές Science Plan για κατοικίδια, με σκοπό τη δημιουργία μιας διατροφής βασισμένης στη φυσιολογία, και την οποία ο σκύλος ή η γάτα σας σίγουρα θα αγαπήσουν.

Σχετικά άρθρα

 • Πρωτεΐνες

  Dogs running Προκειμένου να σχηματιστεί μια πρωτεΐνη, τα αμινοξέα συνδέονται σε μια μακριά αλυσίδα. Στη συνέχεια η αλυσίδα διαμορφώνεται σε μια τρισδιάστατη δομή, όπως μια μπλεγμένη μπάλα νημάτων.
 • Μεταλλικά στοιχεία

  Dogs running Περισσότερα από 18 μεταλλικά στοιχεία θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τα θηλαστικά. Εξ’ ορισμού τα βαρέα μέταλλα χρειάζονται σε μεγαλύτερες ποσότητες στη διατροφή του ζώου και τα ελαφρά μέταλλα ή ιχνοστοιχεία σε πολύ μικρότερες ποσότητες.
 • Για ποιο λόγο τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά

  Dogs running Πληροφορίες για κουτάβι, γατάκι και διατροφή για κατοικίδια, διατροφή γάτας και σκύλου από την Hill's Pet
 • Βιταμίνες

  Dogs running Οι βιταμίνες μπορούν να διαιρεθούν σε δυο βασικές ομάδες αναλόγως του αν είναι διαλυτές στο λίπος ή το νερό.

Σχετικά προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η Hill's<sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της βέλτιστης σωματικής κατάστασης, με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, καλές πρωτεΐνες και ενισχυμένη με ω-3 λιπαρά οξέα.</p> <ul> <li>Υποστηρίζει τη διατήρηση της καλής μυϊκής μάζας και το ιδανικό σωματικό βάρος. <li>Τα ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων στοιχείων υποστηρίζουν την υγεία του ουροποιητικού. <li>Πολύ εύπεπτα συστατικά για τη βέλτιστη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. <li>100% εγγύηση για ποιότητα, για σταθερή σύνθεση και γεύση.</li></ul>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <ul><ul><li>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight  έχει ένα μοναδικό μείγμα συστατικών και χαμηλή σε λιπαρά περιεκτικότητα. Σχεδιασμένη για να βοηθήσει την γάτα σας στην επίτευξη του υγιούς βάρους για μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.</li></ul><li>
  Buy Now »