Κατοικίδια από καταφύγιο: τι χρειάζεται να γνωρίζετε

Δημοσιεύτηκε από
Χρόνος Διαβάσματος Άρθρου (Ελάχ.) λεπτά

Βρείτε την ιδανική Τροφή για τις ανάγκες του κατοικίδιου σας

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Poiščite hrano, ki ustreza potrebam vašega ljubljenčka

Τα καταφύγια ζώων μοιάζουν τρομακτικά σε πολλούς ανθρώπους. Όταν βλέπουν όλα αυτά τα ζώα που χρειάζονται αγάπη και ένα καλό σπιτικό - πράγματα τα οποία κάθε ιδιοκτήτης κατοικίδιου πρέπει να να είναι σε θέση να προσφέρει -, πολλοί άνθρωποι νιώθουν την παρόρμηση, ή την υποχρέωση ίσως, αμέσως να υιοθετήσουν ένα από αυτά. Ίσως νιώσετε την ανάγκη να τα πάρετε όλα σπίτι σας, η επιλογή του σωστού κατοικίδιου ζώου όμως είναι μια διαδικασία η οποία χρειάζεται σκέψη και κατάλληλη προετοιμασία. Ίσως να αναρωτιέστε γιατί η άμεση υιοθέτηση ενός κατοικίδιου, μετά από μια μόνο επίσκεψη στο καταφύγιο, δεν είναι καλή ιδέα. Θα βρείτε τις απαντήσεις παρακάτω.

Αποφυγή ενοχών και ενδοιασμών

Woman petting a dog on red leash at shelter.Είναι εύκολο να πέσει κανείς στην παγίδα να υιοθετήσει το πιο χαριτωμένο ή θλιμμένο σκυλάκι από το καταφύγιο. Όμως η πρώτη επιλογή δεν είναι απαραίτητα και η σωστή, ή τουλάχιστον η πιο ενδεδειγμένη. Η ιδιοκτησία ενός κατοικίδιoυ ζώoυ αποτελεί μεγάλη ευθύνη.

Αναλαμβάνετε να του παρέχετε την παραίτητη φροντίδα για το υπόλοιπο της ζωής του. Αυτό δεν αποτελεί μονάχα μια μεγάλη δέσμευση χρόνου και χρήματος, αλλά συνεπάγεται επίσης και την αντιμετώπιση τυχόν συναισθηματικών ή συμπεριφορικών προβλημάτων τα οποία ίσως να εμφανίζει το ζώο.

Μια τέτοια παρορμητική απόφαση μπορεί να σας δημιουργήσει τύψεις εάν το κατοικίδιο ζώο που επιλέξετε έχει προβλήματα υγείας ή συμπεριφοράς τα οποία δεν είστε εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσετε. Ενδέχεται μάλιστα να νιώσετε πως η μόνη σας επιλογή θα είναι να επιστρέψετε το κατοικίδιο στο καταφύγιο.

Επιλογή του σωστού κατοικιδίου

Ίσως να θέλετε να αποκτήσετε άμεσα έναν χαδιάρη φιλαράκο, η επιλογή του κατάλληλου κατοικίδιου όμως είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, έρευνα και προσεκτικό σχεδιασμό.

Ωστόσο, καλό είναι να είστε ευέλικτοι και ανοιχτόμυαλοι εάν υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο από καταφύγιο. Ίσως να επιθυμείτε να υιοθετήσετε ζώο συγκεκριμένης φυλής, δεν αποκλείεται όμως να βρείτε ένα ημίαιμο ή ακόμη και κάποιο που να ανήκει σε μια εντελώς διαφορετική φυλή με το οποίο τελικά θα ταιριάξετε. Εδώ θα βρείτε αρκετές συμβουλές οι οποίες θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το καταλληλότερο κατοικίδιο για εσάς και την οικογένειά σας.

Να ξέρετε τι περιμένετε από ένα κατοικίδιο

Η επιλογή του σωστού κατοικιδίου ξεκινά πριν την πρώτη επίσκεψη στο καταφύγιο. Θα πρέπει να καθορίσετε ορισμένα κριτήρια.

Χρειάζεστε ένα σκύλο που να τα πηγαίνει καλά με τα παιδιά; Ψάχνετε για έναν σύντροφο στην άσκηση για μεγάλους περιπάτους ή πεζοπορίες, ή έναν αγκαλίτσα που να αρκείται σε έναν χαλαρό τρόπο ζωής; Εάν υιοθετήσετε γάτα, θέλετε μια που να σας ακολουθεί όπου πάτε, όπως κάνουν τα κουτάβια, ή μια που θα είναι ανεξάρτητη; Αποφασίστε ποιος τύπος ζώου ταιριάζει καλύτερα στην προσωπικότητα σας αλλά και στον τρόπο ζωής και την δυναμική της οικογένειάς σας.

Να γνωρίζετε τα όριά σας

Ανεξάρτητα από το πόση συμπόνια μπορεί να νιώσετε για ένα ζώο το οποίο βρίσκεται καιρό σε καταφύγιο, θα πρέπει να ρωτήσετε και να μάθετε γιατί δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί. Ο χρόνος που περνάνε τα κατοικίδια με ειδικές ανάγκες στα καταφύγια προτού υιοθετηθούν είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τα υπόλοιπα , σύμφωνα με την ιστοσελίδα Petfinder.

Χρειάζονται συνήθως ειδική περιποίηση, η οποία ενδεχομένως να είναι δαπανηρή και να έχει συναισθηματικο αντίκτυπο στους ιδιοκτήτες του κατοικίδιου. Εάν το οικονομικό κόστος δεν αποτελεί πρόβλημα και είστε πρόθυμοι να αναλάβετε μια τέτοια πρόκληση, τόσο το καλύτερο! Θα πρέπει όμως να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας.

Εάν δεν μπορείτε να του προσφέρετε όλα όσα έχει ανάγκη, τότε καλύτερα να το αφήσετε, για το καλό το δικό σας αλλά και του ζώου. Καλύτερα να συνεχίσετε την αναζήτησή σας δίχως ενοχές. Πολλά καταφύγια παρέχουν όσες πληροφορίες χρειάζονται για τυχόν πρόσθετες ανάγκες που μπορεί να έχει το κατοικίδιο, προκειμένου να είστε απόλυτα σίγουροι για την επιλογή σας. Παρόλο που σκοπός τους είναι το κατοικίδιο να υιοθετηθεί, προτεραιότητά τους είναι η εξασφάλιση ενός μόνιμου υπέροχου, στοργικού σπιτιού. Γι' αυτό, μην αποθαρρυνθείτε αν σας πουν πως το συγκεκριμένο κατοικίδιο δεν είναι κατάλληλο για το δικό σας σπίτι.

Προβλέψτε πολλές επισκέψεις καταφυγίων

Η πρώτη σας επίσκεψη σε καταφύγιο δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια απλή αρχική επαφή. Έχοντας αυτό υπόψη, θα μπορέσετε να ξεπεράσετε την όποια πίεση να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο επί τόπου και άμεσα. Δεν είναι καθόλου απαραίτητο πως θα βρείτε από την πρώτη κιόλας επίσκεψη ένα κατοικίδιο που να σας ταιριάζει.

Είναι καλύτερα μάλιστα να κάνετε υπομονή έως ότου βρείτε ένα ζώο που να είναι πραγματικά κατάλληλο για εσάς. Εάν βρείτε κάποιο ζώο, όμως χρειάζεστε χρόνο για να το σκεφτείτε καλά, μπορείτε να ζητήσετε από το καταφύγιο να σας το κρατήσουν για λίγο καιρό μέχρι να πάρετε την απόφασή σας. Πολλά καταφύγια υιοθετούν αυτή την πρακτική διότι γνωρίζουν πως πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, η οποία δεν θα πρέπει να ληφθεί επιπόλαια ή βιαστικά.

Ενδεχομένως να σας το κρατήσουν για 24 με 48 ώρες ώστε να μπορέσετε να το σκεφτείτε νηφάλια, ψύχραιμα και δίχως πίεση. Αυτό επιτρέπει σε άλλους υποψήφιους ιδιοκτήτες να το δουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να ζητήσουν να μπουν και αυτοί σε λίστα αναμονής σε περίπτωση που αποφασίσετε να μην το υιοθετήσετε. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της περιόδου αναμονής, θα έχετε την προτεραιότητα για την υιοθεσία του.

Woman in blue checkered shirt holds fluffy cat over her right shoulder.Γνωρίστε το υποψήφιο κατοικίδιό σας

Επισκεφθείτε το καταφύγιο αρκετές φορές ώστε να γνωρίσετε καλύτερα τα ζώα που σκέφτεστε να υιοθετήσετε και να σιγουρευτείτε πως είναι κατάλληλα για εσάς. Ρωτήστε τους εργαζόμενους και τους εθελοντές όλα όσα χρειάζεστε να ξέρετε αφού εκείνοι έχουν περάσει αρκετό χρόνο με τα ζώα και τα γνωρίζουν καλύτερα. Ζητήστε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το παρελθόν του αλλά και το ιατρικό ιστορικό του.

Εάν έχετε παιδιά στο σπίτι καλό είναι να τα αφήσετε να αλληλεπιδράσουν με το ζώο ώστε να δείτε αν ταιριάζουν. Εάν δεν έχετε ακόμα, όμως σκοπεύετε να αποκτήσετε στο μέλλον, ζητήστε από κάποιον συγγενή ή φίλο σας που έχει παιδιά αν θα δεχόταν να σας συνοδεύσουν στο καταφύγιο ώστε να δείτε πως το ζώο αλληλεπιδρά με αυτά... προσέξτε όμως, γιατί μπορεί στο τέλος να το υιοθετήσουν εκείνοι!

Εάν έχετε ήδη σκύλο στο σπίτι σας, όμως σκοπεύετε να υιοθετήσετε άλλον έναν, τα περισσότερα καταφύγια θα δεχθούν να τον φέρετε μαζί σας ώστε να δείτε πώς αλληλεπιδρά με τον υποψήφιο μελλοντικό του φίλο. Πρόκειται για άλλη μία καλή δοκιμασία η οποία σας επιτρέπει να καθορίσετε εάν ένας σκύλος ταιριάζει σε εσάς και την οικογένειά σας. Μην επιλέξετε σκύλο μόνο και μόνο επειδή είναι χαριτωμένος. Αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι να ταιριάζει με τον ήδη υπάρχον σκύλο σας.

Η υιοθέτηση ενός κατοικιδίου από καταφύγιο μπορεί να σας φέρει πολλή χαρά. Δεν πρέπει όμως να βιαστείτε να κάνετε την επιλογή σας γιατί αυτό μπορεί να δημιουργήσει πολύ άγχος, σε εσάς αλλά και το ζώο. Η διαδικασία αυτή θέλει χρόνο. Αν το πάρετε απόφαση από την αρχή και κάντε την απαραίτητη υπομονή, τότε θα μπορείτε να μπείτε στον σωστό δρόμο για μια επιτυχημένη υιοθεσία και να γίνετε ο σωτήρας ενός ταλαιπωρημένου ζώου.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Η Jean Marie Bauhaus είναι ιδιοκτήτρια κατοικίδιων ζώων, blogger και μυθιστοριογράφος. Ζει στην Tulsa της Οκλαχόμα, όπου και εργάζεται συνήθως υπό το βλέμμα των τριχωτών μικρών της φίλων.

Σχετικά Προϊόντα

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Τροφή για Σκύλους με Μοσχάρι

  <p>Η Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Νόστιμο Βοδινό είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της μυϊκής μάζας και της υγείας των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, άπαχες πρωτεΐνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.</p><p> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult με Κοτόπουλο

  Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult  Νόστιμο Κοτόπουλο είναι σχεδιασμένη για να υποστηρίξει την καλή μυϊκή μάζα και την υγεία των ζωτικών οργάνων. Με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά οξέα.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <p>Η Hill's<sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>ΤΜ</sup> <span class='nowrap'>Optimal Care</span> είναι σχεδιασμένη για την υποστήριξη της βέλτιστης σωματικής κατάστασης, με κλινικά αποδεδειγμένα αντιοξειδωτικά, καλές πρωτεΐνες και ενισχυμένη με ω-3 λιπαρά οξέα.</p> <ul> <li>Υποστηρίζει τη διατήρηση της καλής μυϊκής μάζας και το ιδανικό σωματικό βάρος. <li>Τα ελεγχόμενα επίπεδα ανόργανων στοιχείων υποστηρίζουν την υγεία του ουροποιητικού. <li>Πολύ εύπεπτα συστατικά για τη βέλτιστη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. <li>100% εγγύηση για ποιότητα, για σταθερή σύνθεση και γεύση.</li></ul>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Adult τροφή για γάτες με Κοτόπουλο

  <ul><ul><li>Η <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight  έχει ένα μοναδικό μείγμα συστατικών και χαμηλή σε λιπαρά περιεκτικότητα. Σχεδιασμένη για να βοηθήσει την γάτα σας στην επίτευξη του υγιούς βάρους για μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.</li></ul><li>