Υιοθέτηση κατοικιδίου: τι χρειάζεται να γνωρίζετε

Δημοσιεύτηκε από
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.)

Θέλετε να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο, αλλά δεν είστε σίγουροι που να απευθυνθείτε; Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε; Ποιες είναι οι απαραίτητες προμήθειες σε τροφή, παιχνίδια και εξοπλισμό εκπαίδευσης; Και το σημαντικότερο, πώς θα κάνετε τη σωστή επιλογή κατοικιδίου για την οικογένειά σας;

Εκείνοι που σκέφτονται να αποκτήσουν κατοικίδιο ζώο αναλώνονται συνήθως στις λεπτομέρειες της υιοθεσίας αλλά και το άγχος της αβεβαιότητας. Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχείτε. Πάρτε τα όλα με τη σειρά και απαντήστε στα βασικά ερωτήματα. Έτσι θα καταλάβετε έαν είστε έτοιμοι να δεσμευτείτε και να καλωσορίσετε σπίτι σας έναν τετράποδο φίλο.

Από ξεκινάει η αναζήτησή σας;

Ξεκινήστε από το τοπικό καταφύγιο ζώων. Ψάξτε την ιστοσελίδα τους ή τη σελίδα τους στο Facebook για να ενημερωθείτε σχετικά με τα ζώα που διαθέτουν προς υιοθέτηση. Επισκεφτείτε τους και μιλήστε με το προσωπικό. Συζητήστε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας όσον αφορά το ιδανικό για εσάς κατοικίδιο. Οι εργαζόμενοι του καταφυγίου θα φροντίσουν να σας ειδοποιήσουν μολίς βρεθεί το κατάλληλο ζώο για την οικογένειά σας. Εξηγήστε τους ποιες είναι οι προσδοκίες σας αλλά και ποιες οι δυνατότητές σας. Έχετε παιδιά, διαθέτε μεγάλη αυλή, ταξιδεύετε συχνά; Θα πρέπει να τους δώσετε μια καλή εικόνα για τον τρόπο ζωής σας ώστε να είναι σε θέση να ξεχωρίσουν ένα κατοικίδιο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας και με το οποίο θα μπορέσετε να δημιουργήσετε έναν ισχυρό δεσμό.

Κατά τη διάρκεια της αναζήτησής σας φροντίστε να μάθετε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τη φροντίδα ενός νέου κατοικίδιου ζώου. Εάν αυτό είναι το πρώτο σας κατοικίδιο ζώο, πιθανόν να νιώσετε ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν πολλοί εξαιρετικοί διαδικτυακοί τόποι που θα σας βοηθήσουν. Η διαδικτυακή πύλη Νέος κηδεμόνας κατοικιδίου του Hill's Pet είναι μία από αυτές.

Πώς θα ξέρω πως βρήκα το σωστό κατοικίδιο;

Το να «ερωτευτείς» ένα ζώο είναι εύκολο, μπορείς όμως να του υποσχεθείς μια καλύτερη ζωή; Ένα από τα πολλά βήματα που απαιτούνται για να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο ζώο, είναι να σκεφτείτε καλά όλα τα ζητήματα που μπορεί να προκύψουν, ώστε να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων και καταλήξετε να το επιστρέψετε στο καταφύγιο. Κάτι τέτοιο θα ήταν αποκαρδιωτικό για όλους. Παρακάτω θα βρείτε κάποια από τα βασικά ερωτήματα και ζητήματα τα οποία εσείς και η οικογένειά σας θα πρέπει να εξετάσετε πριν επιλέξετε ένα κατοικίδιο:

 • Θα ταιριάξει ο νέος σκύλος ή η καινούργια γάτα με τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού; Ορισμένα ζώα, για παράδειγμα, δεν τα πηγαίνουν καλά με τα μικρά παιδιά. Οι άτσαλοι ή υπερκινητικοί σκύλοι δεν είναι καλή επιλογή για ένα σπίτι με ηλικιωμένο άτομο. Αν έχετε ήδη κάποιο κατοικίδιο, θα πρέπει να σκεφτείτε πως θα αλληλεπιδράσουν.
 • Ποιος θα είναι ο κύριος φροντιστής του κατοικίδιου ζώου;
 • Έχετε τη δυνατότητα να φροντίζετε ένα ζώο σε καθημερινή βάση αλλά και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης;

Φροντίστε να συζητήσετε με το προσωπικό του καταφυγίου, την ανάδοχη οικογένεια ή με οποιοδήποτε άλλο άτομο που είχε τακτική επαφή με το σκύλο ή τη γάτα που σκέφτεστε να υιοθετήσετε ώστε να αποκτήσετε μια καλύτερη εικόνα της προσωπικότητας του ζώου αλλά και τυχόν θεμάτων που μπορεί να αντιμετωπίζει. Ορισμένες φυλές εμφανίζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ιδιοσυγκρασίας, όμως κάθε γάτα και σκύλος έχει τη δική του προσωπικότητα. Το προσωπικό του καταφυγίου θα είναι σε θέση να σας ενημερώσει σχετικά. Τα περισσότερα καταφύγια θα σας επιτρέψουν να περάσετε λίγο χρόνο σε ένα χώρο μόνοι με το κατοικίδιο ζώο το οποίο σκέφτεστε να υιοθετήσετε ώστε να δείτε πως αλληλεπιδράτε μαζί του.

Ποιες είναι οι διαθέσιμες πηγές πληροφόρησης σε περίπτωση που χρειαστώ απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα;

Μπορείτε να αρχίσετε ψάχνοντας πληροφορίες στη διαδικτυακή πύλη Κέντρο φροντίδας κατοικιδίων του Hill's Pet όπου θα βρείτε σχετικές ειδήσεις, υποδείξεις και συμβουλές, όπως και άλλες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία υιοθέτησης κατοικίδιων ζώων. 

Επιπροσθέτως, μην διστάσετε να ζητήσετε συμβουλές από τον κτηνίατρό σας σε περίπτωση που έχετε ανησυχίες σχετικά με τη συμπεριφορά ή την υγεία του σκύλου ή της γάτας σας. Τέλος, απευθυνθείτε σε φίλους και συγγενείς ή ομάδες κηδεμόνων κατοικίδιων ζώων - υπάρχουν πολλές στο διαδίκτυο - για βοήθεια και συμβουλές. Να θυμάστε πάντα πως κάθε ζώο είναι μοναδικό. Αυτό που ισχύει για άλλους σκύλους ή γάτες δεν θα ισχύει απαραίτητα για το νέο κατοικίδιό σας. Παρ' όλ' αυτά, η εμπειρία των άλλων είναι πολύτιμη και μπορεί να σας δώσει ιδέες και να σας βοηθήσει να βρείτε λύσεις.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η υιοθέτηση ενός κατοικίδιου ζώου αποτελεί μεγάλη δέσμευση. Δεν υπάρχει όμως καλύτερο συναίσθημα από αυτό που γεννάται όταν διασώζει κανείς ένα άστεγο ή παρατημένο ζώο. Πρέπει όμως πρώτα να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για την υιοθέτηση. Τα οφέλη που θα αποκομίσετε θα είναι ανεκτίμητα, τόσο για εσάς όσο και για το ζώο που θα σώσετε. Θα του παρέχετε ένα φιλόξενο σπίτι και μια στοργική οικογένεια, και σε αντάλλαγμα, θα κερδίσετε την απόλυτη αφοσίωσή του. Ενημερωθείτε και προετοιμαστείτε καλά λοιπόν ώστε να είστε σε θέση να καλύψετε όλες τις ανάγκες του. Εάν αφιερώσετε τον απαραίτητο χρόνο και προνοήσετε για τα πάντα, θα καταλήξετε στη σωστή απόφαση, τόσο για την οικογένειά σας όσο και για το νέο σας κατοικίδιο.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy είναι ανεξάρτητη αρθρογράφος και ιδιοκτήτρια κατοικίδιων ζώων. Ζει στο Erie, στην πολιτεία της Πενσυλβάνια. Έχει ένα σκυλάκι Γκολντεντούντλ που ονομάζεται Maddie.

 • Κατοικίδια από καταφύγιο: τι χρειάζεται να γνωρίζετε

  Σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο από καταφύγιο; Μάθετε που πρέπει να εστιάσετε, γιατί χρειάζεται χρόνος και πως, τελικά, να επιλέξετε ένα κατοικίδιο που να ταιριάζει με τον τρόπο ζωής σας.
 • Γάτα ή σκύλος: Ποιο από τα δύο είναι το ιδανικό κατοικίδιο για μένα;

  Μάθετε ποιες είναι οι σημαντικότερες διαφορές μεταξύ σκύλων και γατών, όπως π.χ. το κόστος και οι προϋποθέσεις που αφορούν τον χώρο. Παρακάτω, θα μάθετε ποια είναι τα βασικότερα κριτήρια επιλογής κατοικιδίου, σύμφωνα με τις ανάγκες σας.
 • Πρωτεΐνες

  Dogs running Προκειμένου να σχηματιστεί μια πρωτεΐνη, τα αμινοξέα συνδέονται σε μια μακριά αλυσίδα. Στη συνέχεια η αλυσίδα διαμορφώνεται σε μια τρισδιάστατη δομή, όπως μια μπλεγμένη μπάλα νημάτων.
 • Μεταλλικά στοιχεία

  Dogs running Περισσότερα από 18 μεταλλικά στοιχεία θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τα θηλαστικά. Εξ’ ορισμού τα βαρέα μέταλλα χρειάζονται σε μεγαλύτερες ποσότητες στη διατροφή του ζώου και τα ελαφρά μέταλλα ή ιχνοστοιχεία σε πολύ μικρότερες ποσότητες.

Σχετικά Προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
 • Ideal Balance™ Canine Adult Large Breed with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> </p><p>Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span> Canine Adult Large Breed είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ενήλικων μεγαλόσωμων φυλών σκύλων. Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία του σκύλου σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p> 
 • Ideal Balance™ Canine Adult with Fresh Chicken & Brown Rice

  <p> Η Hill’s<sup>TM</sup> <span class='nowrap'>Ideal Balance<sup>TM</sup></span> Canine Adult είναι ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ενήλικων σκύλων. Περισσότερο και από απλώς φυσικά συστατικά, διατροφή απόλυτα ισορροπημένη, παρασκευασμένη με φρέσκο κοτόπουλο ως Νο 1, για την πλήρη υγεία του σκύλου σας, του ανοσοποιητικού συστήματος, του δέρματος και του τρίχωματος και της πέψης. 100% Ισορροπημένη. 100% Γευστική. Εγγυημένη.</p><p>